nrk.no

HSDPA – Klart for super3G

Kategori: Mobil


HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) brer stadig om seg i Europa, og uansett hvilket land du snart reiser til, risikerer du å få 3,5G symbolet på telefonen når du knytter deg til Internett.

Vi har tatt en prat med Telenor om hvordan det ligger an på HSDPA fronten i Norge. Telenor har som kjent lansert HSDPA i Sverige, noe som ikke har vært helt problemfritt.

Skal vi tro Telenor, skyldes ventetiden her i Norge at de har ønsket å ruste opp 3G nettet i forkant av lansering, slik at det skal kunne tåle trøkket mobilt bredbånd medfører.

I følge Rick Brown, leder for Products i Telenor Nordic Mobile, har hver basestasjon i den delen av 3G nettet som er oppgradert til HSDPA en kapasitet på 3,6 Mbit/s. Noe som nesten er det dobbelte av dagens 3G nett, med 2Mbit/s pr basestasjon.

Holder det?

Selv om dette er en kraftig oppgradering av mobilnettet, spørs det om det holder når surfekåte nordmenn gir jernet. Hvis fire personer finner ut at de skal se Nett-TV fra NRK samtidig på en basestasjon, er det rett og slett fullt.

HSDPA skal da kunne skalere, slik at hver person får mindre båndbredde. Dermed blir det rett og slett spennende å se hvor mye overbooking Telenor legger seg på, og hva de betegner som akseptabel hastighet i et mobilt bredbåndsnett.

Vi her på NRKbeta håper iallefall at 3G nettet, og da kanskje spesielt i Oslo, IKKE er noe mål for verken hastighet eller kvalitet. 🙂 Vil det gi kvalitet lik det man blant annet kan oppleve i deler av det franske telenettet om dagen, gleder vi oss vilt…

NetCom lanserte så smått HSDPA i Oslo i April, og bygger nå ut de store byene fortløpende.
Dekningsgraden er imidlertid svært dårlig, og begrenser seg stort sett foreløbig til å gjelde innenfor Ring3 i Oslo. (Iflg Netcoms egne dekningskart)

Her kan du se hele intervjuet med Rick Brown, Leder for products i Telenor Nordic Mobile:


Hva synes du om Telenors 3G dekning i Norge?
Gleder du deg til HSDPA?
Tror du 3,6 MBit/s er nok pr basestasjon?
Er dette en revolusjon eller nok en teknologihype fra Telenor.

Vi vil gjerne høre hva du mener om saken, og tar debatten i kommentarene under.

Les mer om saken på NRK Nyheter.
Hva er HSDPA (wikipedia).
Flere videoer om mobil her på NRKbeta finner du på videosiden vår. Klikk på tab’en «Mobil».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.