nrk.no

Hvilket HD-kamera er best?

Kategorier: Gadgets & Video


Amerikanske Camcorderinfo.com har testet fire HD-kameraer for vanlige forbrukere. Dette er kameraene i testen (med linker til de norske importørenes produktsider):

Canon HV20, koster mellom 9 000 og 11 000 i Norge.
Sony HDR-HC7 (heter Sony HDR-HC7E her), 10 000 – 11 000.
Panasonic HDC-SD1, 10 000 – 12 000.
JVC GZ-HD7 (heter JVC HD Everio GZ-HD7 her), ca. 14 500.

Camcorderinfo har gått grundig til verks, og testet bildekvalitet, bruksvennlighet, vekt, lyd, tilkoblingsmuligheter mm.

Test av HD-kamera

(Illustrasjonsbilde fra Camcorderinfo.com)

Camcorderinfo mener HDV er det beste HD-formatet for vanlige forbrukere, og kårer Canon-kameraet til testens vinner:

Viewed through our performance and control-oriented lens, we believe there is a clear winner – and it is the Canon HV20. It shares an advantage over the Panasonic HDC-SD1 and JVC GZ-HD7 because it uses tried and true HDV MPEG-2 compression, and our tests show that HDV remains the best consumer HD format. Both the Canon and Sony HDR-HC7 – the other HDV camcorder in this shootout – scored higher than the others in our video performance tests.

Men les det som sies om hvert enkelt kamera på konklusjonen. Det er forhold som kan spille inn i forhold til hvordan du evt. skal bruke ditt nye kamera.

Dine erfaringer?

Hvis du har et av disse kameraene, vil vi gjerne høre om dine erfaringer. Du kan poste kommentarer i feltet under. Det er bare vi som ser e-post-adressen du skriver inn, og du trenger ikke skrive inn noen nettside.

5 kommentarer

 1. Gunnar Grønlund (NRK)

  Det er sikkert en grei test. Jeg har ikke gått inn å sett nøye på den ennå. At den er grundig tar jeg ikke uten videre for gitt. Jeg har sett en del tester i ukeblader og aviser som vektlegger, etter min mening, til dels feil ting. Best bildekvalitet, flest funksjoner, inn og utganger. Dette avhenger av brukerens ønsker om hva kameraet skal være. Kvalitet er så mangt.
  Her sammenlignes 4 kameraer med til dels forskellig bruksområder. HDV systemet som framholdes som best baserer seg på bruk av DV-tape. Minnebrikken til Panasonic og Harddisken til Jvc vil være raskere å bruke f. eks. mot en blogg. Jeg savner f. eks sideskjermens kvaliteter sett fra siden. Kan jeg stole på det jeg ser i skjermen? Hvor vid er linsa? Må jeg bruke forsatslinse? Hva med ballansen på kamera i hånden? Ligger knappene for mauell jobbing greit plassert. Sony har f. eks hatt en pussig tendens til å legge viktige knapper på umulige steder. Mitt mål er å kunne treffe knappene i blinde. Mange spørsmål altså.
  Til slutt.. Canon er sikkert en verdig vinner. Jeg vil bare ha sagt at de også har laget dårlige kamera.. Jeg har selv hatt et par stykker av dem.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Som det står i artikkelen min, Gunnar:

  Men les det som sies om hvert enkelt kamera på konklusjonen. Det er forhold som kan spille inn i forhold til hvordan du evt. skal bruke ditt nye kamera.

  I motsetning til mye annet som man leser under betegnelsen «tester», så var denne veldig grundig. Om man faktisk leser testen, så kan man danne seg et bilde av hva som er viktig på et kamera i forhold til det bruk man selv ser for seg.

  Det mest spennende med HD-kameraer til så lav pris, er at folk flest nå kan få bilder på den nye flatskjermen sin hjemme, som er bedre enn de vanlige tv-signalene som vi sender dem på tv.

  Det er første gang i historien dette skjer, at forbrukerne har bedre kvalitet enn proffene.

  Ja, selvsagt har de egentlig ikke det, all den tid vi tar opp f. eks. drama og andre ting i HD med enda høyere kvalitet. Og at en profesjonell fotograf tross alt tar bedre bilder enn en amatør.

  Men det skal bli interessant å se hva folk synes da, når de har sett familiefilmene fra ferien i glitrende HD, sittet og spilt på Xbox 360 eller PS3 i HD, sett på filmer på Blueray eller HD-DVD i HD, og så kommer tv-programmene i «usle» PAL.

  Svar på denne kommentaren

 3. Arnfinn Christensen

  Jeg lurer på: Vil det ikke være fristende for produsentene å snart lage et HD-videokamera med harddisk og mindre komprimering? Harddisker blir jo bare billigere og større, mens DV-kassetten har sin begrensede kapasitet (hvis man ikke øker båndhastigheten?).

  Svar på denne kommentaren

 4. HD-kamera med harddisk

  […] I en kommentar til artikkelen “Hvilket HD-kamera er best?” spør Arnfinn: Vil det ikke være fristende for produsentene å snart lage et HD-videokamera med harddisk og mindre komprimering? […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.