nrk.no

Last ned Lars Monsens Nordkalotten 365 – gratis og i full kvalitet

Kategorier: Fildeling & Video


Mer om dette prosjektet:
Litt om erfaringene fra dette prosjektet
Detaljer om den tekniske kvaliteten på første episode

Opprinnelig arikkel:
Monsen filmer det meste selv...

I tillegg til at Nordkalotten 365 er tilgjengelig i vår nett-TV og på DVD med ekstramateriale legger vi nå ut hele serien som høykvalitetsvideofiler som du kan laste ned ved hjelp av en teknologi som heter bittorrent. Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor.

Dette er et av mange eksperiment vi jobber med for å gjøre NRK sitt innhold lettere tilgjengelig. I første omgang er det bare første episode som ligger her men de neste episodene blir lagt ut fortløpende i løpet av de neste dagene. Vi kommer til å oppdatere denne artikkelen med linker når de blir lagt ut. Se nederst i denne artikkelen for direktelinker til torrent-filene.

Det aller enkleste vil være å installere et gratis program som heter Miro. Der kan du sette opp et abonnement og få episodene automatisk etter hvert som de blir tilgjengelige.

Monsen planlegger

Slik gjør du:

Alternativ 1 – Miro
Last ned og installer Miro. Det finnes for Windows, Mac og Linux. Når Miro er installert og fungerer er det bare å klikke på følgende lille ikon:

Miro Video Player

Eventuelt kan du velge «Add channel» fra «Channels»-menyen i Miro. Der limer du inn følgende tekst:
http://nrkbeta.no/torrent/monsen/nordkalotten365.rss

Miro Screenshot Monsen

Når kanalen er på plass dukker den opp i listen til venstre og Miro vil begynne å laste ned første episode. Når den er lastet ned er det bare å spille den av i Miro.

Alternativ 2 – andre BitTorrent-program
Det finnes mange programmer som støtter nedlasting via bittorrent. Mange av dere har sikkert allerede deres egen favoritt. En brukervennlig og enkel løsning kan være å bruke nettleseren Opera. Den har innebygget støtte for denne typen nedlasting. Du finner direktelinker til episodene nederst i denne artikkelen. Dersom du bruker noe annet enn Miro må du også ha et program for å spille filen. Den spiller fint i Quicktime player dersom du har den installert. Et annet alternativ er VLC Media player som er gratis og finnes for de fleste plattformer.

Teknisk informasjon om filen:
Filen er 1024×576 billedpunkter, 25 bilder pr. sekund
Den er kodet til MPEG4 H.264 i 3 mbit/s

Men er ikke bittorrent ulovlig?
Overføringsmetoden bittorrent er ikke på noen måte ulovlig. Det er en usedvanlig robust og effektiv måte å distribuere store filer på internett. Så robust og effektiv at den brukes mye av mennesker som sprer innhold de ikke har rettigheter til. Dette har ført til at selve systemet bittorrent har fått et ufortjent dårlig rykte. Det har også ført til at enkelte nettverksleverandører sperrer for denne protokollen. Pga. dette og det at man trenger spesielle programmer for å laste ned filene kommer vi i NRK selvfølgelig ikke til å la bittorrent være vår eneste distribusjonsmetode. Men det er et fint tillegg til nett-TV og andre metoder og kan være et tilbud for de som ønsker høyere kvalitet.

Kommer flere NRK-programmer til å legges ut på denne måten?
I første omgang er det bare denne serien som blir lagt ut slik. Men dette er en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra og om publikum ønsker en slik tjeneste. Hovedproblemet med slik tilgjengeliggjøring er å klarere rettigheter til å legge ut filer som folk kan laste ned. Det er vanskeligere enn å få rettigheter til å sende på TV eller legge ut i nett-TV. Vi kommer uansett til å arbeide med å frigjøre mer innhold og kommer til å fortsette å tilgjengeliggjøre det på forskjellige måter. Både i nett-TV, som podcast og forhåpentligvis også som høykvalitetsfiler via bittorrent.

Hjelp oss å spre nyheten på Digg:
«Norwegian Broadcasting publishes popular TV-series via P2P»

Her er direktelinker til torrentfilene:

NB! Nå har vi også lagt ut episode 1 på nytt. I bedre kvalitet og forhåpentligvis uten feil i videofilen:
Episode 1: Nordkalotten365.E01.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent

Episode 2: Nordkalotten365.E02.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 3: Nordkalotten365.E03.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 4: Nordkalotten365.E04.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 5: Nordkalotten365.E05.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 6: Nordkalotten365.E06.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 7: Nordkalotten365.E07.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent
Episode 8: Nordkalotten365.E08.1024×576.H264.NRK.mp4.torrent

Da er alle episodene publisert. Inkludert episode 1 i ny versjon. Last ned og kos dere! Det er også veldig hyggelig om dere støtter dette eksperimentet ved å fortsette å dele filene en stund. Det vil uansett bli liggende en fil hos oss som deles herfra, men det blir lettere å argumentere for videreføring dersom vi ser at folk støtter tiltaket og også deler filene videre. Følge med på NRKbeta fremover for flere oppsummeringer og erfaringer, samt planer videre…

Mer om dette prosjektet:
Litt om erfaringene fra dette prosjektet
Detaljer om den tekniske kvaliteten på første episode

Direktelink til RSS-feed med torrentfilene: nordkalotten365.rss

Kom gjerne med spørsmål og tilbakemeldinger i kommentarfeltet her på denne artikkelen.

Andre spennende prosjekter fra NRK

Ny nett-tv fra NRK – gi oss tilbakemeldinger på nett-tv’n vår!
Bedre nyheter – vi lanserer snart en bedre tjeneste for nyheter, og ber deg om tips for hvordan den skal være.
Remiks været – lag egne applikasjoner for nett med gratis værdata fra yr.no

402 kommentarer

 1. Mats Taraldsvik

  Superdupert!

  Virkelig bra at dere gjør det enklere å få tak i programmene enn å måtte se det på tv, eller knudre med nett-tv! Bare for dét, skal jeg følge med på denne serien.

  Når det gjelder podcaster, så hørte jeg ikke noe mer om hvorfor P.I.L.S ikke ligger ute som podcast, og heller ikke noe mer om mulighetene av å sette timestamps og artist/tittel i id3tagen ved musikkinnslag (som fjernes pga rettigheter), slik at vi kan lage et program som på grunnlag av dette syr sammen et komplett radioprogram (gitt at vi har musikken på egen pc).

  Det er forresten relativt ofte jeg ikke får kontakt med tjeneren som serverer podcastene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette er veldig kult! Gratulerer med godt valg av distribusjonskanal! 🙂

  Hva med å legge til en BitLet-link til å laste ned torrenten også, for dem som ikke kan/vil laste ned en torrent-klient..? (gå til «more» og lag en kode nederst på sida)

  Jeg har tippset TorrentFreak om dette.

  Svar på denne kommentaren

 3. Sondre Paulsen

  Veldig, veldig bra at dere legger ut klipp som torrent-filer, spesielt for oss med litt for treg linje og flere PCer som bruker samme nettverket.

  Har irritert meg grenseløst over hakkete episoder av f.eks. Nytt på Nytt, og håper at dere kommer til å fortsette med å legge ut andre programmer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Lasta ned på 4 minutter! Og super kvalitet – også på lyden som jeg ikke har tenkt på mens jeg har sett TV-programmene, men som var knallbra i full kvalitet.
  Tar de andre episodene ettersom de kommer!
  Takk NRK – dette er kult!

  Svar på denne kommentaren

 5. (Hm, kom ikke dette fram første gang jeg sendte det..?)

  Dette er veldig kult! Gratulerer med godt valg av distribusjonskanal! 🙂

  Hva med å legge til en BitLet-link til å laste ned torrenten også, for dem som ikke kan/vil laste ned en torrent-klient..? (gå til «more» og lag en kode nederst på sida)

  Jeg har tippset TorrentFreak om dette.

  Svar på denne kommentaren

 6. ITAvisen har hatt noen lignende med deres KLIKK videocast en god stund, og jeg må si at RSS+MPEG4 har vært en suksess hos meg. Har ikke sjekket kvaliteten på denne Lars Monsen episoden men jeg kan derimot bekrefte at RSS posten vises helt korrekt i Google Reader.

  Svar på denne kommentaren

 7. Martin Bekkelund

  Jeg skulle gjerne hatt anledning til å laste ned filen uten å være avhengig av en bittorrent-klient. Hva med å gi brukerne flere alternativer?

  Hvis båndbredden er et hinder for dette, kan dere si noe om dagens situasjon og eventuelle kalkulerte merutgifter?

  Ellers kjempekudos for dette tiltaket! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim

  Planen er å tilby flere alternativer. Også for nedlasting. Eventuelt en løsning der den aller høyeste kvaliteten krever torrent-klient mens en litt lavere kvalitet kan lastes ned direkte.

  Vi jobber også med å utvide og se på alternativer for vanlig nedlasting, men det eneste realistiske her når det gjelder svært populært innhold er nok bittorrent. Hvertfall på det nåværende tidspunkt.

  Jeg skal se om jeg kan komme tilbake med noen tall og resultater som viser hvordan dette fungerer med bittorrent og et regnestykke på hva det ville kostet uten bruk av den teknologien.

  Svar på denne kommentaren

 9. Dere tillater ikke kommentarer med linker i, merker jeg.. Lyst til å gå igjennom moderasjonskøen, Eirik..? 🙂

  Jeg har slått av alle andre spam-reduserende tiltak etter å ha installert Akismet, og har veldig lite problemer med spam. Så jeg vil anbefale dere også å slippe igjennom kommentarer med linker automatisk.

  Svar på denne kommentaren

 10. Eirik Solheim (NRK)

  @børge:
  Gikk gjennom moderasjonskøen og det var faktisk akismet som stoppet kommentaren din. Den er nå publisert. Takker for tips om BitLet. Skal ta en nærmere titt på det.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  Tom Atle gleder seg også:

  bordevik.blogspot.com/2008/01/monsen.html

  Jeg har personlig fulgt med på denne serien, og gledet meg stort over å få lov til å ta del i Lars sine opplevelser i mer eller mindre urørt villmark. NRK har nå gjort tilgjengelig den første episoden ved bruk av Bit torrent teknologi, noe som gjør at man kan laste ned episodene uten å knekke NRK`s IT-struktur.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eiriks forfatterblogg :: NRK Beta – på ordentlig!

  […] Viktig melding, klikk innom NRKBeta: NRK starter nå et forsøk med å distribuere episoder av en TV-serie via bittorrent. Episodene er i full kvalitet, dvs er 1024×576 billedpunkter, 25 bilder pr. sekund, og skal man dømme etter kommentarene er kvaliteten upåklagelig. Bloggpostingen har en også eksemplarisk begrunnelse for prosjektet, beskrivelse av teknologien og imøtegåelse av innvendingenene (”men er ikke bittorrent ulovlig, da?”) og pekere til programvare. […]

  Svar på denne kommentaren

 13. NRK legger ut Monsen på nett (via Torrent!) at dezibel.durum.biz/blog

  […] NRKbeta må være en av de beste plassene å jobbe i Norge. I den siste posten deres forteller de om et nytt eksperiment når det gjelder å distribuere video på nett, nemlig Torrent, som har vært kjent for oss nettbrukere så utrolig lenge. Denne fildelingsteknologien fordeler nedlastingen på flere brukere, og gjør det mulig å sende ut store filer, til mange flere brukere, uten å strupe sin egen nettlinje og servere, hvis pågangen blir for stor. […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Eirik Solheim (NRK)

  @Kim:
  Når det gjelder filnavn skal vi se på det. Det finnes en del «uskrevne lover» for denslags, og vi skal lese oss opp og finne en bedre standard for navngivning etter hvert.

  Svar på denne kommentaren

 15. Harald Hårfagre

  Fantastisk!! Kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for et slikt prøveprosjekt.

  Noen som kan poste dette på slashdot etc?, fortjener virkelig spaltemeter på spaltemeter.

  Men, mp4?, hvorfor ikke divX ?

  Anyways, knallflott!!!

  Svar på denne kommentaren

 16. Hei,
  Kjempebra! Jeg lurer på et par ting. Er ikke sikkert dere kan svare, men det er verd et forsøk. Jeg driver med en del videoredigering/enkoding selv.

  1. Hvilken enkoder bruker dere? (Jeg bruker x264, videolan.org/developers/x264.html)
  2. Hva slags kilde har dere. Ut i fra kvaliteten på videoen ser den interlaced ut? Har dere ikke en progressiv kilde?
  3. Jeg synes filen er litt vel stor for så dårlig kvalitet. for 30min bør 350mb holde i massevis i 1024×576. Men igjen dette kommer jo ann på enkoderen.

