nrk.no

Apple TV – så godt som død

Kategori: Mac


Oppdatering:
Som vanlig her på NRKbeta kan jeg anbefale dere å faktisk lese kommentarene. Mange bra innspill der.

Apple TV

Nok en gang får vi ta hatten av for Steve Jobs og hans «reality distortion field«. I går var applesjefen på scenen og lanserte nye produkter. Hele internettet gikk tregt. Twitter gikk ned, Ustream gikk ned, Qik gikk ned. Til og med velforberedte Engadget hadde til tider trøbbel.

Store greier. Enorm interesse. Og hva lanseres? En nettverkslagringsboks, en programvareoppdatering til noen i-produkter, filmleie i iTunes og en ny veldig tynn laptop. Jeg innrømmer gladelig at jeg er en nerd, at jeg er over middels interessert i elektroniske dingser og at jeg brukte 550 veldig hardt oppsparte kroner på denne da jeg var 11 år gammel. Og jeg er til tider mektig imponert over produktene til Apple. Jeg bruker datamaskiner ned på det nivået at jeg vet hvilken kjølepasta som er best når jeg skal montere en CPU, men det er likevel utrolig fint å av og til kjøpe ting som bare virker. Som har høy kvalitet. Som er brukervennlige og gjennomtenkte. Og akkurat Apple er ofte flinke til å levere denslags.

Men noen ganger lurer man på om Mr. Jobs heller burde vært filmregissør. Snakk om fiksjon. Få halve internettet til å gå ned på grunn av noen små oppdateringer og en tynn laptop. Dramaturgien er det ikke noe å utsette på. Vi har jo sett dette mange ganger før og kommer til å se det igjen, men jeg slutter ikke å bli imponert over hvor flink denne gjengen er til å skape mye styr rundt små ting.

Duppedittbloggene rundt i verden gir dere nok bilder og tester av den nye tynne laptopen. Jeg tenkte jeg skulle filosofere litt rundt et produkt som kunne hatt innvirkning på mediebransjen. Apple TV.

Apple TV og skjerm

AppleTV ble lansert i fjor og har ikke vært noen stor suksess for fruktbutikken. Jeg har hatt en slik boks siden den ble lansert. Det som er litt irriterende med den er at den er helt fantastisk og nesten ubrukelig. Jeg har syslet med såkalte mediesentre siden en gang i forrige århundre og hovedproblemet med alle mine forsøk på å få på plass den perfekte enheten i stuen har stort sett blitt stoppet av følgende:

– For lite brukervennlig
– For mye administasjon
– For lite stabilt
– For mye støy
– For dyrt
– For stort

AppleTV er liten, brukervennlig, stabil, lydløs og billig. Likevel ingen suksess. Så hva bør Apple gjøre med den? De tror tydeligvis at det hjelper dersom du kan kjøpe den og bruke den uten å koble den mot en datamaskin. Og så tror de at den kommer til å selge som den berømte opphakkede møkken dersom de åpner for muligheten til å leie filmer på den.

Fint det. Oppdateringen som Steve Jobs annonserte i går gjør Apple TV mye mer attraktiv. Hvertfall for de som bor i USA. Kjenner jeg Apple rett kan det ta lang tid før vi ser filmleie her hjemme i Norge.

For min del ble Apple TV flyttet fra stuen og inn på rommet til mine to små sønner. Der står den og spiller innhold for barn. Og det gjør den bra. Lydbøker, hakkebakkeskogen, Tom & Jerry, Teletubbies og Postman Pat. Innhold som blir overført fra DVD og spilt inn fra TV på en av de andre Macene i huset. Fungerer strålende.

Men hva skal til for at AppleTV blir en skikkelig suksess? Apple må bestemme seg for om de skal tjene penger på selve boksen eller på innhold fra iTunes. Skal de tjene penger på selve boksen må de åpne den. Lansere utviklingsverktøy og la folk flest lage applikasjoner og tjenester til den. For ikke å snakke om eksterne tillegg. AppleTV har en USB-port og dersom det hadde vært en åpen boks ville noen for lengst ha laget TV-tuner, DVD / BlueRay-spiller og en haug med andre spennende tillegg til den.

Det finnes relativt store miljø der ute som for lengst har hacket AppleTV og laget masse spennende programvare for den, men du får ikke folk flest til å gå den vei. Og skal dette bli en suksess må folk flest inn.

Det andre alternativet, at Apple bestemmer seg for å utelukkende tjene penger på iTunes krever at de sponser boksen og senker prisen til $99,- i stedet for $229,-

Personlig har jeg mest tro på en åpen boks. Slipp nerdene inn, så følger resten etter.

