nrk.no

Avskaffe Powerpoint?

Kategorier: Kommentar,Media & Teknobabbel


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Norske nettaviser har kastet seg over forskningsresultater fra Australia, hvor John Sweller, University of New South Wales sier…

«The use of the PowerPoint presentation has been a disaster,» Professor Sweller said. «It should be ditched.»

Dette er god mat for tabloide nettaviser, og det siteres friskt uten å lese hva som egentlig sies. E24 konkluderer greit at «Powerpoint burde avskaffes». Ikke en kritisk kommentar i artikkelen. Dagbladet skriver at «PowerPoint gjør deg dum», men lar i det minste adm. dir. Knut Aasrud i Microsoft Norge få ta programmet i forsvar:

Det er ikke ment å skulle erstatte prosa. Intelligensen i det vi lager blir ikke høyere eller lavere av verktøyet i seg selv.

Men hva er det egentlig forskerne i Australia sier?

It is more difficult to process information if it is coming at you in the written and spoken form at the same time.

Dette tror jeg andre forskere vil stille kritiske spørsmål til. Faktisk mene det motsatte: at sjansen for at du husker noe øker om du ser det samtidig som du hører det. Det er nettopp dette prinsippet som reklamebransjen benytter seg av, og som gjør at du går og nynner idiotiske jingler. Eller siterer dustete reklame-slagord uten at du rekker stoppe munnen.

Problemet med mange PowerPoint-presentasjoner er at det står for mye på skjermen. Og at vedkommende som presenterer, sier noe annet enn det som står der. Dermed er folk i full gang med å lese det som står, mens de hører noe annet. Og folk leser som kjent i svært forskjellig hastighet.

Om man bruker PowerPoint til å presentere korte stikkord, illustrasjoner og figurer, så vil folk kunne følge med. Og få en økt forståelse av emnet enn om de bare hørte deg snakke.

Er PowerPoint en metode?

Kan man si at PowerPoint er en metode? Uten å snakke om hvordan PowerPoint brukes? Blir det ikke som å si at si at video er en metode? Eller at bøker er en metode? Eller tekst? Er de det? Kommer det ikke veldig an på hvordan disse mediene (ikke metodene) brukes?

Det finnes dårlige tv-programmer, dårlige bøker og dårlige PowerPoint-presentasjoner. Kanskje prosenten dårlige PowerPoint-presentasjoner er høyere enn prosenten dårlige bøker?

Jeg får en mistanke om at forskerne i Australia har sett litt for mange presentasjoner ala denne:

Life After Death by PowerPoint

Og før du starter på din neste presentasjon i PowerPoint… ahem… hvorfor ble alle presentasjoner av tekst og grafer på en skjerm hetende PowerPoint? Det finnes ørten forskjellige programpakker som gjør dette… vel, tilbake til poenget…

Før du starter på din neste presentasjon, les Seth Godins knallgode, gratis «Really bad Powerpoint (and how to avoid it)» (pdf-fil). Her er de tre første reglene:

1. No more than six words on a slide. EVER.
2. No cheesy images. Use professional images from corbis.com instead. They cost $3 each, or a little more if they’re for ‘professional use’.
3. No dissolves, spins or other transitions. None.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.