  Takk.

  Svar på denne kommentaren

 17. Henrik Dvergsdal

  Veldig veldig bra!!! H264 og bittorrent er helt perfekte valg.

  Ønskeliste:

  – Uti vår hage

  – Et lternativ med lavere oppløsning, f.eks. 640×360 for oss som ikke har det aller siste på maskinvarefronten.

  Mht filnavn. Dette kommer til å bli liggende på mange harddisker rund omkring, så det er nok lurt å tenke URN først og så filnavn etterpå. F.eks:

  URN:
  urn:nrk:utivaarhage-2-1-640×360-mp4

  Filnavn:
  nrk-utivaarhage-2-1-640×360.mp4

  Svar på denne kommentaren

 18. Knakende bra tiltak! Dette har jeg ventet på i årevis.. siden NRK er en public service kanal synes jeg det bare er rett og rimelig at materialet blir tilgjengelig i frie materialer og frie distribusjonsformer

  Håper hele NRKs arkiv med tid og stunder blir tilgjengelig på denne måten!

  Svar på denne kommentaren

 19. Veldig flott tiltak fra NRK!

  MP4 filen er forøvrig direkte avspillbar på min Playstation3, og siden det allikevel kun er snakk om 2 kanals-lyd i utgagspunktet så spiller det liten trille at AAC-lyd blir downmixet til stereo ved avspilling på PS3 (såfremt man ikke har forsterker som støttef AAC-dekoding direkte eller man har en forsterker som støtter multi-kanals PCM over HDMI – i så tilfelle kan PS3 dekode 5.1 AAC-lyd til 5.1 LPCM lyd over HDMI)

  MEN:
  Ved avspilling på min PS3 så får den konsekvent problemer etter 15 min og 32 sekunder, hvor avspillingen stopper og jeg får melding om ‘corrupt data’. Ved software-dekoding på PC så går det greit på samme sted, men ved 15:42 så er det endel «dropout» frames med store MPEG artifakter osv, så det kan jo ha en sammenheng
  (benytter CoreAVC Professional 1.6.0.0 ved software-dekoding )

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik Solheim (NRK)

  Vi som har satt igang dette prosjektet mener selvfølgelig det samme. Hovedproblemet er som nevnt i artikkelen rettigheter.

  Selv om innholdet er finansiert av lisenspenger betyr ikke det at vi får lov til å gjøre hva vi vil. Veldig ofte er det rettighetene til musikk som vi bruker i våre TV-programmer som stopper mulighetene for publisering som dette.

  Men som nevnt. Dette jobber vi med!

  Og det er hyggelig med tilbakemeldingene her. Heia-rop fungerer like bra i kommentarfeltene i en blog som på fotballbanen. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. En liten oppfølging fra min forrige kommentar:

  Når jeg forsøker å demuxe .mp4 filen med feks siste versjon av ‘mp4box’ så krasjer den (og utifra progressbaren så passer det sånn på øyemålet med posisjonen hvor jeg opplever avspilingsproblemer på PS3-konsollen min. )

  Svar på denne kommentaren

 22. Ingolf Zeiner Petersen

  Kjempebra tiltak!
  Én kommentar på videokvaliteten:
  det ser ut som selve videokilden er av lavere oppløsning enn mp4-filen som dere har lagt ut. Ser man litt nærmere på videoen, ser det ut som NRK-logoen har blitt lagt på «etterpå» – og derfor ikke lider av «blocking»-effekten som man ser ellers på videoen.
  Er dere flere som har lagt merke til dette?
  Jeg testet med VLC og MPC /m CoreAVC -dekoder.

  Svar på denne kommentaren

 23. Fint tiltak, spesielt for de av oss som er mye ute og reiser. Håper dette blir godt mottatt og at også flere sendinger/serier kan deles på denne måten!

  Med Miro er det langt hyggeligere å se sendinger på steder med Internet tilkopling litt under hva vi er vant med hjemme…

  Digresjon: Det er en liten skrivefeil på «Hvor?» siden deres (Reaksjonen -> Redaksjonen)…

  Svar på denne kommentaren

 24. du som har problemer med bruken av «_»:
  hvis du bruker linux: mv Nordkalotten_365_ep_1.mp4 «Nordkalotten 365 ep 1.mp4»
  hvis du bruker windows så tror jeg du kan trykke på F2 og gi fila nytt navn.
  mac kan jeg dessverre ikke, jeg håper noen andre kan hjelpe deg med det problemet 🙁

  genialt tiltak nrk, tror jeg skal seede en stund for dette. vil dere legge ut tidligere programmer også?

  Svar på denne kommentaren

 25. Eirik Solheim (NRK)

  Klage_på_bruk_av_underscore_i_filnavn er registrert. Vi skal ordne det til neste episode.

  Dessuten kan det se ut som om vi kommer til å legge ut første episode en gang til. Med bedre deinterlacing.

  Følg med på oppdateringer her. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 26. Knallbra! Dette kommer jeg til å benytte meg av. Støtte imidlertid på et problem når jeg prøvde å laste ned, bruker Amarok under Ubuntu, og har fått til å abonnere på Dagsrevyen sine videopodcaster. Men når jeg legger inn linken her, står det nederst på skjermen: «Beklager, bare RSS 2.0- eller Atom-kilder for podcaster.» Noe som kan fikses på? Kan jo laste ned ny programvare, men hadde vært så kjekt å bruke det jeg allerede bruker. Men all honnør for et kjempeflott initiativ!

  Svar på denne kommentaren

 27. et alternativ til deinterlacing er å bruke mplayer/mencoder med «tfields»-opsjonen: en.wikipedia.org/wiki/MEncoder#Frame_rate_conversions_and_slow-motion

  «Doubling the frame rate of interlaced footage without duplicating or morphing frames is possible using the tfields filter to create two different frames from each of the two fields in one frame of interlaced video. This allows playback on progressive displays, while preserving the full resolution and framerate of interlaced video, unlike any deinterlacing method.»

  det er verdt å prøve det ut, det gir ofte mye skarpere bilde enn å deinterlace med blending/bob/weaving/osv.

  Svar på denne kommentaren

 28. Eirik Solheim (NRK)

  @meep
  Det er noe slikt vi ser på, men bruker noen hardcore deinterlacere i AfterEffects.

  Det aller beste er å interpolere opp til ekte 50 fps, men da krever avspilling mye av maskinen.

  Vi lander sansynligvis på 25p, men mye bedre deinterlacet enn første episode slik den ligger ute nå.

  Svar på denne kommentaren

 29. Øyvind Solstad (NRK)

  Eirik Newth liker dette:

  Det er veldig mye pent å si om dette tiltaket. Det gjør det (endelig) enkelt for oss som ikke kjører Windows å se programmer fra statskanalen, det introduserer nye brukere for torrentteknologi og det markerer et tydelig skritt i retning av åpning av NRKs arkiver for publikum. Det er en viktig prinsipiell side ved dette, som postingen også er inne på. I en tid da det snakkes stadig mer om at nettleverandører bør pålegges å kjøre filtre som bl.a. blokkerer torrent-trafikk, fungerer det som en nyttig motvekt at NRK demonstrerer lovlig bruk av teknologien – torrenting kan faktisk spare penger for lisensbetalerne.

  newth.net/eirik/2008/01/28/nrk-beta-pa-ordentlig/

  Svar på denne kommentaren

 30. For all del, ikke fjern underscore! Hvis noen fanatikere er så opptatt av at det ikke skal være en skikkelig standard på filnavnet kan de omdøpe navnet på filen selv.

  Og til deg som klaget på mangel av alternativer.; vil du heller betale mer i lisensavgift for at du skal få slippe å laste ned en torrent-klient?

  For øvrig kræsjer filer i VLC 0.8.6d Windows på 24:37 her

  Svar på denne kommentaren

 31. mreggen | 28. januar 2008 kl. 16.31

  Hvorfor er mp4 valgt som container? Hva med matroska (mkv)? Åpne standarder FTW. (sånn med tanke på /. posting og 😛 )

  MPEG4 er en åpen industri/ISO standard. Om åpen i alle sammenhenger må ta hensyn til programvarepatenter (som ikke gjelder i Europa) så er jeg redd vi ikke har så mange alternativer å velge mellom, eller? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 32. Hei hopp,
  Meget bra tiltak dette her. mere mere 🙂
  Støtter de som heller ønsker matroska (mkv) isteden, men filen spilte bra på min Netgear EVA8000. Hvor bra bra kvalitet er det på kilden? Er det noen sjanse for 720p? Hvor mange nedlastinger har dere til nå?

  Svar på denne kommentaren

 33. Veldig, veldig bra NRK! Jeg er imponert over at dere er så tidlig ute med å «oppdage» teknologien – gleder meg til å se flere av deres produksjoner distribuert på denne måten. Skal skryte av dere internasjonalt. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 34. Mikael Finstad

  Supert tiltak! Gleder meg til å se mer av dette.

  Men det er rart dere har rettighet til å streame på nett-TV men ikke lov å legge ut til nedlasting. Det finnes jo mange gratisprogrammer som lar en streame nett-TV til en fil på disken uansett. Så det blir jo i prinsipp nesten det samme.

  Svar på denne kommentaren

 35. Supert tiltak!

  Ser folk klager over bruk av» _», hvorfor ikke gjør som piratene og bruke «.»? Dette ser finere ut og er mer praktisk enn å bruke mellomrom når du ikke bruker windows.

  Laster nå opp med 500kB/s på en linje som lett laster opp med 8-10MB på andre aktive torrent. Er vel kanskje på grunn av at det er så mange andre som seeder. Var oppe i 7MB/s når jeg lastet ned.

  Hvor mye statistikk får dere fra Amazon? Håper dere snart kommer med en artikkel med litt tall.

  Svar på denne kommentaren

 36. Herlig. Er mye jeg kunne tenke meg å laste ned fra hjemmesiden til Nrk. Mange programmer fra ut i naturen og der ingen skulle tro at nokon kunne bo. Og en haug med andre ting.
  Også barne tv til guttungen.
  Og så savner jeg tv serien om samegutten Ante som gikk på 70/80 tallet, vil laste ned den og.

  Svar på denne kommentaren

 37. Øyvind Solstad (NRK)

  Thomas vil jobbe hos oss!

  NRKbeta må være en av de beste plassene å jobbe i Norge. I den siste posten deres forteller de om et nytt eksperiment når det gjelder å distribuere video på nett, nemlig Torrent, som har vært kjent for oss nettbrukere så utrolig lenge. Denne fildelingsteknologien fordeler nedlastingen på flere brukere, og gjør det mulig å sende ut store filer, til mange flere brukere, uten å strupe sin egen nettlinje og servere, hvis pågangen blir for stor.

  Les mer på dezibel.durum.biz/blog/2008/01/28/386/

  Svar på denne kommentaren

 38. Veldig bra tiltak!! Godt å føle at man gjør noe lovlig & nyttig med båndbredden for en gangs skyld… Kunne ønsket meg litt bedre kvalitet. Ser flere bruker kun minutter på laste ned fila. Så en fordobbling av fil-størrelsen burde ikke være noe problem.

  Svar på denne kommentaren

 39. Thomas Hansen

  «Thomas vil jobbe hos oss!» Øyvind: Ja, det hadde vært fint. Men da måtte det bli på Tyholt, for jeg har ikke råd til å bo i Oslo – Med mindre lønna er sabla god? 😉

  Si i fra om dere har bruk for en over snittet ung nerd i Trondheim 🙂

  Svar på denne kommentaren

 40. Geniale greier, en veldig stor dag. Har bodd i utlandet i sikkert 8 aar tilsammen, og har virkelig savnet aa se norsk TV… Har proevd meg med mplayer for aa dumpe streamen fra nett-tv, men det funker daarlig. Torrenten lastet derimot ned paa 700kb/s fra Canada, veldig imponerende.

  Gleder meg veldig til dere etterhvert begynner aa legge ut mer – og tusen takk til de personene som la opp Uti Vaar Hage paa Piratebay – har gledet meg til denne serien, og det er mye morsommere enn det meste som gaar paa kanadisk TV!

  Svar på denne kommentaren

 41. Marius Oppedal

  Dette er modig og flott gjort! Fint at dere også tar tid til å informere/nyansere Bittorent for utenforstående. Jeg har tidligere hatt mulighet til å streame NRK produksjoner på en obskur måte via en modifisert gammel Xbox, men dette er absolutt å foretrekke. Skulle gjerne sett at Ut i vår hage for eksempel fulgte opp på lignende måte som Monsen. Det ville vært en naturlig oppfølging av live stuntet deres på «INTERNETTET!!!»