Jeg innrømmer at overskriften på denne artikkelen er litt krisemaksimerende og det blir uansett spennende å se hvordan se går. Man skal ikke undervurdere hva tydelighet og brukervennlighet kan gjøre med relativt kjente og ikke nødvendigvis banebrytende konsepter. Det er mulig at AppleTV og iTunesbutikken i kombinasjon blir så brukervennlig at det virkelig kan komme til å ha noe å si. Både aksjene til NetFlix og Blockbuster gikk ned da Mr. Jobs annonserte filmleie i iTunes. Og det finnes andre der ute som er mer positive enn meg. Men NetFlix og Blockbuster var ikke de eneste aksjene som gikk ned. Verdien til Steve Jobs sitt eget selskap sank også merkbart i går.

Vi kommer selvfølgelig tilbake med rapporter her på NRKbeta når den nye versjonen av programvaren til AppleTV er ute.

65 kommentarer

 1. Erik, Erik Erik…

  Først angående aksjer – alt faller for tiden 🙂 Apple falt ikke så bratt som mange andre noe som kan tolkes som et positivt signal fra markedet 🙂

  AppleTV… Jeg har også hatt en slik dings i stuen siden den kom i fjor og har heller ikke funnet helt ut hva den skal brukes til. Men jeg, i motsetning til deg, mener at det grepet de gjør med oppdatert programvare er ganske viktig. Det at man kan leie film og kjøpe tv-episoder rett fra boksen, at man integrerer ikke bare med .mac album men også med flickr, at man kan direkte laste ned (video) podcasts og kjøpe musikk og lydbøker alt uten å måtte synkronisere med en maskin er stort. Sett fra en stakkars nordboers ståsted så er det ikke mye å hente, men boksen bør dømmes ut fra summen av de tjenester som finnes på det amerikanske markedet. Jeg håper bare at alle som drømmer om PVR-funksjonalitet på denne boksen nå slår dette fra seg. Åpen boks? Vi snakker om Apple her, glem det.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  @Thordur:
  Som nevnt i artikkelen krisemaksimerer jeg litt. Hovedsaklig fordi jeg er ganske sikker på at en åpen AppleTV hadde blitt en knallsuksess.

  Jeg er helt enig i at oppdateringene som ble gjort er viktige. Og gjør boksen langt mer attraktiv. Noe som jeg også skriver i artikkelen. Likevel, AppleTV hadde blitt så uendelig mye mer attraktiv om de hadde latt flere få lage tjenester til den.

  Og da tenker jeg ikke bare på hackere og denslags. Jeg tenker på innholdsleverandører som for eksempel NRK. Vi vil selvfølgelig prøve å gjøre en mye bedre jobb når det gjelder å tilgjengeliggjøre innholdet vårt som podcasts og i formater som passer inn i iTunes, men det hadde vært enda mer spennende om vi kunne laget en skikkelig tjeneste med video, lyd, tekst og bilder.

  @tanketom:
  Jada. Når det gjelder analyse av aksjekurser er jeg ingen ekspert. Jeg bare noterte meg at flere la merke til at NetFlix og Blockbuster sank litt mer enn merkbart da filmleie ble introdusert. Når det gjelder Apple sin egen aksje skjer det alltid noe med den under slike keynotes. At den tydeligvis gikk ned litt mer enn den generelle nedgangen betyr vel bare at forventningene ikke helt ble innfridd i går.

  Ellers:
  Beklager død link. Har fikset det nå. Vi snakker klassisk digitalur fra 80-tallet.

  Og til slutt:
  Jeg heter Eirik og ikke Erik. Med etternavnet Solheim er det av og til litt viktig å poengtere. 😀

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg kommer garantert til å oppdatere og håper dypt og inderlig at jeg kan komme tilbake med en ny sak der jeg må bite i meg hve eneste negative antydning i denne artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Vet du snakker mest om ATV her, men jeg vil bare slenge inn at hovedpoenget med Air er at den er trådløs. At den er tynn er Apples sedvanlige strategi om å være best på design, men hovedstrategien er, akkurat som når de faset ut diskettstasjonen, å være først ute med å fase ut ting som uansett kommer til å bli unødvendig innen kort tid. Denne gangen var det optisk stasjon, harddisk og kablet nett. Når de i tillegg klarer å inkludere ting som LED-skjerm og multitouch-trackpad, samt å gjøre det ekstremt tynt, mindre strømkrevende og mer miljøvennlig, er det som bonus å regne.

  Svar på denne kommentaren

 5. Erik Bjørgum

  AppleTV er IKKE død! Tvert om, den har tatt sitt første virkelig store steg inn i fremtiden. Har brukt den jevnlig siden den kom i salg.

