nrk.no

The NRKbeta doctrine

Kategorier: DRM, English-articles, Fildeling & Video

Orange Glow by Matthew Clark on Flickr CC BY

(Norsk versjon rett under den engelske)

English version

Some weeks ago NRK – Norwegian Broadcasting put up one of the most popular shows in Norway on bittorrent. For free, with no DRM, no country restrictions. It has been a huge success and so far about 100 000 episodes have been downloaded by our readers! After being featured on boingboing and digg, Eirik Solheim of NRK was interviewed by the German website Tagesschau:

If you want control of your content you need to lock it down in a vault and never show it to anyone. We gave up control of our content the day we started broadcasting. For years our most popular content have been available on BitTorrent and on sites like YouTube anyway. DRM doesn’t work. The only way to control your content is to be the best provider of it. If people want it on YouTube then you should publish it on YouTube or in a system that give the same experience. If people want it on BitTorrent then you should provide that. If you do it right people will come to your official publish point and you’ll end up with more control.

Tjervaag calls this «The NRKbeta doctrine»:

I hereby coin the NRKbeta Doctrine: The only way to control your content is to be the best provider of it.

Yesterday we saw that the creators of South Park has understood the NRKbeta doctrine! Now you can see all episodes of South Park at southparkstudios.com. Why go somewhere else when you can see everything South Park on the South Park website?

Norsk versjon:

For en stund siden la vi i NRK ut Lars Monsen «Nordkalotten 365» som nedlasting i bittorrent. Det ble en kjempesuksess – og i skrivende stund har nærmere 100 000 episoder blitt lastet ned (fordelt på 8 episoder). I forbindelse med all oppmerksomheten rundt dette ble Eirik Solheim intervjuet av Tagesschau. Og hadde blant annet følgende uttalelse:

If you want control of your content you need to lock it down in a vault and never show it to anyone. We gave up control of our content the day we started broadcasting. For years our most popular content have been available on BitTorrent and on sites like YouTube anyway. DRM doesn’t work. The only way to control your content is to be the best provider of it. If people want it on YouTube then you should publish it on YouTube or in a system that give the same experience. If people want it on BitTorrent then you should provide that. If you do it right people will come to your official publish point and you’ll end up with more control.

Tjervaag har nå kalt dette «The NRKbeta doctrine»:

I hereby coin the NRKbeta Doctrine: The only way to control your content is to be the best provider of it.

Senest i går så vi at skaperne av South Park har skjønt NRKbeta-doktrinen!

72 kommentarer

 1. Det er bare å si Amen.
  Vil også benytte anledningen til å kaste meg på hyllesten av NRKbeta som en enestående og viktig «tenketank» – med en redaksjon som har høy kompetanse og diskusjoner med høy saklighet. Det ble innført en ny tidsregning med dere: før og etter NRKbeta.

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Tusen takk, PerA! Det er utrolig inspirerende å jobbe med disse tingene når vi får høre så fine ting! 🙂

 3. Canada following the NRKbeta doctrine « Bente Kalsnes’ blog

  […] Does this mean that CBC is also following the NRKbeta doctrine: ” The only way to control your content is to be the best provider of it”? […]

 4. Jeg kunne ikke vært mer enig! Dette minner meg også om hva Cory Doctorow skrev da han nevnte Chris «Long Tail» Anderson sin nye bok Free på Boing Boing:

  The market for digital goods isn’t a market for goods at all: since the potential customers can choose to get all digital goods for free on the darknet, the digital goods market is actually a digital services market: what iTunes Store and the rest sell is the service of getting the digital files in a way that’s easier, smarter, or faster. The end «product» is the same (actually, the end product is often superior when you download it for free than when you pay for it — the paid-for versions are often crippled with DRM, something that file-sharers thoughtfully remove for you before uploading).

  Selv om jeg egentlig vet de tingene fra før, så var det en skikkelig «eye opener» for meg, som har fått meg til å se på ting anderledes. Poenget er tjenestene, og hvor gode/brukervennlige/etc. de er, ikke produktene!

  Og det er virkelig godt (og betryggende med tanke på deres framtid) å se at noen innen NRK har forstått dette allerede (og at NRK gir dere spillerom), for det er det desverre ikke så mange andre som har.

 5. «Why go somewhere else when you can see everything South Park on the South Park website?»

  Problemet med southparkstudios er vel at episodene må sees i nettleseren. Jeg foretrekker å se slikt på TV-en, rompa godt plassert i sofaen. Derfor vinner «pirat»-xvid over southparkstudios.

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Godt poeng, Kjetil. Helt enig.