  Svar på denne kommentaren

 42. Dette var jo helt genialt! Og folk seeder jo til den store gullmedaljen, slik at det går fort som rakkern å laste ned godsakene. Vær så snille å fortsett med dette! Jeg skal seede 🙂

  Svar på denne kommentaren

 43. Bra gjort å levere i full oppløsning og 16:9 som ikke er anamorf.

  Men som det allerede er påpekt, har deinterlacingen vært ganske brutal. I praksis ser videoen ut til å ha en vertikal oppløsning på 288 piksler i stedet for 576.

  Håper dere finner en bedre deinterlacingsmetode for de neste episodene, så ikke halvparten av pikslene går til spille.

  Svar på denne kommentaren

 44. Fantastiske nyheter! Har i over en tid lasta ned dagsrevyen og Urix med Miro og har ventet i spenning på neste steg i å gjøre innholdet mere tilgjengelig i stedet for webTV som mange sliter med og ikke er mulig (i utganspunket) å se offline på laptopen eller iPod ol.

  Ved å legge ut disse episodene ut som torrent i tillegg slipper dere og krangle med Telenor om hvem som skal betale for banbredde 🙂


  Lykkelig NRK seer i utlandet

  Svar på denne kommentaren

 45. Dette har jeg ventet på! Tusen takk. Jeg tror mange er ok fornøyd med nett-TV. Men det er faktisk meget bedre å ha selve filmfila, og unngå buffring og dårlig kvalitet med nett-TV. Dette er et kjempebra tiltak, NRK. Dere har blitt utrolig kule 🙂

  Svar på denne kommentaren

 46. Kjempebra tiltak. Det hadde vært flott hvis dette kunne blitt en mulighet for oss som ønsker å se igjen serier som ikke vil komme på DVD, f. eks. Krimvakta, som nå går i reprise på NRK2! Det må jo være den ideelle distribusjonskanalen for slike litt ukommersielle egenproduksjoner.

  Svar på denne kommentaren

 47. Øyvind Solstad (NRK)

  Flere omtaler:

  Ole Bruseth kaller eksperimentet for «Et lite stykke fremtidsfjernsyn fra NRK»:

  NRK begynte denne uken med å eksperimentere med en ny måte å distribuere ‘fjernsyn’ på. Forsøkskanin er Lars Monsen og hans program Nordkalotten 365, som vistnok ble vist på NRK nylig (siden undertegnede verken har fjernsyn, eller er spesielt stor fan av NRKs nett-tv, har jeg frem til nå gått glipp av denne serien. En serie som forøvrig er, etter første episode å dømme, av ypperste kvalitet.).

  inyhetene.com/2008/01/et-lite-stykke-fremtidsfjernsyn-fra-nrk.html

  Svar på denne kommentaren

 48. Veldig bra dette her. Men har dere tenkt over at om en liten stund vil folk slutte å seede filen. Da vil nedlastnings tiden gå opp betraktelig. Det er jo en av ulempene med torrent systemet. Så det med annonsering av nye torrent tilbud er viktig. Foreksempel via en fast side på nrkbeta.no. Da kan man sveipe innom et par ganger i uken, og «grabbe» til seg ting av interesse mens tilgangen er god.
  Filen lot seg spille av i divx player 6.7. Den er også gratis og kan lastes ned via http://www.divx.com. Så filformatet er helt kurant med et bra utvalg av gratis programvare for avspilling. (Jeg hater Quicktime player)

  Svar på denne kommentaren

 49. Norwegian Broadcasting (NRK) makes popular series available DRM-free via BitTorrent

  […] Er du på Facebook? Nå kan du være «fan» av NRKbeta. ← Last ned Lars Monsens Nordkalotten 365 – gratis og i full kvalitet […]

  Svar på denne kommentaren

 50. asbjørn: mest sannsynlig vil nrk seede hele tiden. når folk slutter å seede vil det heller ikke være mange som laster ned, jeg tror nrk fint takler at noen få personer laster ned fra serverene deres.

  ellers ser det ut til at folk så langt har få problemer med å låne bort båndbredde til nrk: (100.0%) seeding – 19 peers 245 seeds 4.000 dist copies – 613.4MiB dn 24.2GiB up
  sjelden man betaler for mengde overført data, så dersom du ikke bruker båndbredden, hvorfor ikke låne den bort?

  Svar på denne kommentaren

 51. Lasse Lyngøy

  Kjempegreier!!:)

  Som ivrig bruker av NRK nett-TV er dette mitt i blinken for meg.
  Skal bli herlig med litt bedere kvalitet på innholdet dere legger ut.
  Nett-TV er ett kjempetilbud, men dette blir enda bedere.

  Fint at dere jobber med å få rettighetene til mere innhold.Ser at det bare ligger 3-4 program av Nytt på Nytt der det tidligere lå en mengde program.

  Svar på denne kommentaren

 52. Martin Bekkelund

  Firmablogging…

  Illustrasjon: gapingvoid.com
  I 2008 er det knapt et selskap som ikke har vurdert om de skal starte en firmablogg. Vi har vurdert det, men konkludert med at vi er bedre tjent uten. Firmablogging fungerer ikke for alle, og jeg diskuterer her om firmablo…

  Svar på denne kommentaren

 53. Gratulerer NRK med to riktige valg på en gang:

  1. BitTorrent, som etter min mening kan være starten på fremtidens TV-distribusjon. Bedre å laste ned fra raske naboer med store harddisker enn fra sentrale servere med trafikkork. Det må bare bli kritisk masse først.

  2. Og H.264, som etter min erfaring med sikkerhetskopiering (kremt) av DVD’er gir mest kvalitet pr bit. Bedre enn DivX, Xvid og kanskje også WMV selv om jeg er i tvil på sistnevnte. Håper dere ofrer litt maskinkraft på encodingen: 2-pass og alle parametre på max, det er tross alt mange som skal se! Selv bruker jeg x264 sammen med Handbrake 0.9 eller Ffmpeg, men dere bruker kanskje noe annet her?

  En idé kunne vært å legge ut i flere oppløsninger, inkl en drittdårlig en der folk kunne laste ned et par-tre megabyte bare, i starten av programmet, bare for å kunne se om man har lyst til å se resten. Det er nok mange som laster ned uten å se alt. Mono lyd 60kbps, 12 fps, mobiloppløsning (320×240). Slik det er nå må man laste ned alt for i det hele tatt å starte å se. Et annet alternativ kunne være å kutte inn i fem-minuttersfiler, de fleste brukerne er i stand til å kjøre filer etterhverandre automatisk vil jeg anta. Ulempen med å tilby flere oppløsninger er at det blir færre å laste ned fra for hver oppløsning.

  Svar på denne kommentaren

 54. Hvorfor «hakker» avspillingen av program 2? Er det instillingene på maskinen min som er problemet? Første episode gikk stort sett sammenhengende, men på denne episoden stopper både bilde og lyd opp flere ganger i minuttet.

  Svar på denne kommentaren

 55. Eirik Solheim (NRK)

  Det må jeg si at jeg er veldig usikker på. Har testet filen før jeg la den ut og lastet den ned igjen selv via bittorrent og her spiller den fint.

  Skal undersøke om det er andre som har problemer med denne filen. I teorien skal den spille helt fint og den er behandlet bedre enn episode 1, så den skal se bedre ut også.

  Svar på denne kommentaren

 56. Ingolf Zeiner Petersen

  Ep. 2 var av mye bedre kvalitet!
  Men komprimeringen lider stort av blocking. Se: «idklubb.org (skråstrek) nordkalotten_ep2_01_20s.png».
  Skjermdumpen er altså fra ~01:20 ute i videoen. Jeg får blocking-effekter enten jeg bruker VLC sin dekoder, CoreAVC eller ffdshow.
  …så her må dere lære dere litt komprimering på doom9.org – så tror jeg det kan bli enda bedre enn det er i dag 🙂

  Svar på denne kommentaren

 57. Eirik Solheim (NRK)

  Yepp. doom9.org ruler. Litt av utfordringen her er at råmaterialet er HDV. Et format som i utgangspunktet er ganske kraftig komprimert.

  Jeg ser tydelig at vi har i overkant mye blokking også i episode 2.

  Vi kommer til å undersøke dette nærmere og eventuelt øke bitraten ytterligere. Ser ikke ut som om folk har problemer med hastigheten på nedlastingen eller filstørrelsen generelt.

  Jeg holder forøvrig på med en artikkel om interlacing og hva som var galt med første episode.

  Svar på denne kommentaren

 58. Hva er interlacing?

  […] Som overskriften antyder skal denne artikkelen gi deg et svar. Det er feil. Du kommer til å få to svar. Det som er antydet i overskriften, og svaret på følgende: hva var galt med den første episoden av Nordkalotten 365 som vi nylig la ut for nedlasting? […]

  Svar på denne kommentaren

 59. Flotte saker. Det jo helt klart at når man ser på svermen av alle seedere og leechere så ser man at dette er etterlengtet. Dette kom jo klart og tydelig fram når NRK valgte å sende en episode av Kodenavn Hunter i HD. Alle husker vel hva som skjedde med serverne da.

  Nordmenn er helt på toppen hva angår teknologi og utstyr, så fortsett med dette. Dette er uten tvil en vinn-vinn situasjon for alle

  Svar på denne kommentaren

 60. Bjørnar Kibsgaard

  Selv om jeg ikke har sett serien er dette et tegn på at public service faktisk nå BLIR public service. Når jeg får dette tilbudet, at selv velge når jeg vil se en TV serie, og dessuten i bra kvalite. I tillegg skjønner dere at bittorrent er en utmerket måte å distribuere dette på.

  Hatten av for dere, nå begynner dere å fortjene de penger jeg legger ut på tv-lisensen 😉

  Håper det kommer flere serier fremover !

  Svar på denne kommentaren

 61. Er det forresten mulig at dere gir ut serien i 720p? Dere har på en måte valgt en mellomløsning mellom SD og HD, som såvidt meg bekjent blir brukt svært svært sjeldent. Jeg tror ved å utgi disse filene i 720p så ville denne saken fått enda større slagkraft.

  Svar på denne kommentaren

 62. Eirik Solheim (NRK)

  På slutten av denne artikkelen har jeg skrevet litt om hvordan Nordkalotten ble produsert:
  nrkbeta.no/hva-er-interlacing/

  Skal vi legge den ut i 720p må vi gjøre ny fargekorrigering og ny grafikk.

  Formatet vi har valgt er ikke mellom SD og HD. Det er helt nøyaktig hva man kan få ut av standardoppløsning når man konverterer til det mest fornuftige formatet for avspilling på en datamaskin.

  720×576 strukket ut til ekte 16/9 og deinterlacet for å beholde så mye som mulig av alle de 576 linjene i signalet når vi lager 25p av innholdet.

  Men likevel: vi ser på kostnadene forbundet ved å gjøre deler av etterarbeidet på nytt slik at vi kan legge denne serien ut i HD. Og for fremtiden skal vi være mye flinkere til å produsere HD hele veien gjennom slik at vi kan distribuere i HD for eksempel på BitTorrent.

  Svar på denne kommentaren

 63. Hei Erik Solheim
  Når dette prosjektet er oppgjort og evaluert håper jeg det blir laget en artikkel med evalueringen som bakgrunn. Det hadde vært interessant å få vite både positive og negative effekter. Har dette stuntet foreksempel ført til økt salg av tidligere Monsen serier på DVD fra nettbutikken deres. Eller om det har vært noe sutring fra nettleverandører på grunn av økt trafikk på nettet. Kanskje også litt statistikk om det har vært noen målbar økning i trafikk på internett nasjonalt mens dette forsøket har pågått. Jeg vet det siste ligger utenfor deres bord, men data kan kanskje skaffes.

  Svar på denne kommentaren

 64. Dette var nice, vi får håpe at fremtiden bringer HD, men 1024×576, ikke skvist 720×576 bringer jo håp. H.264 FTW

  Lurer fortsatt på hvor han får all strømmen til kameraet fra…

  Gleder meg til å se kvaliteten på denne i forhold til det dårlige analoge signalet jeg får in på TV.

  Svar på denne kommentaren

 65. Dette er fantastisk! Vil bare sende en stor takk til NRK som gjør dette – noe lignende skal man lete lenger etter!

  Forresten, dere har ikke informasjon om hvilket videokamera Lars Monsen har brukt på sin tur?