  Etter responsen fra venner på besøk har Apple en innertier når det gjelder å gjøre familiefotos- og video lett tilgjengelig. Den tar liten plass, støyer ikke og imponerer med sin lille «søte» fjernkontroll. Slideshow fra AppleTV på en 42″ Pioneer plasma er bare enkelt og fantastisk 🙂

  Apple er nøye med å bygge et ekosystem rundt sine iPod produkter. AppleTV er jo egentlig en stue iPod, ikke sant. Leie av film og kjøp av TV programmer er en selvfølgelig utvikling, men det kommer til å ta lang tid før vi kan benytte dette i Norge. Problemet er ikke Apple eller AppleTV, det er rettighetene! I Europa vil dette bli smal og lang vei. Håper jeg tar feil.

  Snakket forøvrig med to norske analytikere innen mobil/telecom rett før jul og de var enstemmig overbevist om at Apple vil lykkes med sitt iTunes/AppleTV/iPhone tjenestesystem. Så det så….

  I den sammenhengen er jo PVR funksjoner en vrien nøtt å komme rundt. Hvorfor skulle det være et Apple problem. De må jo tegne avtaler som hundrevis av advokater har satt sitt stempel på før de i det hele tatt kan formidle noe som helst via iTunes.

  Men det er jo dette vi vil ha, ikke sant?
  Tilgjengelighet, tilgjengelighet og tilgjengelighet.

  Svar på denne kommentaren

 6. Erik Bjørgum

  Apropos «Something in the air» og Steve Jobs.

  Den franske poeten/filosofen Paul Valéry sa allerede i 1934 følgende:

  «Just as water, gas, and electricity are brought into our houses from far off to satisfy our need in response to a minimal effort, so we shall be supplied with visual or auditory images, which will appear and disappear at a simple movement of the hand, hardly more than a sign»

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Et annet poeng som jeg burde ha nevnt i artikkelen angående AppleTV Take2 er det at den i ny versjon støtter Dolby Digital 5.1 passthrough.

  Når den gjør det fra HD-filene i iTunes tar det ikke lang tid før vi finner en måte å legge egne DVD’er inn på AppleTV med lyd i fem kanaler uten å måtte hacke epleboksen.

  At den ikke støttet Dolby Digital 5.1 var en av grunnene til at den havnet på gutterommet og ikke fikk noen plass i stuen sammen med 5.1-lydanlegget.

  Joda, vi kommer nok tilbake til AppleTV når Take2 er ute…

  Svar på denne kommentaren

 8. Midt oppi alt oppstyret rundt nyheter som egentlig ikke er så mye å juble for, synes jeg prisen på MacBook Air var hardest å svelge. 14 290 gryn er mye for en maskin som er teknisk dårligere enn en MacBook til 9200. Man betaler 5000 for et lekkert design, that’s it.

  AppleTV har alltid sett ut som en bomsatsning, men Take2 synes jeg ser lovende ut! Selvfølgelig har den enormt potensiale, og det hadde vært fantastisk om den ble åpnet. Men som andre har nevnt, vi snakker om Apple her. Skjer ikke.

  Svar på denne kommentaren

 9. Asbjørn Ulsberg

  Gleder meg til å lese om AppleTV Take2 her når dere har noe å melde, Eirik. Ellers må jeg si meg enig i skuffelsen. Hvorfor de ikke kan kombinere AppleTV og Mac Mini i en og samme litt mer kapable enhet, skjønner ikke jeg. Front Row i Leopard-versjon gjør jo nesten alt man trenger, men HD-dekoding mangler i Mac Mini og AppleTV er alt for enkel og dum til å fungere som en skikkelig PVR.

  Jeg skulle ønske Apple forstod hvilket marked som egentlig ligger her i konkurranse med alle Windows MCE-boksene som er i salg og alle boksene som kjøpes med hensikt å snurre MythTV og lignende. AppleTV er foreløpig ikke i konkurranse med dette markedet fordi enheten er alt for begrenset. Hvis AppleTV hadde vært den eneste enheten (kanskje i tillegg til digitaldekoder) jeg trengte under TV-en min for å se på film, TV, TV-opptakk, bilder, høre musikk, osv, ville den solgt som varmt hvetebrød. At man kan kjøpe filmer på iTunes er en helt OK bonus, men det er ikke dét folk trenger eller vil ha, i hvert fall ikke før utvalget er like bra som det er i DVD-butikken.

  Svar på denne kommentaren

 10. Håvard Pedersen

  Jeg tolker det dithen at det er flere enn meg som er grundig skuffet over at Apple TV ikke kunne få en TV-tuner. 🙂 Jeg hadde virkelig håpet å endelig kunne erstatte hjemmekino-PC’en min, men dengang ei… Windows XP med MediaPortal får fortsatt regjere alene.

