nrk.no

Skattelistene

Kategorier: NRK & Søk


Med mindre du bor under en stein, og dette var den første siden på internett du så på denne uka, så har du fått med deg at skattelistene ble lagt ut i dag. Alle nettaviser har lagd sine egne søkemotorer mot skattelistene, også vi i NRK. Og vi mener selvsagt at vårt søkesystem er bedre enn konkurrentenes. 😉 På nrk.no/skattelister finner du et søkevindu med både enkelt og avansert søk. Vi har også det vi kaller «Min side» hvor du kan lagre alle de du har søkt opp så langt.

På nrk.no finner du også en samleside med alt om skattelistene for 2006.

Dette at skattelistene legges ut er alltid gjenstand for debatt. Det er vi veldig klar over, og vi vil veldig gjerne høre din mening. Så kjør debatt!

22 kommentarer

 1. Det er ingenting som er mer irriterende enn 100 forskjellige søkemotor som søker i samme database. Jeg har også bare sjekket meg selv, de jeg bor med og foreldrene mine, og mer spennende er det egentlig ikke.

  Svar på denne kommentaren

 2. Andreas Hadsel Opsvik (NRK)

  Even Teimansen i Dagbladet skriv vel og lenge om viktigheita med opne skattelister i journalismens og ytringsfridomens namn.

  Men han nemnar lite om tiltrekningskrafta den fullstendig opne basen har på nysgjerrige folk.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @annonym: Det var faktisk en ide noen av oss hadde, men vet ikke helt hvordan vi skulle gjort det i software!

  Tror du det hadde blitt sak i Dagsrevyen og endel forsider da? Det tror jeg…

  Svar på denne kommentaren

 4. Det hadde blitt mange forsider av ein skattesøkfacebookapp. Utan tvil. Lenge sidan dei har hatt hard fokus på det no, men Dagbladet elskar jo å pirke på Facebook.

  Kanskje ikkje så rart, ettersom Dagbladet sin Blink har tapt store delar av brukarmassa si til Vg sin Nettby og Facebook?

  Svar på denne kommentaren

 5. Tja, Øyvind. La oss heller vri litt på spørsmålet: Hvorfor ikke lage en søketjeneste som fungerer uten javascript?

  Jeg tipper det ville vært enkelt (kanskje til og med enklere?) å implementere. Dessuten burde AJAX-søket være alternativet, ikke hovedfunksjonen, jf. statskanalens ansvar i forhold til tilgjengelighet for allmennheten.

  Ikke det at jeg synes skattelistene absolutt bør være tilgjengelig for alle.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad : Kanskje fordi en del sider som Digg og Flickr loader utrolig mye raskere når man slår av Javascript.

  Jeg har i hvert fall gjort det på en del sider, men så bruker jeg Opera også hvor man bare kan høyreklikke og trykke «innstillinger for nettside» for å slå av/på javascript, java osv. for hver nettside.

  Svar på denne kommentaren

 7. Kommer ann på maskinen din, men du vil nok merke forskjell hvis du skrur av javascript. Bruker Opera, men vesentlig forskjell i Firefox også. (Er ikke lastingstiden som er problemet, men tiden det tar før siden er ferdig rendret.)

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg bruker Firefox (windows) og opplever at kommentar sidene på digg laster tregt. Det føles så Firefox låser seg en liten stund når jeg laster en ny side. Har prøvd dette på 2 maskiner og det er akkurat likt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Asbjørn Ulsberg

  Det første jeg la merke til (som skreik mot meg) var at løsningen av en eller annen ubegripelig og meningsløs grunn krever JavaScript. Det vil si ingen mulighet til å klikke «tilbake» i nettleseren for å se på tidligere søk, ingen mulighet til å shift-klikke på et navn for å åpne det i en ny arkfane i nettleseren, ingen mulighet til å lenke direkte til en person i IM-meldinger eller e-post, ingen mulighet til å vise til et bestemt søkeresultat. Dette er nesten like ubrukelig som Flash.

  Joda, det ser unektelig pent ut, og det går kjapt, men å kreve JavaScript er altså helt meningsløst. Jeg har ikke forhørt meg om hvem som har laget denne løsningen, men jeg trodde virkelig jeg gjorde det tydelig nok i min karriere i NRK at «href=’javascript:» er en såpass idiotisk ting å gjøre at dét gjør man rett og slett ikke. Noen bør lese seg opp på «graceful degradation» og jQuery. Tsk, tsk, tsk.

  Svar på denne kommentaren

 10. For folk som bryr seg om innholdet på veven, så er tåpelig og ukritisk bruk av javascript, flash og lignende på linje med hvilken som helst pest. Og en god grunn til å slå av javascript, flash og lignende.

  Svar på denne kommentaren

 11. Håvard Pedersen

  @JonT: Hva mener du med «kobler opp»? Alle de interesserte pressehusene fikk tilsendt egen kopi av registeret. Så det er opp til hver enkelt hvordan de vil løse det.

  Selv brukte vi (Harstad Tidende Gruppen, det var vår utviklingssjef som gikk til sak i fjor) Java og MySQL bak en loadbalancer.

  Svar på denne kommentaren

 12. Asbjørn Ulsberg

  Dropp arrogansen, Solstad, det kler deg dårlig. Å avfeie mine velveide argumenter mot ukløktig bruk av JavaScript som at jeg fordømmer all bruk av JavaScript som en religiøs og fanatisk tulling viser bare at du enten ikke har lest det jeg skrev eller ikke forstod innholdet av det.

  JavaScript er helt fint til sitt bruk, men det er, har aldri vært og kommer aldri til å bli et egnet verktøy for å erstatte serverfunksjonalitet. Det er et meget velegnet verktøy for å — der det er tilgjengelig — avlaste server og berike applikasjonen med mer funksjonalitet, men det skal alltid være mulig å falle tilbake på helt vanlig og kjedelig HTML uten at applikasjonen blir helt ubrukelig.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg skjønner godt hva du forklarer om Javascript, Asbjørn. Det var dette som ikke klang så bra i mine ører:

  «jeg trodde virkelig jeg gjorde det tydelig nok i min karriere i NRK at “href=’javascript:” er en såpass idiotisk ting å gjøre at dét gjør man rett og slett ikke. «

  Derav «stå i rett»…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.