nrk.no

iPhone selger norske nettaviser

Kategori: Media


PS. Pass på å lese kommentarene under for en oppklaring på denne saken.

På forsiden av VG.no kan man akkurat nå se følgende:

iPhone i VG

Klikker man på artikkelen (hvilket mange sannsynligvis gjør siden det er verdens mest hypede telefon), så kommer man til en artikkel hvor det står følgende om når telefonen kommer til Norge.

Det er foreløpig ikke sluppet noen dato for når telefonen kommer til det europeiske markedet. Det eneste som er sagt er at den skal komme i fjerde kvartal. Det er heller ikke sikkert at telefonen kommer til Norge i det hele tatt.

Ikke særlig behold for overskriften på forsiden. Fordi VG vet absolutt like lite som alle andre nettsteder som skriver om dette. Å lyve til leserne kan sikkert skape trafikk på kort sikt, men ikke la dette bli en vane…

17 kommentarer

 1. Tord E. Nedrelid

  Dette er jevngodt med å jage brukerne bort med en stor kjepp og veldig nittennittini. Dette var et ekstremt tilfelle, men stadig finner jeg både masse lurtetitler i nettutgavene og misforståtte troen på at det funker blant nettjournalister jeg holder kurs for.

  Dessuten undergraver sånn tullball nettjournalistikken som en seriøs disiplin og ikke minst gir museumsvokterne i journalistikken all mulig ammunisjon de trenger.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Hei Bob, siden du jobber på VG så vet du like godt som meg at VG tar betalt for annonsene sine. Jo flere sider dere viser, jo bedre får dere betalt for annonsene.

  Derfor er det et mål i seg selv å få folk til å se på flest mulig sider når de leser en nettavis, selv om den er gratis. Det gjelder i VG, det gjelder på NRK.no, og det gjelder selvsagt her på NRKbeta, selv om vi ikke kjører annonser her.

  Jeg tror ikke et sekund at «Snart i Norge – Sjekk når her!» er en feil. iPhone er det mest omtalte tekniske produktet som finnes for tiden.

  Den uka Steve Jobs viste frem iPhone på MacWorld var det også CES, verdens største elektronikkmesse i en annen by.

  Men hva var det alle teknologibloggene skrev opp og ned om? iPhone. Verdens største teknologiblogg Engadget satte en suveren rekord for antall sidehenvisninger den dagen de rapporterte direkte fra MacWorld.

  Interessen er enorm.

  Det er selvsagt lov å gjøre feil på VG! For all del. Jeg tror bare ikke noe på at det er en feil.

  Og jeg tror heller ikke det er siste gangen en norsk nettavis «drar klikk» med tabloide overskrifter av denne typen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jørgen Lyngvær

  Siden det var jeg som skrev saken om iPhones lanseringsdato kan jeg kanskje oppklare et par ting. Saken jeg har skrevet har en annen overskrift enn den har på frontsiden. Det er helt vanlig å endre overskriften på front, det gjøres i alle store nettmedier, inkludert NRK.
  Det som har skjedd i dette tilfellet er en ren misforståelse mellom meg og frontredigerer og det er ikke gjort med overlegg for å få klikk. Vi ødelegger ikke vår egen troverdighet for å få flere klikk og annonseavdelingen har ingenting med vårt redaksjonelle arbeid å gjøre, så det ville ha vært latterlig av oss å legge ut en slik feil med vilje.
  Så uansett hva Øyvind Solstad og NRK måtte tro er dette altså intet mer mystisk enn en misforståelse.

  Jørgen Lyngvær

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Veldig bra svar, Jørgen. Og veldig hyggelig at du tar deg bryet å svare her! Da er dette oppklart og ute av verden.

  Ellers så er det ikke slik at det hver enkelt journalist mener, er et uttrykk for NRKs mening om en sak.

  Igjen: Takk for svaret, og så blir det spennende og se om – og evt. når – iPhone kommer til Norge!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Til min siste kommentar (den rett over denne), trengs det en oppklaring:

  Både «Bob» sin kommentar og Jørgen Lyngvær sin kommentar ble postet fra samme IP-adresse internt på VG.

  Det betyr ikke at det MÅ være slik at «Bob» og Jørgen er samme person. Serveren til VG kan være satt opp på en spesiell måte, eller noen andre kan ha postet kommentaren til «Bob» fra Jørgens maskin. Det kan mao. være noen andre enn Jørgen som har postet som «Bob». Det er uansett helt sikkert at det er noen hos VG som har gitt seg ut for å være «Bob», men det kan som sagt være noen andre enn Jørgen.

  Som jeg skriver kommentaren to hakk opp, så synes jeg det er veldig hyggelig at Jørgen bidrar til å oppklare saken. At saken nå er (siterer meg selv her nå) «oppklart og ute av verden». Vi har også lagt en kommentar øverst i saken, som peker ned til kommentarene under for oppklaring.

  Vi velger å la saken ligge ute likevel, fordi det er en interessant sak. Både slik den så ut i utgangspunktet, og det at en journalist i VG involverer seg i diskusjonen og svarer her.

