nrk.no

CES 2008: Microsoft Surface

Kategorier: Gadgets & Konferanser og messer


img_2728.jpg

Jeg er kvalm, svett, glad og redd. Blodtrykket mitt er langt høyere enn det burde være, og jeg kjenner at jeg skjelver.

Jeg har akkurat vært på Microsofts stand her på CES2008. Det som i utgangspunktet fortonte seg som en svært så kjedelig stand, nærmest en litt oppussa blåkopi av fjorårets har fått meg til å nesten koke over.

Det er rett og slett lenge siden Microsoft sørget for at jeg følte at framtiden var skummelt nære…

Microsoft Surface heter grunnen til begeistringen/sjokket/redselen. Vi har tidligere skrevet om Microsoft Surface og multitouch her på NRKbeta, men dette var første gang jeg fikk nærkontakt med vidunderet.

Her har dere en 10 minutter lang video som viser hele Microsofts demo:


Kort fortalt er Microsoft Surface et 30-tommers stort bord, hvor en eller flere personer kan sitte rundt og benytte seg av bordets mange tjenester. Bordets overflate består av en multitouchskjerm, og innmaten består kort oppsummert av en PC med Microsoft Vista og kameraer som detekterer hvor på skjermen det trykkes. Skjermen kan detektere 52 samtidige trykkpunkter, har ethernett, wireless og bluetooth.

Mulighetene, funksjonaliteten og gjennomføringen av Microsoft Surface, er rett og slett overveldende. Surface er forventet å komme i salg i mars 2008, og vil koste mellom $5000 og $10000. Mer finner du på www.surface.com

Jeg tar av meg hatten for Microsofts Surface, The Wow Is NOW!!!

20 kommentarer

 1. Erik Bjørgum

  Spennende konsept, men hva med betraktnngsvinkel? De som har forsøkt å operere iPod Touch når den ligger flat på bordet, vet hva jeg sikter til! Jeg vil ha en wireless 13″ touchpad jeg kan styre musikk/video etc. og sende rundt bordet 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Erik Bjørgum

  Nja – det er vel ikke helt riktig. MS hadde vel kun vist frem foilware. Og det gjorde de vel kort før/etter TV møte mellom Gates og Jobs. I dette møte antydet Jobs at Apple var nær en lansering som «luktet» Surface. Men skitt au – moro er det lell 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Marius Arnesen (NRK)

  @Erik Bjørgum: Betraktningsvinkelen opplever jeg som bra, men ikke superfantastisk, uten at jeg har noen spesifike grader å kommer med.

  Så lenge man sitter i normal posisjon rundt bordet, er ikke betraktingsvinkelen noe problem i det hele tatt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Asbjørn Ulsberg

  I’m not impressed. Det er tydelig at å bruke kamera for å oppfatte bevegelse blir for unøyaktig og for utsatt for feil, da det vises i denne demoen og flere andre jeg har sett at flere av bevegelsene rett og slett ikke blir oppfattet. Idéen er knall, men som vanlig mangler det på gjennomføringen fra Microsoft sin side.

  Jeg tror ikke dette blir bra før man får SAW (e.l.) til LCD, plasma eller OLED og dette kan matche prisen til denne bakprojeksjons-teknologien. Da vil alle bevegelser mye enklere la seg registrere og ikke minst med OLED vil også kontrast, lysstyrke og betrakningsvinkel bli mye bedre.

  Til slutt vil jeg bare nevne at dette ikke er noe Microsoft har funnet opp selv, men muligens noe de har lisensiert, kjøpt eller kopiert/stjålet av Jeff Han.

  Svar på denne kommentaren

 5. Assbjørn skrev: » Til slutt vil jeg bare nevne at dette ikke er noe Microsoft har funnet opp selv, men muligens noe de har lisensiert, kjøpt eller kopiert/stjålet av Jeff Han.»

  Som alt annet m andre ord.

  Ikke veldig impressed nei

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Min spådom er at multitouch – enten det kommer fra Apple, Microsoft, Jeff Haan eller andre – vil forandre veldig måten vi forholder oss til data i årene som kommer.

  Sett en liten unge foran en dataskjerm og de vil umiddelbart begynne å ta på skjermen for å manipulere objektene.

  Grunnen til at multitouch er mulig nå, er at teknologien er moden. Vi har fått prosessorer som er i stand til å behandle dataene raskt nok, grafikk-kort som er i stand til å vise dem raskt nok, display og skjermer som er store nok og har høy nok oppløsning. Og tilslutt operativsystemer som er avanserte nok til å sette alt dette sammen.

