nrk.no

Nokia Sports Tracker

Kategori: Mobil


nokiabetalabs2.jpg

Med konseptet «Beta Labs» har Nokia gitt brukerne tilgang til å prøve applikasjoner og konsepter som er under utvikling for de ulike telefonene Nokia har å by på.

Med en bikinisesong faretruende nær, har den (nest?) tjukkeste av NRKBeta-crewet tatt på seg den relativt tunge oppgaven det er, å teste ut applikasjonen Sport Tracker.

For la det like godt være sagt først som sist: Nokia Sport Tracker er en software for deg som liker å trene. Det være seg løping, sykling, gåing, skiturer eller hvilken som helst annen sport der du beveger deg rundt med fri sikt mot himmelen.

Til å holde styr på antall meter du har beveget deg, hvor fort du har beveget deg og hvor i verden du faktisk er, benytter Sport Tracker enten en Bluetooth GPS, eller en innebygd GPS, som i Nokia N95.

Og det er akkurat her Sport Trackers største svakhet ligger.

Min nyervervede Nokia N95 (Som jeg så langt er meget godt fornøyd med), har innebygget GPS mottaker, og her har Nokia rett og slett utstyrt telefonen med en aldri så liten «utfordring». Jeg har brukt GPS i bil i mange år, og vet at det kan ta litt tid fra du starter opp GPS’en, til den har funnet og koblet seg til tilstrekkelig antall satellitter og kan fortelle deg hvor i verden du er.

screenshot0013.jpgscreenshot0005.jpg

15 minutter er imidlertid ALT for mye. Når jeg har psyka meg opp til å løpe, iført meg løpetøy og tuslet ned på gatenivå, er jeg klar for å løpe, ikke sitte å vente på at GPS’en skal finne satellitter. Man kan selvsagt starte treningen før telefonen har fått kontakt med satellittene, men halve moroa med Sport Tracker er jo akkurat TRACKINGEN i etterkant.

Så etter 15 minutter på gressplenen i flott Oslo-sommer er jeg klar til å bli klar for bikini-sesongen.

Starte treningen

Å definere en ny treningsøkt er både lett og intuitivt, og Nokia har gjort svært mye riktig rundt navigering og grensesnitt med Sports Tracker.

screenshot0002.jpgscreenshot0001.jpg

Det er enkelt å navigere mellom de ulike skjermbildene, og de gir både oversiktlig og tydelig informasjon.

Mine oppmålte 24 minutter og 23 sekunder går faktisk overraskende greit. Fordelen med å ha en «alt-i-ett» dings med seg på tur er jo at den også fungerer som MP3 spiller, noe som hjelper voldsomt på, når bakkene blir bratte og beina kjennes som bly. Multitaskinen mellom telefonens applikasjoner har Nokia løst på en fin måte, og det er intet problem å kjøre både Sports Tracker og MP3 spilleren i telefonen samtidig.

Under treningen

Under selve løpingen kan man lett bla mellom de ulike skjermbildene, som forteller om alt fra hvor raskt du løper, hvor bratt du løper og hvordan du ligger ann i forhold til sist gang du løp den samme runden. Grafer og figurer som er mer eller mindre interessante når du puster og peser som verst.

screenshot0008.jpgscreenshot0010.jpg
screenshot0011.jpgscreenshot0012.jpg

Jeg var tidligere inne på at GPS enheten i min Nokia N95 kanskje ikke er verdens beste, og dette merker man godt når man er ute å løper. Man skal ikke under mange trær eller mellom for høye hus, før GPS’en mister kontakt med satellittene, noe som jo er litt dumt da hele konseptet er fundamentert på at man har kontakt med akkurat disse.

Jeg jogga rundt med telefonen i «utslått» modus, da gps mottakeren viss nok sitter ved det innfellbare tastaturet. I tillegg pekte denne delen av telefonen utover og bort fra kroppen min slik at den var mest mulig i friluft. Dette hjalp en god del, men langt ifra nok, og flere ganger under løpeturen mista jeg rett og slett kontakt med satellittene.

Etter trening

Det er kanskje etter treningen at Sport Tracker er aller morsomst. En kalender gir deg oversikt over alle treningsøktene samtidig som det fortsatt er mulig å se oppsummering, oversikter og replays av alle treningsturene. I tillegg kan treningsturen eksporteres ut som en KML fil for visning i Google Earth eller XML for den som foretrekker det.

screenshot0018.jpgscreenshot0009.jpg

googleearthjogging.jpg

Konklusjon

Nokia Sport Tracker er en svært bra applikasjon. Navigering, Funksjonalitet og Brukervennlighet er solid og nytteverdien for den som trener mye, og vil ha en relativt nøyaktig metode for å holde oversikt og monitorere treningen er også tilstede.

GPS nøyaktighet og batteriforbruk er imidlertid to store svakheter det er vanskelig å komme unna…. (At jeg har hatt en maxhastighet på 70 km/t har jeg litt vanskelig for å tro, selv om jeg jo følte meg i MYE bedre form enn jeg fryket 🙂 )

En løpetur på 30 minutter går også hardt ut over batteriet når det skal spilles MP3 og navigeres samtidlig, så et maraton er ikke å anbefale.

Har du imidlertid en N95 eller en annen støttet Nokia telefon, treningslyst og er klar for litt avansert tidtakning er dette softwaren for deg.

Herligheten er gratis og kan lastes ned fra Nokia Beta Labs

5 kommentarer

 1. […] Her i Norge bruker har VG kjøpt N95 til alle sine journalister, og vi i NRKbeta har testet flere tjenester som journalister kan benytte i felten med N95, blant annet direktesending fra mobilen og tracking vha. GPS. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Litt sein kommentar på gammal artikkel, men eg har akkurat prøvd Sports Tracker frå Nokia Labs. og det er veldig morro! I mine første fem forsøk har GPS nøyaktigheten vore veldig høg. (Dette er den «gamle» N95 – ikkje 8 GB)
  /E

  Svar på denne kommentaren

 3. Hei

  Hva SW bruker dere for å tracke med GPSen? Nå bruker jeg sports tracker for å posisjonere bildene med speilrefleks kameraet mitt. Men tenkte det var et programm som brukte mindre resurser/batteri.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.