nrk.no

hvemringer.no

Kategorier: Mobil & Søk


picture-24.png
For en tid tilbake testet vi et lite knippe kartsoftware for mobiltelefon her på NRKbeta.

Idag ble tjenesten hvemringer.no lansert som en konkurrent til 1881.no, som vi hadde med i vår test. Verken 1881.no eller hvemringer.no er rene kartprogrammer for mobiltelefon, men har muligheten til å vise deg et lite kartutsnitt over hvor adressen til den du søker på er.

Primært er begge disse programmene lagd for å la deg gjøre oppslag på nummer/navn i telefonkatalogen, og varsle deg om hvem som ringer selv om vedkommende ikke er i kontaktlisten din.

Vi har tatt en titt på første versjon av mobilklienten til hvemringer.no

Uvant navigering


screenshot0096.jpg screenshot0095.jpg
hvemringer.no har lagd en applikasjon med relativ uvanlig navigering fra hva vi kjenner fra andre programmer til S60 serien (hvemringer.no finnes foreløbig bare for Symbian 60 Series). Kanskje har gutta bak vært litt inspirert av iPhone grensesnittet, og laget noe som iallefall ser veldig bra ut. Det er litt uvant å bruke til å begynne med, men ikke verre enn at man kjapt venner seg til det.

Navigasjonen foregår horisontalt med 5 store, svært visuelle, knapper som en «meny». Valgene programmet byr på er «Nummersøk», «Anropsliste», «Tips en venn», «Informasjon», og «Avslutt».

Hvert søk man utfører havner som et grafisk symbol på «desktopen» til programmet og man har mulighet til å ha flere søkeresultater tilgjengelig samtidig. Ganske så fiffig egentlig. Det samme gjelder kart. Alt kan samles til en fin liten pool med resultater på programmets «desktop»

Ingen innstillingsmuligheter

En stor svakhet med hvemringer.no er at det ikke finnes mulighet til å konfigurere noe som helst. Ikke er det mulig å angi tilgangspunkt for telefonen, ei heller mulighet til å skru av og på automatisk oppslag. Vi forsøkte først å kjøre både 1881 og hvemringer samtidig på vår mobil, med det resultat at begge forsøkte å gjøre oppslag samtidig. Løsningen ble å slå av «automatisk lookup» i 1881 klienten, da den har støtte for dette.

Store svakheter

Bortsett fra det faktum at det ikke er mulig å konfigurere hvemringer.no (noe som sikkert ikke er krise for mannen i gata) er det et par andre ting som plager oss desto mer:

Det finnes ingen mulighet for å bruke T9 når man skriver i søkefeltet, noe som betyr at man må «stave» seg fram på gamlemåten. Å implementere støtte for å kunne bytte mellom de ulike måtene å skrive på, er noe vi synes er et minimum på nye mobil applikasjoner. Det kan kanskje høres ut som flisespikkeri, men når man bruker mobilen mye og er vant til at ting fungerer på et vis, er det fryktelig klønete når noe plutselig avviker fra denne «standarden».

Enda verre er det at vi finner store merkeligheter i søkeresultatene. Et søk på mitt eget navn, Marius Arnesen, resulterer i dette søkeresultatet:
screenshot0084.jpg
(Riktig Marius Arnesen ligger lengre ned i lista, og er identisk med hva vi søkte på.)

Søk på kollega Hege Øygaren gir oss dette:
screenshot0088.jpg

Ikke spesielt imponerende mao. (Riktig Hege Øygaren ligger lengre ned i lista, og er identisk med hva vi søkte på. Gudene må vite hvorfor det identiske søket er prioritert til 4. plass)

Søk på konkurrerende 1881 gir svært mer spesifikke og riktige treff i våre tester.

Vi fikk heller ikke automatisk look-up til å fungere som den skal. Når samtalen kommer inn, får vi feilmelding fra hvemringer.no om at det ikke er mulig å koble til serveren. I det vi legger på telefonen blir vi imidlertid presentert med søkeresultatet. Litt sent vil noen kanskje si…

screenshot0089.jpg screenshot0093.jpg

Ikke helt som forventet det heller mao….
screenshot0094.jpg
hvemringer.no skal også ha muligheten til å la deg bla i anropslisten på telefonen, og på den måten kunne få info om ukjente nummer som har ringt deg.

Når vi forsøker dette får vi beskjed om at «Ingen anrop er funnet», selv om det er telefonnumre i listene på telefonen som er ukjente.

Telefonselgere

En mulighet vi umiddelbart likte, er at hvemringer.no kan varsle deg om den som ringer deg er telefonselger. Dvs. om nummeret til den som ringer deg er registrert hos hvemringer.no som telefonselger.
screenshot0082.jpg
Helt eksakt hvordan algoritmen for å luke ut telefonselgere fungerer vet vi ikke, men man har mulighet til å «angi» et nummer, som man enten finner ved søk, eller som har ringt deg, som telefonselger.

Tanken er veldig god, men vi er litt usikker på hvordan dette egentlig skal fungere i praksis. I våre tester kom vi til å angi «Alex Sushi» (En av våre faste søketester) som telefonselger. Litt dumt, men vi håper (og antar) at det ikke er så enkelt som at hvis en person angir, så blir man puttet i telefonselgerbåsen.

På sitt potensielt beste er denne funksjonen briljant, mens den på sitt verste kan bli svært dårlig og ødeleggende.

Kart

hvemringer.no har, som sin konkurrent 1881, også mulighet til å vise et kartutsnitt når du har funnet det du søker etter.

screenshot0099.jpg screenshot0100.jpg

Kartene er helt på det jevne. Vi får ingen «wow» følelse, men heller et inntrykk av at dette er cut and paste fra hvilket som helst annen kart tjeneste. Ikke spesielt innovativ eller revolusjonerende, men funker fint som en enkel kartreferanse.

Et kartoppslag koster deg imidlertid 3 kroner for hver gang, og vi er ikke i stand til å finne ut av om dette kommer i tillegg eller er inkludert i de 30 kronene tjenesten koster pr. mnd.

Prøv selv

Vi er, som dere kanskje skjønner, ikke all verden fornøyd med hvemringer.no til mobilen, og vi kommer til å beholde vår gamle 1881 klient enn så lenge.

Vil du likevel prøve hvemringer.no klienten kan den lastes ned fra www.hvemringer.no eller direkte fra din mobiltelefon fra www.hvemringer.no/m

Du kan også sende «hvemringer» til 2100 for å motta nedlastingslink.

Tjenesten koster 30 kroner for hver påbegynte måned. (Og vi er fortsatt usikker på om det inkluderer kartnedlasting eller ikke)

1 kommentar

  1. Dette er noe jeg skulle ønske var standard på alle telefoner, hvis funksjonene hadde vært mer stabile enn det hvemringer.no leverer.
    Gleder meg til den dagen navn automatisk dukker opp når noen ringer!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.