nrk.no

Moro med julelys og fotoapparat

Kategori: Foto


Gate med uskarphet

NRKs multikunstner og eminente stillsfotograf Kim Erlandsen viste meg en nettside med et herlig lite triks for noen dager siden. Det er snakk om noe du kan gjøre med fotoapparatet for å gi alle små lyspunkter i bakgrunnen nye og spennende former.

Det hele handler om det fotonerdene kaller «bokeh«. Et ord som har sin opprinnelse fra det japanske ordet «boke» som betyr uskarp. Et ord som rett og slett brukes for å beskrive de uskarpe delene av et fotografi.

Det er lettest å skape uskarpe felt i bildet dersom man har et kamera med ganske stor CCD-brikke og helst en telelinse. Et speilreflekskamera er å foretrekke. Kompaktkamera har veldig små CCD-brikker og har en tendens til å vise nesten alt som er i bildet skarpt hele tiden. Har du et kompaktkamera med litt kraftig telelinse kan du likevel prøve. I tillegg til dette trenger du lav blenderåpning. Helst blender 2.8 eller lavere.

Her er et eksempel på et bilde med fin bokeh:

Bokeh

Fine runde ufokuserte punkter i bakgrunnen (jada, spar kommentaren. Jeg ser at det er noen runde former i forgrunnen også). Og i følge fotonerdene skal disse punktene være så runde som mulig. Bildet over er ganske bra. Det er tatt med en 50mm på blender 1.4. Kjører jeg samme linsen ned til for eksempel 2.8 begynner de runde punktene i bakgrunnen å bli mer kantete. Men rund eller kantete bokeh er for pyser. Med en saks, litt tape og noe papp kan du lage din egen bokeh. Etter en del eksperimentering med trikset fra nettsiden som tidligere nevnte Erlandsen sendte oss linken til kan vi slå fast at dette er ganske moro.

Man lager rett og slett en forsats til linsen på kamera, med en utskjæring som har form som den bokeh du vil ha. Siden det er vinter kan jo kanskje en snøkrystall være noe?

Snøkrystall

Så setter man denne innretningen foran linsen.

Snøkrystall

Og fyrer løs med lav blender og stø hånd.

Snøkrystall

Ren magi. Og en effekt som tross alt ville tatt litt tid i Photoshop. Her er flere eksempler. Samme bilde, men med hjerter:

Hjerter

Julenisse med juletre i bakgrunnen.

Nisse

Eller du kan gå ut og lage romantikk av gatelys og refleksjoner. Legg merke til alle hjertene i asfalten.

Gate med hjerter

Frem med papp og papir! Post gjerne en link i kommentarene her dersom dere publiserer noen festlige eksempler på internett et eller annet sted.

11 kommentarer

 1. Må ha det. Bare må ha det.

  […] Eller kanskje vi bare skal fortsette å leke med papp og saks? Mange vanskelige valg her. forstørrelse mikroskop optikkDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 2. eirikso.com » An impressive yet simple photographic effect

  […] This one sparked a bit of interest over at the Norwegian blog I’m contributing to for the Norwegian Broadcasting Corporation. So, I’ll share ther story here as well. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå Solheim, er det ikke på tide at dere journalist begynner å bruke ordet «objektiv». Et objektiv er betegnelsen på hele den optiske konstruksjonen som består av flere linseelementer, objektivfatning, blendermekanikk osv.

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Legger meg flat! Helt enig. Her ville bruken av ordet objektiv vært mye bedre enn linse.

  Til mitt forsvar kan jeg si at jeg er ingeniør og ikke journalist, men så lenge jeg leker journalist her på NRKbeta må jeg jo prøve å bruke korrekt språk.

  Takker for korrigeringen. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Focusblur: vil de knekke Instagram?

  […] i bilder er mer avansert enn man skulle tro. Bare ved å endre detaljer foran objektivet på kamera kan man lage avanserte mønster i de uskarpe delene av et bilde. Focusblur benytter seg […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Kan et mobilkamera erstatte et skikkelig fotoapparat?

  […] om de er imponerende så er det noen områder der et systemkamera fremdeles er bedre. Blant annet: dybdefokus/bokeh, mulighet for sikkelig zoom og ytelse i dårlig lys. Vi har tatt for oss et kamera og en telefon og […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.