nrk.no

Hjelp oss å teste BitTorrent

Kategorier: Fildeling & TV


Et år utenfor et vindu

44 bilder har blitt til en fin liten video

Dere har hjulpet oss med innspill til formater og annet. Nå har jeg lagt ut en liten video som jeg vil at så mange som mulig prøver å laste ned.

For å slippe å måtte klarere rettigheter og annet har jeg valgt en video som jeg laget selv for to år siden (ja, dette er skikkelig «beta»). En timelapse satt sammen av bilder tatt ut av mitt stuevindu gjennom et helt år. Den har tusenvis av visninger på YouTube, Revver og iFilm bak seg, men nå får dere den i 720p. Med andre ord HD. Den er kodet i H.264 og inneholder desverre ikke lyd. De spesielt interesserte kan lese om hvordan jeg laget den.

Og frykt ikke. Vi jobber med å få frigjort mer spennende materiale for denne typen distribusjon. Dere som leser NRKbeta blir selvfølgelig de første som får vite hva…

Så til saken: Seasons720.torrent

Last den ned og kom gjerne med tilbakemeldinger her på hvordan det gikk i forhold til hastighet osv. Dersom du har muligheten er det også fint om du lar den stå til deling i torrentklienten din.

For de som ikke er så erfarne med BitTorrent:
Last ned og installer Miro. Når den er installert på maskinen din vil den sansynligvis åpne automatisk når du klikker på linken til torrent-filen: Seasons720.torrent

Save target as

Dersom Miro ikke starter kan du gjøre følgende. Last ned selve torrentfilen lokalt til din maskin. I de fleste browsere vil det være snakk om å høyreklikke på filen og velge «lagre mål som» eller noe tilsvarende.

Open File i Miro

Da får du en fil med navn «Seasons720.torrent» lagret. Dette er den lille filen som forteller Miro hvor den skal begynne å hente selve videofilen du skal laste ned. Så velger du «File» og «Open» i Miro. Bla frem til Seasons720.torrent og velg «Open». Da skal nedlastingen starte. Først ved at Miro sier «Connecting to peers». Så begynner den å fortelle deg hvor lang tid det er igjen og hvilken overføringshastighet du får. Miro sier fra når filen er lastet helt ned.

51 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Amazon S3 støtter faktisk BitTorrent direkte. Ser ut som det fungerer bra, men jeg vet ikke om vi får tilstrekkelig med statistikk.

  Vi vil jo gjerne vite hvor mange som laster ned osv. Kan hende at det ender med at vi må ha vår egen tracker. Men det er dette vi forsker på her.

  Takk for at du tok deg bryet med å laste ned.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg testa både med Miro og Deluge, og må si jeg ble positivt overrasket over å nå 1 MB/s i Miro og 1,1 MiB/s i Deluge (vet ikke om Deluge regner det anderledes (1000 vs. 1024) siden den oppgir i MiB). Begge to holdt seg på den toppen helt til filen var lastet ned når de først hadde nådd den. Jeg tror Deluge nådde toppen før Miro, med slike hastigheter har det ikke så veldig mye å si, føler jeg.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tror jeg hadde 4 noder, rakk ikke å sjekke godt nok under nedlastningen, fikk peak på 1.2MB/s (Har 12Mbit/s linje fra CD), tok 1 min og 50 sekunder på å få ned fila. Torrenten ligger til seeding, men ingen laster ned..

  Svar på denne kommentaren

 4. Så langt ser det jo ut som dette fungerer bra. BitTorrent vil uansett bare være en tilleggsdistribusjon. Vi må fortsette å tilgjengeliggjøre som både streaming og vanlig nedlasting. Både fordi BitTorrent krever litt mer av brukerne og fordi protokollen er sperret i en del nett. Blant annet i NRKs eget. 🙂

  Men BitTorrent gjør det mulig for oss å tilby filer med mye høyere kvalitet til de som ønsker å benytte den teknologien.