  Det setter vi faktisk pris på!

  Og siden jeg har sett iPhone i aksjon – i levende live i dag – så er dette noe å glede seg til. Om noen norske teleselskaper «får lov» å selge den. Det er en utrolig kul telefon, rett og slett et revolusjonerende produkt.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jørgen Lyngvær

  Ettersom det er noen hundre ansatt i VG-huset som potensielt kan ha skrevet under navnet Bob er det selvsagt merkelig at Øyvind Solstad går ut og påstår at det er jeg som har operert under falskt navn. Bobs kommentar og min har jo i utgangspunktet det samme meningsinnholdet, så det ville ikke ha vært noe problem for meg å skrive under fullt navn slik jeg faktisk gjorde den ene gangen jeg har skrevet her inne.

  Det at Øyvind i det hele tatt lager en sak av en minsforståelse i VG Nett-redaksjonen uten å ta kontakt med noen av oss er ganske rart. Da kunne jeg med en gang ha oppklart hvorfor teksten på VGs frontsida ble feil.

  Når Øyvind da i tillegg går ut og beskylder meg for å operere under falskt navn begynner jeg å lure litt på hva som skjer. Jeg skrev jo inn fordi en kollega av meg gjorde meg oppmerksom på at saken ble diskutert. Jeg tenkte det ville være oppklarende om jeg som har skrevet saken kom med begrunnelsen.

  Det er selvsagt ikke særlig fristende å bidra på NRKs blogg hvis man får uriktige beskyldninger mot seg når man prøver å oppklare hele bakgrunnen for en diskusjon.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim

  Å bli beskyldt for å ha skrevet noe man ikke har skrevet er aldri hyggelig. Full selvkritikk og unnskyldning i forhold til det.

  Det er umulig å ha kontroll på alle ansatte i et stort selskap og det er ikke alle som vet at det kan regnes som uhøfflig å poste kommentarer angående ting som angår eget firma uten å opplyse om hvem som er avsender. Det er denne litt feige holdningen fra «Bob» som ble årsaken til en fra vår side litt selvsikker og ikke direkte vennlig tilbakemelding.

  Når det gjelder grundighet og research så skal vi gjøre det vi kan for å være nøyaktige og ikke drive med faktafeil her på NRKbeta. Artikkelen her gjengir fakta i forhold til hva som var å finne på VG.no og i tillegg blir det harselert litt over hvor tabloide slike forsideartikler ofte er. Jeg håper at de fleste forstår at dette ikke er Dagsrevyen og at tonen og formen på NRKbeta er lettere, hurtigere og mindre formell enn det man tradisjonelt får fra NRK. Det er det som ligger i begrepet «beta».

  Som nevnt er det veldig bra at dere involverer dere i diskusjonen og vi beklager på det sterkeste at Jørgen Lyngvær her ble beskyldt for å ha skrevet noe han ikke har skrevet. At man legger igjen spor når man beveger seg på nettet og at reglene for hvordan man oppfører seg i diskusjoner som denne stort sett er uskrevne regler er verd en egen artikkel i seg selv.

  Jeg mener at denne artikkelen og kommentarene nå oppklarer det som trenger oppklaring. Det hele var en feil fra VG sin side, men ble oppfattet som feilaktig journalistikk. Det er oppklart. Rekkefølgen på kommentarer og hvor de kommer fra er også oppklart.

  Håper at oppklaringene fører til at ingen blir skremt fra å bidra i diskusjonene her på NRKbeta.no.

  Svar på denne kommentaren

 8. iPhone-dreper? Skal vi lage en teller?

  […] Skal vi lage en teller? Hvor mange ganger tror dere tabloidavisene og teknologi-nettstedene kommer til å skrive “iPhone-dreper” de neste 12 månedene? Vi vedder: Mange!! Vi har VG på lista og Dagbladet i dag føyer seg pent til. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Tja… Det ble masse rabalder i 2008 etter denne artikkelen som jeg skrev. I dag kan dere lese følgende på forsiden av VG:

  iphone-vg-21

  Altså har VG en overskrift som sier at du kan få vite hvor mye det vil koste å oppgradere iPhone. Som dere vet har Apple nettopp kommet med en ny versjon av iPhone, den som heter iPhone 3Gs.

  La meg spørre: Hvor mange av dere tenkte at dere nå skulle få vite hva de norske prisene for nye iPhone 3Gs vil koste? Jeg tipper nesten alle. Og det vet SELVSAGT desken på VG.

  Artikkelen er interessant nok, og handler om at du kan få kjøpt iPhone 3G til billigere priser nå. Men ikke et pip om hva den nye vil koste i Norge, hva slags abonnement som vil komme med dem. For det vet hverken VG eller journalist Bjørn Unnersaker i PC World.

  Dette er typisk for desken i VG. En artikkel om iPhone er alltid penger i kassen, og da er det om å gjøre å selge den inn så bra som mulig. Denne gangen (også) er den solgt inn på gale premisser.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.