nrk.no

NRK avslører: Skandinaviske pedofile samles på skjult forum

Kategori: Scandiland


NRK avslørte onsdag hvordan nettforumet Scandiland har vært et slags fristed på nettet for et stort antall personer fra Norge, Sverige, Danmark og andre nordiske land med pedofili som interesse. Skjult bak kraftig anonymiseringsprogramvare snakker de om voldtekt av barn og hvorvidt man kan møtes for å danne hemmelige foreninger, uten frykt for represalier fra det øvrige samfunnet.

Årsaken til at personene som bruker nettstedet føler seg trygge er at hele forumet ligger på det såkalte «mørke nettet» – en del av internett som er konstruert for å skjule identiteten til brukerne og tilbyderne av nettjenester.

Over lengre tid har NRK fulgt aktiviteten på det mørke nettet, og spesielt forumet Scandiland. Aktiviteten går fra prinsippielle debatter om begrepet og fenomenet pedofili i samfunnet – til deling av poserende barn i seksuelle positurer.

Totalt er det rundt 1 100 brukere, og NRKs undersøkelser viser at mer enn en av fem av disse kan komme fra Norge.

Kripos frykter at normalisering kan øke overgrepsfaren

Kripos kjenner til slike forum, og de liker ikke det de ser.

– Disse arenaene på nettet er åpenbart bekymringsfulle fra politiets ståsted. Brukerne føler lav risiko og det er fokus på normalisering der de snakker om lovbruddene som felles interesser og uten noen motstand, sier politioverbetjent Emil Kofoed som jobber med å etterforske seksuelle overgrep mot barn hos Kripos.

Emil Kofoed i Kripos
Emil Kofoed i Kripos følger med på spredningen av overgrepsmateriale. Foto: Espen Andersen/NRK

Kripos forteller at de følger med på ulike nettverk, også på det mørke nettet, for å avdekke og forhindre seksuelle overgrep mot barn.

Forumet som eksisterer på Tor-nettverket er spesielt bekymringsfullt fordi tonen mellom brukerne omtaler lovbrudd som noe helt normalt.

– Slik normaliserende kontakt vi ser på slike nettverk mener vi er med på å forsterke faren for at personer med fantasier kan komme til å begå overgrep i virkeligheten, sier Kofoed i Kripos.

Tillater ikke nakenbilder, men kan likevel bryte loven

Det hemmelige forumet er oppdelt i mange ulike arenaer, og det deles mange bilder.

Selv om det deles bilder har forumet en tydelig selvjustis der nakenbilder er strengt forbudt. For de som står bak samlingsplassen for skandinaviske pedofile på det mørke nettet mener at de da kan holde seg innenfor loven.

Forumets kategorier
Forumets kategorier

«Ingen CP. Hvad er så tilladt?», skriver administratoren av forumet.

CP er en mye brukt forkortelse for child porn, og administratoren forklarer at alle bilder av både barn og voksne er tillat så lenge de har klær på.

Mesteparten av bildene fremstiller likevel barna på en seksualisert måte, enten i form av positur, bekledning, utsnitt eller tekstlig beskrivelse av bildet.

Kripos er overfor NRK tydelige på at også denne typen bilder i noen tilfeller kan være i strid med norsk lov.

– Etter norsk lov er all seksuell framstilling av barn under 18 år forbudt. Da går ikke grensen for om barnet er med eller uten klær, sier politioverbetjent Emil Kofoed.

Psykolog: Pedofile kan kontrollere driftene sine

Jim Aage Nøttestad er psykolog på Brøset kompetansesenter og har blant annet drevet terapi med pedofile. Han sier at selv om man er pedofil, trenger man ikke forgripe seg eller se på overgrepsbilder og film.

Jim Aage Nøttestad
Psykolog Jim Aage Nøttestad har også vært sakkyndig i flere saker om overgrep mot barn (foto: Mari Langva/NRK).

– Jeg har gruppebehandlinger av pedofile i fengsel, og jeg opplever at de fleste ønsker å få kontroll på følelsene sine, og er motivert for å endre seg, sier han.

Psykologen har fått se noe av aktiviteten som skjer på forumet Scandiland, og reagerer klart og tydelig på formålet med nettstedet.

– Dette er definitivt nettsider som legitimerer overgrep, sier Nøttestad.

Han sier det blir merkelig at de både har klare interne regler, og samtidig helt åpent uttrykker seksuelle kommentarer knyttet til bildene av barn med klær på.

– Det blir rart at de unnskylder disse såkalte uskyldige bildene. Man viser ikke bilder av påkledde barn og samtidig viser sin seksuelle attraksjon. Da er ikke bildene uskyldige, sier psykologen.

Nøttestad sier til NRK at både ved overgrep og ved deling av bilder er det alltid ofre, og at dette forumet nettopp mangler et fokus på dem.