  Denne testen blir kjørt på Amason S3. Ser ut som det fungerer bra, men spørsmålet er om vi får beholde nok kontroll og om vi får ut nok statistikk.

  Alternativet er å sette opp vår egen tracker.

  Svar på denne kommentaren

 5. Klokt om fildeling

  […] I NRK har vi både diskusjoner og tester gående i forhold til å benytte fildeling som distribusjonsmetode. bittorrent dagbladet Eirik Newth fildelingDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Det virker som dere ønsker å finne ut hva slags hastigheter man kan forvente seg ved bruk av bittorrent og hvorvidt dere behøver egen tracker, men er ikke fremgangsmåten litt ugunstig? Forventet nedlastingshastighet med bittorrent er en funksjon av antall peers, antall nedlastere (altså populariteten på en torrent), nodenes opplastingskapasitet, samt småting som korrekt konfigurasjon, etc.

  Dere vil ikke få til en måling som er relevant for en produksjonsløsning ved å ta utgangspunkt i en liten betatest som dette her, skulle jeg mene. Kanskje distribusjonen av opplastingskapasitet er representabel, men slikt kan man anslå ved å se på tilbudet i bredbåndsmarkedet også.

  Hva med å si litt om tanken bak eksperimentet, om det er til bruk i liten skala, eller om det kan tenkes å inngå i en større løsning etter hvert? Vi vil se prosjektplanen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg brukte denne til aa teste TorrentFlux, og fikk rundt 160 kB/s i nedlasting paa min 20 Mbit linje fra NextGenTel.

  Dessverre faar jeg ikke spilt av filen paa min Asus Eee med standardinstallasjon, det ser ut til at jeg maa faa tak i noe mer programvare eller en codec av noe slag… :\

  For aa vaere helt sikker paa at filen ikke er oedelagt er den ogsaa testet paa en vanlig Ubuntu-installasjon.

  Ellers maa jeg si at jeg er glad jeg har funnet denne bloggen, den er flott aa lese… 😀

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  @Sven X:
  Å forutse hvilken hastighet vi får på BitTorrent er så og si umulig. SOm oftest går ting litt tregt til å begynne med, så øker hastigheten når det er flere seeds, så synker den igjen.

  Hovedmålet med denne lille testen var å se hvor bra Amazon S3 sin torrentstøtte er, sjekke hvilke statistikker vi får, høre med brukerne hva de syntes og få en viss indikasjon på opplevd nedlastingshastighet.

  På dette stadiet har vi ikke definert noe prosjekt. Vi driver bare med enkel testing.

  Men, vi ser på BitTorrent som en meget aktuell distribusjonsmetode for nedlasting av innhold i høy kvalitet. Følg med her på NRKbeta, så vil du være temmelig oppdatert på hva vi gjør videre.

  Jeg regner med at neste skritt blir å teste en RSS-feed for Miro. Vi vil uansett også tilgjengeliggjøre torrentlenkene direkte, men Miro er en brukervennlig løsning for de som vil abonnere på en programserie.

  @Erlend:
  Filen er kodet som standard MPEG-4 H.264. Tviler på at Asus Eee er kraftig nok til å spille den av. Det er snakk om 720p (hd).

  Men: dersom du har en Asus Eee så må du jo komme tilbake med litt erfaring og noen kommentarer her:
  nrkbeta.no/asus-eee-pc/

  Og: hyggelig at du liker NRKbeta. Følg med, her er det mye spennende i vente! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Blue Beanie Day

  […] I dag er det Blue Beanie Day – dagen da du tar på deg en blå lue på profilbildet ditt på Facebook osv. Og hva er saken? Standarder på nettet og tilgjengelighet. Vi må få slutt på at man må ha et bestemt operativsystem eller nettleser for å bruke en nettside. Det gjelder både vanlige nettsider og lyd/video på nett. Her i NRK jobber vi hardt med å få vårt innhold tilgjengelig for flest mulig, uansett OS, både i nett-tv og på andre måter. It’s easy to show your support for web design done right. Put on a Blue Beanie and snap a photo. Then on November 26, switch your profile picture in Facebook or other social Network and post your photo to the Blue Beanie Day group at Flickr (here). […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Test av flash med MPEG4