  Når det gjelder MacBook Air synes jeg den var et fantastisk produkt, og skjønner ikke helt klagene. Du kan ikke sammenligne «midt på treet»-modellene til Dell eller HP med ultraportabelmaskinene fra samme produsent heller. Det å produsere smått (og dermed med litt flere spesialdeler enn i vanlige laptoper) koster fort mange tusen ekstra. Og hvis du sammenligner MacBook Air med andre ultraportable på markedet er det ikke tvil om hva som gir mest for pengene, og som ligger i forkant av utviklingen.

  Svar på denne kommentaren

 11. Steve Jobs er uten tvil verdens beste selger. Folk tror jo og svelger alt han sier ukritisk, og markedene respondere.

  Greit at Mac har mye bra, men kjære, de har mye skrot også. Se på iphone, tenk i dag, i 2007/2008 og klare og selge en tlf med de mangler den har… helt utrolig, bøyer meg i beundring, og holder meg langt unna hans produkter….

  (f»#en kom på at jeg eier jo en ipod….)

  Svar på denne kommentaren

 12. Eirik Solheim (NRK)

  Apple får stor oppmerksomhet fordi de fra tid til annen leverer revolusjonerende bra og ofte banebrytende produkter. Men ikke alltid.

  Jeg hadde håpet at de ville treffe bedre når det gjaldt tanken om et mediesenter. En boks som kan samle og spille av alt medieinnhold og også levere det til andre enheter i huset.

  De er absolutt inne på noe. En MacMini koblet til en del store disker. Og så noen AppleTV-bokser og et par iPhones og iPod Touch så får man jo fordelt ting utover. Men AppleTV må åpnes slik at man kan utvikle flere tjenester til den og få den til å støtte flere medieformat.

  De gir ut et SDK til iPhone. Jeg kan ikke skjønne hvorfor ikke AppleTV skulle få et.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  Andre steder:

  rushprint.no/index_blogg.asp?p=862

  Samtidig er det ingen tvil om at gårsdagens lansering var noe skuffende i forhold til hva de egentlig lanserte. På NRKs teknologiblogg NRKBeta (en av få essensielle bloggdestinasjoner innen teknologi som berører filmbransjen) har Eirik Solheim i dag publisert et edruelig innlegg med en hypotese om at produktet AppleTV er «så godt som [dødt]»

  lutt.se/

  For all of you who follow the current hype on the internet — 16. jan 2008

  I can’t believe that the world is jaw dropping right now. But luckily not everyone follow the big flock of sheep:

  Svar på denne kommentaren

 14. AppleTV med SDK og TV-tuner hadde nok kunne ført til at tilogmed eg, generelt skeptisk til Apple produkter, hadde kunne kjøpt en boks. Min HTPC idag med Meedio begynner å føles litt «gammeldags» UI messig, og grensesnittet til AppleTV saken er jo uten tvil et laangt steg i rett retning isåmåte. Men antar eg berre må krysse fingrane for at MediaPortal 2 (team-mediaportal.com/news/global/mediaportal_ii_-_preview_release.html) blir det eg treng.

  Svar på denne kommentaren

 15. AppleTV med SDK og TV-Tuner hadde tilogmed kunne overbevist meg til å kjøpe Appleprodukter, noko eg er generelt skeptisk til 🙂
  HTPC med Meedio begynner å bli smått gammeldags, men enn sålenge ser det ut som at MediaPortal 2 er mitt beste håp grensesnittmessig.

  Svar på denne kommentaren

 16. Må si at på dette feltet har MS levert et av de bedre produktene sine, Media Center. Forholdsvis lite plundring, det dekker et langt større stue-behov (PVR, DVD), det er åpent for både andre kodeker, tredjepartstjenester og plugins, og XP-versjonen har vel det ryddigste og stilrene brukergrensesnittet MS har kommet opp med noen gang.

  Dette er en arbeidshest i stua mi, og alt som skjer på TV-skjermen min går gjennom Media Center.

  Kan godt tenke meg å prøve Apple TV, men akkurat nå savner jeg ingenting, sett fra godstolen.

  Svar på denne kommentaren

 17. Eirik Solheim

  Er helt enig når det gjelder Windows Mediacenter 2005. Noe av det bedre MS har laget. Når det fungerer er det ekstremt brukervennlig, responsivt og tydelig. Og svært komplett.

  Har selv kjørt MCE lenge, men ble til slutt lei av det faktum at man har Windows i bunn. Det ble for mye administrasjon. Selv med en helt ren boks, satt opp uten automatic updates etc. Hvert halvår måtte jeg likevel til med reinstallering og opprydning. Ting bare sluttet å virke…

  Men så har jeg også ekstremt dårlig datamaskin-karma. Kan få en maskin til å krasje bare ved å se på den… 🙂

  For tiden er det en Mac med EyeTV og FrontRow som er mediasenteret i heimen. Fungerer veldig bra det også, men er ikke like tydelig og brukervennlig som MCE2005.

