nrk.no

Studenter velger Mac – hva betyr det om noen år?

Kategorier: Gadgets,Mac & Windows


På Princeton University valgte i år hele 60 prosent av studentene Mac da de fikk valget mellom et utvalg av Dell, IBM og Apple-maskiner.

This year, the University’s Student Computer Initiative has sold more Macs than PCs. Students were offered a selection of Dell, IBM and Apple computers, and 60 percent chose Macs, up from 45 percent last year.

Students

Og om du ikke alt har sett bildet, så må jo dette være dårlige nyheter for Microsoft. Bildet er fra Missouri School of Journalism.

Nå tror hverken jeg eller andre at noen Macer fra eller til på en skole i USA isolert sett betyr mye. Men det øyeblikket dette blir en trend som gjentar seg andre steder, så er det grunn til å følge med. I dag hørte jeg i hvertfall noen – hva skal man kalle dem – «sminkedamer» på rundt 45 i fistel over den nye iPod touch. Snakker om å nå ut til nye grupper som knapt hadde hørt om Apple før…

16 kommentarer

 1. Eg klarte ikkje å stoppe «cold turkey» etter tre år med Mac på vgs. Det blei ein koseleg Macbook på meg óg når eg byrja på uib. Og ettersom eg har sett riktig, så er eg heller ikkje særleg åleine om det.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg håper det betyr enda mer fokus på bruk av åpne standarder og mer plattformuavhengighet på Internett. Etter mange år i en tilværelse med en sykelig overvekt av ‘microsoftsertifiserte’ utviklere, håper jeg bedrifter (inkludert NRK, kremt-kremt) får øynene opp for at det er noe som heter mangfold også i den digitale verden ;D

  (Noe har allerede begynt å endre seg, men det er likevel mye igjen. )

  Svar på denne kommentaren

 3. Det er heller ikke bare studentene som går for Mac, men også lærerne. Jeg går digital medieproduksjon på Høgskolen i Østfold, og der var det et krav at studentene kjøpte seg MacBook Pro, for å jobbe på dette. Det er et kjøp jeg overhodet ikke angrer, og jeg skal aldri tilbake til Windows (med mindre jeg ).

  En annen ting som er verdt å nevne er at på HiØ har de også en del digitale opplysningsskjermer (flatskjermer som henger rundt på skolen). Hver og en av disse skjermene driftes av hver sin Mac Mini som henger pent bak TV-stativet.

  Mac Miniens oppgave er å kjøre en RSS-skjermsparer kalt BTFishes (verdt å sjekke ut!). Denne morsomme skjermspareren er laget av en av de ansatte på HiØ, og skal forestille et akvarium med fisker som svømmer på de. Finéssen er at alle blåtannenheter i rekkevidde får sin egen fisk, med egen farge utifra enhetens unike id.

  Veldig fornøyd med Høgskolen i Østfolds Macsatsing i hvert fall!

  Svar på denne kommentaren

 4. Utviklingen vi har opplevd, kanskje særlig i 2007, har vist at vi er på vei mot en stadig økt integrering mellom operativsystemer. Dette gjelder forøvrig både software (virtualisering og emulering av andre operativsystemers programmer og løsninger) og hardware (Apples Inter-maskiner som kan kjøre Windows). Dermed ser jeg en fremtid som ikke er dominert av hva standardiseringer tillater deg å kjøpe, men at man i enda større grad (enn i dag) kan velge maskinvare og operativsystem etter funksjonalitet og pris.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hvis jeg forsto artikkelen rett, så var dette snakk om maskiner de fikk uten å betale for… Selv har jeg også lyst på mac, men ikke nok til å bruke mer penger på den.

  … og ikke kom her og si at Mac kan konkurrere på andre PCer med lik konfigurasjon. Det spiller ingen rolle for meg om en Mac til 20.000kr ikke er så langt unna en tilsvarende Dell. Jeg vil ha en bærbar PC til 7-8.000kr

  Svar på denne kommentaren

 6. Bjarne Sverkeli

  Tja, det betyr vel egentlig bare at alle er på nett, alt foregår digitalt, og det blir mindre og mindre viktig hva slags plattform man velger. Selv sluttet jeg å bry meg for flere år siden, men kjører vanlig PC med Windoze fordi det er den jeg har greie på. Hadde jeg startet på scratch i dag, og dersom Phothop fantes i Linuxversjon, så hadde jeg kanskje kjørt en eller annen Linuxdistro på den til enhvertid kraftigste maskin i forhold til prisen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har tenkt å oppgradere til nyeste versjon av WordPress, men må få orden på en ting først.

  Av den grunn kan vi ikke installere Edit Comments XT som er for nyere versjoner av WP enn vi kjører. Og WP Ajax Edit Comments tryner hele adminpanelet i vår WordPress-installasjon. Så den kan vi heller ikke bruke.

  Den siste plugin som finnes er for gammel og har for dårlig funksjonalitet i forhold til det vi ønsker her.

  Men det kommer! Vi skal redesigne hele nettstedet og opp på WP 2.3 innen ikke altfor lang tid.

  Svar på denne kommentaren

 8. Martin Berglund

  Skjønner problemstillingen. Det er en grøft på begge sider. Ikke alle plugins virker for den nyeste WP heller, men oppgraderingen er langt på vei en meget god versjon av WordPress som er topp å jobbe med.

  Blir nok en god del pluginstråling igjen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Og tallene er ikke annerledes på Harvard…

  […] Som på Princeton, så er tallene for andelen Mac-brukere på Harvard langt høyere enn i resten av befolkningen. Hele 30% bruker Mac, og blant de som startet i år er tallet 35% Mac, 65% Windows XP. Legg merke til at ingen bruker Vista. Er det slik at Vista ikke er tillatt på Harvard? Og 64% av studentene eier en iPod, opp fra 52% året før. apple Harvard ipod microsoftDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.