– Ved å fokusere på ofrene blir ikke pedofili like uskyldig som det de prøver å fremstille her. De som henter ned sånne bilder, er også med å opprettholde et marked for misbruk av barn, sier han.

Mange er også på grovere sider

Scandiland er slett ikke den eneste siden rettet mot pedofile på det mørke nettet. Forumet er også langt fra det verste og sprer ikke den groveste formen for overgrepsmateriale.

På et av de andre foraene på det mørke nettet deler pedofile grove overgrepsbilder.
På et av de andre foraene på det mørke nettet deler pedofile grove overgrepsbilder.

Forumet er bare én av hundrevis av nettsider på det mørke nettet som er myntet på pedofile. En stor andel av disse inneholder grovt overgrepsmateriale hvor barn er involvert.

En studie utført ved University of Portsmouth hevder at 80% av trafikken til og fra Tor-noder på det mørke nettet kan kobles til pedofilt innhold. Undersøkelsen har da sett på oppslag til så kalte skjulte tjenester (hidden services) og trukket fra automatisert trafikk fra ondsinnet programvare laget av datakriminelle.

Forumet Scandiland er likevel spesielt fordi det er spesifikt rettet mot personer med skandinaviske språk, og engelsk ikke aksepteres av de som driver det skjulte nettstedet.

NRK har over en lengre tidsperiode overvåket flere forum på det mørke nettet, og kan fastslå at flere av brukerne på Scandiland også er til stede på andre arenaer.

Av de 1115 brukerne som er registrerte på Scandiland, finner vi 450 av de samme brukernavnene på et forum hvor hovedformålet er å dele overgrepsmateriale. Mange av disse brukerne har høy aktivitet på begge forum.

Denne grafen viser seks norske brukeres aktivitet på tvers av forum.
Denne grafen viser seks norske brukeres aktivitet på tvers av forum.

Dette stemmer med oppfatningen Kripos har av de som bruker disse sidene.

– Vi ser på disse arenaene at de deler både råd og seksuelle fantasier. Derfor ser vi det som sannsynlig at de fortsetter på andre forum også, sier politioverbetjent Emil Kofoed hos Kripos.

 – Tror dere at de utveksler ulovlig overgrepsmateriale etter å ha møtt hverandre på forumet?

– Det blir fort spekulasjoner, men vi ser generelt at brukere er interessert i å dele overgrepsmateriale med hverandre. Da bruker de den teknologien som passer dem, svarer Kofoed.

Utviklerne: Tor brukes til mange gode formål

Tor-nettverket ble opprinnelig utviklet med støtte fra den amerikanske marinen for å muliggjøre sikker kommunikasjon over åpne nettverk.

Nå drives og videreutvikles programvaren av en egen uavhengig stiftelse, og brukes av alt fra dissidenter, journalister og pedofile.

Stiftelsen Tor Project er opptatt av hvordan Tor-teknologien er viktig for mange gode formål. Personer med onde hensikter er til stede, som også andre steder i samfunnet, men i mindretall ifølge stiftelsens talskvinne.

– Vi er ikke glade når folk med onde hensikter bruker vårt nettverk, men mange bruker systemet til gode formål. Blant annet bruker både journalister, menneskerettighetsaktivister og personer på flukt fra voldsmenn Tor for å sikre sin nettbruk, sier talskvinne Kate Kraus i Tor Project til NRK.

Norske Runa Sandvik har vært med å utvikle Tor Project og sier bare 1,5 prosent av all trafikk som går igjennom Tor-nettverket hver dag går til skjulte tjenester. Tor Project mener forskingen som hevder at 80 prosent av trafikken på Tor kan kobles til pedofilt innhold, ikke er troverdig.

Ustabile nettsider og hvite riddere

Ved publiseringstidspunkt får vi ikke kontakt med serverne til Scandiland. Det er som om siden aldri har eksistert. Men dette er ikke en ukjent situasjon på Tor-nettverket: Det mørke nettet har et notorisk rykte for å være ustabilt, og det er ofte vanskelig å få kontakt med de mest kontroversielle nettsidene.

Ulike aktivistgrupper, deriblant hackerkollektivet Anonymous, angriper regelmessig nettsider som avviker fra deres moralske kompass.

Tidlig i fjor lanserte Anonymous «Operation Pedo Takedown», som er en målrettet aksjon for å fjerne overgrepsmateriale fra nettet. Disse hackerne omtales ofte som hvite riddere, noe som betyr at de hacker med gode intensjoner.

Rykter på en av Tor-nettverkets åpne debattflater hevder at denne gruppen har tatt ned flere overgrepsforum på Tor-nettverket. Det har ikke lykkes NRK å bekrefte dette. Vanligvis kommer de fleste tjenestene opp igjen etter kort tid.