  Svar på denne kommentaren

  • geirmund (svar til Eirik Solheim)

   Hei Eirik –

   Eg har nettopp flytta til Oslo ifra London og tok med meg EyeTV Diversity og Mac, men slit med å få det til å virke. Har du noen tips?

   Takker

 18. Jeg er nok i den «ikke-representative» delen av Apple TV-brukere (vi som herjer rundt med den til den gjør det den burde ha gjort, nesten), men jeg vil likevel si meg enig i kritikken av denne sjeldent lekre og unyttige boksen. Jeg bruker den ofte, og ser ulempene hver dag.
  Men-men; jeg hadde trodd at Joost + Apple TV skulle gjøre at vi (nerdekollektiv) kunne hive ut TV’n. Likevel dukket bakkenett-boksen (latskapen lenge leve) opp, og står pal. Jeg tror du har rett, Apple TV må åpnes (på en eller annen måte, via en app som joost er en mulighet) for at innholdstilbydere (podcastere, flickrere, NRK & CNN) og konsumenter (ikke-nerdene) skal få oppleve «the-shiny-happy-4knappe-rocker-grensesnittet» på noen annen måte enn en demo på eplehuset. Om enn bare bakkenettboksen kunne ha blitt koblet i AppleTV’n..

  Svar på denne kommentaren

 19. Eirik Solheim (NRK)

  Ja. Selv om den fantastiske lille boksen har blitt degradert til gutterommet betyr ikke det at den ikke brukes.

  Har bare en mistanke til at denne kunne blitt en hit utover hardcore-hackerne dersom den var åpen. Og da kommer mainstream etter.

  Hardwaremessig, prismessig og softwaremessig i forhold til hva den faktisk gjør er den jo genial.

  Svar på denne kommentaren

 20. Jeg har også hatt gleden av å bruke AppleTV siden versjonen med 160 Gbyte harddisk kom. Den er et artig tillegg til de andre boksene i stua (50″ Plasma-TV, Blu-ray-spiller, DVD-spiller som støtter SACD, en kraftig 5.1-forsterker med gode høyttalere, en highend CD-spiller (!) – og en, ja faktisk, VHS-spiller ;o) Det AppleTV’en gjør, er å la oss spille iTunes-biblioteket, pod-caster, se på filmtrailere, se på HD-filmtrailere vi laster ned, animasjonsfilmer vi laster ned, se på YouTube-filmer, se på våre fotoalbum (redigert i iPhoto). Ikke noe av dette kan de andre boksene gjøre. – Hvis det blir mulig å kjøpe filmer og lagre dem på AppleTV’en med software-oppdateringen som kommer, blir jo det kult. Skulle selvsagt ønske at AppleTV kunne ta opp TV-signalene, men her har jeg en mistanke om at det handler om rettigheter og forbud mot digital overføring fra Set-top-boks og rett til harddisk… – AppleTV’en er ikke perfekt, men den er verdt hver krone, synes vi 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. Eirik Solheim (NRK)

  Mulig at jeg har vært i overkant negativ i min spissformulerte tittel. Den bærer preg av at jeg syntes Apple TV er en helt genial boks. Den beste lille smlingen komponenter du kan sette i stuen. Rent hardwaremessig. Billig, stille, liten, lekker og akkurat kraftig nok.

  Bare så synd at Apple ikke åpner den. Da hadde et mye større publikum av over middels teknisk interesserte kjøpt den, bygget tjenester for den og promotert den.

  Da, derimot kunne det ha blitt allemannseie og en skikkelig spennende plattform.

  Blir veldig interessant å se hvordan den blir etter oppdateringen.

  Svar på denne kommentaren

 22. pixelcollector

  Mange bra observasjoner her, (nesten) ingen tvil om at Apple TV er ett litt ufullstendig produkt enn så lenge. Jeg gleder meg til tre ting i oppdateringen (som de bruker lovlig lang tid på å få ut):

  1. Slippe tullet med ‘sources’, få opp det du har uavhengig av hvor det ligger. Sonos gjør dette, supert!

  2. flickr rett inn i stua, skjønner ikke hvordan livet kan leves uten.

  3. Å bruke min nye flotte US iTunes Store konto til å leie film til latterlige priser. Det slår enhver DVD-sjappe på brukervennlighet, distribusjon og pris. Så kan jeg heller kjøpe de filmene som virkelig er verdt på gode gamle disc’er.

  En plugin arkitektur slik at jeg kan få twitter, pownce, diverse IM tjenester, twittervision, flickrvision og andre trivelige applikasojner inn hadde vært fint.

