nrk.no

CES2008: Litt ditt 3

Kategori: Konferanser og messer


Dagen i dag har vi brukt til å stolle rundt på CES og kikke på ting som dere synes vi burde ta nærmere i ettersyn. Mye interresant, mye vi ikke fant og mye vi sikkert kunne brukt dagesvis på å kikke mer på. Her er iallefall en liten oppsummering på de tingene dere foreslo:

Nokia N800

Christian var fan av N800, og vi tok derfor en titt på N810 (Som vel var det eneste litt tøffe Nokia hadde å vise fram i år)

N810 har 4,13 tommers WVGA (800×480) skjerm med 65 tusen farver som sin forgjenger N800. Den har fått GPS innebygget. 2 GB intern lagringskapasitet, WiFi (802.11b/g), Bluetooth, 400 MHz OMAP 2420 CPU, 128 MB RAM, Integrert kamera i front, mini USB 2.0.

N800 kan spille: 3GP, AVI, H.263, H.264, MP4, ASF, WMV, MPEG-1/4, Real video; audio: MP3, WMA, AAC, AMR, AWB, M4A, MP2, Real audio og WAV

Batterilevetid på 4 timer med vanlig bruk, 10 timer hvis man kun spiller musikk, og 2 uker hvis den ligger i skuffen.

Operativsystemet heter Nokia Linux Maema Interface og herligheten koster $479.

eBook-lesere

Frank Paul Silye ville vite mer om e-book lesere og vi tok en titt på Sonys Reader 2 (PSR 505). Amazon var desverre ikke tilstede med sin Kindle.

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor folk ønsker seg en e-book leser. Hvorfor ikke bare lese på mobilen, iPhonen eller rett og slett PC’en. Derfor var det med en aldri så liten skepsis jeg rota meg fram til Sony standen for å se på deres Reader 2.
img_2765.jpg
Reader 2 er en knallett (250g), liten (175 x 122 x 8mm) sak med 6 tommers svart/hvit skjerm.

Og det er akkurat i skjermen hemmeligheten ligger.

Jeg har aldri opplevd tekst på skjerm som så behagelig før, faktisk merkelig behagelig var det. Svært likt opplevelsen ved å lese bokstaver på et ark.

img_2759.jpg

Sony Reader 2 har 192MB internminne, Memory Stick/Memory Stick Pro og Secure Digital (SD) kortplasser, 800x600px oppløsning og koster $300 hvis du vil kjøpe en. Gjør du det kan du se/lytte til følgende formater: BBeB Book, Adobe PDF, JPEG, MP3 (Bit rate: 32 to 320 kbps; Sampling frequency: 22.05, 44.1 kHz), AAC (Bit rate: 40 to 320 kbps; Sampling frequency: 24.0, 44.1, 48.0 kHz)

Jeg kom til Sony’s stand uten å skjønne bæra av hva folk digger med e-book lesere. Jeg går hjemover mens jeg lurer på om jeg kanskje rett og slett skal bruke 1500 kroner på en…

Open Moko

Mats Taraldsvik og Børge var hypp på å vite mer om hva Open Moko gjør her på CES. Der har jeg slitt litt…

Forsøk på å finne Open Moko, eller rettere sagt finne ut om de faktisk er på CES er noe av det jeg har brukt mye tid på idag. Konklusjonen min er at de faktisk ikke er her, og hvis de er det, har de gjemt seg godt.

Så her blir det beklageligvis ikke noe Open Moko her idag.

Amiga inc. og/eller Commodore Gaming

Samme case som med Open Moko her. De er rett og slett ikke listet i «The CES 2008 Directory» (telefonkatalog-størrelse-boka med oversikt over firmaer på CES), ei heller er det noen som kan svare meg på om de har lurt seg med uten å være oppført heller. Beklager Lars Ouff.

iRiver

iriverstand-1-of-1.jpg
Børge ville også se hva iRiver hadde å by på, noe som tok meg innerst i North Hall blandet biler, stereoanlegg og GPS’er. Her hadde iRiver satt opp sin stand, hvor de viste fram ganske så mye snacks..

Spesielt to ting bet vi oss merke i. Den første var mediacenteret Unit2, som består av en PC med høytalere som kan kobles til TV’en, en 7 tommers trykkfølsom flatskjerm (800x480px) som kan vise media som ligger på PC’en, og sist men ikke minst et mikro tastatur for bruk sammen med flatskjermen.

unit2-1-of-1.jpgunit2_tastatur-1-of-1.jpg

Alt i relativt sexy design og koblet sammen av WiFi. Boksen spiller det viktigste av lyd og videoformater.

Det andre var noe iRiver kaller «iAMOLED Photo Tank». iAMOLED er en lagringsenhet for bildene dine, som i tillegg spiller musikk, video, har FM tuner, Stemmeopptaker og TV-out mulighet.

Som navnet tilsier har herligheten OLED skjerm, noe som gjør at gjengivelsen av bildene på skjermen er vannvittige.

iamoled_-1-of-1.jpg

Grensesnittet er USB, så alle kamera og kortlesere med USB inngang er velkomne.

Blu-ray vs. HD-DVD

Frank Paul Silye ville høre om kampen mellom Blu-Ray og HD-DVD, og med trøbbel i HD-DVD leiren på åpningsdagen til CES, har dette vært et hett samtale emne i Vegas. Vi har laget en egen sak på akkurat dette temaet.

Nytt til XBox/ Ny XBox

Også her er det skuffende nytt… Microsoft hadde rett og slett droppet å ta med seg så mye som ett eksemplar av XBox’en på CES… Noe som vel indikerer at nyheter på den fronten ikke er rett rundt hjørnet… Microsoft er likevel tilgitt, da de i stedet hadde valgt å vise fram Microsoft Surface.

8 kommentarer

 1. Frank Paul Silye

  Takker for at dere så på en eBook, og meget hyggelig at du ble så positivt overrasket over skjermens kvalitet.

  Har fått tak i en Cybook og kjøpt mine første bøker. Digitalbok.no selger to forskjellige eBook lesere. Prisen er noe stiv, men vil sikkert synke som en stein i det øyeblikket slike lesere blir mer vanlige. Standard skjermoppløsning ser ut til å bli 800×600, men jeg er meget usikker på hva som blir standard fil format. Tar altså ikke Sony sin Reader 2 Mobipocket formatet?

  Skal kikke nærmere på hva Sony skriver om saken senere …

  Svar på denne kommentaren

 2. Frank Paul Silye

  Ser at BBeB Book (inkl. DRM) er Sonys foretrukne fil format, og at det ikke er noen støtte for Mobipocket formatet. Det nye .epub formatet ser heller ikke ut til å være støttet.

  Uff, et nytt mareritt av fil formater.

  Svar på denne kommentaren

 3. turn_self_off

  hmm forresten, noen som har en ide om hvordan det iriver tastaturet (er vel fjernkontrollen i utbrettet form) kobler til? bluetooth kanskje?

  i så fall kunne det vært morsomt å brukt den som eksternt tastatur til en umpc eller lignende.

  Svar på denne kommentaren

 4. Takk skal dere ha! Ars Technica fant også OpenMoko, men det er var visst et lukket møte, så er ikke så rart dere ikke fant dem.

  Og det var iriver Unit2 jeg nevnte som de viste fram på forrige CES også, og den er ikke bare sexy, men den har alt; VoIP, kan kobles til alt, kan spille av DVD på dockingstasjonen som blir overført til skjermen med WiFi, osv., osv. Og den kjører på Linux! 🙂 Jeg håper den blir lansert snart!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.