nrk.no

90 739 låter uten DRM

Kategorier: DRM,Musikk og lyd & Netthandel


Den norske musikkbutikken musikkonline.no har skjønt noe som ikke alle i platebransjen har skjønt:

1) Folk vil bestemme selv hvor de spiller musikken sin.
2) Folk vil betale for musikk og video om det er enkelt.

Så fra i dag kan du velge mellom 90 739 låter i musikkonlines nettbutikk. Alle uten DRM, i mp3-format som du kan spille på iPod, mobilen, lage CDer av om du vil, mediecenter, PSP… Kort sagt: Hva som helst! Dette er glimrende, og selv om utvalget er ganske lite så er det en start. Og det er masse norske ting som du ikke finner i utenlandske butikker. Fra smale ting som innen kunstmusikk til Lene Alexandras «Hot boy hot girl».

musikkonline.no

Uten at det skal bli for mye gratisreklame, så mener jeg vi forbrukere bør «stemme med lommeboka». Da skjønner kanskje de selskapene som fortsatt sover at de må vokne…

Funnet noe genialt?

Hvis du finner noen perler fra norsk musikkhistorie, tips oss i kommentarene under!

Oppdatering

Erik fra musikkonline opplyser at bitraten varierer mellom 256kbps og 320kbps.

17 kommentarer

 1. Bjarne Sverkeli

  Hehe. Jeg måtte bare shoppe et par klassikere fra åtti- og tidlig nittitalls løssøupne vorspiel:
  Prima Vera: musikkonline.no/shop/displayArtist.asp?id=24228

  Genial butikk forresten. Akkurat så enkelt og greit som det burde være. Men jeg ble ikke så imponert over den funksjonen der du kan laste ned låten til mobilen. For det første er det jo dumt å betale over tre ganger så mye (kr 30 per låt i ste det for 9,50), og for det andre vil du jo da få en fil du kun har glede av i mobilen. Alle som har mobil med musikkavspiller kan jo utveksle mp3-låter enkelt fra PC til mobil, og hva er da poenget?

  Svar på denne kommentaren

 2. Den nye strategien til MusikkOnline fortjener blomster 🙂 Jeg har nå lastet ned mitt første album derfra, og er muligens en av de første som har gjort det fra en Mac! Vi hadde jo ikke tilgang til godsakene tidligere. Uansett var nedlastingen en fryktelig tung affære. «Uendelig» med dialogruter foran og bak hverandre, og ved samlet nedlasting måtte det pakkes ut en zip-fil. Dette kommer de vel til å løse mer elegant i fremtiden. Men DRMfri og 256/320kbps er ikke å kimse av. Gratulerer!

  Svar på denne kommentaren

 3. Hehe… Jeg har selvsagt ikke noe imot gratisreklame for flotte saker som DRM-fri musikk! Når noen begynner å selge DRM-frie videoer (film/tv-serier) så kom gjerne med gratisreklame for dem og. Bare dere ikke venter til Google eller Yahoo! gjør det, etter at flere små har gjort det lenge.. 🙂

  Jeg skulle bare ønske noen (Erik: hint, hint) begynte å selge musikk i Ogg Vorbis-format også. Kanskje ikke særlig stort marked for det, men det kommer stadig flere digitale speledåser med støtte for det. Og det kan ikke koste så mye å tilby et ekstra format, samtidig som man vil spare litt penger på båndbredde hver gang noen velger Ogg framfor MP3, og det vil føre til mye ekstra gratis-reklame som den første butikken som selger musikk fra kjente artister i Ogg-format (så vidt jeg veit om, om man ikke teller allofmp3 o.l.).

  Svar på denne kommentaren

 4. Bjarne Sverkeli

  Når det gjelder Lossless er det en interessant diskusjon. Foreløpig, mens vi ennå sliter med liksom-bredbånd som ADSL og kabel-tv-bredbånd, er Lossless for lite komprimert. EN Losslessfil er vel ca 50 % større enn en MP3 med bitrate på 250. Personlig har jeg ikke så finslige hørselsorganer at jeg hører forskjell på en så god MP3-fil og CD-lyd, men det er jo unektelig besnærende å vite at musikken er nøyaktig så god som plateselskapet har laget den, og 50% er jo ikke sååå mye. Men inntil vi får fiber overalt, og blir kvitt alle de dårlige hopsene rundt i de tusen serverhaller, er jeg redd vi må klare oss med MP3, Ogg andre formater som er bedre komprimert, en stund til.

  Svar på denne kommentaren

 5. Martin Bekkelund

  Å ønske seg musikk i et tapsfritt format handler ikke først og fremst om å kunne høre forskjell på lyden, men om portabilitet til andre formater. Jeg har utdypet dette i artikkelen Hvorfor FLAC? på eget nettsted.

  Når det gjelder argumentet med båndbredde synes jeg ikke det er et problem. Vi bruker allerede masse båndbredde på å laste ned gigabyte etter gigabyte, så å laste ned et helt album på 500 megabyte synes som minimalt i forhold.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.