  Svar på denne kommentaren

 66. Sondre Paulsen

  Angående de rettighetene til musikken i programmene deres som liksom skulle forhindre at dere legger ut videoene for nedlastning: er det slik at dere har lov til å la folk se programmene når de vil så lenge de har en bra internettilkobling, og ikke lagre den på sin egen PC slik at man kan se den uten internettilkobling?

  I så fall er dette det mest tragiske jeg har hørt i hele mitt liv. (Jeg sier ikke at dette ikke er et godt forslag, jeg er bare oppgitt over at dere ikke kan legge ut andre programmer)

  Svar på denne kommentaren

 67. Øyvind Solstad (NRK)

  Hei Sondre,

  Ja det stemmer sånn omtrent. Vi har lov til å streame programmer, men ikke la folk laste dem ned. Streaming regnes som kringkasting, omtrent som å sende tv og radio.

  At det finnes dataprogrammer og løsninger som likevel lar folk ta opp det vi streamer – og legge det på egen harddisk – har ingenting med saken å gjøre. Det er noe folk evt. velger å gjøre, og er utenfor vår kontroll.

  Så finnes det ting som vi bare kan sende på tv. Sopranos og andre serier kan vi ikke legge i vårt nett-tv. Der har vi ingen rettigheter til å legge det på nett.

  Dette kommer av avtalene som NRK har med rettighetsorganisasjonene.

  I en ideell verden så burde kanskje vi kunne legge ut alt vi sender på radio og tv også på nettet. Men det er nok LANGT fram dit.

  Nå har Kulturdepartementet pålagt NRK å legge ut TV-arkivet vårt:

  nrkbeta.no/apne-tv-arkiver/

  Det må vel også i praksis bety at NRK og rettighetsorganisasjonene må få til bedre avtaler for dere brukere enn de vi har i dag.

  Kom gjerne med kommentarer og innspill om dette i artikkelen om «Åpne tv-arkiver».

  Svar på denne kommentaren

 68. Sondre Paulsen

  @ Øyvind Solstad

  Da lurer jeg på en ting: hvilke andre programmer har dere lov til å legge ut for nedlastning?

  Spesielle programmer jeg lurer på er Nytt på Nytt, Beat for Beat, Den store klassefesten og Løvebakken.

  Svar på denne kommentaren

 69. Øyvind Solstad (NRK)

  Beat for Beat og Den store klassefesten har musikk som er begrenset av rettigheter. Så vi kan mao. ikke legge dem ut for nedlasting uten å ha rettigheter til det.

  Nytt på nytt har ikke musikk annet enn vignetten, men er et konsept som vi kjøper fra en leverandør av slike tv-konsepter. Du ser navnet deres på rulleteksten. Jeg vet ikke om det ligger noen begrensninger på nedlasting på Nytt på nytt. Det kan jo være verdt å sjekke.

  Løvebakken vet jeg ikke, men jeg tror det er samme som Nytt på nytt – at det er et innkøpt konsept som dermed har visse betingelser.

  Tro meg, vi skulle gjerne legge ut mest mulig, men de som lager innhold er i sin fulle rett til å legge begrensinger på hvordan vi i NRK bruker det de lager. Så får heller dere som ser og hører på si fra om dere ikke liker måten det gjøres på.

  Svar på denne kommentaren

 70. Sondre Paulsen

  Har ikke NRK noen som er ansatt for å finne på nye konsepter? Dersom dere ikke har det kunne det være en ide å ansette noen, for da trenger dere ikke å tenke på rettigheter…

  Svar på denne kommentaren

 71. Dette er det beste dere har gjort siden nett TV. og håper virkelig at folk seeder disse filene som jeg gjør slik at folk får lastet de ned fortere 🙂

  og får dere retigheter til å åpne arkivet å legge ut flere ting er det helt top. tenkt på alle de gamle norske filmene fra 60 70 tallet som ligger i velvet på Mo I Rana. ville ha vert supert å få sett de igjen

  keep up the good work 🙂

  Svar på denne kommentaren

 72. Sondre Paulsen

  Jeg har lagt merke til at det er mange utenlandske som ønsker å se denne serien også.
  Derfor kan jeg godt lage engelsk subtitle til i hvert fall første episode, dersom dere ønsker det.

  Svar på denne kommentaren

 73. Noen har problemer med kvalitet på filmen.

  Har også lyst til å nevne at dette tiltaket er særdeles
  på tide. Stå på NRK. Dette går riktig vei.

  Enda en gang.
  Med vennlig hilsen
  Wel com

  Svar på denne kommentaren

 74. Er det ingen andre som har en kræsj på 24:37 i første episode???
  Jeg bruker ffdshow og matroska splitter…

  Så at det var en som har problemer med VLC-player litt tidligere (ja, jeg har prøvd den oxo), innlegg nr. 67…
  Hadde vært fint å få vite hva som går galt, og hvordan vi kan fixe det…

  Svar på denne kommentaren

 75. Eirik Solheim (NRK)

  @pus:
  Har ikke fått mange tilbakemeldinger på problemer med første episode, men noen har tydeligvis slitt litt.

  Den er uansett ikke kodet optimalt, så vi kommer til å legge den ut på nytt.

  Takker for alle tilbakemeldinger angående avspilling og hva som fungerer / ikke fungerer.

  Svar på denne kommentaren

 76. Jeg tar av meg hatten.

  Ord som vanvittig fantastisk, vidunderlig…
  Blir rent overfladiske!

  Dette er et ett enormt bra steg, i riktig retning for dere. Torrent er framtidens medie kanal på nett.

  Linja peeker, så her går det unna!

  Artig å se at det er flere amerikanere enn nordmenn, som henter ned dette 😀

  Nei vi løfter glasset!

  Cheers i fra stua på Råholt!
  Thanks!

  Svar på denne kommentaren

 77. Eirik Solheim (NRK)

  @Ketil Solvik:
  Planen er å lage et skikkelig opplegg for denne typen distribusjon. Og når det gjelder nedlasting er det jo meget fornuftig med en eller annen form for «preview» slik du foreslår.

  Svar på denne kommentaren

 78. Roald Guttormsen

  Har lastet ned episode to og kjørt den via AppleTV på en 42″ Pioneer. Jeg må si jeg ble overrasket over meget god kvalitet, med de begrensinger som konverteringen gir.
  Meget flott tiltak fra NRK.

  Svar på denne kommentaren

 79. @Tor
  Tror du har missforstått eller oversett noe her. Jeg har lastet ned Quicktime og brukt den. For å se fullskjerm så trykk Ctrl+f mens filmen går. Ikke bruk skift tasten(eller stor F). Da går det bra. Bruker du skift tasten kommer det opp et varsel om at man må kjøpe pro utgaven.

  Svar på denne kommentaren

 80. Er det noen som vet om det er forskjell på filen til episode 1 og filene til de andre episodene? Har lastet ned ep.1 flere ganger og prøvd konvertering til Sony PSP «format» uten å lykkes. Episode 2 & 3 gikk på første forsøk.

  Svar på denne kommentaren

 81. henrik: er et par som har rapportert trøbbel med å spille av første episode. det ser ut som om filen kan være skadet, men enkelte avspillere klarer å rette opp feilene.
  det sies at en ny versjon av episode 1 skal legges ut, du får vente på den 🙂

  Svar på denne kommentaren

 82. Bra prosjekt, men 24 timer mellom hver video blir sluppet er for tregt når man først er hekta på det.

  Om dette blir en suksess (som det allerede er), vil NRK gjøre det samme med resten av sitt materiale på nett?

  Svar på denne kommentaren

 83. Jeg så den første episoden i QuickTime og det fungerte bra. Filen ble lagret i MIRI mappen og var såre vel – så langt. Dagen etter var filen fremdeles der, men etter et dobbeltklikk på MPEG-4 Movie filen fikk jeg beskjed om at «The file is not a movie file». Jeg lastet ned episode 2 (det tar ganske lang tid her i Vietnam hvor jeg arbeider), men etter et par-tre timer var den i boks. Dagen etter var den borte! Mystisk, spør du meg. Noen gode råd?

  Svar på denne kommentaren

 84. Det er ikke noe mystisk med disse filene. Men det kan være at oppsettet på maskinen din gjør at mp4 filene er assosiert med et annet program enn Quicktime. Da kan de få et annet icon enn ventet. Stanard oppsettet i windows XP skuler filtypen for «kjente filer» Det du kan prøve er å åpne filen via ”fil” menyen i Quicktime.(hurtigtast Ctrl+o). Før du velger Open kan du høyreklikke på filen og sjekke at den er av riktig størelse

  Svar på denne kommentaren

 85. Eirik Solheim (NRK)

  Takk for info! Denne gangen var det faktisk bevisst at jeg ventet litt med å oppdatere RSS-feeden.

  Hele dette prosjektet er fremdeles i en eksperimentfase. Jeg hadde lyst til å se hvor mange som koblet seg på og begynte å laste ned på bakgrunn av oppdateringen i denne artikkelen først.

  Har oppdatert RSS-feeden nå. Kan slå fast at mange begynte å laste ned bare på bakgrunn av linken i artikkelen.

  Uansett: hyggelig at dere følger med og dersom dere oppdager feil eller mangler er det bare å skrike ut i kommentarene her.

  Svar på denne kommentaren

 86. Som en som holder på med TV og bittorrent hver eneste dag (dog, mest serier og da mest amerikanske serier – klikk navnet mitt for å se hva jeg mener), har jeg bare en ting å si:

  ENDELIG! Dette er et perfekt eksempel på den type eksperiment jeg og de andre i gruppen min vil skal kjøres av de store TV-selskapene! I dagens internettbaserte samfunn er det i økende grad individet selv som «setter timeplanen», men TV – med sine «låste» sendeskjemaer – er en stor hindring for dette. Folk vil ha kontroll over sin egen tid, og dette er måten å gjøre det på.

  Kjempebra, NRK!

  Svar på denne kommentaren

 87. St – Musaic.Net

  Glimrende tiltak!

  MEN: Jeg savner undertekster – engelske sådan.

  Jeg har et sterkt ønske om å dele seergleden med den delen av familien min som ikke kan norsk.

  Engelske undertekster er en glimrende start i så måte!

  Svar på denne kommentaren

 88. nanbjor.net » Blog Archive » Fredag – I morgen drar jeg hjem :D … men først histoprøve.

  […] Akkurat nå sitter jeg å leser histologi. Jeg har nettopp satt med ned etter å ha sett episode 4 av Lars Monsens “Nordkalotten 365″. Du kan finne episodene i .torrent format her, om du skulle være interessert. Forøvrig har jeg det bare bra =) Jeg gleder meg veldig til å komme hjem, og til å “kjøre” fly Dette var altså en gave fra Kristina til meg ifm. bursdagen min om noen uker. Det er en utrolig bra gave, hun traff spikeren mitt på hodet med den gaven =) Dessverre er det storm i Tønsberg etter hva jeg har hørt, og det setter jo en effektiv stopper for flyvingen, men jeg er optimist og satser på at uværet forsvinner innen jeg skal fly. Uansett så blir det nok flyving til slutt. […]

  Svar på denne kommentaren

 89. GNU/Linux bruker

  Takk for et flott tilbud! Jeg vel slutte å slenge dritt om NRK heretter 😉
  Nå mangler det bare serier i 720p med Matroska(.mkv) container og x264 codec med fil størelse på 1-2 GB, så er jeg frelst!

  NRK ftw

  Svar på denne kommentaren

 90. Nordkalotten 365 og BitTorrent – erfaringer så langt

  […] Først og fremst: en stor takk til alle som er med på vårt eksperiment. Alle som laster ned. Alle som deler. Og alle som kommenterer. Forrige søndag la vi ut første episode av Nordkalotten 365 for nedlasting via BitTorrent. Responsen så langt har vært overveldende og udelt positiv. Det er ingen tvil om at dette ble godt mottatt. Så langt har vi hatt ca. 22 000 nedlastinger av selve torrent-filene. Dette er ikke et nøyaktig tall på hvor mange som faktisk har lastet ned fulle programmer, men en god indikasjon. […]

  Svar på denne kommentaren

 91. Etter å ha lastet ned episode 2 og 4 i går, sparte jeg de og koste meg med Lars Monsen i 25 varmegrader. Veldig eksotisk! Da jeg skulle åpne filene idag for å se de i reprise, var begge filene sporløst forsvunnet! Give me a break!

  Svar på denne kommentaren

 92. Eirik Solheim (NRK)

  Hva som skjer med filene etter at dere har lastet dem ned er vanskelig for oss å ha kontroll på. Dette er ukrypterte filer som dere kan beholde så lenge dere vil.