  Ah, hvem trenger ett liv når man har så mye herlig teknologi?

  Fin blogg forresten, eneste norskspråklige bloggen jeg har Google Reader, og det må vel være ett godt skussmål? 😉

  Keep up the good work!

  /b.

  Svar på denne kommentaren

 23. Må bare gjøre mitt for å holde denne tråden i live 🙂 Har nå fått testet 2.0 sammen med Leopard 10.5.2. Dette funker så det suser, ihvertfall etter å ha lukket opp brannmuren for iTunes i systemvalget.

  Den nye sektoren for HD trailer er verdt et besøk. Noen av disse filmene er sjokkerende bra!! 720 kontra 1080 via nettet er avgjort for min del. 720 holder herfra til månen. Akkurat nå bør traileren for «The Happening» sjekkes ut. Den siste filmen til M. Night Shyamalan ser fantastisk ut på Apple TV 2.0.

  Svar på denne kommentaren

 24. Eirik Solheim (NRK)

  Bra! Jeg har også oppgradert maskinparken. Inkludert AppleTV. Ser bra ut. Kommer tilbake senere med noen flere tanker. Har ikke fått testet skikkelig enda.

  Hold tråden varm… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 25. Eirik Solheim (NRK)

  Hva er «TV»? Hehe. Nei, den støtter ikke TV-tunere og desverre er vi fremdeles litt avhengige av dem.

  Men må si at den spiller veldig fint sammen med en Mac i huset som står satt opp med EyeTV som PVR.

  Blir ikke noe Live-TV på AppleTV av det, men arkivet av opptak renner over til AppleTV automatisk.

  Svar på denne kommentaren

 26. Erik Bjørgum

  Jeg gir meg ikke! Erfaringenen med Apple TV slipper ikke taket 🙂 La meg si det slik, en god kamerat av meg har en amerikansk konto å leke seg med. All diskusjon om fast medium (CD/DVD) og digital opptaker (PVR) blir nærmest patetisk i denne sammenhengen. 24/7/365 streaming i HD kvalitet (720p) er en ren åpenbaring. En vandring i tilbudet via Apple TV understreker hvilke ufattelige muligheter Apple nå har med iTunes Store.

  Døgnet har bare 24 timer, og så langt jeg har forstått blir det ikke gjort noe med dette inntil videre. Vet ikke hva gjennomsnittstiden for Ola Nordmann er foran TV/PC pr. døgn utover arbeidstid, men den er uansett begrenset. Hva skal man fylle den med? Det fristende å ty til innhold man er spesielt interessert i, og hvor «sendingen» er fersk og tilgjengelig når det passer deg. Hvordan vil de etablerte TV kanaler posisjonere seg i forhold til dette?

  Svar på denne kommentaren

 27. Jeg ser noen foretrekker aa sette en mac mini i stua i stedet for aTV. Da loeser man kanskje mange av begrensningene dere paapeker. Og man kan surfe paa flatskjermen rett fra sofaen (og faar tilgang til bla. flickr) Noen som har proevd et slikt oppsett?

  Svar på denne kommentaren

 28. Eirik Solheim (NRK)

  Må innrømme at jeg har oppgradert min AppleTV, men ikke fått testet den noe særlig i forhold til de nye funksjonene. Den brukes fremdeles som mediaserver på gutterommet og dundrer ut Barne-TV til to karer på tre og fem.

  Oppgraderingen og muligheten til å kjøpe film direkte fra boksen har uten tvil gjort den mer brukbar. Støtte for 5.1-lyd er også en viktig del av denne oppgraderingen. Dersom bare Apple kunne få fart på ting å åpne for videosalg i Norge…

  Når det gjelder alternativet som blir nevnt over: En MacMini under TV’n, så er det den løsningen jeg kjører i stuen selv for tiden.

  Ikke en MacMini, men en gammel MacBook Pro som har en internskjerm som ikke virker. Den står under TV’n og leverer mediainnhold i stuen.

  Elgato EyeTV 610 tar imot det digitale signalet fra Canal Digital Kabel. Det er PVR-delen av systemet. FrontRow fungerer som media-arkiv med musikk, bilder, DVD-spiler etc.

  Fungerer veldig bra, men er faktisk ikke noe i nærheten av så brukervennlig som Microsoft Media Center Edition 2005 som jeg kjørte tidligere.

  Og hvorfor byttet du da til et Macbasert mediasenter?
  – Fordi MCE er helt glimrende når det fungerer, men min erfaring etter mange års bruk er at det ALDRI fungerer feilfritt i mer enn noen uker før man må inn å bruke noen timer på rydding, konfigurering, feilretting og til slutt full reinstallering. Når jeg så ble VELDIG skuffet over MCE for Vista og det faktum at grensesnittet er mye mindre intuitivt og alt for rotete ble valget å prøve en annen plattform.

