nrk.no

Lekker ny videospiller fra Dagbladet

Kategorier: Design & Video


Vi har diskusjoner gående her på NRKbeta om både nyheter, ny nett-TV, testing av flash og nå sist testing av BitTorrent. Innspillene vi får er veldig verdifulle og selv om vi ikke klarer å svare på absolutt alle kommentarer så kan jeg love at vi leser samtlige.

Ny videospiller i Dagbladet

Men man lærer mye av å titte på hva de andre der ute gjør også. Dagbladet lanserte nylig en ny avspiller for videoklipp i artiklene sine. Og så langt må jeg si meg imponert. Her finner du et eksempel på en side som bruker den nye spilleren. Videoene fungerer som stillbilder i artikkelen når du kommer inn på siden. Så oppdager man den lille Play-knappen og skjønner at man kan starte avspilling. Til og med det store bildet på toppen av artikkelen er en video.

Stor video

For de små videoene er det inkludert en knapp som enkelt og greit heter «stor video», som tar avspillingen opp i en større spiller oppå artikkelen. Jeg testet med litt forskjellige maskiner og ser at de store videoene krever en del kraft. På min gamle laptop spiller ikke videoene jevnt fordi den ikke har kraftig nok skjermkort og prosessor.

Stor player

Litt avhengig av hvor stor skjerm man har så kunne jeg også tenkt meg en fullskjermsknapp. Og så savner jeg en knapp for å få opp direktelink til videoen og kode for å lime spilleren inn på min egen side. For eksempel i artikkelen her på NRKbeta. Jeg vet at dette ofte er et rettighetsspørsmål og at det kanskje kan aktiveres på enkelte videoer og deaktiveres på andre.

Hadde Play-knappen blitt plassert litt lenger ut i kanten og ikke midt i bildet ville videoene fungert enda bedre som stillbilder, men det har etter hvert blitt en de facto standard at en slik knapp skal ligge i midten. Man skal ikke flytte den mye før folk ikke oppdager at det er snakk om video i det hele tatt. Tiper likevel at dette er noe av det de har diskutert en del i dagbladet under design av spilleren.

Uansett en av de lekreste implementasjonene av video jeg har sett på lenge. Vesentlig bedre enn samtlige konkurrenter her i Norge. Godt jobbet!

Og før spørsmålene hagler inn. Her er svar på et av dem:

Spørsmål:
Når skal dere i NRK bli kvitt den irriterende windows media baserte nett-TV’n og få inn noe bedre?

Svar:
Eksisterende nett-TV er ikke mer håpløs enn at vi dundrer ut millioner av klipp hver måned. Men vi har kommet et godt stykke i forhold til design og jobbing med ny nett-TV. Ingen skal få påstå at NRK er verdens raskeste bedrift, men det er ganske kult det vi jobber med! 🙂

Kom gjerne med innspill. Hva syntes dere om Dagbladets løsning? Har dere eksempler på andre nettsteder der ute som har fine løsninger for video på sidene sine?

50 kommentarer

 1. Asbjørn Ulsberg

  Dagbladets implementasjon er ganske elegant, ser man bort ifra den ubegripelig irriterende reklamen som vises før hver eneste videosekvens. Innen filmen jeg egentlig skulle se starter har jeg klikket meg vekk fra sida eller lukket den for lenge siden.

  Dette er en slik Nett-TV jeg har argumentert for i NRK hele tiden; integrert i artiklene. Behovet for en egen samleside er der for mer såkalt «program»-relatert innhold, men i hovedsak — spesielt i nyhetssaker, sport o.l. — er det midt inni artiklene videoene hører hjemme, så sant de er bearbeidet til den saken de tilhører.

  Med Flash og SWFObject kan man implementere dette som en «gracefully degrading» løsning der statiske bilder vises fremfor Flash om Flash ikke er tilgjengelig. Det vil også være naturlig at det samme statiske bildet vises (gjerne gjennom Flash) før videoen startes. Ellers uenig i at play-knappen er nødt til å være i midten av bildet. En diskrét knapp nederst i venstre eller høyre hjørne er nok. Og skulle folk finne på å klikke midt i videoen allikevel kan den jo fint starte da også(?).

  Svar på denne kommentaren

 2. Er også einig i at det er ei bra løsning og er einig i at play knappen er feil plassert. Strengt tatt burde det ikkje vore ein playknapp overhode.

  Det bør heller komme en playknapp og andre kontrollere dersom musa holdes over bildet, i tillegg kan det i bildeteksta stå nevnt at det er en video: «Se video: Pia Tjelta viser sin utringing», eller som det under ene bildet alt står: «Se Trailer: blablabla». Etter kvart venner folk seg til at bildet «skjuler» en video basert på bildetekst.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ole A. Werring

  Takk for fin tilbakemelding på den nye spilleren!