  Men er ikke det et tidsspørsmål? Akkurat som at du nå kan se alt på YouTube hvis du har en AppleTV? Mye mere komfy å sitte med en fjernkontroll i sofaen. Hvis bare Apple og andre som lager dingser for nettet mot tv (Microsoft Media Center f. eks.) kunne åpnet opp systemene litt. Så kunne man programmert løsninger som gjorde at man brukte videoene fra f. eks. South Park Studios på den store skjermen sin ved hjelp av en fjernkontroll.

  Akkurat på dette tidspunktet i historien sitter bare de ivrigste teknologifrelste og ser innhold fra PCen på den store skjermen i stua.

  Etterhvert som det kommer løsninger som funker og er enkle, vil vi vel alle gjøre det?

  Og da gjelder NRKbeta-doktrinen selvsagt igjen. At folk vil komme til deg om du er den beste tilbyderen av innholdet.

 7. Jeg kaster meg på jeg også! I mine øyne er NRKbeta allerede en institusjon av dimensjoner. Vi trenger en såpass framifrå gjeng som dere, plassert MIDT i statskanalen! STÅ PÅ!

  Mitt største kompliment er imidlertid følgende:
  Jeg er av den «gamle skolen» som ikke digger RSS-feeds. Jeg har derimot en «fast surferunde». I årevis har jeg har jeg hatt den samme runden, og nå er NRKbeta en del av den! Gratulerer! 😉

 8. Slutt å jabb og se nå å få fiksa et skikkelig format på nett-tv slik at andre enn M$ Windows-brukere kan få tilgang til innholdet. Hva med å legge NRK-innholdet på High-Def YouTube da? Torrents? Hva som helst bare vi slipper dette M$-tullballet. Jeg kan lage meg en video og se den fra iPoden min (via youTube), men å få sett Nytt på Nytt; nei da må jeg faen meg kjøpe en Windows-lisens.

  Btw: SouthPark har nå ligget ute i mange ÅR; dette skjedde ikke i forbindelse med at en eller annen byråkrat fra NRK uttalte seg hypotetisk om hvor fint det hadde vært om NRK hadde gjort noe helt annet enn det de faktisk gjør i dag.

  «Stop talking – start providing.» 🙂

 9. @Sverre: Trur ikke Øyvind mente at det er pga NRK at de har lagt ut alle episodene, men at pga at SP folka har skjønt at de må vær den beste tilbyderen av serien. Og det er først nå det ligger lovlig ute, før var det bare piratsider.

 10. Eirik Solheim (NRK)

  @Sverre:
  (Det er Eirik Solheim, «han derre byråkraten som uttaler seg hypotetisk» som skriver.)

  Vi jobber med nytt format på Nett-TV. Basert på Flash, H.264 og et åpent API. I mellomtiden har vi også lagt inn Silverlight for å øke tilgjengeligheten på den eksisterende:
  http://nrkbeta.no/nrk-nett-tv-med-silverlight/

  Vi eksperimenterer med BitTorrent:
  http://nrkbeta.no/bittorrent/

  Vi planlegger en utvidelse av podcast / nedlasting av stoff i H.264 og flere kanaler i Miro.

  Og forøvrig: Vi tar ikke på noen måte æren for noe av det som har blitt gjort med South Park. Når det gjelder CBC kan vi ta litt av æren siden de har henvist til NRK og det vi har gjort med BitTorrent i sine pressemeldinger.

  «Stop complaining, start reading.»

 11. Så lenge NRK-ansatte går inn og sletter poster på «nrkbeta»-bloggen deres, som liksom skal være så jævla «demokratisk», er det vel lite håp for at våre røster skal bli hørt. Kos dere som lønnsmottagere. Jeg holder ikke pusten.

 12. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har sjekket, Sverre – og ingen av oss har slettet noen innlegg. Har du postet ett innlegg som senere er borte? Eller noe som rett og slett ikke kom på?