  Jeg skal skrive en lengre artikkel om mine erfaringer senere… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 29. Erik Bjørgum

  Tror at manges fokus på PVR funksjonen «skygger» for det enorme potensiale som ligger i Apple TV.

  Har selv Canal Digitals PVR/Dekoder, og selv om den har enormt mange software feil er den god til sitt bruk. Problemet med denne «metoden» er at jeg bare skyver TV- tittingen fremover i tid. P.g.a. mangel på nettopp tid buffrer jeg programmene og til slutt må jeg begynne å slette for å få plass til nye. Ingen vil vel ha det sånn… eller?

  Ikke bare er Apple TV pen i designet (til og med kona likern) og særdeles brukervennlig (til og med k…..) den gir meg rask og enkel tilgang til kjøp/leie av film/musikk samtidig med mine egne foto/film/musikalske godterier. Og det virker hver gang!

  Svar på denne kommentaren

 30. Eirik Solheim

  Desverre fungerer NRKs mediasentertjeneste fremdeles kun for Windows Media Center Edition.

  Vi planlegger en oppdatering som vil gjøre den lettere tilgjengelig på andre plattformer.

  Men vi vil uansett ikke kunne lage en tilsvarende tjeneste for hverken FrontRow eller AppleTV siden de er lukkede systemer.

  Der må man i så fall støtte seg til vårt podkasttilbud.

  Svar på denne kommentaren

 31. men det er likevel utrolig fint å av og til kjøpe ting som bare virker. Som har høy kvalitet. Som er brukervennlige og gjennomtenkte. Og akkurat Apple er ofte flinke til å levere denslags……

  unnskyld meg, men sa du virkelig høy kvalitet?? er det en ting som kjennetegner any given ipod så er det jo nettop at kvaliteten i beste fall er middels.

  Svar på denne kommentaren

 32. Eirik Solheim (NRK)

  Her strides vel de lærde. Jeg er selv en meget avansert bruker av datamaskiner, PDA’er, musikkspillere og det meste av elektroniske duppeditter. Jeg har eid laptoper av utallige typer, MP3-spillere i uante mengder og mobiltelefoner i hopetall.

  Og jeg bruker maskinene ganske røfft. Min erfaring med Apple sine produkter er meget bra. Både laptoper og bærbare dingser som iPod og iPhone har tålt mye. De burde kanskje tålt enda mer, men sammenlignet med dingser fra andre leverandører har hvertfall jeg opplevd høy kvalitet på Apple sine dingser.

  Jeg tar gjerne imot noe dokumentasjon som viser at Apple sine produkter er av generelt lav kvalitet sammenliknet med konkurrentene. Dersom det bare er jeg som har hatt flaks med Apple og uflaks med alle andre lager jeg mer enn gjerne en oppdatering av artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 33. Her var det mye nyttig og lærerikt. Sitter igjen med et spørsmål: kan en vanlig iBook med 256 Mb ram gjøre samme nytten som en AppleTV? Ingen grunn til å kjøpe nytt hvis ikke det gir noen ekstra funksjonalitet.

  Svar på denne kommentaren

 34. Synes det er rart at ingen her nevner muligheten for å «hacke» appletv. Som man nå kan gjøre med en usb minnepinne. Jeg synes jo det er veldig synd at man må gå til slike skritt, men når man gjør det får boksen helt nytt liv.
  Jeg har et mediabibliotek med blant annet alle mine dvdfilmer liggende på en linux server i kjelleren. Appletv’n spiller gledelig av både dvd image, xvid og divx via nettverket via «NitoTV».
  Alt i Atv’s lekre gui. Den kjenner tilogmed igjen harddisk jeg kobler til usbporten. Den er også ypperlig mot videopodcast fra feks TvNorge som har vært flinke til slikt (selv om kvaliteten er noe dårlig).

  Svar på denne kommentaren

 35. Så lenge Apple’s programvare er lukket og låst til et (eller få) produkter, kommer jeg aldri til å bruke penger på det. Det vil vel egentlig si at jeg aldri kommer til å kjøpe en Apple TV.

  Grunnen er veldig enkel; jeg trenger noe jeg selv kan fikle med, uten å måtte prøve meg frem med metoder som i verste fall ødelegger alt, og ikke minst ødelegger garantien.

  Jeg har vært bruker av MythTV i omtrent to år, og er glimrende fornøyd. Jeg har riktignok ikke muligheten til å leie filmer fra nettet, men jeg foretrekker faktisk å kjøpe DVD’en i butikken eller online. Kjøpe en film via nettet? Joda, det høres ypperlig ut, men ikke så lenge den er låst til et produkt eller har andre kryptiske låser på seg. Niks, nekt, aldri.

