nrk.no

Slik skjuler norske pedofile seg fra myndighetene

Kategori: Scandiland

Illustrasjonsbilde: simonlesleyphotography på Flickr.

Avansert krypteringsløsning som i utgangspunktet var utviklet for det amerikanske militæret, gjør det mulig for pedofile å holde seg anonyme på nettet.

Tor-nettverket, et system som gjør det mulig å omgå sensur i regimer hvor ytringsfriheten er satt til side, har blant annet gjort det mulig å få informasjon ut av Egypt under den arabiske våren.

Systemet ble i utgangspunktet utviklet av den amerikanske marinen. De hadde behov for et system som la til rette for en sikker kommunikasjonsåre for soldater i felten, uten at landet soldaten oppholdt seg i kunne få tilgang til innholdet.

I senere tid har programvaren blitt lagt ut åpent på nettet, og utviklingen gjøres nå av The Tor Project.

Nettverket anonymiserer brukernes geografiske plassering ved at forespørselen sendes kryptert gjennom flere servere som er spredt rundt om på kloden. Dette gjør det mulig å dele informasjon uten at verken myndigheter eller andre som overvåker eller sensurerer internett får innsyn i kommunikasjonen.

Denne animasjonen viser hvordan trafikken beveger seg gjennom Tor-nettverket. Animasjon: Mari Grafsrønningen/NRK.
Denne animasjonen viser hvordan trafikken beveger seg gjennom Tor-nettverket. Animasjon: Mari Grafsrønningen/NRK.

Også NRK benytter seg av Tor-nettverket for sikkert mottak av tips fra publikum.

Det er med andre ord flere gode sider ved Tor, men nettverket benyttes også av pedofile for å kommunisere og utveksle bilder og video på nettet.

Tor-nettverket utvider internettets verden med tusenvis av nye nettsider, som gir brukeren tilgang til innhold som ellers ikke er tilgjengelig. En av disse nettsidene er forumet Scandiland, som vi omtalte tidligere i dag.

Krypterer disker med materiale

Brukerne av Scandiland benytter seg av avansert kryptering og omfattende sikkerhetsregimer for å verne om sikkerheten. I tråder på forumet debatterer brukerne hvilke krypteringsløsninger som fungerer best, og hvilke forholdsregler man bør ta for å ikke kompromittere egen identitet.

Et av verktøyene som debatteres heftig er TrueCrypt, en programvare som kan brukes til å lage krypterte volumer. Disse volumene er det nærmest umulig for uvedkommende å få innsyn i. Den norske brukeren «Illumino» forkynner dette programmet for Scandilands øvrige brukere:

«Som pedo føler jeg det er viktig å beskytte og gjemme alt «materialet» jeg har på datamaskinen min, først og fremst slik at venner og familie ikke oppdager noe av det når de bruker den. Men også for å beskytte meg mot polisen hvis de skulle banke på døra.»

Tidlig i fjor annonserte derimot TrueCrypts anonyme utvikler at programvaren ikke lenger kommer til å bli vedlikeholdt, og at brukerne burde se etter andre alternativer.

I kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer om NSAs masseovervåkningsprogrammer, har mange satt spørsmålstegn ved om TrueCrypt også er kompromittert. En uavhengig sikkerhetsgjennomgang av programvaren ble gjennomført tidlig i april, uten noen indikasjoner på programmet inneholder sikkerhetshull.

Scandilands brukere er heller ikke videre bekymret:

«Den seneste udgave, har vi jo alle brugt i flere år, uden vi har hørt om folk er blevet bustede pga. TrueCrypt. Så klap hesten, ingen problemer lige pt.», skriver den danske brukeren «ScandiAdmin».

Til tross for at programvaren ikke lenger vedlikeholdes, er TrueCrypt fortsatt en av de mest brukte krypteringsløsningene på verdensbasis, og er på ingen måte et verktøy som utelukkende brukes av pedofile.

I all hovedsak skiller ikke sikkerhetsregimene til teknisk kompetente pedofile seg nevneverdig fra de som benyttes av advokater, journalister og menneskerettighetsaktivister.