nrk.no

Zattoo TV: Test i Norge

Kategorier: DRM,NRK,TV & Uten kategori


picture-9.png

Zattoo sprer seg etter sigene som ild i tørt gress, og nå er det Norge som står for tur. Mange har kanskje mottatt mail idag som sier at det er åpent for registrering for oss nordboere.

Øyvind har også ramla over gutta bak Zattoo på Comdays, og formidlet sine inntrykk derfra.

Vi har testet Zattoo her i Norge og kan konkludere med at dette fungerer som det skal. Man har mulighet til å se direkte TV på datamaskinen sin. Lav bufferingstid er det også.

Men hva så?? Dette er da langt fra revolusjonerende på noen måte?!

  – Ikke er det mulig å gjøre opptak eller trykke pause.
  – Ikke finnes det noe Elektronisk Program Guide.
  – Utvalget av kanaler er i beste fall begrenset.
  – Kvaliteten er ok, men langt fra super.

For det vi i TV-bransjen definerer som «flytkanaler», altså kanaler der man sender programmer etter hverandre i en flyt, blir kjapt relativt meningsløse på Internett.

On-demand tjenester og ulovlig nedlasting, hvor brukeren selv bestemmer hvordan og når han vil se på TV, ser jo tross alt ut til å være en vinner på Internettet.

4×10 kilometer langrenn for menn

Unntaket er når det foregår store live-events i form av enten sports eller nyhetsbegivenheter. Alle som har forsøkt ser på NRKs nett-tv under de mest populære vintersports begivenhetene, vet at det ikke nødvendigvis er en suksess. Zattoos bruk av P2P teknologi vil nok her sørge for at avspilling fungerer fint selv med et høyt antall brukere.

NRK har heller ikke lov (rettigheter) til å legge ut sine egne flytkanaler direkte på Internett, mens Zattoo er registrert som kabeltvselskap, og har via Norwaco fått rettigheter til å distribuere bla NRK1 og NRK2.

Hva må endres?

Hadde Zattoo lagt til en EPG, muligheten å gjøre opptak av sendingene rett fra EPG’en, samt skrudd opp kvaliteten på videosignalet betraktelig, hadde tjenesten vært en helt annen, og noe man kunne benyttet seg av.

Slik den framstår i deg, er nytteverdien skremmende lav… men hypen sikkert desto større… 🙂

16 kommentarer

 1. Hva med sikerhet? Har instalert det på vista og måtte åpne brannmuren 2 ganger. Det bruker p2p. Slik jeg forstår p2p så vil min pc også bli en «server» i nettet når zatto er på. p2p porten vil nå altid være åpen i branmuren. Noen som vet om andre han misbruke denne åpningen og få tilgang til min pc eller sakt med andre ord: Hvor enkelt-vanskelig er det for noen med de rette kunskaper å utnytte denne åpningen?
  Elles som alerede sakt, det er mye hakking på lyden. På NRK1 mangler lokal-tv (får østlands-sendingen). Trasig at NRK ikke har mulighet til å gjøre det samme.
  rgds

  Svar på denne kommentaren

 2. Det som først og fremst må endres er at den må bli nettleser-basert. Jeg trenger ikke enda et program, dessuten regner jeg ikke med at den finnes for Linux.

  Eller tv-program-systemet deres kunne eventuelt bli integrert i Miro.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hehe… Ser det ut til at jeg gidder se helt på bunn av en så «lang» post om noe som jeg egentlig ikke bryr meg så mye om? TV, a gitt.. Hvem bryr seg..? : )

  Men det er jo fint at vi kan se Al Jazeera, da.

  Svar på denne kommentaren

 4. Opptak og EPG er jo kjekt men det viktigste er jo at man kan se på tv uten å måtte trekke rundt på hypnoseboksen. Har lagt inn Zattoo på begge PC’ene mine, en med Windows og en annen med Linux 64 bit og det dekker igrunn mitt beskjedne behov. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. YO!
  Syns dette programmet er et godt bidrag til å tilgjengeliggjøre tv på nettet. Håper jo det kommer noe bedre etterhvert. Siden tvnoo er relativt nede for telling… (må vel kjøpe seg innlogging der?!)

  Svar på denne kommentaren

 6. Testet zattoo akkurat nå i håp om at jeg skulle få se BBC sine kanaler, siden de har stengt nett-tven sin for alle andre enn de som bor i uk, men det var jo meningsløst egentlig. Man må ha ISP fra UK for å se de kanalene landet tilbyr. Samme gjelder for alle andre som land som har åpnet for bruk.

  Du kan bare se de kanalene der du bor, og i Norge er det bare NRK og NRK2 som har åpnet for denne bruken, resten av kanalene er oppgulp og total uinteressant . Uten en Vpn i de forskjellige landene er det egentlig bare å bruke tven inntil videre, eller evt. å laste ned ulovlig det du vil se.

  Men bra at NRK er åpen for slike løsninger.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jon Olav Eikenes

  Sidan eg ofte har hatt trøbbel med NRK web-tv på Mac har eg av og til nytta Zattoo. Men no er det slutt med Zattoo i Norge, og dei skuldar på finanskrisa:

  «In Norway, Zattoo is not yet big enough to allow us to make enough revenues from advertising to cover the costs of running Zattoo there»

  zattoo.com/en/norway

  Svar på denne kommentaren

 8. Ole Chr. Synnes

  Har vært en meget hyppig bruker av Zattoo, og ble meget trist da «finanskrisen» fjernet tilbudet.

  Kan ikke NRK selv gjøre noe tilsvarende? Eller finnes det noe tilsvarende et sted?

  Savner tilbudet veldig! Utrolig kjekt å kunne VPNe NRK verden rundt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.