nrk.no

Ny videoløsning på NRKbeta

Kategorier: NRKbeta & Video


En liten test ble plutselig til en komplett Nett-TV for NRKbeta. For en stund siden begynte vi å gjøre noen tester av en webserver som heter LightTPD. For å se om den kunne fungere bra for levering av lange videofiler i MPEG4. En sykt effektiv mann ved navn Henrik Lied hjalp oss å sette det opp. Han pleier å løse ting ved hjelp av programmeringsrammeverket Django. Med denslags rammeverk går ting fort.

Kort om løsningen:
– Videoene kodes til MPEG4 H264
– Størrelse: 512×288
– Båndbredde: ca 1 mbit/s
– Filserver: LightTPD
– Flashspiller: JW Player

Dette er ikke et komplett tilbud eller NRKs nye Nett-TV. Det er et av NRKbetas mange eksperiment. Innholdet i denne løsningen er det som finnes av videoer som vi har omtalt eller vist på NRKbeta. Som alltid kommer vi til å benytte erfaringene vi får fra dette eksperimentet inn i videre arbeid med NRKs øvrige systemer.

Her er et eksempel på en video hentet og limt inn fra vår nye videoside:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Vi benytter en løsning som kalles pseudo-streaming. Kort fortalt betyr det at dere kan starte en video hvor dere vil. Dere trenger ikke starte på begynnelsen og vente på at videoen skal «bufre» frem til det punktet du vil spille av. Her kan dere hoppe frem og tilbake helt fritt. Dere kan jo teste med en episode av Nordkalotten 365. Den er nesten 30 minutter.

Andre funksjoner som allerede er på plass:
– Direktelink til alle videoklipp for nedlasting og avspilling i egen player
RSS-feeds på det meste
– Linkt til torrent for filene som også finnes på torrent
– Embed-mulighet om du vil lime videoen inn på egen blogg
– Litt statistikk og trackbacks fra alle embeds
– Støtte for iPhone og iPod Touch

Ting som vi ønsker å få på plass:
– Skikkelig integrering med BitTorrent og egen tracker
– Gjøre hele forsiden Miro-kompatibel slik at den fungerer som en guide i Miro
– Bedre statistikk. På de stedene en video er limt inn på en ekstern side teller vi antallet visninger av selve flash-spilleren og ikke antallet faktiske avspillinger. Vi skulle også gjerne hatt nøyaktige data på hvor mye av videoene folk spiller.
– Om tilbudet blir populært: skalering (kjøres på begrensede ressurser i dag)
– Pluss diverse småting

Vi jobber med å få hentet over alle videoene herfra. Og har lagt inn mye allerede. Inkludert en del bonusklipp fra en konferanse som heter Siggraph. Mye spennende teknologier der.

Men som alltid. Her er vi veldig interessert i deres mening. Klikk dere rundt. Lim inn en video på bloggen deres. Sett opp abonnement på en feed i iTunes eller Miro. Lek dere. Og kom med ris og ros. Deres endringsønsker kommer selvfølgelig høyt på listen over hva vi skal arbeide med videre.

Om jeg ikke kjenner Henrik Lied helt feil, så henger han ofte rundt på internettet i nærheten av NRKbeta og svarer sikkert på intrikate tekniske spørsmål også.

66 kommentarer

  1. Dette har jeg fint lite greie på, men løsningen ser elegant ut. Spratt lynraskt til fritt valgte steder i Nordkalotten, tøft. Hvilket bringer meg tilbake til (på) en kjepphest:
    Finnes det her eller via andre verktøy en mulighet for å sette en tag på et spesifikt punkt i en webvideo?
    Det ville vært en revolusjon for oss som ønsker å diskutere det som blir sagt eller vist på tv, antakelig også for dem som av andre grunner vil vise fram en spesiell scene i en lang sending.
    Mangelen på enkel lenking direkte dit du ønsker, gjør det i dag vanskelig å bruke nettet til mediekritikk av NRK (og andre). Man må laste ned, redigere, spole, klippe og republisere, hvis jeg ikke tar feil.

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Solstad (NRK)

    Det ønsker jeg meg også, Helge. Et system der man kan tagge en del av en video. Det ville fått masse kule bruksområder:

    Innen sport kunne man tagget alle frispark, cornere, saltoer, fall, mål, smasher, hopp, feilslag, hole-in-one osv.

    Innen debatt kunne man tagget de bitene der spesifikke personer var med og dermed spilt av alt der vedkommende snakker i en sammenhengende video.

    Ditto med temaer innenfor debatter. Eller språk, partier osv.

    Om disse taggene så kunne tas ut av videoen og analyseres, f. eks. som XML-filer. Så kunne man brukt dem til forskning og statistikk.

    Man kunne også geotagget ting på samme måte.

    Faktisk hadde det vært perfekt om alle videoer hadde egne dataspor for dette: Et for generelle tags og et for geotags.

    Da kunne man skrudd tags av og på der man ville i det generelle tag-sporet. Og oppdatert geotags hver gang det ble et nytt sted.

    Dette burde Apple (Quicktime) og Microsoft (WMV) fått inn for lengst i formatene sine.

    Svar på denne kommentaren

  3. Dette ser veldig lovende ut! Kjekt å se at NRK prøver seg med Django. Det hadde vært interessant å vite hvilken database dere bruker, hvordan dere cacher og med hva (memcached?), og hvor stor trafikk oppsettet tåler (treff/sek++).