 13. Latsida » Blog Archive » Piratkopiering og musikk

  […] Når plateselskapene nå fortsatt konsentrerer seg om forbud, trusler og søksmål framfor å aktivt utnytte de mulighetene som faktisk ligger i for eksempel fildeling, er de dømt til å tape. Den såkalte “NRK Beta-doktrinen” går ut på at den eneste måten å ha kontroll på produktet ditt, er å være den beste tilbyderen. Alternativet er å låse produktet ned og aldri vise det til noen. […]

 14. Gulltaggen 2008: “Piracy kills music” årets internettstrategi = latterlig

  […] Kjøp av musikk på mobil er fortsatt suppetregt, det er fortsatt DRM på store deler av den musikken som selges, det er altfor dårlige løsninger for nedlasting av tidligere kjøpt musikk og det tar altfor lang tid fra et album kommer ut til det kommer i nettbutikker over hele verden. Inntil platebransjen løser disse problemene så har de seg selv å takke. De har en vare som folk vil ha, men klarer ikke å levere den raskt og enkelt til folk. De klarer ikke å følge NRKbeta-doktrinenen: […]

 15. Ronny-Andrés absolutisme — Facebookgruppe fikk Coca-Cola til å snu

  […] Det er veldig bra at Coca-Cola, et av de største merkevarene i verden, hører på kundene sine, ikke minst følger dem opp, på lik linje som NRK. Har Facebook blitt et politisk talerør for oss “dødelige” med grupper som “Stop this artist, this man is a monster” og “Boikott Shell og Statoil“? […]

 16. CNN selger t-skjorter med nyhetsheadlines

  […] Et lite psssst til NRK Aktivum- vårt kommersielle datterselskap – i den forbindelse: Som noen av dere husker ble det endel rabalder da en nettbutikk solgte t-skjorter med tekster fra Ut i vår hage 2. I debatten rundt dette internt i NRK var det endel som mente at NRK var altfor sene når det gjaldt å få ut t-skjorter med de tingene folk ønsker. I tråd med “The NRKbeta doctrine” gjelder det å være den beste leverandøren av innholdet ditt, ellers mister du salget til konkurrenter. NRK Aktivum selger kule t-skjorter gjennom nettbutikken Probat. Men de er basert på arkivting, ikke ferskvarer. […]

 17. Filmarkivet.no åpner seg

  […] Artikkelen til Rushprint nevner NRKbeta-doktrinen, som du finner her. filmarkivet.noDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

 18. Here we go again

  […] For en allmennkringkastingen NRK er utfordringen snarere å passe på å være beste tilbyderen av vårt eget innhold på nye medieplattformer slik den er formulert i NRKbeta-doktrinen. […]

 19. Public netcasting beta | typo(s), tendency and text

  […] Das ist irgendwie schade. Warum nicht die Öffentlichkeit an den internen Überlegungen teilhaben lassen, warum nicht erstmal die Entwicklungen verfolgen und probieren und gleichzeitig die Gebührenzahler_innen darauf antworten lassen? So macht es beispielsweise NRKbeta, eine Versuchsplattform des norwegischen öffentlich-rechtlichen Rundfunks NRK. Hier wird über grundsätzliche Entwicklungen des Internets und die Zusammenhänge mit anderen Medien geschrieben, aber auch selbst entwickelte Überlegungen und Lösungen beschrieben. Und das alles geschieht unter dieser Maxime: The only way to control your content is to be the best provider of it. […]

 20. Timbuktu lanserer single – på Piratebay

  […] Martin twittrer og sier at Timbuktu har skjønt NRKbeta-doktrinen: The only way to control your content is to be the best provider of […]

 21. Monty Python på YouTube

  […] var dette med å få kontroll på innholdet ditt ved å være den beste tilbyderen av det. Og Monty Python sier det selv. I tre år har dere rappet innholdet vårt. Da kan vi like godt […]

 22. Gleder meg til å lage en nrk nett-tv klient til XBMC 😀 live-streams blir vel også tilgjengelig?

 23. Trenger NRK et internettkurs?

  […] minner på litt om det som omtales som NRKbeta-doktrinen: Har du laget noe, kan du velge å låse det ned i en safe og aldri vise det til noen. Ikke noe bra […]

 24. Du ville ikkje stele ein bil at Stian til venstre

  […] 1) Å stele ein bil og laste ned ein film er ikkje det same. Bilen forsvinn om eg stel han, det eksisterer berre eit eksemplar av den bilen. Men filmen som eg lastar ned er ein kopi. Du kan diskutere om det er etisk riktig å gjere noko sånt, men poenget er at det er forskjell på ein bil og ei .avi-fil. 2) Eg har kjøpt, ærleg og lovleg, ein film på DVD. Kva er det fyrste eg får sjå? Jo, formaningar om at eg ikkje må laste ned filmar ulovleg. Her har du taktikk for å få folk til å slutte å kopiere: Plage dei som har gjort det riktige. Industrien har mykje å lære av lille Noreg. […]

 25. YouTube ruller ut HD for alle

  […] om du er i USA, og sperrer dem for visning i f. eks. Norge. Det gjelder blant Kanye West og Akon. Skal de aldri lære??? Disse videoene havner da på fildeling i stedet, og plateselskapene mister både visninger, […]

 26. Prikk prikk prikk

  Ser ut til at NRKbeta-doktrinen virker bra for Monty Python også. Fra YouTubes blogg:

  «[W]hen Monty Python launched their channel in November, not only did their YouTube videos shoot to the top of the most viewed lists, but their DVDs also quickly climbed to No. 2 on Amazon’s Movies & TV bestsellers list, with increased sales of 23,000 percent.»