  Vi er spesielt fornøyde med å ha bygget den ‘inhouse’ – det gir oss større fleksibilitet på sikt.

  Fint også med tilbakemeldinger om forbedringsområder. Play-knappen er noe vi fortsatt ser på – her kommer det nok en snarlig endring. Når det gjelder reklameklippet foran videoen, så tror jeg det er et utdøende format. Vi ser på helt nye løsninger for dette, men trenger noen inntekter underveis 🙂

  Ellers vil det komme flere justeringer og features den nærmeste tiden. Web-tv er et veldig ungt medium, og alt er i kontinuerlig utvikling – både teknologisk og redaksjonelt. Det gjør det veldig spennende å drive med.

  Kom gjerne med innspill!

  mvh

  Ole A. Werring
  TV-ansvarlig
  Dagbladet.no

  Svar på denne kommentaren

 4. Ronny-André Bendiksen

  Jeg syns det er nødvendig med Play-knapp. Ikke for min og kanskje alle vi som leser NRKbeta, men hva med de eldre for eksempel? Ikke alle som automatisk forstår at man kan trykke på noe som ser ut som et bilde, for at videoen skal begynne å spille. At det kan stå «Se video: Blabla» er jo greit nok, men det er noe med Play-knappen som gjør at alle uansett bakgrunn kan forstå at dette er et noe som kan spilles av.
  Midt i bildet trenger det vel heller ikke være, men nederst sammen med resten av kontrollene kan være greit. Play-knappen står jo ikke midt på DVD-spilleren din heller.
  Jeg synes spilleren var utrolig deilig, hvertfall den store på saken om Lønsj, der var også kvaliteten ganske god! Kudos for veldig ren avspiller!

  Svar på denne kommentaren

 5. Video er altfor overvurdert i nettaviser!

  Skal jeg se video gjør jeg det ved å se på tv. Vil jeg kjapt lese gjennom en artikkel el vil jeg ikke være tvunget til å se en snutt på 4 min. Flere og flere artikler i nettaviser ol linker nå direkte til video uten tekst. Bare irriterende og tullete.

  Svar på denne kommentaren

 6. @Tove Der er jeg ganske uenig med deg. Video er et kjempe godt tilleg til den skriftlige teksten. Problemet med å se det på tv er at der er det samlet i en ferdig redigert sending. Så må du følge med på 10 min nyheter om en eller annen dustemikkel før det du er intressert i kommer på skjermen. Med video i nettavisene kan du velge om du vil se, og du får det du ber om.

  Svar på denne kommentaren

 7. @Tove: Nettopp derfor er jo løsningen til db.no fine! Hvis du ikke vil se video, så fungerer videoen som et bilde. Hvis du vil se video kan man trykke, så får man se video.

  Men er helt enig i at når man klikker en link, så bør man få en artikkel med tekst. Har alt for mange ganger klikket meg inn på en artikkel som så interessant ut, som jeg ville lese, bare for å komme til en videosnutt. Hovedreglen da er at jeg ikke ser videoen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Synes dagbladet.no gjør en utmerket jobb ved å stadig utvikle avisen på nett. At de bruker så store videoer er kult, men jeg skjønner heller ikke hvorfor det ikke er mulig å plante/’embedde’ videoene.

  Argumentet om at det er et rettighetsspørsmål er for meg litt vanskelig å svelge. Dagbladet vil jo uansett ha full kontroll over både innhold, antall visninger og reklame i filmene.

  Så vidt jeg skjønner skaper ’embedding’ kun gratisreklame, og ikke minst mer trafikk til siden.

  Hva er argumentene imot embedding?

  Svar på denne kommentaren

 9. Eirik Solheim (NRK)

  Du vil ikke tro det, men rettighetsmessig er det forskjell på presentasjon på eget nettsted og presentasjon på eksternt nettsted.

  Vi i NRK har masse innhold som vi får legge ut i vår egen nett-TV, men som vi ikke får legge på YouTube eller la folk embedde på andre sider.

  Rettighetslovgivningen er sånn ca 10 år for gammel. Til tider så idiotisk at det ikke er til å tro.

  Svar på denne kommentaren

 10. At dere ikke får lov til å legge det ut på YouTube er jo ganske logisk siden Google da får alle rettigheter til det.

  Men ellers vil jeg si at det var skummelt mye reklame for akkurat den tingen som omtales i artikkelen. Man kan fort begynne å lure på om artikkelen er kjøpt og betalt..

