nrk.no

Nettverket ditt har svarene

Kategorier: Det sosiale nettet & Søk


Vennene finner svaret

Her i natt engang satte jeg statusen min på facebook til følgende:

«Oyvind is thinking about a 28 hour clock. That would be nice.»

Utpå morgenkvisten hadde tre av vennene mine statuser som «…is searching the web for Øyvind Solstad’s amazing 28 hr clock» og «…is looking for the clock too». Og hva kommer i innboksen noen timer senere? 28 hour day – a new clock for a new age:

Under the 28 Hour Day system, the current week would remain at exactly 168 hours. (24×7=168) However, this 168 hour period would be divided into six 28-hour days rather than 7 24-hour days.

Some of the benefits of extending the length of the day are relatively clear: you would simply have more time to do the things you wanted to do. Everything you do now in a typical day could be done for a little longer: you could sleep longer, work longer, spend longer blocks of time with your family and friends, and have more leisurely meals. Other benefits become apparent when you realize that «daily» activities would occur less frequently: only six times each week instead of seven. Work, for example, could be accomplished in larger blocks of time, with fewer trips to and from the work place.

Nettopp! Så kan vi kutte ut de mandagene, som vel strengt tatt har gått ut på dato?

Jeg spurte ikke engang

Dette skrev jeg i «Vennene dine» for en knapp uke siden:

Og for de unge som vokser opp i en kultur hvor de har en svær flokk med venner som forteller dem hva de driver med av spennende (og dagligdagse) ting, som sender dem bilder, lenker, tipser dem om informasjon, som de kan bruke til å spørre etter informasjon fra, som de kan gi oppgaver og få lynraskt svar fra, som har liv hvor nettet er en utvidelse av det sosiale livet de ellers har – for disse menneskene vil det å være frakoblet lenge være som å bo på en øde øy. Selvsagt vil de kunne klare seg uten nettet i timer, dager eller kanskje uker. Men det vil ta fra dem muligheter og sosialisering som de bruker hele tiden, og som er like naturlig som å snakke, besøke eller ringe en “normal” venn. Folk kommer ikke til å ha noe mindre med hverandre å gjøre i det virkelige liv, men det nye nettet gir oss uante muligheter til å komme i kontakt med vennene våre på andre måter også.

Vi har foran oss en revolusjon i hvordan ting er skrudd sammen.

Og den heter rett og slett det sosiale nettet.

Dette er forsåvidt et tullete eksempel, en 28-timers klokke. Men det fungerte på samme måte da jeg trengte trafikkdata for et nettsted for en tid siden og 50+ Google-søk ikke ga noen mening. Eller fremtiden i spill. Måter å jobbe på online på. Vin i Akershus. Tunneler mot Tønsberg.

Tilkoblet forandrer alt.

12 kommentarer

 1. Var på et foredrag med Børge Ousland i forrige uke. Der fortalte han om en av sine turer der han var i ferd med å gå tom for mat, løsningen ble å utvide døgnet til 30 timer og fortsette med samme antall måltid til dagen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Utrolig bra tenkt! På siden…

  dbeat.com/28/benefit1.htm

  …skriver de:

  «Work only four days a week.
  While you still work a minimum of 40 hours a week, you only go to work 4 times instead of 5. If you commute 1 hour to work, you save an hour each week commuting.

  Transit pollution cut by 20%
  If EVERYONE adopted the 28 hour day, the rush hours with which we are all familiar now happen only 4 times a week instead of 5 times a week. Air pollution due to commuting would instantly be cut by 20%.»

  Se der: Problemet med CO2 og smeltende poler løst så lett som bare det. Og Ousland får beholde isen til turene sine!

  Svar på denne kommentaren

 3. Snakk med Sverkeli » Å by på seg selv

  […] Med en slik forståelse av hva et nettverk betyr, at det tillater mennesker å virke, å dele, og dermed også få, er hele hemmeligheten bak blogging, chat og web 2.0-tjenesters suksess. De nye sosiale nettverkene som i stor grad foregår via internett og sms er en fenomenal plattform for mennesker som virker. Slike nettverk er lynraske, effektive og holder ekstremt høy kvalitet. Les bare hva Øyvind Solstad som er redaktør for NRKbeta, opplevde da han skrev i profilen sin på Facebook at han ønsket seg en 28-timers klokke. Ungdom, som har vokst opp med en oppkoblet hverdag, har dette så langt under huden at det for dem er absurd å skulle skru av datamaskin og telefon på fritiden, og det nye generasjonsskillet handler for en stor grad om villigheten til å være tilgjengelig døgnet rundt. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Den grønne dagen

  […] I dag, 15. oktober er det Blog Action Day, hvor bloggere over hele verden fokuserer på miljøet. Vi spør derfor: Hva kan vi som skriver på nettet gjøre for å forbedre miljøet? Vi har jo vært inne på det med å gå over til 28-timers dag før, men en liten fugl sier meg at det forslaget sitter langt inne. Vi får begynne med noe enklere! […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Topp-listene i avisene er ubrukelige

  […] På det nye sosiale nettet er det vennene dine som anbefaler musikk til deg – automatisk. For både på last.fm og iLike kan du legge til venner. Da ser du hva de spiller og de hva du spiller. Hvis du har konto på last.fm eller iLike, skriv URLen(e) dine i kommentarfeltet under. ilike ipod iTunes last.fm mp3 vgDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.