  Til alt annet fungerer MythTV ypperlig. Man skal jo ikke se bort ifra at det også blir mulig å leie/kjøpe filmer også med Myth 🙂

  Svar på denne kommentaren

 36. Peter Skaugvold

  Det jeg syntes er rart ingen har nevnt er at en annen ting som gjør ATV nesten ubrukelig, er størrelsen på Harddisken. Jeg har amerikansk itunes konto og er storfornøyd med funksjonaliteten og den fungerer akkuratt til det jeg trenger. MEN.. Nå som jeg har brukt den en stund begynner jeg å gå kritisk tom for plass på den. 160GB blir rett og slett spist opp etter noen sesonger av diverse serier og filmer.

  Nå som jeg også har begynt å gå over til HD er det blitt enda verre. Det er faktisk bare en ting som jeg trenger for at jeg skulle blitt superfornøyd med ATV… Ekstern lagring!! Hadde gått i butikken i morgen og kjøpt en 1TB disk om dette hadde blitt mulig! Eller hvorfor ikke en funksjon i TimeCapsule om Apple er så redd for å slippe andre leverandører til. Det er jo ikke som at jeg trenger hele terabyten med lagring til backup av min 250GB disk på MacBook Proen…

  Svar på denne kommentaren

 37. Boxee (www.boxee.tv) leverer en versjon for AppleTV. Den er i alfa, og hvis noen vil teste har jeg invites (tror jeg).

  Boxee er en variant av Xbox media center med særlig fokus på internettinnhold. Blant annet er det egne kanaler for Comedy Central, Hulu og CBS (via Hotspot shield foreløpig), Apple trailers m.m.

  For NRK-brukere er det kanskje muligheten til å legge inn video- og lydpodcasts som er mest interessant:)

  Svar på denne kommentaren

 38. Peter Skaugvold

  Joda boxee er vel og bra (selv om jeg sliter med osx programmet selv), men hvis jeg har forstått det rett må man vel hacke ATV’en for å få boxee til å virke på den?

  Fint at det kommer noen gratis alternativer, men for min del har jeg ingen ting i mot å betale for filmene og musikken min SÅ LENGE DET FUNGERER! Og det er vel det store problemet til itunes akkuratt nå. De har et utrolig godt grunnlag, men gjennomføringen er rett og slett for dårlig.

  Appstore for ATV og mulighet for ekstern lagring tror jeg at hadde gjort denne boksen helt fantastisk UTEN å trenge hack!

  Just my 2 cents 🙂

  Svar på denne kommentaren

 39. @Peter Skaugvold
  Du må hacke ATV’en for å få inn Boxee ja, men jeg trur dette skal vær en veldig enkel prosess nå.

  Det fine med Boxee er jo at det ønsker å støtte flest mulig medietilbydere med og uten betaling. Problemet vårt i Norge er at det fleste medietilbydere kun er tilgjengelig i USA og dermed tvinger oss til å bli pirater.

  Skal ATV vær aktuell særlig lenge må den komme med noe som kan matche Boxee og bli oppgradert til å støtte fullhd.

  Svar på denne kommentaren

 40. På sikt kommer forhåpentligvis også den nye hypen Spotify med et API som kan brukes til å lage plugins til Boxee og Squeezecenter. Tlsvarende tjeneste kommer kanskje for filmer også?

  Da er det nesten ikke behov for å kjøpe innhold lengre:)

  Svar på denne kommentaren

 41. Angående gårsdagens Apple-hysteri « Rushblogg

  […] innen teknologi som berører filmbransjen) har Eirik Solheim i dag publisert et edruelig innlegg med en hypotese om at produktet AppleTV er "så godt som [dødt]". Han […]

  Svar på denne kommentaren

 42. Nicolay Flaaten

  Oppdaterte til ATV 3.0, og min 40GB Apple TV blir bare bedre og bedre synes jeg. Må få byttet til en 320GB eller større harddisk snart. Har US konto i iTunes og bruker heller penger der enn på å leie film eller se på TV serier via Norge. Synd at det er så vanskelig å få til filmleie i Norge/Europa.
  iPhone remote er perfekt for å fjernstyre musikk uten at TVskjermen står på.
  Nicolay

  Svar på denne kommentaren

 43. Apple valgte å ikke revolusjonere TV-bransjen

  […] trodde ville de ha hatt en sikker vinner mellom hendene. Og hva trodde folk? Hva skulle Apple gjort? Jeg har sagt det før, men kan forklare en gang til. De må åpne den for tredjepartsleverandører. La folk utvikle […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.