  Svar på denne kommentaren

 11. Selv om jeg syns den nye videospilleren til DB er mye penere enn den gamle, så er kvaliteten så forferdelig at jeg virkelig håper dere ikke går over til flash med det første her på NRK. Bildet blir så uklart at det er helt håpløst å skulle se på. Jeg prøvde å se på traileren til Lønsj, men ble så distrahert av den forferdelig blokkete og uklare videoen at jeg heller gikk til filmweb sine hjemmesider hvor jeg fikk se videoen i quicktime. Bildet var ikke like stort, men det var i det minste mulig å se hva som foregikk i filmen.

  Svar på denne kommentaren

 12. Bjørnar Berentsen

  Elegant avspiller, enig med kommentarer om fraværende fullskjermsknapp og litt mer diskré plassering av play-knappen.

  Det som ikke er like elegant er at man i IE må klikke på selve avspilleren for å aktivere Flash-objektet. Med andre ord må du klikke to ganger på play før den starter å spille.

  En enkel sak å fikse og i de siste versjonene av Flash genereres disse filen automatisk.

  Svar på denne kommentaren

 13. Håvard Pedersen

  All ære til Dagbladet, dette var en utrolig genial løsning. 🙂 Og hvilken kvalitet…

  @Bjørnar: Hvis du hadde hatt siste utgave av nettleseren din med alle oppdateringer installert ville du sluppet å klikk på avspilleren. Microsoft har fjerna det.

  Svar på denne kommentaren

 14. Så nå skal alle nettsteder, aviser og hurrameg rundt stille med videofolk og intervjuobjektet må fortelle samme historie til 43 forskjellige folk?
  Grattis!
  Skal love at om noen vil ha en prat med meg skal jeg ha penger for det.

  Svar på denne kommentaren

 15. Jmfr vgtv problemer på mac. Beklageligvis kræsjet to disker i vgtvs quicktime strreamingserver natt til torsdag. Vi regner med å få fikset det iløpet av et par dager.

  Pål Hansen(produsent/teknisk ansvarlig – VGTV)

  Svar på denne kommentaren

 16. @Pål Hansen:
  Rekna med det måtte vere noko slikt. Det var ikkje meininga å påpeike at kræsja videofiler var ein vanesak.

  Kan for så vidt seie at eg ikkje fekk Dagbladet sin spelar til å fungere i det heile teke på Opera på Mac Tiger tidlegare, så det var eigentleg på tide med ei oppdatering.

  Svar på denne kommentaren

 17. Kristin Breivik

  Ser Ole A. Werring lovet snarlig endring av playknappen. Om endringen ble til det bedre er jeg heller usikker på:

  Hva er det som er så vanskelig å forstå med det playsymbolet som gjør at man må fleske til med teksten ‘Se video!’ i tillegg? Har DB fått mange klager på at den forrige knappen var for subtil, kanskje? Nå fungerer løsningen i alle fall hakket dårligere som stillbilde til artikkelen, etter min mening. Er så vidt jeg kan skimte Cleve Broch bak den overforklarende knappen…

  Svar på denne kommentaren

 18. Ole A. Werring

  Kristin – ja, vi fikk veldig mange tilbakemeldinger på at play-knappen syntes dårlig. Særlig på bilder med veldig lyse farger.

  Det at vi har fjernet selve «player look’en» gjør det dessuten mindre intuitivt at bildet kan klikkes på.

  En løsning kunne vært å ha autoplay på videoen, altså at den starter når du åpner siden. Men vi må respektere at ikke alle ønsker å se video, men bare vil lese saken.

  Derfor har vi valgt å la play-knappen være litt overtydelig i en periode, mens brukerne venner seg til det nye formatet. Det blir neppe denne løsningen på sikt.

  Et annet innspill har vært at mange savner fullskjerm-muligheten. Vi trodde kanskje spilleren var stor nok, men det er godt mulig vi legger på en fullskjerm-funksjon.

  Ellers er det veldig fint å få så mange innspill og diskusjon om playeren vår – og playere generelt.

  Takk til Eirik Solheim som dro det hele i gang.

  Svar på denne kommentaren

 19. Et stort skritt for Web-TV « Eiriks Urkeblogg

  […] Dagbladet.no oppdaterte videospilleren sin i forrige uke, og får skryt fra NRK Beta for nyvinningen. Personlig og inhabilt må jeg bare si at den ser rålekker ut! Med en oppløsning på hele 960×540 kan man endelig begynne å utnytte HD-mulighetene også på web-TV. […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Apropos videoavspillere så syns jeg den dere bruker her: nrkbeta.no/video/ fungerer adskillig bedre enn NRK Nett-TV…

  Det skal sies at jeg er mac bruker, og har stresset mye opp gjennom årene med å få deres nett-tv til å fungere fint.
  Men med fine flash avspillere – går ting somregel knirkefritt.
  Er selv en flittig bruker av nbc.com sin flash avspiller for såkalte «full episodes» av diverse serier og programmer. Dette syns jeg fungerer bra, dog de kunne hevet kvalitet på strømmene sine.

