nrk.no

Wifi på ekspressbussen

Kategorier: Mobil & Trådløst


Etter at Eirik skrev «Å bygge et landsdekkende trådløst internett er miljøvennlig»

Etter hvert som flere mennesker får seg laptoper, iPhone og andre mobile dingser med internettforbindelse kan det hende at flere enn meg begynner å foretrekke produktiv transport fremfor uproduktiv bilkjøring.

…og undertegnede «En kjempeutfordring for toget og ekspressbussene»

Hvordan skal bussen og toget konkurrere med dette? Og hvordan skal bussen og toget konkurrere med bilen der folk har regulerbare seter, air condition, GPS, iPoden docket på dashboardet osv.?

…fikk vi et tips fra Anders om at Nettbuss tilbyr gratis Wifi på en av bussene sine.

Nettbuss Møre tester nett på bussen

Vi snakket med Markedssjef Roger A. Kjøl i Nettbuss Møre, som forteller at dette er en test på Nettbuss’ rute Kristiansund-Ålesund-Kristiansund. Turen tar 3 timer og 40 minutter, og det er dekning på mesteparten av turen. På to fjelloverganger er nettet tregt, men dette er områder hvor det også er dårlig dekning på vanlig mobiltelefon.

Markedssjef Roger A. Kjøl i Nettbuss Møre

Markedssjef Roger A. Kjøl i Nettbuss Møre – foto: Nettbuss

Nettbuss benytter seg av et tilbud fra Ice, som betyr en teoretisk hastighet på 2 Mbit/s. Ice bruker det gamle NMT mobilnettet (450 Mhz), og gjør om signalet til et høyhastighets 3G-nett. I følge Ice er dette overlegent dagens UMTS-nett fra Netcom og Telenor. Vi har ikke fått gjort egne tester med Ice, men håper å komme tilbake til dette senere.

Nettbuss Møres testbuss har da et slikt Ice-modem ombord, koblet til et vanlig Wifi aksesspunkt. Dermed kan alle passasjerer bruker nettet trådløst og gratis. Det er også stikkontakter på bussen, slik at du kan få ladet laptopen underveis. Det er mye underholdning i en laptop med nok strøm på en lang busstur, selv om du ikke er online hele veien.

På alle ekspressbusser?

Så hvis du først skal reise Kristiansund-Ålesund eller andre veien, har Nettbuss gjort det mulig for deg å jobbe/underholde deg nesten hele veien. Så får vi håpe at andre følger opp med lignende tilbud, og at Nettbuss utvider tilbudet til alle sine avganger. Jeg gjentar det jeg skrev tidligere:

NOR-WAY Bussekspress og andre som kjører lengre turer med buss bør gjennomføre lignende tiltak.

 • Strømkontakt på alle seter.
 • USB-lading i setene.

Skal tog og buss bli et reelt alternativ til en generasjon som er vant til å være tilkoblet hele tiden, så holder det ikke med et sete og et vindu.

6 kommentarer

 1. Enig i at dette bør innføres i det norske transportsystemet (buss og tog).

  Kuriosa: Det er helt vanlig, og ganske utbredt, gratis trådløst nett ombord på flere langdistansebussruter i Tyrkia.

  Svar på denne kommentaren

 2. Om du har to gongar tre kvarter med uproduktiv busstid kvar dag, har du to valg. Irritere deg over manglande internett, eller sove. Det blir ofte den siste, men eg skulle ynskje at eg heller kunne gjere noko med den første..

  Svar på denne kommentaren

 3. Trafikkdata finnes nå som XML-filer

  […] Ekspressbussene har vist at de er med på publikums ønsker om bedre bruk av teknologi innen reiser, og bør snarest få satt opp GPS i bussene sine. Det gjelder f. eks. Flybussen og Flybuss-ekspressen i Oslo, samt alle ekspressbussene som kjører mellom byene. Når så mange mobiltelefoner etterhvert har GPS, burde det finnes et samordnet nasjonalt system som hvor du starter et program, mobilen (eller annen gagdet med GPS) finner ut hvor du er, gjør et oppslag og forteller deg hvilken kollektivtransport som er nærmest og når den kommer – uansett hvor du befinner deg i landet. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Gratis wifi «Tankeløse Plukk

  […] men som jeg mener er et åpenbart nødvendig tilbud. Wifi blir nå tilgjengelig både på tog, buss og fly. # Så da gjelder det bare at Avinor igjen vil tilby god og enkel tilgang til kaldt og […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.