nrk.no

Paulo Coelho på DLD 08

Kategori: Konferanser og messer


Paulo Coelho

Coelho er mest kjent for å ha skrevet boken Alkymisten. Han blir regnet som en av planetens mest vellykkede forfattere og han har solgt ca. hundre millioner bøker tilsammen. På DLD snakket han om internett og tre av tingene det påvirker. Språket, rettighetsspørsmål og kommunikasjon med leserne. Han var ikke på noen måte redd for at språket endrer seg med nettet og nye kommunikasjonsformer. Han slo enkelt og greit fast at språk er levende og at det er helt naturlig at det utvikler seg. Han så ikke på det som noe problem at folk skriver U i stedet for you og 4 når de mener «for».

Når det gjelder rettigheter mener han som mange andre at her er det mye som folk ikke forstår. Da han lanserte Alkymisten i Russland solgte den ikke spesielt godt. Så la han den ut på nettet for gratis nedlasting. Da gikk salget fra noen tusen til hundre tusen til flere millioner. Når han så ville gjøre det samme i andre land fikk han klar beskjed fra forleggeren om at det kan du ikke gjøre. Oversetterne vil ikke gi deg lov. Da tok forfatteren saken i egne hender. Han søkte like godt opp bøkene sine på BitTorrent, og fant selvfølgelig versjoner på de fleste språk. Så linket han direkte til filene på Pirate Bay og de andre stedene fra sin egen nettside. Med en klar melding: last ned bøkene gratis her!

Paulo Coelho

Og hva skjedde? Han økte salget av papirutgaven i samtlige land. Spørsmålet er om denne forretningsmodellen vil holde når flere enn Martha Stewart og et par andre får seg brukbare elektroniske bøker. Da blir forskjellen på det produktet du laster ned fra Pirate Bay og det produktet du kjøper i butikken plutselig mye mindre. Likevel en herlig rebelsk holdning fra en kar som ikke tilhører internettgenerasjonen. Skjønt, det er kanskje bare alderen som gjør at han ikke kan plasseres i den gruppen.

Les også: Du bestemmer selv prisen på vårt nye album

Neste tema var kommunikasjon. Han forteller levende om hvor ensomt det var å være forfatter før i tiden. Nå ved hjelp av nettet har han plutselig fått mye bedre kontakt med sine lesere. Hvert år holder Paulo en fest for sine nærmeste venner. I fjor bestemte han seg for å invitere noen lesere også. Han skrev enkelt og greit på nettsiden sin at de ti første som sender meg en mail får komme på festen min. Det tok ikke mange minuttene før han hadde ti interesserte. Han oppdaget at dette var folk fra hele verden og begynte pluteslig å lure på om de trodde de skulle få dekket reise og opphold også. Han sendte en høflig mail og beklaget at det var bare snakk om denne festen og at han regnet med at de ikke ville reise så langt bare på gunn av det.

Les også: Kate Moderns fans kom fra hele England – og ble grundig lurt.

Men samtlige hadde tatt det som en selvfølge og var villige til å reise hele veien til Spania for å være med på festen. En japansk jente som kom hadde ikke vært utenfor Japan før. Det hele var så vellykket at han nå bestemte seg for å arrangere en egen fest for leserne sine og invitere 100 personer. Denne gangen til Paris.

Paulo Coelho

De som er interesserte får begynne å følge nettsiden til Paulo Coelho.

Mer fra konferansen Digital Life Design her:
Digital Life Design – Del 1
Digital Life Design – Del 2 – Martha Stewart

6 kommentarer

 1. Alejandra H. Covarrubias

  Dette viser bare hva nordmenn ALDRI skal kunne forstå på grunn av rasismen.
  Denne lille brasilianer (neger for mange) har vært torturert og kjenner godt hva NATO har foretatt seg i eget land.
  Hans ønsker om å forandre verden begynner hos seg selv, med DET latin-amerikanerne serverer nordmenn dagligdags; nemlig tonesvis av generøsitet.
  Generøsitet som har blitt prostituert i Norge på grunn av alle reguleringer og lover og regler som fratar mennesker retten til å leve livet fri.
  Og forfattere og skriventer, intellektuelle og journalister i Norge forhøyer seg til himmelen med deres egen elendighet, deres billig elendig grådighet som er grunnlag for rasismen og for det usynlig apartheid i Norge år 2008.

  Selve NRK som er GULL-gryte av selvFORhøydeDE rasister som tror fult og helt på at ved å holde denne fucking apartheid skal NATO agenda kunne holdes gående. Ja, leve de hvite i de tre kanalene og invitert de negresene som kan være eksotiske, som kan danse og synge. Resten send dem som vanlig til å vaske toalettene deres!