  […] Som lesere av NRKbeta får dere ta del i det tidligste av det vi i NRK gjør av eksperimenter for å teste ny teknologi. Vi kommer til å fortsette med arbeidet rundt BitTorrent. Dere har gitt noen tilbakemeldinger på våre eksperimenter med Brightcove og nå prøver vi oss med enda en liten test. […]

  Svar på denne kommentaren

 11. uTorrent, snittfart på 180 kb/s med 7mbit linje.
  5 1/2 min. sånn roughly.

  Vil denne testingen muligens føre til at det etter hvert blir mulig å laste ned sendinger som ligger ute på nettsidene deres eller er det å håpe for mye?

  nice vid though.. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Eirik Solheim

  Vi har en stor rettighetsutfordring på veldig mye av innholdet vårt, men målet med denne testingen er helt klart å etter hvert kunne tilgjengeliggjøre så mye som mulig for nedlasting i høyere kvalitet enn det vi sysler med i dagens nett-TV.

  Svar på denne kommentaren

 13. Stian Håklev

  Genialt. Kom rimelig sent til denne siden, men vil si at jeg gleder meg vilt til dette blir mer tilgjengelig – vet at det er vanskelig med rettigheter, men ikke gi opp! Jeg sitter i Canada, og vil veldig gjerne se både nyhetsprogrammer og Ut i vår hage (som er bedre enn det meste på amerikansk tv!), men streaming funker dårlig. Hvis jeg kan laste det ned – vanlig eller gjennom bittorrent er det dog ingen problemer…

  Jeg snakker kinesisk og kineserne er utrolig velorganiserte – omtrent alle TV programmer får man tak i raskt som bare det, så jeg sitter her og ser de siste kinesiske såpedramaene etc (faktisk en del veldig politiske greier om demonstrasjoner, fagforeninger og slikt – ting som aldri ville blitt vist i USA ;))… sært å tenke på at det er mye lettere for meg å laste ned kinesiske TV programmer enn norske 😉 Uansett kan jeg jo ikke kjøpe dem her, så jeg føler ikke akkurat noen dårlig samvittighet 😉

  En annen ting når jeg først er innom – podtv er genialt, men hva med å gjøre det mer brukervennlig? Det er ikke alle som ville subscribe med en rss leser, jeg vil oftest bare innom og raskt hente ned en versjon av det siste programmet. Hadde vært bra om dere la ut noen enkle http linker også – jeg kan bare åpne RSS fila i Source view, og copy+paste linken, men det er mange som syntes det blir litt for trevsomt.

  Stian i Toronto

  Svar på denne kommentaren

 14. Eirik Solheim (NRK)

  Bra innspill. Vi jobber med hele on-demandløsningen vår og vil helt klart lage tydeligere direktelenker til enkeltfilene der. Er enig i at det er tungvint og lite brukervennlig nå.

  Rettighetsutfordringen er stor, men NRK produserer jo mye selv, så alt er ikke helt umulig. Vi må bare jobbe litt mer musikk, skuespillere etc…

  Svar på denne kommentaren

 15. Hans Petter

  Nå er denne posten litt gammel, men jeg måtte likevel drive litt egenreklame:
  Har lekt litt med timelapse selv. Har skrevet et Python-script som laster ned bilder i gitte intervaller, og som hver kveld laster opp (eller skal laste opp, har nettopp satt opp cronjoben) filmen til YouTube. Scriptet tar hensyn til soloppgang og solnedgang, slik at man slipper å se de mørke periodene på natten:

  God fornøyelse:
  youtube.com/user/hanspeei

  Eksempel fra sommeren 2006 hvor jeg gjorde det samme over noen dager i juli:
  youtube.com/watch?v=ZU4rtUf_dW4

  Om noen er interessert kan jeg sikkert dele koden så snart jeg har ryddet opp i den.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.