nrk.no

Topp-listene i avisene er ubrukelige

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


Ja, vi i NRK har Topp20 i samarbeid med VG. Og vet du hva: Det er en ubrukelig liste! For den viser bare hva som selges…

Norges offisielle hitliste er basert på siste ukes salg hos ca. 100 musikkforhandlere over hele landet.

…og ikke hva som spilles. Ok, det er litt nyttig. Men det sier ikke noe om hva folk liker. Som er mye mer interessant.

Hva LIKER folk?

Skal du finne ut hva som folk faktisk synes er kult for tiden, må du på nettet. Og til de stedene der folks faktiske bruk av musikk logges. De to jeg synes er fine for tiden, er last.fm og iLike. Begge disse fungerer på den måten at du installerer et lite program på data’n. Som sender inn alt du spiller i iTunes, WinAmp, på iPoden, mp3-spiller osv.

Og nettopp last.fm tok en titt på den offisielle engelske download-lista, og sammenlignet den med hva brukerne på last.fm hadde spilt på sine iPoder, Macer og PCer den siste uka. På download-lista var det Sugababes på første plass. Mens på last.fms liste var det Radiohead på de ti første plassene.

Her er last.fms liste over populære låter siste uke til en hver tid. I skrivende stund er det altså Radiohead over hele linja.

Og her er ditto liste for iLike. Der er pussig nok Radiohead ikke inne i det hele tatt! Men Kanye West som er første «ikke-Radiohead» på last.fm, leder på iLike.

Venner

På det nye sosiale nettet er det vennene dine som anbefaler musikk til deg – automatisk. For både på last.fm og iLike kan du legge til venner. Da ser du hva de spiller og de hva du spiller. Hvis du har konto på last.fm eller iLike, skriv URLen(e) dine i kommentarfeltet under.

Antall ganger spilt

En ting til: Om man ser på antall ganger en låt har blitt spilt den siste uka, så vises det virkelig godt hvor populær Radiohead har vært:

1) Radiohead – 15 Step – 67 122
2) Radiohead – Bodysnatchers – 65 102
3) Radiohead – Nude – 64 181
4) Radiohead – Weird Fishes/Arpeggi – 61 800
5) Radiohead – All I Need – 61 747
6) Radiohead – Faust Arp – 60 611
7) Radiohead – Reckoner – 59 476
8) Radiohead – House of Cards – 57 684
9) Radiohead – Jigsaw Falling Into Place – 56 837
10) Radiohead – Videotape – 56 025
11) Kanye West – Stronger – 20 402
12) Foo Fighters – The Pretender – 17 264
13) Radiohead – Karma Police – 16 119
14) Radiohead – Paranoid Android – 15 116
15) Muse – Starlight – 13 814
16) Plain White T’s – Hey There Delilah – 13 664
17) Radiohead – Everything in Its Right Place – 13 025
18) Oasis – Wonderwall – 12 243
19) Muse – Supermassive Black Hole – 12 205
20) Radiohead – No Surprises – 12 074

Ikke bare har Radiohead de ti første plassene, men de får inn fire spor til fra tidligere album fordi folk får teft for musikken deres. Og det minst spilte sporet fra «in Rainbows» er spilt nesten tre ganger så ofte som Kanye West på 11. plass! Og de har hele 46 spor inne på topp 400 denne uken.

17 kommentarer

 1. Ja, hva betyr VG-lista? Hvem kjøper singler? Jeg gjør det ikke, og ingen av vennene mine heller, så vidt jeg vet. Er det ikke bare fjortiser da? Det skulle man tro, etter hva som befinner seg på listene…

  Svar på denne kommentaren

 2. Her er min Last.fm-profil. Har hengt der siden 2003 da det fortsatt het Audioscrobbler, så det er en av de bedre sidene jeg er registrert på.

  En annen ting, er at Topp 20 ligger langt etter når det gjelder å fornye seg. Det er jo ikke så lenge siden de begynte å telle med nedlastede sanger heller.

  Svar på denne kommentaren

 3. Her er jo tilsvarande lister for alle som har sett Noreg som sin heimstad. Last.fm-brukarane er kanskje ikkje det «gylne snitt» av heile befolkninga, men eg må seie at dei heilt klart har gjennomsnittleg betre musikksmak enn dei som blir registrert på Topp20-listene! Berre det faktum at den forferdelege «Fuck deg»-sangen fortsatt er på lista gir meg frysningar.

  I last.fm-land derimot, tronar Radiohead øverst her, med Muse nokre hakk under og Metallica like bak. Gromme musikantar alle tre!

  Svar på denne kommentaren

 4. Enda en dårlig ide (som inkluderer lastebiler)

  […] Siden det visstnok bare er fjortiser som kjøper singler (og listene blir deretter), så prøver platebransjen febrilsk å finne nye møter å selge sanger på. Men av en eller annen merkelig grunn så vil de alltid ha med lastebiler. Hvorfor det egentlig? Er det sånn at Universal har aksjer i transportfirmaer og Volvo?? Platebransjen har i hvertfall kommet opp med enda en dårlig ide: Singler som skal selges på minnepinner. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Lurer på hva gjennomsnittsalderen på norske Last.fm-brukere er. Selv om «gammel» musikk er tusen ganger bedre enn mye av det som er populært i dag, syntes jeg det var litt vel mye musikk fra 70-80-90-tallet på den listen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Eventuelt så kan det jo vere at dei som brukar nettet som ein kanal til å finne ny musikk, i staden for å kjøpe «Best of Britney 8» på næraste platebutikk, har gjennomsnittleg «betre» musikksmak?

  Eg kan iallfall seie at eg har funne mykje god (ny) musikk på Last.fm via «Recommended Artists»-funksjonen, og eg byrja på barneskulen på midten av 90-talet.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eg kom plutseleg på: Vil ikkje det vere lettare å jukse med tala når det faktisk er «gratis» å påverke listene?

  Det er jo ikkje vanskeleg å setje eit album på konstant repeat på ein fire-fem maskiner for å få kunstig høge tal på den artisten på last.fm. Det er jo óg nokre som faktisk set albuma sine på evig repeat når dei kjøper eit nytt album, så det er vanskeleg å luke ut jukset også.

  Svar på denne kommentaren

 8. tanketom.net » Blog Archive » Veketoppen v.42

  […] I beste NRKbeta-stil meinar eg sjølvsagt at Last.fm klassar ut Topp20-listene rett og slett fordi dei visar kva som blir høyrt på, og ikkje kva som blir kjøpt. Veketoppen er difor basert på min last.fm-liste. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.