nrk.no

Comdays 2007: Ditt sosiale nettverk

Kategorier: Det sosiale nettet & Konferanser og messer


Stefana Broadbent, Head of User Adoption Lab, Swisscom Innovations

Stefana Broadbent, Head of User Adoption Lab, Swisscom Innovations

Stefana Broadbent, Head of User Adoption Lab, Swisscom Innovations holdt en interessant presentasjon på Comdays 2007. Temaet hennes var hvordan mennesker bruker sine sosiale nettverk. Med det mener hun ikke bare nettverk som er på nettet, men de som er familien din, venner, medstudenter, kolleger, de du tilfeldig treffer osv.

Swisscom Innovations er en utviklings- og forskningsavdeling innen Swisscom, en stor teleoperatør i Sveits. Stefanas avdeling har fulgt en rekke familier tett, og blant annet laget en nøyaktig logg for hvilke sosiale kontakter testpersonene har i løpet av dagen. En «timeplan» kan se slik ut.

PS. Alle bilder kan klikkes på for å se dem større! Det gjelder de fleste artikler her på NRKbeta.

Timeplan

Neste trinn er å la brukerne definere hvor i sirkelen sin de forskjellige kontaktene er. Innerst er familie, så venner, så kontakter. Navnene plasseres på riktig sted, og man skriver på hva slags type kontakt man her med de forskjellige.

Hva er den mest intime kontakten brukerne har?
Se lengre ned i artikkelen!

Social circles

Stafana mener at tenåringer og unge mennesker ikke har spesielt annerledes kontaktmønstre enn voksne. De prøver (som de voksne) å balansere familieliv med jobbliv (eller studentliv i deres tilfelle).

Unges kontaktvaner

De holder kontakt med de menneskene de står nærmeste gjennom dagen – i pauser slik voksne gjør. De avtaler å møtes senere, og de aller fleste kontaktpunktene er en-til-en. De er derimot flinkere enn voksne til å velge hvilket medium de bruker for kontakt med hvilke mennesker til hvilken tid. Et annet kjennetegn ved de unge er at de nesten aldri bruker e-post hvis de ikke må. Det går for sakte. Det er SMS og IM som gjelder. E-post er for kontakt med foreldre og lærere.

Her er en oversikt av hvordan de forskjellige aldersgruppene bruker de forskjellige måtene å kommunisere på i Sveits:

Tidsbruk på forskjellige kommunikasjonsplattformer

Du har 20 som står deg veldig nært

Stafana og Swisscom Innovations har funnet at de aller fleste mennesker har pluss/minus 20 mennesker som står dem nært. Det er vanligvis rundt sju i det som de kaller «den intime sirkelen». Så rundt 13 i «den nære sirkelen». Og tilslutt fra 20 til flere hundre i «weaker ties» – «svakere forbindelser» eller kanskje bare «andre forbindelser». Gjennomsnittet var 37.

De 20 nærmeste

Tilsammen er det ca. 20 i de to innerste sirklene, med forbløffende likt antall på alle de som Swisscom Innovations har fulgt. Dette er interessant som øvelse. Hvem er dine «7 intime», eller «13 nære»? Klarer du å plukke dem ut? Hva kjennetegner dem?

Du velger bare 40% av nettverket ditt

Rundt 60% av de som du har i nettverket ditt er «given», at de er der fordi du er den du er det stedet du er. Det er familie (21%), skole (13%), jobb (13%) og naboer (10%). De resterende 40% er de du har valgt ut fra aktiviteter du velger selv: Klubber (16%), sorties (21% – men hva betyr sorties? – militæret? – i Sveits er det obligatorisk verneplikt for alle menn), tjenester (4%) og internett (2%).

Hvem velger du

Her må undertegnede melde at jeg begynner å bli uenig med kategoriseringen men vi tar det på slutten av artikkelen!

3/4 av kontakt er med de intime og nære

I løpet av en typisk 5-dagers periode, er hele 3/4 av all kontakt med de før nevnte 20 som tilhører den intime og den nære sirkelen. Ikke uventet kanskje?

3/4 av kontaktene...

Hva er mest intimt?

De sveitsiske brukerne definerer SMS som den mest intime formen for kommunikasjon. På SMS sender du «elsker deg», «hvordan har du det?» og lignende beskjeder. Intime beskjeder til intime og nære venner. Neste gang du får en SMS fra noen – det er en tillitserklæring!

Innvendinger

Så kan man lure på om dette er representativt? Såvidt jeg forsto var det nesten 200 personer med på undersøkelsen, og det burde bety en viss kvalitet hvis de er valgt skikkelig ut. Problemet med slike undersøkelser er statistikk egner seg fryktelig dårlig til å se tidlige endringer, fordi de få «rare» brukerne vaskes bort i gjennomsnittet av de andre.

Og jeg tror det er i ferd med å skje en ganske radikal endring av hvordan folk oppfører seg blant annet på nettet. Jeg tror Stafana har helt rett i definisjonen av en intim og en nær sirkel. Og i at vi bruker mest tid på de intime/nære og at mange av kontaktene våre er valgte for oss i form av familie og skole.

