nrk.no

FOWA 2007: Dag 2

Kategori: Konferanser og messer


04102007109.jpg
Den andre, og siste av konferansedagene her på FOWA, har heldigvis vært bedre enn dag 1, men langt i fra brilliant.

Bedre foredrag til tross, problemet idag har vært at det har vært umulig å skjønne ut fra programmets beskrivelse, hva foredragene skal handle om. Så da blir det litt som å skyte i blinde når man må velge BISS eller TECH.

Vel… nok suttring nå!

En av foredragsholderne det var knyttet størrst spenning til var Dave Morin. Senior Platform Manager hos Facebook.com.

Facebook


morinfowa2007.jpg

Facebook er kjent for å holde kortene svært tett til brystet, både når det gjelder plattform, infrastruktur og brukertall. Morins foredrag var i så måte intet unntak. På de litt ubehagelge spørsmålene fra salen om rettigheter til bilder, hardwareplattform, skallering etc. Svarte kort og godt Morin ting som: «We care about your privacy!», «Thats something we are looking into!» eller «We are aware of that issue, and are working very hard to fix it.»

American Business Crap mao…

Noen tall og interresante opplysninger slapp da godeste Morin likefullt.

Facebook har idag 43 millioner registrerte brukere.

Facebook får 225 000 nye brukere pr dag. Noe som tilsvarer en 3% økning i uka

Facebooks brukermajoriteten er 25+

Facebook har 47% brukerne fra andre land enn USA

Facebookbrukernes alder fordeler seg likt uavhenging av geografi.

Facebook har 22,5 millioner unike brukere innom hver dag. Noe som betyr at 50% av brukerne er innom Facebook hver dag

Facebook har 60 milliarder page views hver måned

Facebooks brukere er i gjennomsnitt innom 50 sider hver dag. (pageviews)

Facebook er nå det 6 mest besøkte nettstedet i verden

Morin snakket også en god del om Facebook Platform og mulighetene som ligger i dette API’et.

Facebook har nå i overkant av 5000 applikasjoner med et daglig tilfang av ca 100 nye applikasjoner.

Facebook drar idag nytte av 90 000 utviklere som har lastet ned og bruker API’et deres. (link developer)

Facebook Applikasjoner er lagt til av 80% av Facebooks brukerne. (En eller flere applikasjoner)

Som curiosa kan det nevnes at Facebook nå har 300 ansatte, hvorav 100 er ingeniører som jobber med den tekniske utviklingen og drift.

At de 200 andre ansatte også har noe å fylle dagene med, skjønner man når Morin forteller om hvordan hver enkelt av de ulike delene i Facebook er gjennomtenkt. Både navigasjon, design og brukeropplevelse er noe som virker usedvanlig solid og gjennomført.

Som eksempler på to deler av Facebook hvor de har lyktes godt med dette, trekker Morin fram Photos og Events.

Facebook har i dag dobbelt så mye trafikk på bildene sine, som alle de andre fotosidene på nettet tilsammen.

På eventsiden har de på få måneder blitt 4 ganger så store som Evite.com, som var konger på haugen før Facebook. Akkurat det sier mye om hvilken styrke Facebook sitter på med sitte gigantiske sosiale nettverk.

Det vanker også cred til Morin å utnytte Apples Keynote software på en måte jeg strengt tatt ikke trodde var mulig.

(Alle tall er hentet fra David Morins presentasjon på FOWA 04.10.2007)

Eric Rodenbeck


hattefyrenfowa.jpg

Et annet foredrag som skilte seg fra massen av «unge-framadstormende-unge-amerikanere-(gjerne jenter)-som-snakker-om-innlysende-ting-med-sjelden-lite-energi» var Eric Rodenbeck fra det San Fransisco basserte Stamen Design, og hans foredrag «Next generation Visualisations».

Rodenbeck har spesialisert seg på å lage web applikasjoner for visualisering av store mengder data. Flere har sikkert fått med seg de nydelige visualiseringene av hvordan DIGG’s brukere hopper fra en sak til en annen. Stamen Design er gutta bak dette.