  Dersom du har brukt Miro så har den en innebygget rutine for opprydning på disken. Men den er i utgangspunktet satt til å rydde opp 5 dager etter at du har sett på en fil. Dersom du vil beholde filen kan du bare klikke «keep», så har du den for alltid.

  Hva som gjelder for andre programmer dere bruker vet jeg ikke.

  Som sagt, dette er ukrypterte filer uten noen begrensninger. Dersom de forsvinner sporløst må dere titte litt på deres egne rutiner og programvare.

  Svar på denne kommentaren

 93. Eirik Solheim (NRK)

  Det meste man gjør på nettet fører til at man legge igjen IP-adressen sin. Tror ikke det skulle være noen sammenheng mellom bruk av BitTorrent og hackerangrep. Vi bruker Amazon Web Services sin tracker. De er en seriøs og profesjonell leverandør.

  Men vi kan ikke ta ansvar for hvilken programvare dere bruker og hvordan dere har satt opp sikkerhet på deres egne maskiner. Enten det gjelder browseren dere bruker for å aksessere nrk.no eller programvaren dere bruker for å laste ned torrentene.

  Uansett, så er vi interessert i alle typer sikkerhetsproblemer bruk av verktøyene vi snakker om her kan medføre. Noen andre som har erfaringer med dette?

  Svar på denne kommentaren

 94. Takk for hurtig og vennlig svar. Jeg bruker Mac OS 10.4.11 og laster ned filene i Miro. På noen av filene kan jeg spille av gjennom Miro, andre ganger får jeg beskjed om å bruke en ekstern spiller. Klok av skade kopierer jeg nå filene til en ekstern hardisk. Ellers takk for en veldig bra service!

  Svar på denne kommentaren

 95. Eirik Solheim (NRK)

  Kopierer du filene over på en annen disk har du jo en backup også. Vi har ikke planer om å fjerne Nordkalotten 365 med det første, så du kan jo også bare laste ned på nytt.

  I Miro kan du gå inn i «Preferences» og så velge «Disk space». Der setter du default for antallet dager før «expire».

  Svar på denne kommentaren

 96. Noen som har erfaringer med rss og ktorrent? Jeg prøvde å legge til linken som er gitt for miro. Skal det ikke komme opp noen filer før det legges ut en ny? Det kommer iallefall ikke opp noe. Aldri prøvd rss før i ktorrent… Når det er sagt, dette er et fabelaktig tiltak av nrk! Bor for tiden i Frankrike, og får ikke til den vanlige tv-streamen pga dårlig linje og fordi jeg bruker linux (prøvd firefox og konqueror uten hell). Håper bare dere kan legge ut alt av programmer på torrent sånn som dette, skulle gjerne fått med meg uti vår hage, debatter og ellers mye av det dere sender. dagsrevyen-feed hadde også vært glimrende! Sånne tiltak som dette som gjør at man blir glad for å betale lisensen igjen!:)

  Svar på denne kommentaren

 97. Fantastisk tiltak!
  Jeg hadde lyst til å konvertere disse episodene og brenne til DVD (Mpeg4->Mpeg2)for min gamle far som elsker Lars sine program. Mangler program for å konvertere. Er det noen forslag på software som klarer dette fra noen som har prøvd?

  Svar på denne kommentaren

 98. Eirik Solheim (NRK)

  @Roger:
  Bruker du Mac er det vel bare å dra filene inn i iDVD og brenne i vei. På Windows er jeg usikker på hva som gjelder for tiden. Jeg har sverget til Sony Vegas Video og DVD Architect tidligere, men de koster penger.

  Svar på denne kommentaren

 99. Line Solheim Løvdal

  Hei!!
  jeg er en stor fan av deg!!
  jeg elsker naturen og dyrene..:D
  kan jeg en gang reise på en liten natur-tur
  med deg?
  Jeg drømmer om å gå på tur med deg!!
  Jeg bor i Kristiansand og er 13år..
  Jeg er ei jente..:P
  haha..

  Venligst svar..:)

  Svar på denne kommentaren

 100. Eirik Solheim (NRK)

  Vil anta at dette ikke er den eneste henvendelsen av den typen norges svar på Chuck Norris får. Men du får ikke kontakt med ham her. Du får legge deg i telt ute i skogen et sted og håpe at han kommer forbi.

  Svar på denne kommentaren

 101. Hei Erik Solheim
  Hvis det er mulig så tror jeg mange ville satt pris om det ble satt opp et nytt nettmøte Lars Monsen. Men jeg er jo klar over at Lars sikkert har en avtalebok som alle oss andre. Så det er ikke sikkert han har tid.

  Svar på denne kommentaren

 102. Eirik Solheim (NRK)

  Så vidt jeg vet er det hundekjøring som er det viktigste for Mr. Monsen akkurat nå. Men vi skal uansett prøve å få booket ham til en prat om det tekniske bak selve produksjonen når han er tilbake litt nærmere Marienlyst. Om det blir nettmøte også er jeg usikker på.

  Svar på denne kommentaren

 103. Leif V. Gullstad

  Er det noe galt med episode 1 av Nordkalotten 365??? har lastet den ned flere ganger, men den stopper noen minutter før slutten hver gang. Får beskjed om at «Mozilla sluttet å virke»…
  De andre episodene er ok!

  Svar på denne kommentaren

 104. Thomas Henden

  Ikke benytt bittorrent-programmet Miro – det er en irriterende bug i dette:

  Opplastingshastigheten blir etter en stund stilt opp til det maksimale av tilgjengelig båndbredde, og dermed går all annen internettaktivitet, som surfing i stå. Det hjelper å sette ned maksimal nedlastingshastighet, men også da, justeres opplastingshastigheten etterhvert oppover, så internettlinja etter en stund nesten blir blokkert for annen trafikk. Akkurat nå har jeg stilt både upload limit og download limit 10kb/s, så får vi se hvor lenge det varer.

  Programmet ser dog nå ut til å laste opp med 10.8kb/s, så også her er det en liten bug, når det ikke holder seg presist til det man stiller inn, men går over!

  Og like før jeg trykket send, hadde den gått over til upload limit unlimited, og tallrekka hadde endret seg, laveste jeg kunne stille inn var 25kb/s, så gikk jeg inn i menyen på nytt, så virket alt normalt igjen.

  Noen som vet om et bra bittorrent-program som bruker lite ressurser og ikke inneholder bugs eller spyware?

  Svar på denne kommentaren

 105. @Thomas Henden
  Hvis du bruker windows vil jeg anbefalle utorrent (http://www.utorrent.com). Det er et kompakt og lite program. Veldig mange har brukt det for å laste ned Lars Monsen. I dette programmet kan du sette opp/nedlastnings hastigheten enten på filnivå eller på et overordnet nivå. RSS virker også. Det har også en fin funksjon som gjør maskinen kan slåes av når nedlastning er ferdig

  Svar på denne kommentaren

 106. Hei! kjempeflott tiltak, elsker å stå opp tidlig om morgenen, lage kaffe, og se en episode av Nordkalotten, helt ypperlig. Ett spørsmål, er det mulig å få tak i de diverse sangene/jinglene som blir brukt i serien ?

  Svar på denne kommentaren

 107. kommer ny versjon av episode 1 og/eller episode 6 snart? refresh-knappen begynner å bli sliten, og jeg stoler ikke på rss-feeden deres etter «testen» dere hadde for å se om noen merket at dere la ut en ny versjon 🙂

  Svar på denne kommentaren

 108. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. For det første: jeg skal slutte å leke med RSS-feeden og oppdatere den like fort som linkene i artikkelen.

  For det andre: det står en firekjerners Mac her og knasker tall for harde livet. Og den knasker nå samtidig på episode 6,7 og 8 + ny versjon av episode 1. Men det tar desverre litt tid.

  Håper å få ut episode 6 i dag. Mulig at boksen må få knaske videre utover ettermiddagen på de andre.

  Beklager igjen at ikke alle episodene var ferdig kodet da vi annonserte dette tilbudet, men sånn er det med alle disse nymotens beta-greiene. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 109. @Terje
  He he dette er kanskje ikke riktig forum for dette. Men hvis du kjøper DVDen men denne serien følger musikken med. Gå inn på http://www.nrk.no og finn nettbutikken. Siterer nedenfor det som står i omtalen. Har ikke prøvd dette selv
  «Ekstra: Turtips, bakomfilm, musikken fra serien, Ut i naturen m.m. Spilletid: 200 min.+ bonus. Tillatt for alle.»

  Svar på denne kommentaren

 110. Testet dette i helga, og det fungerte veldig bra. Fin kvalitet og rask nedlasting. Tror jeg lastet ned alle 5 episodene på 1 times tid (tok ikke tiden :))

  Ellers så fungerte det greit med Miro på mac-en. Den klarte imidlertid ikke å spille av episode 3,4 og 5 så da måtte jeg lokalisere filen manuelt og kjøre den opp i VLC.

  Kjør på videre, veldig bra initativ

  Svar på denne kommentaren

 111. Eirik Solheim (NRK)

  @Asbjørn:
  Ikke noe problem å anbefale DVD her. BitTorrent er et tilbud i tillegg til alle mulige andre måter å nå ut med innholdet.

  Den enkleste måten å få dette innholdet ut i stuen er vel fremdeles DVD. Spesielt for de som ikke er litt over middels teknisk interesserte.

  For ikke å snakke om VHS. Eh. Nei, der går vel grensen. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 112. Hello, I did a trip in your beautiful country in 2006.
  I wonder if someone will ever do English subtitles for these program.
  In the meantime I’ll watch it wishing I’could return soon or late.

  Takk for hjelpen (that’s all my norsk 🙂

  Svar på denne kommentaren

 113. Stage6 DivX brukere

  Stage6 drives av det svært anerkjente firmaet bak DIVX standardene. Etter at de startet opp sin Stage6 tjeneste høsten 2006 har kommet stadig flere titalls miilioner brukere til for hver måned og per idag er det Stage6 som virkelig ruler når det gjelder video på nettet. Videofilene er selvsagt alltid i DIVX formatene og kan nå vise videoer i topp kvalitet i opptil full HD uten problemer og det på de aller fleste PCer som har et bra skjermkort. Selv ser jeg på 720HD video fra nettsidene til Stage6 så det griner. Absolutt alt av innhold er gratis og direkte nedlastbart samt kan også ses direkte med en gang. Video filene bufres fortløpende og legges også inn på PCens DIVX katalog som backup uansett. Er kvaliteten høy må en del bufring til for å kjøre videoen stabilt. Siden bufringen fortsetter ufortrødent videre mens man ser på videoen kan man starte og stoppe videoen som en vil. Har en videofil bufret inn f.eks. 30 sekunder alt kan man starte å se på disse 30 sekundene selv om den bufrer videre takket være smart DIVX bufring. På DIVX Stage6 har man nå passert 2,2 millioner videoer som brukere fra hele verden har lastet opp. Man finner alt fra spillefilmer til TV serier og musikkvideoer og konserter på DIVX samt masse animasjonsfilmer, kortfilmer og selvsagt brukernes egenproduserte videoer.
  At man finner musikkvideoer fra hele verden som man aldri har sett på musikk-TV her i Norge eller i våre naboland er kjempekuult. Hva skal man med musikklåter i MP3 og lignende formater når man har tilgang til musikkvideoer i meget god kvalitet og helt nedlastbart gratis.
  Youtube og lignende er ikke nærheten av å matche Stage6. Lenge hadde Stage6 trøbbel med at de ikke hadde båndbredde nok til å tilby titalls millioner av brukere videoer samtidig og de opererte med DataHamsteren som koblet seg inn nærmest tok knekken på serverne, men etterhvert er det problemet helt borte. Båndbredden er også blitt betraktlig bedret kontinuerlig siden DIVX håver inn reklame for millioner hver dag som de bruker på bygge opp med enda flere servere. Nå er Stage6 suverent raskt og det går fint både se på og laste ned i videoer i 5-10 Mbit hastighet døgnet rundt.
  Ingen steder på nettet er det lettere å få tak i DIVx videoer enn på Stage6 og den kjøres veldig bra på de fleste PCer og annet som takler DIVX.
  Nyeste versjon ute nå er DIVX 6.8 som selvsagt støtter DIVX i HD kvalitet opptil 1080 FullHD.
  Stage6 knuser alle sine konkurrenter på tilby videoer i full kvalitet, nedlastbart og helt gratis.
  Om NRK legges opp Monsen og lignende på Stage6 vil de nå ut til Norge og hele verden uten å overbelaste sine egne servere overhodet.
  DIVX er også fullt ut kompatible og spillbare på mediaspillerne til Archos med 7″ LCD skjerm.
  Archos nyeste utgaver med innebygd WiFi kan også laste ned Stage6 DIVX videoene direkte via trådløst bredbånd ved å sette videonummeret oppi nettadressen til ønsket DIVX videofilm. Epleguruens produkter takler derimot ikke DIVX.

