nrk.no

10 spennende ting du kan gjøre med «nye» Facebook

Kategori: Nettjenester


Facebook har bestemt seg for bli navlen i internett, og de har tatt et langt skritt den veien med lanseringen av de nye Facebook Apps.

Her skal vi vise deg ti spennende nye ting du kan gjøre med Facebooks nye applikasjoner.

I tekstene under finner du lenker til forskjellige applikasjoner du kan legge til profilen din. Du klikker på lenken og kommer til en side på Facebook som beskriver applikasjonen. Opp til høyre finner du en knapp av denne typen:

Facebook legg til applikasjon

Trykk på knappen, og du får en side som denne:

Horoskop - eksempel på godkjenning av applikasjon på Facebook

Dette eksemplet er fra horoskop, som du finner omtalt lenger nede. Trykk på «Add» knappen og du får en melding om at det gikk bra. Nå kan du gå til profilsiden din og sjekke om det har kommet noe nytt der. Du kan dra de forskjellige applikasjonene rundt på siden, endre rekkefølgen eller flytte dem mellom det brede hovedfeltet eller det smale sidefeltet til venstre, slik:

Slik drar du en applikasjon på Facebook profilsiden din

Da kan f. eks. putte «veggen» din øverst, om du synes det er viktigst osv.

1. Facebook video

Facebook Video gir deg muligheten til å dele videoer med vennene dine. Videoene kan bare sees av de som er vennene dine, og ikke av folk som ikke er logget inn på Facebook. Du kan også ta opp video direkte med et webkamera, og sende dem som meldinger til venner (se under). Slik ser det ut når du kommer til videosiden din etter at du har installert applikasjonen:

Facebook Video

Du ser den siste videoen en venn har lastet opp øverst, noen flere listet under til venstre. Og så en veldig kul funksjon til høyre: Videoer andre enn vennene dine har lastet opp, men der vennene dine har blitt tagget.

Et eksempel: Du har en venn som heter Tor. Og han igjen har en venn som heter Frode. Men Frode er ikke venn av deg på Facebook. Frode laster opp en video fra Hemsedal der Tor og Frode kjører sammen. Og merker av på Facebook Video at Tor er med på filmen. Siden Tor er din venn, vil du nå kunne se denne videoen, selv om Frode ikke er din venn. Så det er verdt å være obmerksom på: Om du tagger venner i videoer du laster opp, vil alle deres venner igjen kunne se videoen.

Slik tagger du en video:

Slik tagger du en video i Facebook Video

Du kan selvsagt laste opp videoer på «vanlig» måte: Lage dem på datamaskinen, og laste dem opp ala YouTube. Eneste store forskjellen er at det bare er vennene dine som kan se videoene dine. Det er både teit og fint på en gang. Teit fordi det kan hende du har ting du vil vise verden (til det har du fortsatt YouTube, ikke sant?). Fint fordi har bra kontroll over hvem som kan se hva du legger ut.

Så kan du også sende videobeskjeder til vennene dine. Det kommer til å fullstendig av, siden alt du trenger er et webkamera på PCen/Macen din. Du går til innboksen din, velger «Compose message». Under vinduet trykker på på «Attach». Hvis du har lagt til Facebook Video applikasjonen vil du nå kunne velge «Record Video»:

Slik tar du opp en video på Facebook

Trykk på vinduet, ta opp beskjeden din og send til en eller flere kontakter.

Om du ikke får til å koble denne funksjonen til webkameraet ditt, spør i kommentarfeltet under!

2. Facebook Audio

Med Facebook Audio kan du legge til mp3-filer i profilen din. Etter at du har lagt til applikasjonen får du disse valgene når du går inn på Facebook Audio:

Valgene i Facebook Audio

Når du laster opp en mp-3fil, vil andre på Facebook kunne høre på den. Og klikker du på en låt, vil du se hvem andre som hører på. Du kan søke på artist og titler, og det ligger tusenvis av låter der allerede. Her et søk på a-ha med navnene på de som la dem opp sladdet:

Mange har lastet opp a-ha til facebook

Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette må det bli bråk av… En ting å tenke på: På Facebook er du deg, med navn og allting. Det er noe helt annet enn anonymiteten du delvis har på et fildelingsnettverk.