 27. Maktmisbruk, og hvordan unngå sensur | snever

  […] viser en total uvillighet til å lytte til hva kundene vil ha og hvordan de vil ha det. Hvorfor er NRKbeta-doktrinen så vanskelig å lære? Det er utenfor min fatteevne at de fortsatt ikke skjønner at de står midt […]

 28. Ja til vilkårlig sensur av internett « Dyade-bloggen

  […] Det spørs om ikke NRKbeta-doktrinen er den mest fornuftige innfallsvinkelen på fildelings-problematikken (takk til Snever for […]

 29. Piratsirkuset ruller videre | snever

  […] ble kjøpt fordi de var det beste tilbudet den gang, ikke fordi de var et godt tilbud. Her kommer NRKbeta-doktrinen på banen igjen: De var den beste tilbyderen, dermed solgte de. I dag sitter The Pirate Bay på et […]

 30. The NRKBeta doctrine and the spectrial « VideoFokus – Haakon Sengsvoll

  […] Bay, Twitter trackback The only way to control your content is to be the best provider of it. The phrase was used by Erik Solheim in an interview with Tagesschau to explain NRK’s policy of using […]

 31. Party med Josh – genial ide for artister

  […] Freese tar NRKbeta-doktrinen på alvor: Vær den beste tilbyderen av ditt eget materiale – da vinner du. Josh kommer med nytt […]

 32. Norwegian Broadcasting Corporation sets up its own bittorrent tracker

  […] NRK is license funded and aims to reach their audience with the best possible quality. Tests with traditional download methods have proven difficult because of the large files and extreme load on the servers. “By using BitTorrent we can reach our audience with full quality media files. Experience from our early tests show that if we’re the best provider of our own content we also gain control of it.” […]

 33. Norwegian TV Deploys Their own BitTorrent Tracker. « The Purple Flagship

  […] Norwegian TV Deploys Their own BitTorrent Tracker. By purpleflagship Categories: BitTorrent and Olde Media Tags: BitTorrent, Norway, NRK, NRKbeta Yesterday NRK announced that they will start up their own BitTorrent Tracker using the same beerware licensed OpenTracker that The Pirate Bay has been using for several years now. They will also supply Norwegian subtitles to all content and promise to link to your subs if you add more languages to that. Why are they doing this? By using BitTorrent we can reach our audience with full quality media files. Experience from our early tests show that if we’re the best provider of our own content we also gain control of it. […]

 34. NRK viser vei når det gjelder innholdsdistribusjon på nett – Kuttisme.no – En blogg om internettmarkedsføring, webutvikling og webanalyse

  […] Jeg liker NRKbeta-doktrinen […]

 35. najs.no » Blog Archive » Biggest norwegian broadcasting company starts own bittorrent tracker

  […] (yes, the same tracker used by thepiratebay.org) for providing content under the doctrine “The only way to control your content is to be the best provider of it. […]

 36. The NRKbeta doctrine « Mic’s

  […] The NRKbeta doctrine 10/03/2009 @ 10:12 Segnalazioni » [ citazioni | copyright […]

 37. La migliore dottrina su BitTorrent arriva dalla fredda Norvegia – The New Blog Times

  […] norvegese, che ne ha fatto la propria dottrina e che già fin dallo scorso anno ha iniziato a distribuire, in via sperimentale, parte dei propri contenuti tramite BitTorrent, vale a dire in rete Peer To […]

 38. links for 2009-03-12

  […] The NRKbeta doctrine The only way to control your content is to be the best provider of it. (tags: content internet) This entry was posted in Delicious. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. « links for 2009-03-11 […]

 39. Jens O. » Blog Archive » Öppet brev om Telekompaketet och de mänskliga fri- och rättigheterna

  […] Norge ligger här i fronten, med NRK:s nya satsning på öppenhet och tillgänglighet. […]

 40. Jens O. » Blog Archive » Hur skall vi ha det Åsa Torstensson? Nedlåst internet eller som i Norge?

  […] är en utveckling vi inte vill se här hemma, det vi vill ha är detsamma som Norge. Här går NRK i främsta ledet, för ett modernt media företg. Sverige och EU ser nu ut att halka efter den övriga världen, […]

