nrk.no

Nokia Beta Labs: Location Tagger

Kategori: Mobil


Nokia Beta Labs
Vi har tidligere omtalt Nokia Beta Labs i rosende ordelag her på NRKbeta, så også denne gang.

For oss representerer ikke Nokia Beta Labs kun en mengde små kule applikasjoner for Nokiatelefoner, men også en bedriftskultur og en holdning til forbrukere som vi setter stor pris på.

En åpenhet i form av en blog , en fantastisk produktivitet på applikasjonsfronten samt mulighet for feedback fra brukerne, gjør at Nokia Series 60 telefonene øker sin verdi for hver dag som går.

At en et år gammel mobiltelefon som Nokia N95 er bedre og «mer verdt» nå enn den var da den kom, viser at Nokia har skjønt mye.

I tillegg til åpenhet og god videreutvikling fra Nokias side, popper det også opp miljøer rundt softwareutvikling til Series60 som paddehatter.

Det blir ganske innlysende å trekke parallellen til iPhone og måten Apple har håndtert utviklerne til denne på…

Hadde Apple fra første dag sluppet et åpent API til iPhone og ikke jobbet livet av seg med å forhindre folk fra å utvikle til den, hadde vi nok diskutert «Apple Beta Labs» her i tillegg til finnenes dyktighet… (Det hadde selvsagt hjulpet veldig om iPhone hadde hatt GPS, 3G, MMS, Video-opptak og 5 Mpix kamera også…)

Location Tagger

Det har kommet mye bra ut av Beta Labs de siste månedene. «Nokia Audio Books», «MUPE» og «Share Online 3.0» er bare noen av nykomlingene.

«Location Tagger» ble sluppet 28. Januar, og er dermed siste skudd på stammen.

Kort oppsummert er «Location Tagger» et lite program som legger seg aktivt i minnet og aktiverer GPS’en i telefonen når du starter kameraet.

Location Tagger Nokia

Et lite ikon øverst i venstre hjørne indikerer om du har kontakt med satelittene. Når det blinkende oransje krysset går over til lysende grønt har du satelittkontakt og bildene du knipser blir automatisk tagget via EXIF med din posisjon.

picture-35.png

Bildene kan så enten deles med omverdenen via Share Online 3.0, eller lastes opp til Panoramio eller Flickr som automatisk leser ut geo-informasjonen og legger den på et kart. (Forutsatt at du har aktivert denne funksjonen på de respektive nettsteder.)

Nokia Location Tagger Settings
I settingene bestemmer du om «Location Tagger» skal skru seg på automatisk, hvor lenge den skal vente før den skrur av GPS’en, om den skal tagge bilder automatisk og om den skal gi beskjed når et bilde er tagget.

Det applikasjonen mangler er mulighet til å tagge bilder i etterkant. Har du ikke GPS-dekning akkurat når du tar bildet, har du altså ingen mulighet til å legge til geodata.

Dette kan du likevel løse ved å ta ned det lille, men eminente, programmet Locr. Locr har mye av samme funksjonelitet som «Nokia Location Tagger», men lar deg også gå gjennom bildene dine i etterkant og legge på GPS posisjonen du er på.

«Nokia Location Tagger» laster du ned fra Nokia, og er testet for Nokia N95, N95 8GB, N82, og E90 med den interne GPS’en, men skal også fungerer med alle Nokia S60 3rd edition med bluetooth GPS.

9 kommentarer

 1. Er det virkelig noen andre enn fjorten år gamle jenter som bruker MMS, video-opptak og mobilkamera til noe vettugt? Takk og lov at det hvertfall finnes én telefon der vi slipper det grapset.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ronny-André Bendiksen

  @Erlend: Nokia N95 er veldig populær blant journalister, pga god video- og billedkvalitet.
  Men er forsåvidt enig i deg, at det blir for dumt å rakke ned på en ny telefon som ikke har 3G eller MMS som er en «selvfølge». Nei det er ikke en selvfølge, selv om en del andre telefoner har 3G, og de fleste telefoner har støtte for MMS, er man ikke nødt til å ha det selv. Men GPS skulle jeg gjerne hatt på min iPhone, da Google Maps-applikasjonen er veldig fin å bruke med GPS (hadde dette med min gamle HTC S710).

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Erlend:
  Vi vet at folk blir veldig engasjerte dersom man setter spørsmålstegn ved Apple sine produkter. Her i NRKbeta-redaksjonen er vi uten tvil begeistret for selskapet til Steve Jobs. De lager helt suveren maskinvare og ligger konstant flere år foran de fleste andre produsenter når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet.

  Vi bruker for tiden Apple sine maskiner til mesteparten av arbeidet vårt. Men vi har årevis av erfaring foran andre operativsystemer og maskiner også. Vi prøver å se på teknologi med et noenlunde objektivt blikk.

  Og da må vi kunne få lov til å sette spørsmålstegn både ved for eksempel Apple sin i overkant lukkede tankegang angående produkter som Apple TV. Og veldig underlige avgjørelser som å lansere en high-end telefon i 2007 uten videoopptak og MMS. Akkurat GPS er ikke vanlig i alle telefoner enda, men likevel ganske rart å utelate i en såpass dyr telefon.

  Svar på denne kommentaren

 4. MMS og videooopptak kan jo raskt endres via firmwaren såvidt jeg forstår. Telefonen er vel heller ikke noe særlig dyrere enn en walkman telefon (kanskje den ville vært det i norge)?
  Angående Apple TV gjelder vel «den lukkede tankegangen» nok en gang formatrettigheter?

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg tror at SJ&Co utelot en del ting med gode grunner. Den første gode grunnen er batterikapasitet. Hvis de hadde puttet 3G og/eller GPS i iPhone så ville dette redusert batterilevetiden dramatisk og dette ville blitt veldig vanskelig å selge i all den tid iPhone oppfattes som en avansert iPod og dermed benchmarkes mot andre musikkspillere. Den amerikanske teknologipressen er fantatisk opptatt av batterilevetid. Den andre gode grunnen er rettighetsproblematikk. I det man bygde iPhone så var det en stor konflikt mellom Broadcom og Qualcomm (http://tinyurl.com/27yblg
  ). Dette gjorde det usikkert og vanskelig å arbeide med nye 3G produkter første halvår i fjor. Den tredje grunnen er rett og slett tid. Apple hadde ekstremt dårlig tid på seg til å få ut den første versjonen av iPhone og det ble åpenbart inngått en lang rekke kompromisser på grunn av det. Dette førte til at ting som MMS (ikke viktig på det amerikanske markedet) og videopptak var fraværende på telefonen. At de i de månedene etter lansering ikke har fikset dette er skuffende. Enten så har de en ny modell på trappene og konsentrerer seg og den eller så har de tenkt til å la 3.parts utviklere få boltre seg med å lage ting de skulle laget selv. Hvem vet?

  Svar på denne kommentaren

 6. Kunne gjerne tenkt meg N95 nå som 8GB versjonen har kommet med en del forbedringer, bare synd den ikke har fått blitz. Synes prisen er litt stiv men hva skal man gjøre når man er en «dingsfreak»?!

  Når det er sagt så synes jeg iPhone er utrolig smooth men står litt tilbake når det kommer til funksjoner. At lanseringen av den nye versjonen med 3G og MMS har tatt så lang tid er vel heller ikke helt positivt men det bør vel være rett rundt hjørnet nå.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.