nrk.no

MacBook Air: Første klåing

Kategorier: Gadgets & Mac


I dag hadde vi anledningen til å se på Apples nye MacBook Air for første gang. Som kjent viste Steve Jobs fram verdens tynneste laptop på MacWorld-messen i San Francisco for to dager siden, og stjernen i Jobs presentasjon var MacBook Air.

MacBook Air

Det som forbauset meg mest er hvor utrolig lett den er. Vekten er 1,36 kilo men den kjennes mye lettere ut, siden den er så tynn og glatt. Jeg forestilte meg vekten på en literkartong med melk og ville gjettet at MacBook Air var omtrent det samme.

Og kjempetynn: Hadde den ikke vært lagd av solid aluminium ville den føltes som om den skulle knekke. Syltynn.

MacBook Air

Det er noen begrensninger med MacBook Air: Den har liten harddisk (bare 80 GB – som er for lite om man har et sett med programmer og endel digitale mediefiler), du må ha med deg adaptere for å koble deg til både det ene og det andre (skjerm, USB, ethernett) og skjermen er for liten etter min personlige smak. Kan du leve med disse begrensningene er MacBook Air en superlekker maskin, som veier lite og har masse datakraft.

13 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Wil Shipley er mannen som lager Mac-programmet Delicious Library – og som er sjef på scenen på den mest nerdete forestillingen under WWDC. Han har noen friske meninger om MacBook Air. Som f. eks. at folk klager på at batteriet på MacBook Air kun kan byttes på verksted:

  I can’t take apart my Kitchenaid blender. If they come out with a new motor, I’m screwed. It’s not upgradeable! And when the motor blows (as it DID… grrr), I have to send it back. I can’t take apart my car. When Lotus came out with a bolt-on supercharger, I had to (gasp) take it to the dealer to have it put in. Somehow I survived.

  Svar på denne kommentaren

 2. Er det verdt pengene Øyvind? Hvis jeg trenger en ny laptop, med høy gadgetfaktor, til surfing og annet lett bruk…sånn i forhold til en vanlig MacBook?

  Fikk du den «må ha» følelsen man fikk (eller som noen fikk ihvertfall) da iPhone kom?

  En annen ting.. de maskinene dere fikk ta på..hadde de vanlig hd, eller hadde de den SSD disken? Er det noe forskjell i lese/skrive hastighet på de to disktypene?

  The Magster

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Når det gjelder «technolust» – så fikk jeg like mye lyst til å kjøpe denne som da jeg holdt en iPhone for første gang. Og det er godt gjort siden jeg hadde store forventninger til iPhone men ikke så store til denne. Den er rett og slett knallfin!

  De to maskinene de demoet, hadde forskjellig oppsett. Den ene med SSD som er griseraskt og koster buksa – men ingen bevegelige deler. Da kan du jogge med den! Hahahaha. Den andre med den usle 80 GB disken.

  Men nå lagrer vi jo alle dataene «in the cloud». Bildene på Flickr, mailen hos gmail osv. Så da holder kanskje 80 GB for mange.

  Så ja, til surfing og annet lett bruk så er dette en «må ha»-maskin.

  Svar på denne kommentaren

 4. Da har jeg fått min MBA og den er virkelig flott. Jeg vet at det er masse begrensinger; porter, HDD, batteri, CPU, pris etc. etc. men maskinen er uansett veldig flott. Jeg tror kritikere bør bruke den en dag og så dømme etterpå. Jeg gleder med i allefall til å ta den i bruk som min sekundære laptop for møter, reiser, hjemmekontor ol.

  Svar på denne kommentaren

 5. Diskplass: Etter at jeg reinstallerte nedstrippet OSX uten alle språk, printerdrivere, iDVD, Garageband og iMovie hadde jeg ca. 67GB plass. Etter Office 2008 samt en lengre liste med for meg nødvendige verktøy og programmer var det 63GB igjen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Asus Eee PC — en hendig liten reisekamerat

  […] Flere “småtasser” på NRKbeta: MacBook Air – første klåing Asus Eee PC Linux og homebrew på Nintendo DS Liten og sterk (OQO E2) asus eee pcDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.