3. Facebook files via Box.net

Trenger du å dele noen store filer med venner, så kan du bruke Facebook Files. Det er et samarbeid med nettjenesten Box.net. Det er enkelt å bruke. Start Facebook Files, velg «Upload files» under «Menu» til høyre:

Last opp store filer til Facebook

Filene kan være opptil 10 MB store uten at du trenger en betalende konto. Du må registere deg på Box.net for å bruke denne tjenesten. Det er gratis. Siden det er en grense på 10 MB så kan det være like greit å bare sende en e-post om du skal sende til bare en person. Men for å distributere til mange, så er dette en veldig kjekk måte.

4. iLike

I likhet med Facebook Files, så er iLike et samarbeid med en ekstern tjeneste. De fleste nye tjenester på Facebook vil være nettopp det: Tjenester der firmaer utenfor Facebook lager applikasjoner som bruker Facebook. Det er det som er så genialt med dette, fordi alle vinner på det. Firmaene som lager de nye applikasjonene får masse nye kunder, og Facebook øker populariteten pga. nye funksjoner.

Et glitrende eksempel på dette er iLike. Den består av fire deler.

iLike på Facebook

Først i menyen er «Concerts» som dessverre bare dekker USA og Canada. Det fungerer på den måten at iLike sjekker hvilken favorittmusikk du har lagt inn på profilsiden din, og så viser den hvilke av artistene som er på turne. Men altså bare i USA og Canada. Men det fungerer brillefint der.

Neste valg er «Free MP3s» og er nettopp det: Gratis MP3-låter. Igjen så bruker iLike favorittmusikken din og finner musikk som ligner det du liker på nettstedet garageband.com. Jeg lastet ned 50-60 låter i helga og det var forbløffende bra kvalitet. Og midt i min gate. Test selv, og gi gjerne tilbakemeldinger i kommentarfeltet under. Du kan selvsagt laste ned all denne musikken selv fra garageband.com, men i Facebook kobles det mot din favorittmusikk, som gjør det mye enklere.

Valg nr. 3 er vinneren: «Music Challenge». Hele 400 000 Facebook-brukere satte i gang med dette, og dermed brøt hele greia sammen. Kort fortalt får du høre biter av sanger og så får du fire valg. Jo raskere du svarer, jo mere poeng. Og i feltet under ser du hvor mange poeng vennene din har. Veldig morsomt, men desverre nede i skrivende stund.

we’ve had such an incredible amount of game-play that our servers just couldn’t take it. We thought we were prepared, but with over 400,000 Facebook users trying to play the last few days we were soooo wrong!! The iLike Challenge will be back soon. And we won’t forget your score. Stay tuned, enjoy your holiday, and check back in a couple of days!! 🙂

Hardt å være populær…

Det siste valget er «Songs iLike» hvor du kan valge sanger du liker og vise dem i profilen din. Det er også et søkefelt. Her er resultatet av et søk på a-ha:

søk på a-ha på Facebook iLike

Du får opp linker for å kjøpe sangene på iTunes (og dermed gi prosenter til iLike, så der er forretningsmodellen), du kan legge til sanger til profilen din, laste ned gratis MP3-låter som er i samme gate som bandet, du ser hvilke venner som liker a-ha, og hvilken annen musikk som ligner. Depeche Mode og Bonnie Tyler lik a-ha? Ikke helt i mål med funksjonen…

5. Bokmerkene dine

Mange av oss bruker tjenesten del.icio.us for å ta vare på bokmerkene våre. Og med Facebook del.icio.us kan du plassere del.icio.us bokmerkene dine på Facebook profilen din. Tast inn brukernavnet ditt, og du er i gang. Du kan forsåvidt taste hvem som helst sitt brukernavn, for den ber ikke om passord, bare henter de offentlige bokmerkene til den brukeren du taster inn. Men det gir kanskje ikke så særlig mening å ha en annen brukers bokmerker plassert på Facebook-profilen din?

Denne er forøvrig programmert av en 14-åring (!) i Massachusetts, Steven Bao.

6. Hvilken musikk har du hørt på?

Tjenesten Last.fm fungerer slik: Du registerer en gratis konto, laster ned et lite program til PC eller Mac, og hver gang du spiller noe i iTunes, WinAmp eller lignende mp3-spiller, så lastes spillelistene opp på kontoen din på Last.fm. Dette synes folk enten er «Fett!», eller de sier «Hva er vitsen med det? Da kan jo alle se hva du spiller???»

