nrk.no

Test: iPod touch

Kategorier: Gadgets,Musikk og lyd & Tester


Apple kom med flere nye iPod-modeller nylig. Vi har alt testet iPod classic, og nå står iPod touch for tur. Kort fortalt er iPod touch en iPhone uten telefon. Eller en «i» som noen spøkefullt kaller den (iPhone – phone, eh?). Den ser ut som en iPhone, er omtrent like stor og har omtrent samme nydelige skjermen som iPhone.

Lekker eske

Som alt annet Apple lager, er den pakket inn som et liten juvel. Lekker eske, fikse løsninger. Øverst i esken ligger en enhet som er 11 x 6 cm, og bare 8 mm tykk.

8 mm tykk

Sammenlignet med en Nokia N95, fremstår N95 som en murstein. De kan selvsagt ikke sammenlignes i det hele tatt, men det sier litt om størrelsen (Nokia N95 vs iPhone finner du et annet sted på NRKbeta).

iPod touch vs Nokia N95

iPod touch er først og fremst to ting: En musikkspiller og et lite surfebrett. La oss se på det siste først. iPod touch har Apples nettleser Safari, og med innebygd Wifi går det raskt å laste opp nettsider. Og i motsetning til på de fleste andre mobiltelefoner er det de normale nettsidene du ser, de samme sidene som du ser på datamaskinen din.

iPod touch vs Nokia N95 - nettleser

Unntaket er faktisk Dagbladet.no som insisterer på å servere iPod touch wap-sidene sine, uansett hva man gjør. VG, Aftenposten og NRK.no oppfører seg ordentlig.

Du scroller ved å sveipe fingeren oppover på skjermen, zoomer inn enten ved å «klype utover» eller dobbelt-tappe. Det funker veldig fint, og etter noen timers bruk sitter i hvertfall undertegnende med en sterk trang til å ha multitouch på laptopen. Å bruke fingrene til å zoome og scrolle er intuitivt og enkelt.

iPod touch bredformat

iPod touch har akselometere som registerer når du snur skjermen, så da vipper nettsiden over i bredformat. Dette gjelder også når du hører på musikk. Mens filmer vises alltid i liggende bredformat. YouTube har en egen knapp på skjermen. Apple konverterer YouTube-videoene fra Flash video til H.264 (det må jo være en sinnsyk jobb?!), og visningen på iPod touch er rask og uten problemer. Du kan bokmerke videoene spesielt for iPoden din, for raskt å hente dem fram senere.

Andre videoer du legger inn i iTunes kan konverteres og synces over. Ditto med videopodkaster. Dessverre vil minnet på 16 GB raskt fylles opp om du dytter video på video inn på iPoden.

iPod touch

Så Safari og YouTube er de to første ikonene på skjermen. Deretter følger kalender, kontakter, klokke og kalkulator. Disse applikasjonene gjør det de skal, viser kalenderen din og kontaktene osv. Pussig nok kan man ikke legge inn avtaler i kalenderen på farten, noe som er ubrukelig. Steve Jobs har derimot i en e-post til en bruker lovt at dette er en feil, som fikses snart.

Julegave til mormor

Nederst på skjermen finner du det du selv har lagt inn av musikk, video og bilder, samt link til den nye iTunes-butikken på Wifi. Om du skal gi en eldre slektning en julegave som virkelig røsker i år, gi han/henne en iPod touch proppet full av bilder av barnebarna. Skjermen er knallskarp, og navigeringen er genial. Sveip fra bilde til bilde. Knip utover for å zoome inn, innover for å zoome ut. Ikke noe knapper eller penner som forsvinner. Dette er minnealbum på stereoider, med en brukervennlighet som overgår alt annet du finner på markedet.

Video funker som forventet. Skjermen er sylskarp men til video blir den for liten for min smak.

Musikkdelen er som på iPod, bare enda mere konfekt.

iTunes på Wifi

Til slutt: iTunes-butikken på Wifi. Oioioi. Advarsel: Dette er risikable saker. Det er nemlig skummelt enkelt å kjøpe musikk.

iPod touch

iPod touch

Et lite klikk på prisen, et lite klikk til på «buy this?» – så hopper låten ned i innlastingskøen og lastes ned til iPoden. Det går fort, og neste gang du syncer iPoden laster du ned musikken til datamaskinen. Her er det fort gjort å kjøpe seg helt bort.

iTunesbakrus

Og mens vi er inne på det så introduserer vi uttrykket «iTunesbakrus». Det er når du er på fest, trenger noe kulere musikk enn verten har, vipper opp iPoden og begynner å kjøpe musikk. Etter et par vellykkede nedlastinger vil vennene din prøve den fine dingsen. Og før kvelden er over…

Neste uke får du kredittkortutskrift fra Apple Inc. hvor det står at du har kjøpt 82 låter á kr. 8,-.