Men er det ikke også slik at vi velger hvilke skoler vi vil gå på? Og hvilke steder vi vil jobbe? Vil ikke flere og flere velge arbeidsplass ikke bare pga. arbeidsplassen i seg selv, men de folkene som jobber der, den «ånden» som hersker der – og dermed den typen mennesker du vil finne der? Da mener jeg at kontaktene dine fra skole og jobb ikke er «gitte» lengre, men i høyeste grad valgte.

På skjemaet er det slik at 2% er kontakter truffet gjennom nettet. Jeg tror ikke dette tallet er riktig for mange ungdommer. I dag kan vi lese i både Aftenposten og Dagbladet om norske ungdommer og yngre voksne som bruker 8-16 timer foran en skjerm om dagen.

Hver sjette ungdom bruker TV og data mer enn åtte timer hver dag. Mange unge har flyttet nesten hele sin sosiale arena over på internett. Bortimot all sosial fritid brukes foran skjermen, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den tiden man måtte bruke foran en skjerm på skole eller jobb kommer i tillegg.

Tallene kommer fra en undersøkelse fra SSB (som ingen av avisene pussig nok lenker til). Det er klart at hvis man bruker masse tid på f. eks. et forum for en hobby, så finner man nye venner der. Og disse vennene vil i mange tilfeller bli nære og intime venner, nettopp fordi de har noe du synes er viktig felles med deg.

SSBs tall viser at tid brukt på nett blant de yngste er doblet på få år, og TNG Gallups tall for Norge viser at unge under 24 år allerede bruker mere tid på nettet enn på tv.

Privatlivet innvaderer jobben

Spørsmålsrunde

Stafana Broadbent får spørsmål fra salen og fra konferansens utmerkede vert, Christine Maier, fra programmet «Club» på sveitsisk tv

På spørsmål om jobben invaderer privatlivet til folk, svarte Stefana Broadbent at det er motsatt: At privatlivet invaderer jobben til folk. Jeg snudde meg for å se på reaksjonen i salen, og den var påfallende todelt. Fra nikkende anerkjennelse fra de litt eldre, til stønning og hoderisting fra yngre. Hva betyr det? At det er sant og de unge føler seg truffet? Eller at det er sant, men at det er begge veier. Og at det i sum er jobben som «plager» privatlivet?

Var dette interessant? Se alle artikler fra Comdays 2007

12 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Takk, Christian!

  Alt ble filmet i HD og streamet mens det pågikk. Men tror ikke de legger det ut noe sted etterpå. Det var også opp til hver presentatør å bestemme om de kunne filme eller ikke, og jeg vet ikke hvem som ja eller nei.

  Svar på denne kommentaren

 2. Tidsbegrensede viktige venner

  […] Vi får fått et interessant innspill til artikkelen “Ditt sosiale nettverk”: Det du ikke skriver om er hvor unge mennesker plasserer de folkene de i stor grad bare har e-kontakt med i sine sirkler. I dette spørsmålet tror jeg det ligger mye spennende. Jeg tror at det er en ganske stor prosentandel signifikante andre, som man bare har e-kontakt med. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. En historisk oversikt over sosiale nettverk

  […] Se også vår artikkel om hvordan du definerer dine venner innenfor sosiale nettverk, både på og utenfor nettet, og hva slags type venner du typisk har innenfor denne konteksten. facebookDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Innvendinger mot OpenSocial

  […] Dette er gode innvendinger, og de gjelder allerede for sosiale nettverk slik de eksisterer i dag. På Facebook kan du f. eks. ikke skille mellom f. eks. familie og kollegaer. Det sies at Facebook skal komme med systemer der du lager ringer av venner, litt ala det vi beskrev i “Ditt sosiale nettverk”, men med ringer som definerer tilhørighet. Som f. eks. “jobb”, “basket”, “foto”, “bryllup” osv. Og at du kan sette forskjellige innstillinger for de forskjellige ringene. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Mennesker vil være snille med hverandre

  […] Tidligere på NRKbeta: Ditt sosiale nettverk: “De aller fleste mennesker har pluss/minus 20 mennesker som står dem nært.” Tidsbegrensede viktige venner: “I dag er mine signifikante andre, og om to måneder er det noen helt andre.” Internett er viktigere enn sex: “28% av amerikanerne er mindre sosiale pga. nettet, og 20% har mindre sex av samme grunn.” Nettverket ditt har svarene: “Og hva kommer i innboksen noen timer senere?” Privatlivsoverdose?: “Helene Rask har rett og slett kjærlighetssorg og velger å dele den med sin hærskare av blogglesere og alle andre på det store Internettet.” facebook sorgDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Ekle venner dreper dine sosiale nettverk

  […] Tidligere på NRKbeta: Vennene dine: “I årene fremover kommer vennene dine på nettet til å få en voksende og voksende betydning.” Internett er viktigere enn sex: “Den kontakten du har med dem på nettet forsterker den kontakten du har med dem i det virkelige liv.” Ditt sosiale nettverk: “De aller fleste mennesker har pluss/minus 20 mennesker som står dem nært.” […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.