 41. Jens O. » Blog Archive » Stoppa ett kabel-TV-internet!

  […] vi borde göra, är vad Norge skall införa. Norge ligger här i fronten, med NRK:s nya satsning på öppenhet och tillgänglighet. Tesen är att göra det bättre och med en högre kvalité, än vad andra fildelningstjänster kan […]

 42. Jens O. » Blog Archive » Att starta ett fullt krig mot sina egna kunder

  […] paradis säger Peter Wolodarski. NRK ser det som en affärsmöjlighet. Kulturbloggen påvisar att det är ett led, i Alliansens strategi “Se bara dagens […]

 43. Nyttig programvare « fredsnotes

  […] emerged: Miro. It has a much nicer interface that VLC and through partnerships like the one with NRK beta it offers easy access to online content. I started using it for all the video content on my machine […]

 44. Susan Boyle-suksessen på YouTube er NRKbeta-doktrinen i praksis

  […] NRKbeta-doktrinen sier at den eneste måten å kontrollere innholdet er å være den beste tilbyderen av det. Det har “Britain’s got talent” fått erfare de siste dagene. Susan Boyle er den mest omtalte damen på planeten for tiden, men det var ikke showet selv som la ut videoen som alle snakker om på YouTube. […]

 45. Platekompaniet. Utan DRM. | /dev/urandom

  […] tilbyr eit betre produkt! Uavhengig av pris. Kanskje Platekompaniet burde lese seg opp på NRKBeta-doktrinen? If you want control of your content you need to lock it down in a vault and never show it to […]

 46. #ViacomFail #DailyShowFail #ColbertFail « Anders Husa Blog

  […] NRKBeta-doktrinen heter det “the only way to control your content is to be the best provider of it“. Jeg skulle ønske flere kunne innse dette. Dersom du tilbyr topp kvalitet, og den enkleste […]

 47. Kjære musikkbransje, hvor dumme er dere egentlig? – Trond Sjøvang

  […] betale dersom man gjør produktet tilgjengelig, i god kvalitet, på en enkel måte. For å sitere NRKBeta.no: «The only way to control your content is to be the best provider of […]

 48. Ikke «dobbel betaling» på nrk.no

  […] Vi ønsker å gjøre så mye som mulig tilgjengelig på så mange plattformer som mulig. Vi ønsker å følge prinsippet om å være den beste tilbyderen av vårt eget innhold. […]

 49. Bruk nettet, for svingende! Del 2 | børge forteller om livet

  […] I tillegg går du glipp av tilgang til statistikken for videoen, som alltid er morsomt å ha. Husk NRKbeta-doktrinen: The only way to control your content is to be the best provider of it. Husk også lærepengen fra […]

 50. Mediebransjens svar på elg i solnedgang

  […] og distribuere helt selv. Dette stiller økte krav til enkelhet og brukervennlighet. Dersom ikke du er den beste tilbyderen av ditt eget innhold finner folk det et annet sted. Og om de ikke finner det et annet sted tar de tak i innholdet og […]

 51. Sterkt! Godt at vi har NRK å jeg håper de klarer å kjøre samme løpet videre fremover uten å bli korruptert =) GÅ GÅ NRK!

 52. renaissance chambara | Ged Carroll – Jargon watch: ambient tourism

  […] a refreshing view on […]

 53. Netflix slår piratene i USA

  […] Vi her i NRKbeta har lenge ment at “den eneste måten man kan beskytte innholdet sitt på, er å være den beste tilbyderen av det.” Vi har til og med vært såpass heldige at vi har fått døpt dette til NRKbeta-doktrinen. […]

 54. Hvordan ta vare på de suksessfulle amatørene? | Norges Innsamlingsråd

  […] det vi ønsker. NRK Beta (NRKs sandkasse for teknologi og nye medier) har laget følgende doktrine:The only way to control your content is to be the best provider of it. Altså: vil du at tilhengerne dine skal si ting på din måte, må du fortelle dem hva de skal […]

 55. P3.no Musikk » – Brannslukking av Google

  […] Vi holder oss til NRKbeta-doktrinen som lyder: Den eneste måten å kontrollere innholdet ditt på, er å være den beste tilbyderen av […]

 56. Lær av timelapse-stjernen

  […] ser også ut til at han omfavner NRKbeta-doktrinen, da hans motgift mot piratkopiering er “Make it cheap, easy, and […]

Kommentarfeltet på denne saken er stengt