nrk.no

Google maps på norsk – en skuffelse

Kategori: Nettjenester


I går lanserte Google sin karttjeneste på norsk. På maps.google.no skal du kunne finne adresser, bedrifter og veibeskrivelser for kongeriket Norge. Dessverre så er det altfor dårlig, og ganske ubrukelig i sin nåværende form.

Hva som er bra

Men skrytet først: Kartene er veldig fine, og bruker du såkalt «hybrid», får du utrolige satelittbilder kombinert med gatenavn og adresser. Her er f. eks. Ullevaal Stadion i Oslo – landslagsarenaen – med tilhørende veier og adresser.

Google maps Norge

Og det var i grunnen det som er bra med tjenesten slik den er nå. Jeg tror (vet) den kan bli veldig bra, for på søk i USA er den kjempebra. Og særlig nå som den nye «Street view»-funksjonen har kommet.

Hva som var dårlig

Google er mester på søk. Og derfor er det så skuffende at søk i kartene fungerer så utrolig dårlig. Her skal du få se en rekke eksempler på dette.

Finne NRK

Jeg skrev inn maps.google.no og fylte inn «NRK» (uten hermetegn) i søkefeltet øverst. Og trykket Return.

Google maps Norge

Norrköping flygplats? De har riktignok flyplasskode NRK, men jeg er da på Google maps Norge? Jeg zoomer ut på kartet, klikker på Oslo og zoomer inn. Og gjør et nytt søk. Da finner den NRK, hovedkontoret på Marienlyst er første treff:

Google maps Norge

Finne pizza og bensin

Så klikker jeg på «Søk i nærheten»-knappen på boblen og skriver inn «pizza».

Google maps Norge

Så det er altså endel steder som selger pizza i nærheten. Hva med bensin? Jeg vet at det er en bensinstasjon bare 200 meter unna, og en 500 meter unna (to forskjellige kjeder). Klarer Google Maps å finne dem? Nei.

Google maps Norge

Nærmeste bensinstasjon til NRK på Marienlyst ligger i følge Google Maps på Sofienberg, 3,3 km unna. Det er det som kalles stryk.

Finne Rimi og Rema

Ny test: «Rimi». Jeg vet at nærmeste Rimi er på Majorstua, kanskje 700 meter unna. Men ikke i følge Google Maps. De mener nærmeste Rimi er på Hellerud, 7 km unna. Nytt stryk.

Google maps Norge

Og det er visst den eneste Rimi-butikken i Oslo, for neste er på Sørumsand, 30 km unna. Haha. Det går like dårlig med et søk på «Rema». Der får jeg opp hovedkontoret (hvor de neppe selger mat), og to altermativer i nærheten: Drøbak og Eidsvoll. For en vits.

Google maps Norge

Finne kafe eller cafe

Tilslutt prøver jeg «kafe» eller «cafe». Det vet jeg det er flust av i området. Hele Bogstadveien ned til byen er kafe, klær, kafe, klær, kafe, klær. Men neida. Her er Google Maps’ kart over alle kafeer i nærheten av NRK:

Google maps Norge

Jeg kan velge mellom Vinderen eller St. Hanshaugen. Det mangler 50 kafeer på dette kartet. Minst.

Konklusjon

Hvis du skal finne frem til bedrifter, eller finne veibeskrivelser i Norge, så er du mye bedre tjent med å bruke Gule Sider. De har ikke «søk i nærheten» som Google. Men veibeskrivelsene er detaljerte og bra. Og de finner alt du kan tenke deg av adresser og bedrifter i Norge. Google maps for Norge er en skuffelse, så langt. Det gjenstår og se om de klarer å få inn alle data som trengs for at dette skal bli en tjeneste verdt å bruke. Om Google klarer dette, vil det bli en bra tjeneste. Selve systemet er bra, men det er dessverre altfor lite lokale data inne pr. i dag.

One last thing…

Bare en siste ting. Kartet over Oslo er nå blitt veldig fint og detaljert, bortsett fra en stripe tvers over Torshov. Kan dere i Google sende en satelitt over en gang i fremtiden? Eller kjøpe inn noen bedre bilder…? Pliiiis? Og si gjerne fra i kommentarene under når/hvis dette er i orden. Eller når/hvis dere har fått lagt inn alt som er av butikker i Norge i karttjenesten deres.

7 kommentarer

 1. Legg til bedriften din på Googles kart

  […] Vi var ikke nådige da Google maps kom på norsk: Det var rett og slett altfor lite data der: Hvis du skal finne frem til bedrifter, eller finne veibeskrivelser i Norge, så er du mye bedre tjent med å bruke Gule Sider. De har ikke “søk i nærheten” som Google. Men veibeskrivelsene er detaljerte og bra. Og de finner alt du kan tenke deg av adresser og bedrifter i Norge. Google maps for Norge er en skuffelse, så langt. Det gjenstår og se om de klarer å få inn alle data som trengs for at dette skal bli en tjeneste verdt å bruke. Om Google klarer dette, vil det bli en bra tjeneste. Selve systemet er bra, men det er dessverre altfor lite lokale data inne pr. i dag. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Registrert på Google Maps Norge

  […] Vi var ikke altfor imponert over Google Maps i norsk versjon da den kom. Men – som vi skrev – dette har potensialer om mange legger inn bedriftene sine. Vi har gjort vårt, og NRKbeta er nå lagt inn. Søker du på maps.google.no, under tab’en bedrifter, så får du opp følgende: […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvis jeg graver et hull i hagen…

  […] Mange andre spennende måter å bruke Google Maps finner du i oversikten “100 Things to do with Google Maps Mashups”. Google Maps finnes også som norsk karttjeneste, og vi i NRKbeta tok en titt på den i fjor. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.