  Svar på denne kommentaren

 21. SVTs løsning er jommen delikat ja.

  Hva om NRK og SVT samarbeidet om nettpubliseringsløsningene? Det er jo ikke påkrevd at de to public service-kanalene skal sitte på hver sin side av kjølen, og utvikle hvert sitt hjul… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 22. Her jeg sitter akkurat nå er ikke hastigheten fra Norge den aller beste. Så jeg liker godt at det er mulig med en progressiv nedlasting/avspilling slik en har på Youtube og diverse andre plasser. Da kan vi som ikke har de helt store hastighetene starte spillingen og trykke pause mens vi venter på at det hele skal bli klart til avspilling.

  Jeg prøver å følge med på TV fra Norge innimellom og liker godt å kunne se litt nyheter fra hjemlige trakter. Kunne faktisk godt tenke meg nyhetene som går i loop fra de forskjellige regionskontorene som BitTorrent med RSS. Da kunne jeg sette Miro på jobben og ha ny sending klar hver dag i bra oppløsning.

  Hadde en test mot en norsk hastighetsmåler (Speedometeret) og vi har til tider ned mot 100kb i hastighet til Norge. Men linjen inn i huset her er på 1 Mb og med BitTorrent er det ikke noe problem å makse denne.

  Svar på denne kommentaren

 23. Tor Håkon Haugen

  Jeg er meget fornøyd med den nye løsningen til Dagbladet.no. Faktisk var jeg ganske fornøyd når dem første gang endret designet slik at det ble et stort bilde i toppen av artikkelen. At dette bilde nå faktisk har utviklet seg til å bli «levende» er jo bare enda en bonus.
  Ser ikke de problemene som Tove nenvte. Nettaviser er ikke en tradisjonell avis, den er og blir en hybrid, og det tror jeg de fleste er tjent med. Er jeg ikke interessert i videoen så er det ingen som tvinger meg til å se på den.

  Når det gjelder reklame så ser jeg at Dagbladet har lagt inn en kort snutt forran hvor det står at reklamen kommer etter videoklippet, bra tiltak.

  Eneste jeg fant morsomt var artikkelen om Ulvenatten hvor videoen var trailer fra filmen, og reklamen forran var… nettopp, trailer fra filmen.

  Svar på denne kommentaren

 24. Ole A. Werring

  Tor Håkon, det hender reklame krasjer litt innholdsmessig med det redaksjonelle stoffet. I dette tilfellet var det veldig spesielt. Fikk ikke sett det selv…dessverre 🙂

  Når det gjelder det nye annonseformatet, så har det blitt veldig godt mottatt blant brukerne våre. I en avstemning svarer 92,5% at det er bedre enn det gamle. Det er vi veldig glade for.

  Følg debatten her:
  dagbladet.no/kultur/2008/03/03/528590.html

  Ellers har vi nylig fjernet rammen rundt videospilleren, for å gi inntrykk av at videoene er enda mer integrerte i artiklene – dette som et eksperiment. Endringen kommer godt til syne i denne saken, synes jeg:
  dagbladet.no/dinside/2008/02/29/528395.html

  (Play-knappen endres snart :-)).

  Svar på denne kommentaren

 25. Oppklaring om NRKbeta og gulltaggen

  […] NRKbeta ønsker å være så uavhengig som mulig. Vi har ikke reklame og vi går ikke av veien for å skryte av NRKs argeste konkurrenter. Så får vi ta en vurdering av dette med prisutdelinger. Kanskje vi må ende opp med et prinsipp om at slikt blir vi aldri med på. Det ødelegger vår uavhengighet. Virker litt rart det også. Vi kommer uansett til å fortsette å kommentere avgjørelser som vi er uenige i, journalistikk som er unøyaktig og undersøkelser som virker tvilsomme. gulltaggenDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 26. Trond Kjetil

  En ting må jeg innrømme, jeg liker den nye videoavspilleren. Bildet er stort, kvaliteten er god, den er pen og lett å bruke.

  kjendis.no/2008/05/14/535198.html
  Men hvorfor rekode YouTube-klipp for så å legge det inn i avspilleren? Når YouTube-klipp enkelt kan legges inn på siden? Det eneste man oppnår da er degradert kvalitet og lavere hastighet.

  Svar på denne kommentaren

 27. Ronny-Andrés absolutisme — Informasjonsoverbelastning 2

  […] Og hva gjør en jus-quiz blant de lenkene? Jeg er mer glad i Dagbladet som har en mye penere og mer oversiktiglig nettside. De har også en ny lekker videoavspiller (som for øvrig VG prøver å kopiere). […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.