  Nordmenn lever i fortiden!
  NATO lever i fortiden!
  og dere vil gjerne dra oss tilbake 1800-tallet…

  Og her kommer til dere en av verdens levende legende og dere som selvnominerte kongeligheter later som om dere har audiens med GUD hver morning, og fortsetter med dere hellig apartheid.

  Det hjelper ingenting å skrive pent om Coelho eller om hvem som helst berømmenhet fra «utlendigheten» når deres egne blir spyttet dagligdags…
  Norge fortjener ikke å bli belyst.
  Norge har levd i mørket i hundrevis av år, fortsett med det!
  Hver nasjon fortjener sine ledere…
  og hver befolkning fortjener sin fortid…

  Norge kan ikke kjøpe seg fri fra den nazi Eugenetic, fra tortur medisinske eksperimenteringene under hele den kalde krigen, eller fra det nåværende ikke regulert apartheid. Det må til flere Internasjonale rettssaker for at Norge i det hele tatt skulle slutterå holde den hyklerske fasaden!

  Hold deres hender vekk fra det nye!
  Nordmenn bare tilintetgjør alt som er godt med dere grådighet, med deres selv-Stupidity-som-nasjon, og deres imbecil tro på at dere er bedre vitende!

  Norge har bare pengene
  Verden har lykke.
  Verden har friheten
  Norge har sosialdemokraturen og xilofily
  Verden har lyset
  Norge har mørket
  Norge har bare pengene…
  Verden har lover og regler
  Norge har kun profesjonelle forfalskere i stat-og kommune.
  Verden har menneskerettigheter
  Norge har det døde språket som LOV det levende språket tusenvis av ganger drept
  Verden har friheten
  Norge har sensur, selvsensur og torturen med en smil
  Verden har helse
  Norge de beste utdannede advokater,og intellektuelle som lager mat på Ullevål eller vasker toaletter i NRK
  Verden har fattigdom
  Men Norge har pengene
  Verden er fattig men lykkelig
  Norge er rik og hovedkvarter for selvmord og ulovlige mikrochips implantater

  Men et vitelite sitat sier…
  Og de skal komme hjem tomme fra deres rikdom for de har spyttet deres eget Gud idet dere spytter på hver av deres negre!
  Ikke bare blodtårer forårsaket til tusenvis av mennesker i flere generasjoner
  Lovløshet for hele NATO aliansen har Norge forårsaket…
  Norge har bare pengene
  Verden har lykke.
  Verden har friheten
  Norge har sosialdemokraturen og de ARISKE som gikk fri med deres patenter og nye våpen
  Verden har lyset
  Norge har mørket…

  Og vet dere hva?
  Etter bare noen minuter viste meg, -denne lille neger som Norge inviterte på grunn av all den prestisje dere får-, RESPECT.
  Noe Norge aldri skal kunne vise til sine egne, bare hyklery og dosifisert xenofoby til de som har blitt behandlet i kategorien IKKE MENNESKER.
  Hykler og falsk NRK !
  NRK er SENTERET FOR SENSUR OG APARTHEID I NORDEN !
  Bare se hvordan dere har deres negre som snakker bare til negrene i Mosaik.
  SE MOSAIK det fantastisk spektakel med apartheid på norsk!
  Se hvordan dere har behandlet dere Bertrand Besigye apartheid på norsk !
  Hykler og falsk NRK!

  Alejandra H. Covarrubias
  journalist og menneskerettighet forsvarer!
  Oslo, 01. july 2008

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Den siste kommentaren her er svært feilplassert i forhold til fokuset på NRKbeta. Den er også dårlig dokumentert og inneholder stort sett bare påstander uten skikkelige begrunnelser og vil nok stort sett virke mot sin hensikt i dette fora.

  Men i åpenheten og frihetens navn lar vi den stå.

  Vi vil likevel benytte anledningen til å oppfordre folk om å holde seg innenfor tema. Vi har ikke noe imot tyngre politiske og viktige diskusjoner, men må likevel avgrense fokuset på denne nettsiden til det som er hovedområdene våre: teknologi, utvikling på nettet og tjenester fra NRK.

  Innlegg som dette vil få større gjennomslagskraft i andre fora der denne typen diskusjoner høre hjemme. Og uansett fora vil jeg anbefale en annen tone og mer dokumenterte påstander.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Og i følge ryktene skal Coelho vitne for The Pirate Bay i den kommende rettsaken der de er tiltalt for medvirkning til spredning av ulovlig distribuert innhold. Spennende forfatter der altså…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.