  Svar på denne kommentaren

 114. Eirik Solheim (NRK)

  Yepp. Podcast er genialt. Jeg skal se hva vi kan gjøre i forhold til Nordkalotten. Uansett vil podcasting bli en del av det vi ser på dersom vi skal få formalisert et tilbud som det vi eksperimenterer med her.

  BitTorrent for ordentlig høy kvalitet + vanlig download for noe i retning 640×480 for ipod etc.

  Svar på denne kommentaren

 115. Alf-Arne Johansen

  Har store problemer med nedlastingen av disse monsen seriene,Av og til så går det greit,men så stopper det helt opp.Har lastet ned alle (med mye om og men)unntatt episode 6og 8,og det er umulig å få lastet ned disse 2 siste.

  vil gjerne vite hvorfor disse problemene oppstår

  Svar på denne kommentaren

 116. Eirik Solheim (NRK)

  Vi har ikke sånn uten videre tilgang til musikken, men jeg skal undersøke hva vi kan gjøre. I mellomtiden virker det som om kjøp av DVD’en er det raskeste. Der ligger i følge ryktene musikken i sin helhet.

  …men, skal sjekke. Og merker meg uansett dette som et ønske ved denne typen tilgjengeliggjøring.

  Svar på denne kommentaren

 117. Jeg tenkte at nå som jeg har sett alle 8 episodene så skulle jeg komme med en liten bekjennelse. Dette har rett og slett vært dagens høydepunkter for meg nå den siste uken. Jeg personlig har alltid satt pris på naturprogrammer, men det har aldri stått meg nærmt, jeg har kanskje slått for fort over på en annen kanal når NRK har sendt naturprogrammer opp igjennom årene.

  Men dette her, fytt i rakkeren. Jeg er blitt frelst. En fantastisk naturdokumentasjon med mange høydepunkter og gode minner. Takk Monsen for at vi får se dette, det sitter mange tusen nordmenn hjemme i stuen og smiler om ørene, og nyter beretningene dine. Og takk til dere NRK for å være spenstig å hoppe ut i BitTorrent-verden. Det har sannelig vært en fornøyelse

  Svar på denne kommentaren

 118. Hei!
  Ja, det er nok flere som sliter med nedlastingen. Har etter mange timer på nett fått ned 3 episoder. Nå står Miro bare og kverner, laster hverken opp eller ned. Har holdt på i flere dager.
  Har Windows XP og Telenor bredbånd.
  Må jeg i butikken og kjøpe DVD’ene?

  Svar på denne kommentaren

 119. Du må skaffe deg et skikkelig torrentprogram, Rune. Dessuten må du åpne porter i ruteren for å få full fart og tilkobling til andre maskiner.

  Jeg bruker ABC og har åpnet opp den porten som programmet bruker.
  Laster ned med 300 KB\s!…. Det er alt linjen klarer…………….

  Svar på denne kommentaren

 120. @Rune
  Bruk nettleseren Opera (opera.com), den har støtte for torrent-filer. Her gikk det som smurt, lastet ned alle episodene på ca. 20 min pr. stk. Hastigheten på min 3500kb/s linje var opp til 600 kb/s.

  Svar på denne kommentaren

 121. Eirik Solheim (NRK)

  @Rune:
  Dette er viktige tilbakemeldinger. Jeg er veldig interessert i å vite om hvilke problemer man kan støte på ved nedlasting via BitTorrent.

  Siden vi har anbefalt Miro har vi testet ganske omfattende med det på flere forskjellige nett. Hos oss har det fungert veldig bra. Miro hadde en ganske dårlig torrentstøtte i forrige versjon, men i siste versjon er det langt bedre.

  Er det slik at du over hodet ikke får lastet ned, eller får du lastet ned litt?

  Svar på denne kommentaren

 122. De første 3 filmene gikk sånn noenlunde med hastigheter opp til 150 kb/s. Så datt det til 30-40 kb/s, og nå er det bokstavelig talt 0, kommer et lite drypp nå og da.
  Har vurdert å bruke Opera i og med at Miro ser ut til å ha gått i stå.
  Er ellers ikke noen stor racer på data, så;
  hvilke andre Torrent-program kan være aktuelle, og hvordan åpne porter i routeren?
  Har forøvrig aldri opplevd maken til treghet, nettet fungerer utmerket ellers.

  Svar på denne kommentaren

 123. Eirik Solheim (NRK)

  Her må jeg melde litt pass, men skal undersøke litt i forhold til de rundt meg som kan dette bedre.

  Saken er den at dette har fungert noe så til de grader bra for de fleste. Jeg makser ut min 20 Mbit linje når jeg laster ned. Det er fremdeles mellom 100 og 200 mennesker som seeder alle filene.

  Så jeg kan bare melde det motsatte: jeg har aldri opplevd maken til hastighet.

  Derfor hadde det vært veldig interessant å finne årsaken til tregheten hos deg. Alle forslag mottas med takk, og jeg skal som nevnt sjekke litt her.

  Svar på denne kommentaren

 124. Nesten litt merkverdig at µTorrent ikke er blitt nevnt noen ganger. Det er ikke å stikke under en stol at dette er det beste torrentprogrammet man kan få tak i, stjeler veldig lite CPU og er mye enklere lagt opp enn Azurues som er den argeste konkurrent.

  Jeg har såvidt hørt om Miro, og kan si at dette programmet blir brukt ytterst sjelden av folk som driver mye med torrents. Bare et forslag.

  Svar på denne kommentaren

 125. Finn Myking: Miro har et litt anna fokus. frå heimesida:

  Miro 1.1 – Turn your computer into an internet TV. Download Miro to watch free internet video channels and play any video file

  Mens uTorrent kun fokuserer på å laste ned filer, fokuserer Miro på å laste ned og vise filer.

  Svar på denne kommentaren

 126. utorrent belaster servere, og er banned på mange trackere. Drittprog. Transmission er tingen ;;p

  Uansett… KUDOS til NRK for å benytte seg av torrent tech. Herlig å se på Lars Monsen her, mens jeg sitter i Berkeley, USA 😀 Takker så meget

  Svar på denne kommentaren

 127. Eirik Solheim (NRK)

  @Espen: takk! Flott at det er så mange som er med å dele filene

  @Finn / Trond:
  Vi regnet med at de som kan dette med BitTorrent har sitt favorittprogram allerede. De to anbefalingene, Miro og Opera ble valgt fordi de er veldig brukervennlige og legger lite mellom brukeren og den faktiske nedlastingen.

  Miro er spesielt bra siden den også inneholder player og veldig brukervennlig RSS-støtte.

  Ellers ser jeg at folks favoritter hva rene BitTorrentklienter angår er uTorrent for Windows og Transmission for Mac.

  Svar på denne kommentaren

 128. @Eirik: Er det testet om rss-feedet også funker i torrent-klienter? Etter det jeg forstår så støtter Azureus rss-feeds, og finnes både for Linux, OsX og Windows. (Azureus har jeg ikke prøvd selv, som jeg nevnte tidligere så bruker jeg KTorrent) Det hadde vært fint om dere også hadde hatt en torrent-feed i tillegg til Miro-feedet. Jeg får iallefall ikke det til å bli tolket som et rss-feed. For å vise hvordan et torrent-feed skal se ut: tvrss.net/feed/eztv/

  Til slutt kan jeg jo nevne at det var veldig trivelig med litt Norsk tv mens jeg lå på sykehuset i Sveits forrige helg:)

  Svar på denne kommentaren

 129. Jeg får beklage min uvitenhet vedr forrige innlegg. Etter en del om og men, så kom jeg fram til at ved å endre følgende linje øverst i rss-feedet deres:

  til så fungerte alt smertefritt. Er vel Ktorrent-miljøet jeg skal klage til, ikke dere… Håper det kanskje kan være til hjelp for å tilby ytterligere kompabilitet i systemet deres om ikke annet:) Noen planer om å gi ut annet stoff på torrent i nær framtid?

  Svar på denne kommentaren

 130. Jah, rss-kode blir naturligvis ikke synlig i kommentarfeltet, og nok en gang føler jeg for å komme med innlegg for å forklare de jeg har gitt før: Jeg endret til rss version=»2.0″ i stedet for det dere hadde.

  Svar på denne kommentaren

 131. Eirik Solheim (NRK)

  @RR:
  Hehe. Religionsdebatten om Mac vs. PC tar vi et annet sted. 🙂

  Men angående porter så er du inne på noe. Er det noen der ute som har en bra nettside som forklarer BitTorrent nærmere og beskriver hvordan du åpner de riktige portene etc?

  Svar på denne kommentaren

 132. Problemet med å åpne porter er vel at det er så altfor mange variasjoner i hvordan det settes opp, og er en hindring som ikkje er så lett for dei uten altfor god teknisk innsikt å overkomme. UPnP er å foretrekke om mulig…

  Svar på denne kommentaren

 133. Eirik Solheim (NRK)

  Erfaringen så langt med dette prosjektet viser at langt flere mennesker enn det vi hadde trodd på forhånd fikser BitTorrent uten problemer.

  Og du har rett i at det å begynne å fikle med porter etc. gjøres på like mange forskjellige måter som det finnes rutere og brannmurer.

  Det vi kunne gjort her var kanskje å lage en litt bedre og noenlunde generell innføring til BitTorrent. Med noen ord om porter osv.

  Svar på denne kommentaren

 134. Takk for et flott initiativ! Keep ’em coming!

  Jeg har ogsaa problemer med hastigheten, som andre. Det komme i rykk og napp. Etter tre – fire dager har jeg naa faatt alle episodene lastet ned unntatt nr 2 (som naa er stoppet paa 20%). Jeg bruker BitComet. Naar jeg foerst faar ‘kontakt’ ligger hastigheten paa rundt 100-200 kb/s. Har proevd med Miro ogsaa, uten at det hjalp.

  Det er sikkert noe med oppsettet mitt, som flere er inne paa. Men jeg aner ikke hvordan jeg skal faa gjort noe med det. Er vel bare aa smoere seg med litt mer taalmodighet.

  Spiller av med VLC, og det fungerer utmerket.

  Takk igjen for et supert tilbud.

  Svar på denne kommentaren

 135. @Chris uTorrent belaster ikke serveren mer enn andre klienter. Den respekterer innstillingene til serveren og spør om oppdateringer med de tidsrommet serveren angir. Det er bullshit at uTorrent er bannet på mange trackere. Både utorrent og trannsmission har hatt en del bugs så har gjort at de har blitt bannet, men siste versjonene fungerer over alt. Dette gjelder for øvrig de fleste andre klienter og. Generelt sett blir uTorrent anbefalt av alle større trackere.

  Angående åpning av porter så er det svært vanskelig å få folk til å åpne porter så lenge de ikke er litt nerder. Det er dog ikke det store problemet så lenge det er nok folk som seeder som har åpne porter. Ut i fra erfaringene i denne tråden virker det som folk er fornøyd med hastigheten.

  Til dere som sliter med hastigheten: Sitter dere på trådløst nett? Hvilken router har dere(den boksen dere får trådløst nett fra)? Fungerer andre ting på Internett eller går hele nettet ned? Hvor rask linje har dere? Hvis torrent programmet deres laster opp data, hva er hastigheten på opplastingen? Jo mer opplysninger dere gir jo lettere blir det å hjelpe dere.

  Svar på denne kommentaren

 136. Eirik Solheim (NRK)

  Ja, BitTorrent er veldig utbredt og står i følge diverse kilder for over halvparten av den samlede trafikken på nettet. Og det er selvfølgelig veldig vanskelig å forutsi hvor mange som kommer til å benytte seg av et tilbud som dette.

  Til nå er 62 000 torrentfiler lastet ned. Litt avhengig av hvordan vi ser på tallene har sansynligvis 5 – 6 000 mennesker lastet ned alle åtte episodene. Det er flere enn vi hadde trodd. Og det bare 12 dager etter at første episode ble lagt ut. De siste episodene ble lagt ut for 4 dager siden.

  Svar på denne kommentaren

 137. Må bare få si at dette var et veldig bra prosjekt. Har såklart lastet ned og sett alle episodene. Monsen er en tøff kar.

  PS: Hadde vært greit om dere kunne ha lagt ut en samletorrent med alle episodene nå.

  Svar på denne kommentaren

 138. Fantastisk tiltak dette! Kjekt å kunne nyte serien også i fremtiden, uten å slite med ripete plater, eller for den del, plater en ikke finner 🙂

  Kanskje suksessen også kan være med på å bidra til at Monsen fristes til å lage ennå flere flotte programserier?

