nrk.no

Timelapse med mobiltelefonen

Kategori: Mobil


Min gamle Nokia 6630 overlevde jo som kjent et fall fra 20 meter. Med andre ord kan jeg sette den i arbeid til andre oppgaver. Vi snakker jo om en liten datamaskin med kamera og batteri. Hva med å sette opp telefonen slik at den kan ta et bilde med et gitt intervall og lagre det på minnekortet?

Nå er du enten litt forvirret og i ferd med å slutte å lese denne artikkelen, eller så har du hørt om det som kalles timelapse-fotografering og syntes dette virker spennende. Vi snakker om en teknikk der man setter et kamera til å ta et bilde for eksempel hvert minutt over en lang periode for så å sette bildene sammen og lage en video. Da får man nydelige filmer der en blomst kan springe ut på 30 sekunder, skyene beveger seg fort eller et hus reiser seg på kort tid. Mulighetene er mange.


Du kan for eksempel sette et kamera ved en av slusene i Panamakanalen og se på båtene.

Ulempen er at du må sette av utstyret i lang tid. Det er ikke alle som har et ekstra kamera liggende til denslags bruk. Det er her din gamle mobiltelefon kommer inn i bildet. Den kan være perfekt for slike eksperiment.


Jeg gjorde noen søk på nettet og fant to løsninger. En som involverte Java og en som benyttet et Python-script. Jeg valgte sistnevnte metode.

Python på en Nokia 6630

Først installerer du Python på telefonen din. Du finner filene for dette her og en side med litt instruksjoner her. På min 6630 la jeg inn følgende filer:

1. PythonForS60_1_4_0RC1_2ndEdFP2.SIS
2. PythonScriptShell_1_4_0RC1_2ndEdFP2.SIS

Så laster du ned dette scriptet: 6630Timelapse.txt

Og gir det nytt navn. Det er viktig at det slutter på «.py» og ikke «.txt». Når du har filen ferdig med «6630Timelapse.py» som navn sender du den til telefonen.

Run Script

Så bruker du den innebygde filbehandleren i telefonen til å lage en mappe på minnekortet med følgende struktur: python/timelapse. Det er der bildene dine blir lagret.

Så starter du Python og velger «Run Script». Du får tre valg. Først navn på prosjektet, så antall bilder så intervall i antall sekunder. Merk at du ikke bør velge mindre enn 5 sekunder under intervall. Kamera trenger tid til å lagre bildet. Jeg har opplevd noen feilmeldinger ved for lavt intervall.

Timelapse på en Nokia 6630 med Python

På tide å teste. Jeg satte telefonen i vinduet her på NRK et par timer mens det tok et bilde hvert 20. sekund. Her er resultatet:

Mange muligheter her. Mine tester viser at jeg kan ta ca 600 bilder på en lading. Litt avhengig av tintervalltiden. Plugger du strøm i telefonen kan den stå og knipse til minnekortet er fullt.

Har dere forslag til hva en slik liten portabel timelapse-boks kan brukes til? Bruk kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.