nrk.no

Norsk sikkerhetsprofil til New York Times

Kategorier: Media & Sikkerhet

Runa Sandvik, her på Nordiske Mediedager, blir ny «Director of Information Security» i New York Times’ redaksjon. Illustrasjon: Ståle Grut / NRKbeta på bakgrunn av foto fra Nordiske Mediedager (CC BY-SA 2.0)

Den norske sikkerhetseksperten Runa Sandvik blir New York Times’ nye direktør for informasjonssikkerhet.

— Jeg gleder meg til å jobbe med alle de dyktige journalistene i redaksjonen. Jeg er spent på å ta utfordringen med å videreutvikle sikkerheten i et stort og viktig mediehus som New York Times, sier Sandvik til NRKbeta.

Hun annonserte selv nyheten på Twitter i dag. Hun er tidligere utvikler i TOR-prosjektet og teknisk rådgiver for stiftelsen Freedom of the Press. Edward Snowden sitter i organisasjonens styre, og har møtt Sandvik flere ganger.

Sandvik har selv skrevet om deres første møte på et «krypto-party» på Hawaii, hvor folk kommer sammen for å lære kryptering. Dette skjedde før Snowden ble en av verdens mest omtalte varslere.

Hun intervjuet også Snowden på Nordiske Mediedager i 2015. Intervjuet er tilgjengelig i opptak og via Sandviks transkripsjon.

Edward Snowden intervjuet på direkten under Nordiske Mediedager Foto: Nordiske Mediedager
Edward Snowden intervjuet på direkten under Nordiske Mediedager Foto: Nordiske Mediedager

Våpenhacker

Sandvik skapte også overskrifter da hun sommeren 2015 hacket seg inn på et smartvåpen, og dermed kunne overstyre den automatiske riflen:

Foredrag i Norge

Sandvik kommer til SKUP-konferansen i Tønsberg i april. Der skal hun holde foredrag om hvordan man skjuler sine spor med anonymiseringsverktøyet Tor og – treffende nok – hvordan mediehusene kan sikre seg mot at uvedkommende får tilgang til journalistenes utstyr og kommunikasjon.

I tillegg kan du se Runa på konferansen «One Day of Internet of Things» i Oslo, 17. mars, hvor hun skal snakke om hva hun lærte av å hacke en skarpskytterrifle.

Vi anbefaler dette intervjuet i Dagens Næringsliv for den som vil lære mer om Runa Sandvik og hennes arbeid.

Hva synes du om at New York Times får en (norsk) sikkerhetsekspert?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.