  Det er ikke alt for ofte at jeg har vært like fornøyd med NRK som den siste tiden 😉

  Svar på denne kommentaren

 139. det er jo noen ulemper med en samletorrent:
  * upraktisk når episoder blir lagt ut løpende.
  * når det er veldig mange peers/seeds så begrenser ofte klienten din hvor mange som tilkobles (som regel begrenses dette per torrent), med uflaks kan det redusere hastigheten. med flere torrents er det en mer sannsynlig at du kan utnytte båndbredden bedre.
  * selv om flere klienter lar deg bestemme hvilke filer i en torrent som skal lastes ned/prioriteres kan dette være i overkant vanskelig for folk som ikke er kjent med torrent. kjedelig å måtte laste ned 5gb når du bare vil se en episode på 600mb.

  akkurat med dette programmet tror jeg en samletorrent er en god idé, men om man skal legge ut programmer som ikke har fastsatt sluttdato, f.eks «Brennpunkt» vil jeg kanskje behold en torrent per episode og/eller en torrent per kvartal/halvår/år.

  nevner «Brennpunkt» fordi jeg gjerne ser det lagt ut som torrent. hint, hint 🙂

  leser at noen har problemer med å oppnå de store hastighetene. det virker som om noe er galt i oppsettet av klient/nettverk/brannmur. jeg har seedet en stund, og er ikke i nærheten av å maksimere opplastningshastigheten og har heller ikke vært det siden episode 8 og ny versjon av episode 1 ble lagt ut.

  Svar på denne kommentaren

 140. Er NRKbeta blokkert i ditt bredbåndsnettverk?

  […] Min internettilkobling er en felles linje delt mellom alle i borettslaget. Linjen er ifølge nettverksansvarlig sperret for nedlasting av torrents og P2P-virksomhet, uten at jeg har utforsket dette nærmere i praksis. Jeg har ikke undersøkt hvorvidt dette er en bevisst utestengning av nettverksansvarlig som følge av den positive oppmerksomheten rundt muligheten for å laste ned Nordkalotten 365, men det kan jo være fristende å tro dette. […]

  Svar på denne kommentaren

 141. Vil ta nettet fra fildelere « For hva det er verdt…

  […] For man kan ikke hevde at bittorrent og p2p-trafikk er ulovlig. NRK benytter jo selv bittorrent-teknologien til å dele Lars Monsens “Nordkalotten 365″. Et ypperlig eksempel på at fildeling ikke nødvendigvis er hverken negativt eller ulovlig. Posted by torh Filed in Internett, Teknologi Tags: dagbladet, fildeling, Internett […]

  Svar på denne kommentaren

 142. Tenkte å brenne de nedlastede filene over til DVD. Sliter med å finne riktig gratisprogram til dette formålet. Noen som har et godt forslag…?

  Har en DVD spiller jeg svært gjerne skulle brukt til å se filmene,ikke bare på PC.

  Svar på denne kommentaren

 143. fabelaktig.. bra kvalitet dessuten.. og viktigst av allt.. DRM fritt.. har monsen dvdene fra før av men når oppløsninga her er bedre så bare MÅTTE jeg ha dem..håper det blir mer.. masse mer..bare vær så snill å ikke ødelegg med DRM..

  Svar på denne kommentaren

 144. Christian Fagerheim

  Vanligvis ser jeg ikke på NRK i det hele tatt, men da jeg kom over denne så måtte jeg bare laste ned.
  Først var det kun for å støtte initativet, men da jeg begynte å se på (måtte jo sjekke ut hva en hadde lasta ned), så… Ja, da var man hekta. Vurderte faktisk å kjøpe DVDen da jeg så den på Esso, så vi får se.

  Jeg applauderer i alle fall dette iniativet, og håper at NRK kommer til å utvide dette til andre serier.

  Svar på denne kommentaren

 145. Utrolig bra tiltak. Hadde vert fantastisk om flere serier ble lagt ut på denne måten. Men synes det også burde vert mulig å laste ned lignende filer gjennom iTunes eller noe slikt.. enten som podcasts eller som gratis filer gjennom iTunes store… er ikke det mulig? Tenker egentlig mest på det å kunne få sett det på f.eks Apple TV, uten å måtte legge inn filene manuelt. Hadde vert fint om de kom inn automatisk.

  Svar på denne kommentaren

 146. Kjempemessig, NRK! Dette er et stort skritt i riktig retning, og beviser at dere er framtidsrettet og utrustet for fremtiden.
  Jeg tror det hadde vært av stor allmenn interresse om flere av de populære programmene fra arkivet deres hadde blitt gjort tilgjengelig på denne måten, det er mange som har lyst å laste ned dem for å se på andre medium.
  Det er sånne prosjekt som dette som gjør det verd å betale lisenspenger 🙂

  Svar på denne kommentaren

 147. Eirik Solheim (NRK)

  @Hroar Bye:
  Vi jobber med å øke kvaliteten på våre tradisjonelle podcasts også, men å distribuere store populære serier på nett i full kvalitet som vanlig nedlasting blir som du er inne på rett og slett for dyrt og komplekst. Det blir sansynligvis snakk om å legge ting ut i flere kvaliteter.

  På det nåværende tidspunkt er BitTorrent den eneste løsningen dersom vi vil bruke nettet til å distribuere filer i full kvalitet med en stabilitet som vi kan gå god for.

  Vi er i en litt spesiell situasjon siden popularitet på TV kan drive veldig mange samtidig over til datamaskinen for å starte nedlasting. Eksperimentet vi gjorde nå viser at BitTorrentsystemet takler dette veldig bra.

  Angående AppleTV, så er det synd at den er så lukket at vi ikke kan lage en tjeneste som fungerer direkte inn i den. Men med høyere kvalitet på vårt eksisterende podcasttilbud vil du hvertfall få mer og litt bedre innhold rett inn i den boksen også.

  Svar på denne kommentaren

 148. Er det mulig å legge ut undertekster i sub- eller srt-format? Undertekster for denne serien er tilgjengelig via Tekst-TV om jeg ikke husker feil, så det burde vel la seg gjøre?

  Glimrende initiativ å legge ut denne serien tilgjengelig for nedlasting via bittorrent. Fortsett sånn! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 149. Teknobabbel: IT-Avisen serverer vrøvl om NRK

  […] Så fortsetter artikkelen med et avsnitt som er så grensesprengende feil at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Nok en gang må jeg anta at redaktøren vet bedre, men har valgt å formulere seg direkte feil og kunnskapsløst bare for å skape debatt. Her må jeg nesten bare sitere hele siste avsnitt: Tvert i mot vil NRKs tilbud ligge ute på samme basis som ulovlige mediefiler – som torrents på nettet. Men helt åpent er det ikke. Du trenger en spesiell klient som heter Miro, og må tegne et abonnement gjennom denne. En nærmere forklaring finner du HER. […]

  Svar på denne kommentaren

 150. En prat om BitTorrent

  […] I går var Geir Arne Brevik fra RadioNova innom og slo av en prat om NRK og vårt eksperiment med BitTorrent. En lang og hyggelig prat ble til et fint lite intervju som ble sendt i programmet Skumma kultur i dag. […]

  Svar på denne kommentaren

 151. Het fildelingsdebatt på by:Larm

  […] Begge parter kunne imidlertid enes om et punkt, nemlig at tilbuet til brukerne må være såpass bra og enkelt i bruk at det kan fungere som et alternativ til ulovlige nedlastingssteder. Om bransjen klarer dette uten å slå seg sammen med fienden var kanskje det mest interessant punktet i debatten. Teknologi-journalist Jan Omdahl i Dagbladet mente at det bare er et tidsspørmål før dette vil skje, og viste som eksempel til NRKs suksess med å gjøre Lars Monsen tilgjengelig på torrent. […]

  Svar på denne kommentaren

 152. Må si dette er helt genial for en utvekslingstudent som meg selv. Et fantastisk avbrekk fra Lost, Desperate Housewifes og alt annet som sendes her over dammen. Utrolig deilig å se litt norsk kvalitet tv med skikkelig vakker skandinavisk natur!

  Tusen takk! Keep it up! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 153. Eirik Solheim (NRK)

  Det mest populære innholdet til NRK blir uansett spredd på torrentsites.

  Inkludert Nordkalotten 365. For eksempel var noen tydeligvis ikke fornøyd med at vi brukte H.264 og har derfor transkodet hele serien til Xvid og lagt den på PirateBay. Der kan du nå altså velge å laste ned serien i vesentlig lavere kvalitet, men i et annet format.

  Jeg ser ikke helt poenget med å legge filene på andre torrentsites så lenge de er tilgjengelig her, men vi kan jo ikke stoppe det heller. Om dere ønsker andre format etc. er det bare å si fra her.

  Grunntanken er at så lenge vi publiserer det så bra som mulig vil flest personer seede våre torrentfiler og folk vil derfor få en bedre ytelse og opplevelse direkte fra NRK.

  Svar på denne kommentaren

 154. Eirik Solheim: «Om dere ønsker andre format etc. er det bare å si fra her.»

  Så lenge dere holder dere unna . wmv er jeg fornøyd, da må det ihvertfall finnes et alternativ. H.264 er perfekt. Men skal dere legge ut noe i høyere kvalitet og med fler kanals lyd bruker jo alle de «andre» sidene .mkv (Matroska). Den er jo open source også..

  Venter spent på neste programserie som kommer fra dere…

  Svar på denne kommentaren

 155. Eirik Solheim (NRK)

  @Sofa:
  Å publisere innhold som man ikke har rettigheter til er lovbrudd og selvfølgelig ikke greit. Men definisjonene er vanskelige. Ved bittorrent-distribusjon republiserer jo egentlig alle filene. Nordkalotten 365 er klarert for privat bruk, så den typen republisering er greit.

  Akkurat Nordkalotten 365 har vi kunnet legge ut som nedlastbare og ukrypterte filer. Da er det enda enklere å legge filene ut på andre nettverk, men også mindre interessant. Fordi de finnes i god kvalitet direkte fra kilden.

  At vårt innhold uansett legges ut på nettet betyr ikke at det er greit å republisere vårt innhold uten samtykke. Det er ulovlig.

  Men at det uansett legges ut på nettet betyr at dette er en måte publikum ønsker å kunne hente vårt innhold. Derfor gjør vi eksperiment som dette.

  Viser det seg at det fører til nye former for misbruk eller at innholdet i enda større grad blir lagt ut på måter vi ikke har godkjent kan det jo hende at vi blir tvunget til å begrense denne typen distribusjon.

  Vi distribuerer på denne måten fordi dette er noe publikum ønsker. Ikke fordi dere skal republisere filene på andre kommersielle nettsteder.

  Svar på denne kommentaren

 156. Dette må jeg si var et veldig bra tiltak fra NRKs side. Å legge ut serien som et torrent-fil gjorde at nedlastingen gikk veldig fort. genialt rett og slett. Hvorfor ikke legge ut flere av programmene deres som torrent-filer? Slik som Borettslaget for eks. Ser fram til flere nedlastinger fra dere, det er alltid hyggelig å laste ned noe som er lovlig.

  Svar på denne kommentaren

 157. Last ned "Nordkalotten 365" gratis…

  Lars Monsens TV-serie "Nordkalotten 365" kan lastes ned gratis fra Nrk.
  Serien kan lastes ned via et BitTorrent-program, eller nettleseren Opera som støtter torrent-filer.

  Foreløpig, så er det de fem første episodene so…

  Svar på denne kommentaren

 158. Sier det igjen: Genialt stå på. Har noen problemer med og dele videre. Hastigheten opp blir lav og den hopper av etter en liten stund . Kommer på igjen innimellom. Kjører win xp og Utorrent.

