nrk.no

Nyskaperprisen 2007: Fikk Monsen på web

Kategorier: Gadgets & NRK


Hvert år arrangerer NRK en intern konkurranse som kalles Nyskaperprisen. Det var så mange spennende kandidater, at vi ønsket å presentere dem for NRKbetas lesere også. I desember kan du lese om de nominerte – en hver dag. Det er ikke noen hemmelighet hvem som vant, men vi sier ikke noe om det før alle er presentert. Du finner en oversikt over alle bidragene her.

Det var en kjempejobb som måtte til for å få Lars Monsen-klippene fra Nordkalotten over på web. Et lite fagmiljø i NRK har gjort det mulig, og er nominert til årets nyskaper-pris.

Brynjar Widerøe

Brynjar Widerøe har tilbragt mange timer i studio med Monsen, prøving og feiling – foto: Karen Riekeles Frivik

Lenge før serien om Lars Monsen og Nordkalotten startet har vi fått muligheten til å bli kjent med turen. Det har bare vært å gå inn på nettet. Der får vi se klipp fra turen og Lars som snakket til oss.

Først på nettet

«Nordkalotten 365, Et år på tur med Lars Monsen» har snudd opp ned på vanlig tv-arbeidsflyt. Vanligvis kommer nemlig webdelen av et tv-prosjekt først mot slutten av en produksjon.

Lars Monsen

På den tredje turen trasket Lars rundt i Lappland

– Vi har laget dette fortløpende mens vi sitter og redigerer, forteller Brynjar Widerøe som har redigert mesteparten av programmene.

Han er en av de seks nominerte – i tillegg til Lars Monsen, Nina Skramstad, Eirik Ingstad Sandberg, Jan-Henrik Moe og Hasse Lindmo.

– Vi finner ting som passer og som ikke nødvendigvis er med i tv-serien i det hele tatt, så legger vi det ut der og da, sier Widerøe.

Ingenting holdes hemmelig, og 14 000 folk har vært innom hver måned for å følge med.

Men hvordan kunne det skje? Kanskje har det bare vært å trykke på et par knapper – og vips så ligger klippene på webben? Så enkelt er det nok ikke.

– Absolutt alt har vært vanskelig, ifølge Widerøe.

Begynte med Kodenavn Hunter

Hele prosessen startet rett over nyttår. Dramaavdelingen hadde bestemt at 6. episode av «Kodenavn Hunter» skulle legges på nettet.

– Dette var helt nytt for oss, forteller Brynjar WIderøe. Til daglig er han redigerer på fjernsyn, men nå fikk han i oppgave av Stein Ødegård å få dette til.

– Mye måtte testes. Og alt måtte komprimeres voldsomt for at det i det hele tatt skulle være mulig å laste ned filmene. HD-signal på 350 GB ble til 4 GB.

– Det var veldig tidkrevende. Maskinene måtte stå og rendre hele natta, og den kunne bruke to døgn på å komprimere ting.

Hunter

For tiden spiller NRK inn en ny serie av Kodenavn Hunter

Billedinformasjonen må kodes for at det skal bli tilgengelig på nett. Det er også en kjempestor jobb, og Widerøe måtte hente inn folk som kunne noe om dette. Jon Ståle Carlsen tok seg av kodingen for Windows Media, mens Hans Terje Flatlandsmo tok seg av jobben for Mac.

– Hva var mest komplisert?

– Alt!

– Også lyden var et problem. 5.1 lyd skulle over i seks kanaler. Men det gikk aldri, det ble to. Det strandet på softwaren. Dette har vært et skikkelig lagarbeid med mange involverte, forteller Widerøe.

Det er derfor ingen overdrivelse at seks personer fra dette prosjektet erer nominert til Nyskaperprisen.

Brøt sammen

Da det ble annonsert på tv at 6. episode av Hunter allerede kunne sees på nett der og da, brøt dessverre innretningen sammen. Det ble for mange nysgjerrige brukere som skulle prøve seg samtidig. Svært få fikk derfor se 6. episode av Kondenavn Hunter på nettet. Men dette skyldtes for få servere – og ikke selve nyskapningen. Det er nemlig samme tenkningen som brukes nå – med stort hell.

– Nå bruker vi kunnskapen i det vi gjør med Monsen, sier Widerøe. – OG det fungere bra.

5 kommentarer

  1. Hadde ingen anelse at det var så vanskelig å komprimere video og legge om lydkanaler. Var det kun fordi det originale HD-materialet var så stort og tungt?

    Mucho kudos til de som jobber med det her, NRKs nett-tv er best i landet og blir bare bedre og bedre 🙂

    Nå er ikke jeg akkurat noen videokomprimeringskyndig person, men hvis problemet var at det tok så lang tid å komprimere HD-materialet… kan det være mulig å «ta opp» rett fra en avspillingsenhet som spiller av HD-materialet i passende format? Altså simulere at det blir sendt på TV? For det er vel derfor det er lettere å gjøre dette etter noe har blitt sendt på TV?

    Ellers må jeg bare slenge inn et ønske om at dere kutter ut Windows Media-formatet og kjører noe mer åpent og tilgjengelig. Det hadde betydd en mann mindre på dette prosjektet 😉

    Svar på denne kommentaren

  2. I videoverden er det veldig stor forskjell på opptak/redigeringsformat og utsendelsesformat. Generelt ønsker vi så lite komprimering som mulig på det vi tar opp og så må vi komprimere ganske hardt på det som skal sendes ut.

    Enten det er MPEG2 til kabel-TV og satelitt eller MPEG4 til bakkenett og eventuelt distribusjon på nett.

    For Hunter var det snakk om MPEG4 H264 og Windows Media da vi skulle legge det ut som nedlastbar HD.

    Det er mange små detaljer og faktorer som skal på plass når man koder video. For vanlig hobbybruk er det stort sett bare å velge «export» i et eller annet videoredigeringsprogram, men skal man ha skikkelig høy kvalitet må man jobbe en del med mange innstillinger i profesjonell programvare.

    Når det gjelder Windows Media så er det slik at over 90% av de som har en datamaskin hjemme kan spille det formatet, så vi kommer ikke utenom det, men NRK jobber med å i hovedsak støtte åpnere formater.

    Vi benytter MPEG4 H264 i det nye bakkenettet og til Podcasting. Nå kommer jo Adobe Flash til å støtte det også, så det ser ut som det er den veien det går for video på nett.

    Svar på denne kommentaren

  3. Asbjørn Ulsberg

    Flott tiltak og imponerende innsats, men er det virkelig nødvendig at absolutt alt, inklusiv navigasjon, er pakket inn i én enkelt Flash-fil? Har dere virkelig fortsatt folk på innsiden av NRK-murene som synes at Flash er et godt (og kanskje til og med bedre) alternativ til HTML? Si meg; hva er det dere går på, egentlig?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.