Konklusjon

Om du trenger en lekker iPod til musikk og surfing, er iPod touch et bra valg. Og den er nydelig til å se bilder på. Du kan koble på en videokabel og vise bilder på TVen. Grensesnittet er revolusjonerende og Apple ligger milevis foran konkurrentene på denne delen. Som en liten maskin til å surfe på nettet er den også perfekt. Stikk innom butikken og prøv Facebooks iPhone-formaterte side på iphone.facebook.com, og du kan fort risikere og komme ut med en iPod touch i lomma.

16 GB er dessverre for lite. Apple bør snarest utstyre en iPod med stor harddisk med multitouch-skjerm. En iPod med 250 GB og skjermen til iPod touch, da har du den perfekte musikkboksen.

iPod touch koster rundt kr. 2 500 for 8 GB, og 3 300 for 16 GB. Og finnes i butikkene nå.

13 kommentarer

 1. Studenter velger Mac – hva betyr det om noen år?

  […] Nå tror hverken jeg eller andre at noen Macer fra eller til på en skole i USA isolert sett betyr mye. Men det øyeblikket dette blir en trend som gjentar seg andre steder, så er det grunn til å følge med. I dag hørte jeg i hvertfall noen – hva skal man kalle dem – “sminkedamer” på rundt 45 i fistel over den nye iPod touch. Snakker om å nå ut til nye grupper som knapt hadde hørt om Apple før… apple ipod microsoft mp3Del denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Den atikkelen med Nokia n95 vs. Iphone er det med lol jeg har sett på lenge. Det er helt riktig at de to telefonene ikke kan sammenlignes. Men det er fordi de er to veldig forskellige telefoner. Det du glemte å nevne er at Nokia n95: Har et 5mp kamera, anvennelig mediaspiller, ikke er låst til EN operatør osv..
  Greit nok at du er en applefreak, men du kan fint skrive om fordelene og ulempene i stedet for å favorisere så jævlig!

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi gjør ikke noe forsøk på å sammenligne iPod touch og N95 i denne artikkelen? Vi sammenligner bare tykkelsen – og bruker N95 fordi den kjenner mange til.

  Det er jo ingen vits å sammeligne iPod touch og N95 all den tid N95 faktisk er en telefon mens iPod touch ikke er det.

  nrkbeta.no/hvordan-fa-større-skjerm-pa-en-nokia-n95-enn-pa-en-iphone/

  Artikkelen vår om N95 med større skjerm enn en iPhone er ment som pur moro. Om noen tar dette seriøst så vær så god!

  3 av 4 i NRKbetas hovedteam har N95 og elsker telefonene sine. Og ingen av oss har iPhone. Gi oss derimot en iPhone med GPS, et mye bedre kamera og 3G, så snakker vi…

  Svar på denne kommentaren

 4. Chris-Håvard

  Nå selges iPod Touch i 3 forskjellige versjoner, 8gb, 16gb og 32 gb. Kalenderproblemet ble fikset i firmware 1.1.2 og nye programmer som Mail, Notes, Google Maps, Stocks og Weather er kommet i firmware 1.1.3. Til sommeren kommer firmware 2.0 som vil inneholde et program som heter AppStore hvor det meste av programmer og spill kan lastes ned gratis til iPoden. Prisen varierer av hva selskapene som lager vil ha for spillene, men de fleste kommer til å være gratis. Alle kan nå enkelt lage programmer til iPhone og iPod Touch med hjelp av Apple sitt SDK som ligger tilgjengelig på apple.com. SDK’et funker kun på Mac.

  Svar på denne kommentaren

 5. BBC tar en Wii

  […] iPlayer er allerede tilpasset iPhone og iPod touch, og det stopper heller ikke for BBCs satsing på sin mediespiller. I tillegg til at de har oppgradert den mobile versjonen, vil de i løpet av mai i år relansere iPlayer, komplett redesignet og med en rekke nye tjenester og mer innhold: […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.