nrk.no

Web fonts

Kategori: Design


Håkon Vium Lie er CTO (Chief Technology Officer) i Opera Software, og foreslo CSS – Cascading Style Sheets i 1994. Om du ikke vet hva CSS er, så kommer en kort forklaring her:

Før CSS var innhold og utseende på nettsteder plassert i samme datafil. Det betydde at hvis du skulle endre utseendet på mange sider (f. eks. at du ville ha litt større skrift på alle overskriftene), så måtte du inn og redigere i alle sidene. En real drittjobb. Med CSS så er innholdet lagret et sted, utseendet et annet. Så ligger det pekere i filene med innholdet, som nettstedet slår opp hver gang siden vises. Et eksempel er denne siden du leser akkurat nå. Der ligger det definert i en CSS-fil hvilke fonter som skal brukes i overskrifter, tekst, sidekolonner etc. Det ligger informasjon om hvor bred siden skal være, hva slags grafikk som skal ligge hvor, hvilke linjer som rammer inn ting osv. Om vi trenger å endre på utseendet, så redigerer vi i CSS-filen, og rører ikke selve tekstene.

Rett og slett genialt konsept.

Web fonts

Nå mener Håkon Vium Lie at CSS er klar for neste trinn: Web fonts.

Fonts convey design messages and create effect, and while in traditional print design there are a plethora of fonts available, fonts have been in limited supply on the web. Web designers depend on ten or so universally available fonts for their designs, and are reduced in large part to using Verdana and Arial over and over again.

For nå fungerer en nettleser slik: Vi her i NRKbeta kunne f. eks. skrevet i CSS-filen vår at all tekst skulle være i News Gothic, som er den skrifttypen NRK bruker på skrift. Men det hjelper ingenting hvis ikke akkurat du har denne skrifttypen på din maskin. Da bytter nettleseren den bare ut med en som ligner, og i verste fall ikke ligner.

Med Web Fonts vil det fungere annerledes. Da ligger fontene lagret på nettet. Når nettleseren din får beskjed om at NRKbeta gjerne vil ha News Gothic som skrifttype, så er vil det med Web Fonts være spesifisert hvor denne skrifttypen ligger lagret. Dermed blir siden her akkurat som vi hadde designet den, også med riktig skrifttype.

Så hva venter vi på? En hel del ting: Det er rettighetspørsmål, tekniske løsninger osv. som må på plass. Men Håkon Vium Lie mener du kan hjelpe til:

Two things must happen before web fonts can take web design to the next level. First, we must ensure the validity of the approach. Is the subset of CSS2 that has been implemented sufficient? Do we like the CSS code? The best way to help is to play with the existing implementation and report back on your experience.

Second, we must convince browser makers to add support for web fonts. This can be difficult. Browser vendors have lots of specifications and well-intended improvement proposals to choose from. Some of them are also busy fixing bugs. In order for new functionality to make it onto the roadmaps, a compelling story must be told, and a critical mass of developers must voice their support. We can make it happen.

Hele forslaget hans finner du hos A List Apart: «CSS @ Ten: The Next Big Thing»

3 kommentarer

 1. Daniel Aleksandersen

  Jeg mener det er noe spesielt at Håkon tar opp dette nå igjen. Det er omtrent et år siden han hadde en lignende artikkel ute. Med ett år senere har ikke engang hans egen nettleser—Opera—støtte for TrueType skrifter.

  Riktig nok kommer utviklertestversjonen Opera 9.5.a1 i neste uke. Kanskje Håkon og gutta kommer med en overaskelse til oss‽

  Svar på denne kommentaren

 2. Anette Strømsbo Gjørv

  Lurer på hvorfor dere bruker skrift med seriffer
  Er ikke det vedtatt at er mindre lesbart på nett?
  Skrift i kursiv har vi også lært at man ikke bør bruke på nett – for ikke å minske lesbarheten

  Synes likevel siden deres ikke er så verst å lese, men vil svært gjerne ha synspunkter på spørsmålet mitt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er ikke «vedtatt» at skrifter med seriffer er mindre lesbart på nett. I nettets barndom var kanskje dette en slags sannhet siden skjermen hadde lav oppløsning og seriffene «forsvant».

  I dag har vi knallgode skjermer og da velger man de skrifttypene som ser best ut.

  Synes du det er vanskelig å lese skriften på NRKbeta?

  Ditto med kursiv: Jeg ser ingen problemer med å bruke kursiv på nett. Det er svært vanlig å bruke kursiv på sitater, og i forsiktige uthevinger – altså steder der fet skrift blir for mye.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.