nrk.no

Avansert feedback

Kategori: Moro


De fleste har en eller annen gang blitt utsatt for feedback. Den ubehagelige pipelyden som oppstår når en mikrofon kommer for nært høyttaleren som leverer lyd fra den samme mikrofonen.

Jeg holder mye foredrag og har lært meg kunsten å raskt dekke mikrofonen eller på annet vis sprette unna stedet der feedback oppstod. En venn av oss har til og med perfeksjonert kunsten å plystre en lyd som imiterer pipingen av feedback nesten perfekt. Noe som har gitt oss mye moro i kinosaler og andre steder der en eller annen lydtekniker får panikk ved den minste antydning til lyder som minner om en kommende uendelig løkke av pipende høyttalere.

Man kan også utnytte denne effekten til å skape spennende lydffekter. I et lydkontrollrom kan man omdanne mikseren til en gigantisk analog synthesizer dersom man kobler til en mikrofon i kontrollrommet og kjører den ellers kjedelige pipelyden gjennom klangmoduler, filtre og andre effekter.

Likevel er vel den eldste varianten den formen for feedback man får når man retter et speil mot et annet.

Feedback med speil

Så kan man ta dette et hakk videre og de av oss som har syslet med video har sikkert en eller annen gang rettet videokameraet mot skjermen som viser bildet og sett at man da får en videofeeback som kan gi spennende fargeeffekter. Du kan teste dette med ditt webkamera med en gang. Åpne et vindu som viser bilde fra kamera og rett kamera mot det vinduet.

Photo Booth Feedback

Min MacBook Pro har kamera montert fast slik at det er vanskelig å snu det mot skjermen, men med to skjermer koblet til Mac’en er det greit å få opp litt feedback i PhotoBooth.

Med moderne teknologi kan man ta feedback enda et hakk videre. Med VNC eller den innebygde funksjonaliteten i siste versjon av Mac OSX kan man ta over styringen av en annen datamaskin ved å dele skjermbildet sitt over nettet. Hva skjer dersom man sier til maskin A at «nå skal du styre maskin B» og så sier til maskin B at «nå skal du styre maskin A». Jo, ganske riktig. Du får feedback. Maskinene styrer hverandre i en uendelig loop. Noe Flickrbruker aguynamedjoe36 fikk erfare nylig.

Mac OSX Feedback

Og noe en annen Flickrbruker, Amit Belani testet lenge før Mac OSX Leopard.

VNC Feedback Loop

Redaksjonen her i NRKbeta bestemte seg for å teste dette med en annen teknologi. Mobiltelefoner og videoanrop. En effekt var at redaktør Solstad kunne få gleden av å se seg selv på to telefoner samtidig.

Solstad i alle kanaler

Men vi fikk også slått fast at feedback fungerer fint gjennom telenettet. Man får både den klassiske pipelyden i begge telefonene og man får et fint uendelig mønster på skjermen.

Videoanrop med feedback

Noen der ute som har forslag til andre former for avansert feedback?

13 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  @Joakim:
  Ja. Beklager. Andre former for avansert tidsfordriv for avanserte nerder. 🙂

  @Martin:
  Kult! Egentlig underlig at de ikke bruker denne effekten oftere innen interiørdesign. Hmm. Vi skal pusse opp kjøkkenet vårt snart…

  Svar på denne kommentaren

 2. Hehe, vil ikke kalle dette «avansert feedback», det er jo egentlig rett og slett veldig basic.
  A B

  Men den første feedbacken jeg ble kjent med (annet enn den mikrofoniske) var bjørnen utenpå pakken til «Salte Bjørner». Bjørnen holdt en pakke med Salte Bjørner, som hadde en bjørn som holdt en ny pakke Salte Bjørner, osv.

  Da jeg var liten kunne jeg stirre og stirre inn i denne evighetsmaskinen uten å bli lei!

  Svar på denne kommentaren

 3. Noen som kanskje har autoreply i mailen sin.
  (Jeg er for tiden på ferie, og er tilbake 17. juni.)

  Har flere artige historier om folk som har sendt mail til en kollega som har autoreply for deretter å sette autoreply på sin mail og dra på ferie.

  Når man kommer tilbake fra ferie har man masse mail og en sliten server. Og kanskje en irritert administrator. hehe arti 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. @Lars Petter: Det er i tilfelle en feil i autoreply-programmet. RFC 821 har spesifisert en måte å unngå problemet på, kalt «null reverse-path». Programmet vacation bruker denne, og det fungerer flott. 🙂

  Det som er morsommere, er når det ikke er mulig å levere mail til postmaster. En del feilmeldinger vil for mange MTA-er gå til postmaster som standard, f.eks. den som kommer når man ikke får levert mail til postmaster. Alltid like morsomt når en brannmurregel eller liknende blir oppdatert, slik at mailen begynner å komme frem…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.