  Det virker rett og slett, selv om det er få produkter på markedet ennå. Har du brukt en iPhone mere enn noen sekunder så skjønner du at dette er helt annerledes enn alt annet du har brukt. Samme med Surface.

  Multitouch er på topp3-listen min over teknologier som vil sette sterkt preg på vår digitale hverdag de neste årene. Og jeg gleder meg til å se hva utviklere lager når de får full tilgang til iPhones programmeringsverktøy om noen uker. Og når Surface kommer på markedet om noen måneder.

  Svar på denne kommentaren

 7. Colin McMahon

  Hei!

  Jeg var så heldig å få teste systemet til Jeff Han på Emerging Technologies seksjonen av Siggraph i Boston 2006. Og i motsetning til youtube videoene som har sirkulert så var det ikke en vanlig 20″, men en 5×2 meter skjerm. Vi kunne stå 4-5 stykker på rad og rekke å flytte ting over alt (3D objekter i realtid, kartapplikasjoner, tegnefunksjoner etc). Hardware-responsen var fantastisk og mengden data den håndterte var ikke mindre enn imponerende.

  Jeg fikk også demonstrert Surface året etter på samme messe (Siggraph, august 2007, San Diego) og Surface var sexy greier. Grafikken var bedre enn noe jeg har sett fra microsoft og det var elegant. Men, animasjonene kunne til tider hakke og virke både treg og lite responsiv. Frontend/GUIen virker langt mer imponerende enn hardwaren. Bildekvaliteten var forøvrig bra selvom overflaten var ganske matt (men her skal det nevnes at det nesten alltid var litt dårligere belysning enn resten av messa – muligens et lite «triks?») Idéen med å bruke RF-ID brikker i vanlige produkter som gir deg informasjon med en gang det kommer i kontakt med overflaten er en kul idé og under demonstrasjonen var det mange som fikk hakeslipp.

  Jeg synes Surface er noe av det mest spennende Microsoft har kommet med på lenge og det virker som om de har insett at publikum også vil at produktene skal _se_ bra ut. Jeg håper de bare får specet opp hardwaren litt så det i det minste ikke lagger.

  Apropos multitouch (@ Øyvind Solstad), på messen i 2006 var utforsking av mulighetene med multitouch en av de store «wow»-faktorene. Det var helt utrolig hva disse gærningene på MIT (og en haug av andre studiefasiliteter) hadde kokt opp og demonstrerte.

  🙂

  -Co

  Svar på denne kommentaren

 8. Asbjørn Ulsberg

  Grunnen til at Microsoft Surface har så utrolig mye dårligere ytelse enn Han sitt system er nok mye grunnet at Surface bygger på Windows Vista som kjent spiser maskinressurser som snacks før morgenkaffen. Når 4GB minne og 4 prosessorkjerner på minst 2GHz hver, samt et DX10-kapabelt skjermkort til minst 3.000 kr er anbefalt for å få god ytelse sier det seg selv at det nesten er umulig å få noe så ressurskrevende som Surface til å yte godt.

  Jeg skal ikke si noe om Hans system da jeg ikke vet hva det bygger på, men det vil overraske meg om det er noe annet enn OpenGL og Linux i bunnen og enda mer om det er Windows og DirectX.

  Svar på denne kommentaren

 9. Bedre hygiene med data

  […] Vi har skrevet endel om multitouch på NRKbeta. Vi har testet iPhone og iPod touch. Marius så lyset da han prøvde Surface. Hva er felles: Maskiner hvor du tar på skjermen. Og da blir det veldig stygt om du er skitten på labbene. Det har kollega Morten Skogly løst. Bilde av Morten Skogly. […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm

  […] Marius gikk nesten av skaftet da han testet Microsoft Surface i januar i år. Og tro meg – det er ikke ofte Marius går av skaftet for noe på datamaskiner… […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Første episode av Tekno ute på bittorrent i HD

  […] Ta på dataene dine med multitouch – Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm – CES 2008: Microsoft Surface – Test: iPod touch – Multitouch for 13 kroner? – Apple […]

  Svar på denne kommentaren

 12. life according to Ola Nordal » Blog Archive » Objekt-Prosjekt – et kunstprosjekt i utvikling

  […] (skjermen takler opp til 27-28 punkter samtidig!), og inspirerende siden den rett og slett er en rålekker sak – med stort potensial både til installasjoner og utstillinger. Problemet ser imidlertid ut […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.