nrk.no

IKT Hoff på villspor om mobil-TV

Kategorier: Kommentar,Mobil & NRK


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Bjarne Andre MyklebustI flere innlegg forrige uke viste nok engang leder av IKT Norge, Per Morten Hoff, sin begrensede innsikt i forhold til moderne kringkastingsteknologi. Hoff angriper NRK etter at EU har foreslått DVB-H som teknologi for kringkasting av TV til mobile skjermer. Hoff fremstiller NRK som en motstander av denne teknologien og at NRK har låst seg til en annen teknologi. Vi registrerer at dette nok en gang er ett dårlig skjult utspill for Hoffs personlige korstog mot DAB.

NRK har ingen problemer med DVB-H som mobil kringkastingsteknologi. NRK har som mål å være til stede i alle de distribusjonskanaler som er interessante for folk flest og har ikke tatt noen teknologivalg i forhold til dette ennå. Realitetene er derimot som følger:

Mangel på frekvenser gjør at en større utbygging av DVB-H ikke er mulig i Norge før om noen år. Frekvensene i UHF-båndet skal brukes til digitale bakkebaserte sendinger for vanlig fjernsyn og har ikke kapasitet til en bred DVB-H utbygging før nye frekvenser blir frigjort. Utbygging av ett DVB-H nett vil koste nær en milliard kroner, selv om det bygges ut parallelt med DVB-T nettet. Hvem tar regningen (Per Morten Hoff)? Selv aktører som er medlem av Hoffs egen organisasjon er skeptiske.

Det EU i sin siste anbefaling vektlegger mest er behovet for en fortgang i lanseringen av Mobil-TV i Europa. NRK har forslått å bruke en standard som benytter seg av DAB-nettet kalt DMB. DMB er den mobil-tv teknologien som i dag har flest brukere, med en dekning på over 10 prosent blant annet i Sør-Korea. Ved å bruke denne teknologien kan man med relativt beskjedene investeringer og i løpet av kort tid lansere Mobil-TV i de største byene i Norge om man ønsker det. Dette fordi en gjør bruk av det allerede eksisterende DAB-nettet som sendenett. Skal vi oppfylle EU og Per Morten Hoffs ønske om fortgang i denne utviklingen er dette det mest realistiske alternativet. Det finnes nå også like mange DMB-mottakere på markedet som DVB-H-mottakere.

Andre og billigere teknologier som MBMS, som bygger på det eksisterende 3G-nettet, virker også lovende til dette formålet. En DVB-H utbygging vil ta flere år og koste nær milliarden og således også bli den dyreste løsningen for forbrukerne som til syvende og sist må betale gildet. Når det gjelder DVB-H er nok spørsmålet først og fremst om hvem som skal ta regningen.

Til slutt; forslaget fra EU om å bruke DVB-H kom ikke overraskende siden EU har vært med på å finansiere utviklingen av DVB-H. Når det gjelder Hoffs uttalelser angående DAB er det blitt kommentert tidligere. Valget av DAB Digital Radio, som blant annet også store kringkastingsselskaper som BBC benytter, bygger på faglige og profesjonelle avgjørelser av folk som vet hva de prater om. 

3 kommentarer

  1. Comdays – kommunikasjonsdager i Sveits

    […] I den forbindelse er det interessant å lese hva NRKs nettsjef Bjarne André Myklebust sa om DVB-H og DMB i august: Det EU i sin siste anbefaling vektlegger mest er behovet for en fortgang i lanseringen av Mobil-TV i Europa. NRK har forslått å bruke en standard som benytter seg av DAB-nettet kalt DMB. DMB er den mobil-tv teknologien som i dag har flest brukere, med en dekning på over 10 prosent blant annet i Sør-Korea. Ved å bruke denne teknologien kan man med relativt beskjedene investeringer og i løpet av kort tid lansere Mobil-TV i de største byene i Norge om man ønsker det. Dette fordi en gjør bruk av det allerede eksisterende DAB-nettet som sendenett. Skal vi oppfylle EU og Per Morten Hoffs ønske om fortgang i denne utviklingen er dette det mest realistiske alternativet. Det finnes nå også like mange DMB-mottakere på markedet som DVB-H-mottakere. […]

    Svar på denne kommentaren

  2. Spørsmål og svar: Hvorfor velger NRK DMB som mobilstandard?

    […] Her skal vi i første omgang vise til en artikkel som nettsjef Bjarne Andre Myklebust skrev i fjor her på NRKbeta: Frekvensene i UHF-båndet skal brukes til digitale bakkebaserte sendinger for vanlig fjernsyn og har ikke kapasitet til en bred DVB-H utbygging før nye frekvenser blir frigjort. Utbygging av ett DVB-H nett vil koste nær en milliard kroner, selv om det bygges ut parallelt med DVB-T nettet. Hvem tar regningen? […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.