Uansett, med Last.fm på Facebook så kan alle vennene dine på Facebook se hva du spiller. Enkelt og greit. Sangene kommer opp som et eget felt på profilen din, og du kan velge hvor mange av sangene du vil skal vises (f. eks. 20 siste).

Last.fm på facebook

7. Reiser

Applikasjonen Trips gir deg mulighet til å legge inn reisene dine, og invitere andre med på dem. Du kan sette opp hvilke land du ønsker å dra til, og hva slags «reisetype» du er (backpacker, jetsetter etc.).

Reise på Facebook

Du kan velge om reiser skal være synlige for bare deg, for deg og venner, eller for alle på Facebook. Skal du til f. eks. en stor konferanse kan det jo være e morsom måte å bli kjent med folk før du drar. Jeg har lyst til å dra tilbake til Japan, så si fra når du drar da!

8. Drikke

Og vel fremme på hotellet, hva kjøper du i baren? Det har du Facebook Drinks til. Legg inn dine favorittdrinker, enten det er konkrete viner, øl eller slike med parasoll og tresifret prislapp på. Favoritten på Facebook akkurat nå er Rom&Cola.

Facebook Drinks - hva liker du helst å drikke?

9. Spill og moro

Jepp, du kan legge til spill også. Snart kan Facebook-profilen din se ut som en overpimpet MySpace-side! Herlig. Du trenger Facebook Widgetbox, som gir deg en haug med spill, humor, musikk mm.

Facebook Widgetbox

«Shave a Yeti» og «Dancing Hillary». Oha! Skriv i kommentarfeltet under om du finner noe som er verdt å ha.

10. Enda mere informasjon

Og når du har lagt til alle disse, og fylt vennene dines Facebook-side med «Lisa just added the Video application», så kan du også slenge på litt mere info. Med Facebook Extended Info får du masse fine felter hvor du selv bestemmer hva tema er, og hva dine favoritter innen tema er.

Extended info

Og gjett hva, det finnes en egen gruppe for dette på Facebook, med en egen tråd for hva som er morsomt og ha der.

Hva synes du er kult?

Dette er det som vi liker best av Facebook applikasjoner akkurat nå. Vi tar gjerne i mot forslag og kommentarer i feltet under her. Du kan være anonym eller bruke navnet ditt. E-post-adressen din vil ikke synes om du legger den inn i e-post-feltet. Den er det bare vi som ser.

6 kommentarer

 1. CBS kjøper Last.fm

  […] Vi nevnte Last.fm forleden i forbindelse med de nye spennende applikasjonene på Facebook, siden det finnes en egen Last.fm applikasjon som viser hva du spiller i iTunes/Winamp i Facebook-profilen din. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. 100 nye plattformer

  […] Så kommer Facebook og lager sin egen plattform. Riktignok er den basert på ting som mange utviklere kan (XML, SQL etc), men det er et eget språk. Og hva skjer når alle de andre ser hvor sykt populært Facebook applikasjoner har blitt? “Pappa, kan vi også få sånn? Pliiiiiiis…!!!” Linkedin snakket allerede før Facebook applikasjoner ble lansert om å åpne opp systemet sitt for tredjeparter. Flickr har en egen API der tredjeparter kan lage ting. Nye Pownce fra Digg-starter Kevin Rose er lagd i Adobes nye Air. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. 300 000 nordmenn på Facebook

  […] Tidligere på NRKbeta: Teknobabbel: Facebook-hypen er over “Norway” nå det fjerde største nettverket på Facebook 10 spennende ting du kan gjøre med nye Facebook facebook nett tjenester NorgeSiste 5 poster av Øyvind SolstadDamer jeg har møtt – July 26, 2007Spock – potensielt meget genial søkemotor for mennesker – July 25, 2007Vi tester SezWho – July 23, 2007Nei takk – July 22, 20073D e-post – July 19, 2007Del denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Innvendinger mot OpenSocial

  […] Siden OpenSocial er så nytt, er det vanskelig å noen bra svar på disse innvendingene. Det finnes ingen ferdige applikasjoner ennå, og systemet er langt fra ferdig. Sånn sett står det i skarp kontrast til da Facebook introduserte applikasjoner for Facebook i mai. Allerede i timene etter at systemet ble introdusert kunne man begynne å bruke masse nye applikasjoner, som alle var testet og ordnet på forhånd. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.