  Svar på denne kommentaren

 159. Forbrukerinspektørene prøver ut HD-produksjon

  […] De som vil vite litt mer om hva BitTorrent er kan jo lese artikkelen vi skrev da vi annonserte vår test med Lars Monsen og Nordkalotten 365. […]

  Svar på denne kommentaren

 160. Bruk av BitTorrent – tall og kostnader

  […] Vi kan slå fast at vårt eksperiment med BitTorrent har vært en suksess. Viktigst av alt i forhold til publikum og tilbakemeldingene om at dette er noe dere virkelig liker. Vi har lest gjennom mer enn 500 kommentarer. Og det er første gang vi har sett en sak med så mye trykk få så mye positiv omtale. Vi har vært med på mye rart på nettet. Har hatt saker på både Digg, Slashdot, BoingBoing, Reddit, Engadget og Metafilter. Der dukker alltid trollene opp. De som bare syter og kommer med negative innspill. I diskusjonene rundt det faktum at vi som stor statlig kringkaster tar i bruk BitTorrent har innleggene vært nærmere 100% positive. Noe vi aldri har sett før på så store saker. […]

  Svar på denne kommentaren

 161. Johan Ronström » Blog Archive » Resultat av NRKs bitTorrent-test

  […] De förklarar hur nedladdningen går till och svarar på frågor i originalinlägget om testet (min översättning) Men är inte bittorrent olagligt? Överföringsmetoden bittorrent är inte olagligt på något sätt. Det är ett osedvanligt robust och effektivt sätt att distribuera stora filer på internet. Så robust och effektivt att den används mycket av människor som sprider innehåll de inte har rättigheter till. Detta har lett till att själva systemet bittorrent har fått ett oförtjänt dåligt rykte. […]

  Svar på denne kommentaren

 162. NRKs bruk av torrent-teknologi « [megoth]

  […] Med dette som utgangspunkt begynte jeg å sjekke ut hva NRK hadde å tilby. Førstevalget var Lars Monsens Nordkalotten 365, som var programmet NRK prøvde ut teknologien med. Første gledelige oppdagelse var å se NRKs bruk av rss, slik at jeg kunne abonnere på serien. Den andre var å se hvordan denne abonnementstråden utfoldet seg på Miro, en rss-agregator for medieklipp, som jeg har brukt til å se forelesninger fra TED. Men om man ikke liker den klienten, kan man gjennom denne siden laste ned episodene hver for seg gjennom hver sine torrent-filer. […]

  Svar på denne kommentaren

 163. Jeg ser igrunn aldri på tv, og har derfor irritert meg stort over at jeg egentlig må betale lisens når jeg flytter for meg selv. Men dette er til å bøye seg i støvet for. Hvis NRK-programmer – både nye og gamle – blir lagt ut på denne måten, vil jeg betale med glede. Riktignok på noen forutsetninger: 1. Fortsatt ingen reklame! (regner med at dette ikke er noe problem)
  2. Lær av veldrevne, lukkede, (pirat)torrenttrackere. Når dette ikke er nytt og hipt lenger trengs det et system som gjør at folk vil fortsette å seede. Et ratiosystem som belønner de som laster opp? Selvfølgelig må det avbalanseres med at folk har mulighet til forskjellige linjer/forskjellig råd. Kanskje det heller skal baseres på tid man seeder enn hvor mange bytes man lirer fra seg. Eller kanskje belønning til de som bruker av sin tid til å skape et godt nettsamfunn?

  Kjempemessig at dere bruker H.264 og anbefaler Miro.

  Gratulerer NRK, for første gang på lenge er jeg stolt over å være norsk!

  Svar på denne kommentaren

 164. Holmes Wilson om åpne løsninger, Miro, demokratiet og det å redde verden

  […] Faste lesere har fått med seg at vi anbefalte programvaren Miro som et alternativ for å laste ned Nordkalotten 365 da vi la den ut for nedlasting. Vi jobber hardt for å få NRKs innhold ut på mer åpne formater slik at dere kan velge friere hvilke plattformer dere vil bruke. Vi prøver også å finne brukervennlige alternativer for de som ikke allerede har sine favorittløsninger. […]

  Svar på denne kommentaren

 165. Verdens beste bittorrent-tracker

  […] Som mange har fått med seg eksperimenterer NRK for tiden med distribusjon ved hjelp av BitTorrent som et av mange alternativer for å nå ut med vårt innhold. […]

  Svar på denne kommentaren

 166. The NRKbeta doctrine

  […] For en stund siden la vi i NRK ut Lars Monsen “Nordkalotten 365″ som nedlasting i bittorrent. Det ble en kjempesuksess – og i skrivende stund har nærmere 100 000 episoder blitt lastet ned (fordelt på 8 episoder). I forbindelse med all oppmerksomheten rundt dette ble Eirik Solheim intervjuet av Tagesschau. Og hadde blant annet følgende uttalelse: If you want control of your content you need to lock it down in a vault and never show it to anyone. We gave up control of our content the day we started broadcasting. For years our most popular content have been available on BitTorrent and on sites like YouTube anyway. DRM doesn’t work. The only way to control your content is to be the best provider of it. If people want it on YouTube then you should publish it on YouTube or in a system that give the same experience. If people want it on BitTorrent then you should provide that. If you do it right people will come to your official publish point and you’ll end up with more control. […]

  Svar på denne kommentaren

 167. Lars Monsen i 3D

  […] Hva er neste skritt for Lars Monsen? Etter å ha tråkket seg gjennom Norges villmark på bittorrent, var det på tide å komme seg inn i spillkonsollene. Den norske spillutvikleren ArtPlant som skal samarbeide med NRK om storproduksjonen som skal slippes på PC, PlayStation 3 og Xbox 360 våren 2009. […]

  Svar på denne kommentaren

 168. Coming up! Usensurert kjendiseri på torrent

  […] Hold it! Hold it! Nå har vi vasset oss gjennom skitne menn som vasser i elver og baler i snøen. Og herrer med tissemannen ute (ikke noe galt i det, men hallo – her snakker vi Japan-size!!). Folks, det finner viktigere ting i livet! Hvem pulte på operataket, fessempel? Vet du? Jeg vet. Og jeg sier det som det er. Ikke sånn som main-MILF Dorthe Skapell (er det navnet ironisk eller!!??) […]

  Svar på denne kommentaren

 169. I found this program quite by accident but I’m a devoted fan. My granparents are from Hallingdal
  and they immigrated to North Dakota in the late 1800’s. We are all very proud of our heritage. I would love to see closed captions to help me understand Lars travels.
  Thanks NRK!

  Svar på denne kommentaren

 170. Bare ukorrekt » Blog Archive » NRK Nett-TV og NRKBeta er dritbra

  […] internet, og deres siste prosjekt med å legge ut NRK’s egenproduserte reality-dokumentar Nordkalotten 365 for nedlastning er helt […]

  Svar på denne kommentaren

 171. Last ned Kometkameratene gratis i full kvalitet

  […] er det Kometkameratene vi har fått gjennom kvernen. Og som med vårt eksperiment i forhold til Lars Monsen og Nordkalotten 365 er det denne berømte BitTorrent-teknologien som […]

  Svar på denne kommentaren

 172. NRK setter opp sin egen torrent-tracker og legger ut populær serie

  […] hadde stor suksess med å legge ut Nordkalotten 365 i full kvalitet for nedlasting via BitTorrent i fjor. Etter det har vi sporadisk lagt ut annet innhold også. […]

  Svar på denne kommentaren

 173. Alle torrents fra NRK skal seedes minst to steder kontinuerlig. Vi holder på å overføre alt til vår egen tracker. Disse ligger fremdeles på Amazon sin tracker og jeg ser at den returnerer en feilmelding nå.

  Skal legge dem over på egen tracker så fort som mulig og sette igang seeding igjen. Flott at dere melder fra!

  Svar på denne kommentaren

 174. The Unstable Sanctuary » Blog Archive » Helgatur 22-24 Mai

  […] på nrk.no. Nordkalotten 365 kan man til og med laste ned, i full kvalitet og helt lovlig, fra nrkbeta.no Det å se hans turer på tvers av Kanada, eller et år på nordkalotten er helt fantastisk. Og han […]

  Svar på denne kommentaren

 175. Jon Ståle Carlsen (NRK)

  @Pål A:
  Vi har alltid flere maskiner som seeder torrentene våre, og for øyeblikket er det mellom 2 og 8 seedere per episode på Nordkalotten 365.

  Men vi har i det siste fått tilbakemeldinger på at vår bruk av port 16969 på trackeren kan skape problemer for noen, noe vi skal kikke nærmere på etter juleferien.

  Inntil det, kan du eventuelt forsøke å åpne port 16969 i routeren din, og se om det hjelper.

  Svar på denne kommentaren

 176. Takk for svar,

  Men jeg tror ikke det er port 16969 som skaper problemer all den tid jeg har kontakt med trackeren – eller..?

  Bare for å se om det var noe hos meg som ikke funka, så prøvde jeg å laste ned noe annet (Safari.Dolven) – og det gikk fint.

  Men det ordner seg vel etterhvert…

  Fortsatt God Jul
  -pål-

  Svar på denne kommentaren

 177. Lars Monsen Nordkalotten 365 – gratis nedlastning | Lagopus

  […] Gammelt nytt egentlig, men har du lyst å se Lars Monsen 365dager på nordkalotten? Her kan du laste ned alle episodene gratis og i full kvalitet fra NRK: Lars Monsens Nordkalotten 365 – gratis og i full kvalitet […]

  Svar på denne kommentaren

 178. Erik Sjømann

  For den som har havet som arbeidsplass så´kunne dei fleste lytte på kortbølga når me var langt heimefra. Då NRK bestemte seg for å legge ned alt av velferdstilbod for sjøfolka så trur eg at lufta gikk ut av dei fleste. Dere må vara klar over at velferd er å kunne ta del av på ka som skjer heime då ein er langt borte. Eg trur at dette er eit nytt steg for NRK og legga ut program på denne måten, så kan dei som har tilgång til nokolunde bra overføringshastighet ombord, kunne laste ned og sjå disse programa. Dette er supert vil eg seie og det skapar trivsel for oss. Å sitte å glane på disse dvd filmene heile tida er vantrivsel og ikkje intresert i. Me vil ha underholdende program slik som dette.

  Det vore meget bra om NRK forsetter denne trenda og legge ut fleire intresange program som dere har tilgjengelig. Dette er bra greier.

  Erik

  Svar på denne kommentaren

 179. Eirik Solheim

  Hyggelig tilbakemelding og en bruk av programmene som vi kanskje ikke tenkte på i utgangspunktet, men som er midt i blinken for nedlasting.

  Kan tenke meg at det funker dårlig med streaming fra Nett-TV på båt…

  Svar på denne kommentaren

 180. Att ni på NRK.no använder er utav bittorrenttekniken kan jag bara lovorda och berömma. Ni ligger i framkanten av er bransch. Undertexterna är suveräna då jag håller på att lära mig norska.

  Svar på denne kommentaren

 181. Väldigt dålig textning; grafiskt, inte semantiskt. Endast vit text utan bakgrund gör att det ofta är mycket svårt att se vad som står skrivet, särskilt om det är mycket vitt i rutan tex snö. Nä, lär av SVT era inkompetenta norrbaggar! SVT kör med vit text mot svart stripe som bakgrund och vice versa, mycket behagligt för ögonen och textningen blandas inte ihop med bilden.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Svenne)

   Tekstene er lagt ved som rene tekstfiler slik at du kan stille inn hvordan de legges på selv. For all teksting på TV har vi i NRK samme type som SVT.

   Så vidt jeg vet driver ikke SVT med torrentdistribusjon i det heletatt. Så hvor du har det fra at SVT har en annen løsning enn oss på torrent er jeg usikker på.

  • @Eirik Solheim Nej, texterna är hårdkodade och inte med som extra subfiler och de går ej att ändra, har du ens laddat ner torrentsen? Sen var det ju textningen jag kritiserade och textningen allena, inget annat, inga jämförelser av “torrentdistribusjon” -tror nog att du borde ta det lugnt med Akvaviten…

 182. I am sorry, not from Scandinavia! I got your DVD from a friend who is living in Norway, telling me I would like it.

  Wel actualy ist next to my hero Dick Proenekke the best thing I have seen.

  Dear Eirik Solheim, thank you for this adventure.

  Dick

  Svar på denne kommentaren

 183. Hej!

  Helt fantastiskt initiativ av NRK! Lars Monsens 8-avsnitt långa TV-serie är helt underbar och jag önskar jag hade 8 avsnitt till att se nu när jag sett färdigt på den. SVT borde verkligen lära av NRK och göra sitt material tillgängligt på dylikt sätt. Jag älskar er norrmän för er varma och mänskliga stil och önskar jag kunde bosätta mig hos er för alltid långt bort från alla arroganta, kalla och inskränkta svenskar.

  Keep up the good work!!

  Fredrik i Stockholm.

  PS. The subtitles someone has uploaded in English are a bit weird, with lots of weird translations, just so you know. Lars Monsen is an awesome chap and I think you’re better off watching it without subtitles than the confusing fanversion english one.

  Svar på denne kommentaren

 184. Hej!

  for me the subtitles come in handy, watched first all the episodes without it but now it gives me the chance to see them again and i pick up more. Great videos, balance between music and what happens in the scenes is perfect.. thanks for sharing with others.. specially through p2p

  Greetings from Holland,

  Ian

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.