Rodenbeck viste også fram prosjektet cabspotting.com fra San Franscisco, hvor man i realtid på et hvert tidspunkt kan følge byens Taxi’er.
cabspotting.png

Også den litt enklere, men svært interessante crimespotting.org fra Oakland, hvor Rodenbeck har tatt informasjon om Oaklands kriminalitet og gjort denne svært visuell og tilgjengelig, er verdt en titt. At dataene slutter på 27. september, skyldes ikke feil i systemet, men at myndighetene i Oakland fant ut om siten, og stengte tilgangen på dataene. De jobbet nå for å få til en avtale med myndighetene.

Twitterblock.com kan du se en visualisering av hvordan folk snakker sammen i Twitter.

Stamen har også utviklet Modest Maps, et open source bibliotek for å knytte sammen alle de ulike kartsystemene som finnes. Vil man bruke kartene fra Google, men overlaye map fra Microsoft, kan Modest Maps være verktøyet du leter etter.

Les om flere av Stames visualiseringsprosjekter.

I visualiseringsåndedraget er det også på sin plass å nevne sitene www.twittervision.com og www.flickrvision.com…. Jeg kan bli sittende ALT for lenge å se følge bildene på sistnevnte 🙂

Det var det vi fikk ut av The Future of Web Apps denne gangen. Følgelig tar vi ikke av oss hatten for Carson og hans Carsonified denne gangen.

FOWA er i ferde med å vokse seg stor og fet, og det skal bli spennende og se om det er bedre enn liten og kjapp i det lange løp….

10 kommentarer

 1. Jeg elsker visualiseringer, og synes Digg-visualiseringene er noen av de mest fascinerende jeg har sett. Et par lenker her som var nye for meg, så jeg skal sjekke og kanskje bokmerke noen?

  God visualisering er veldig viktig for å få mottakerene til å forstå budskapet, å se på noen flate søyle- eller kakediagrammer er vi alle enige er ganske kjedelig.

  Og apropos Facebook, jeg tror interessen vil synke innen et par år, som alt annet.

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Arnesen (NRK)

  Jeg ser hva du mener med Facebook, og at interessen vil synke noe, tror jeg du kan få rett i. Mest fordi tallene er så hinsides høye nå.

  Men jo mer jeg setter seg inn i hva de faktisk har gjort, og hvordan nettstedet er skrudd sammen, skjønner jeg at de har bygd et vanvittig solid og gjennomtenkt rammeverk for et sosialt nettverk.

  Både på det tekniske, men ikke minst på det brukermessige, og med hensyn på hvordan de faktisk dekker opp de sosiale behov de fleste folk har på nettet. Det at Facebook er så enkelt at «ikke-data» fok har profiler, laster opp bilder, kommenterer og faktisk skjønner hva de driver med, er noe man ikke skal undervurdere.

  Men jøss bevares, hvis Facebook har trådd veldig riktig så langt i prosessen, er det også for de lett å gjøre feilskjær som kjapt kan gjøre at folk flytter seg over til andre, bedre og nyere sosiale tjenester.

  Nå må man imidlertid huske at det er en tung gruppe brukere å «stjele» i og med at jo lengre tid som går, jo mer føler hver enkelt at de gir av seg selv i form av kommentarer, bilder, meldinger og personlig informasjon.

  Det er ikke lett å kaste alle vennene sine på sjøen 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Som ein nederlender ein gong sa: «Flicker! Det betyr homse på nederlandsk!»

  Ettersom nederlendarar også uttalar «G» rart, er det kanskje ikkje så rart at han i utgangspunktet var skeptisk til Gmail (gheymail!?)

  Svar på denne kommentaren

 4. Microsoft investerer i Facebook

  […] Facebook opplever en eventyrlig vekst, med over 250 000 nye brukere hvert døgn. Her i Norge får Facebook over rundt 10 000 nye brukere i uka, og har sannsynligvis over 800 000 brukere. Og trafikktallene er ikke mindre imponerende, se flere detaljer i vår artikkel fra FOWA, dag 2. facebook microsoftDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.