    Når jeg trykker på embed-linken så viser den ene «play»-knappen over teksten. Hvis videoen spiller viser den over teksten. Jeg bruker Safari 3.1.2 på OS X 10.5.5.

    Jeg har prøvd siden på iPhone. Det fungerer kjapt og fint over Wi-Fi, brukbart over 3G, men jeg savner et par ting:
    – link til kategorier/tagger på fremsiden, så det går an å bla seg rundt.
    – sortering etter mest vist, interessant++
    – animasjon når en trykker på en link som går til en ny side
    – markering når du trykker på en link så du er sikker på du traff den riktige. Virker på tagger men ikke på noe annet, så vidt jeg kan se.

    Svar på denne kommentaren

  4. Henrik Lied (NRK)

    @Bjarte:
    Løysinga køyrer på siste Django trunk rev. 9084. Vi køyrer ein nginx reversert proxy i front. lighttpd tar seg av mediefilene, og Apache/mod_python tar seg av sjølve applikasjonen.

    Databasen er for øyeblikket MySQL, men tenker på å porte det over på PostgreSQL etter kvart. Dette pga. interesse for GeoDjango. Einaste drawback med PostgreSQL er at search-parameteret ikkje fungerer i ORM-en (bruker FULLTEXT i MySQL).

    memcached brukast til caching rundt om på sida. Det er lite dynamisk innhold, så vi har relativt lange timeouts. Aktuelle cachekeys blir automatisk sletta når vi f.eks. legg til ein ny video.

    Kjørte ein liten lasttest på applikasjonen for nokre dagar sidan, og den tålte relativt lett 200 req/s over fem minutt. Munin viste ein load på 14, som i dette tilfellet betyr user cpu load på 60% og system 8%. Veldig ok, med andre ord. 🙂

    Skal få ordna embed-problematikken. Vi tenker på å legge den tilbake på sida, og ikkje i ein lightbox. Ser også at det er litt problematikk i IE.
    Kva trur folket om å legge boksen i sidebaren?

    iPhone-versjonen er for øyeblikket ikkje lagt så veldig mykje energi inn i – den blei vel satt saman på omtrent ein time eller to. Vi skal legge meir vekt på den etter kvart.

    @Helge:
    Vi har eksperimentert ein del med brukarvalgte startpunkt, og dette er mogleg å få inn relativt snart. Problemet er sluttpunkt – den noverande versjonen av Flash-spelaren vår støtter ikkje dette. Det ser derimot ut til at neste versjon skal legge inn støtte for det, og da kan vi få det inn.
    Det blir snydens stilig. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  5. Hvordan ivaretar dere ulike brukeres krav til kvalitet? Det står som et av kravene at dette skal funke med iPhone. Betyr det at iPhone vil sette standarden for kvalitet? Hva med de som ønsker å se video på flatskjermen sin hjemme i stua?

    Det står også at videoene er transkoda til mpeg4 h.264. Vel og bra, men hva er kilden? Master «kassetten» eller WMV-filene som allerede lå ute på nettet?

    Svar på denne kommentaren

  6. Eirik Solheim (NRK)

    Kvaliteten på klippene som ligger i selve websiden settes utfra en helhetlig vurdering av flere faktorer. Som for eksempel hvilken båndbredde folk har og hva som spiller fint på en gjennomsnitlig datamaskin.

    At vi har begynt å leke oss med støtte for iPhone betyr ikke at den dingsen setter absolutte krav for tjenesten.

    Generelt sett er planen vår som følger:

    Der det er mulig tilby to kvaliteter:

    1.Noe i retning av 512×288 1mb/s H264 for avspilling i flash og tradisjonell videopodcasting / vanlig download.

    2. Der det er mulig tilby en ekstra versjon i full kvalitet via BitTorrent. HD dersom råmaterialet er HD og SD dersom det er snakk om det. For Nordkalotten 365 er det slik nå. Der finner du download-linker til standardfilene og torrentlinker til 3 mb/s 1024×576 fullkvalitetsfiler.

    Når det gjelder hva som er utgangspunktet for koding til H264 er dette alltid den filen vi finner som har best mulig kvalitet. Hovedsaklig ukomprimerte originalfiler rett fra redigeringssystemet.

    Men dette varierer basert på hvor råstoffet kommer fra. På NRKbeta eksperimenterer vi med mye forskjellig. Noe filmes i utgangspunktet med en mobiltelefon og noe med store proffkamera. Så dere vil oppleve varierende kvalitet på klippene her (som alle andre steder).

    Svar på denne kommentaren

  7. Ang. tagging av videoer. På Microsoft-konferansen PDC forrige uke så jeg demo av annotering i bl.a. videoer (samt andre typer dokumenter) i colaab som så veldig interessant ut. Riktignok er det i colaab i kontekst av en collaboration-løsning for grupper, men den kan være verdt å sjekke ut for inspirasjon.
    Adressen til siten deres er: http://colaab.com

    Svar på denne kommentaren

  8. Eirik Solheim (NRK)

    Okay. Totalt utenfor tema, men litt morsomt. Skulle sende en engelsk versjon av denne siden til Holmes Wilson i Miro og brukte Google Translate. Likte spesielt denne:

    «Og kom med ris og ros» = «And came with rice and praise»

    Herlig. Og så tilbake til diskusjonen om selve videoløsningen…

    Svar på denne kommentaren

  9. Ugh, jeg liker ikke at hele embed-koden vises til enhver tid. Ser stygt og rotete ut.

    Og hvor er kommentarmuligheten?

    Å kunne hoppe fritt fram og tilbake er kult, og tagging midt i videoene er kult. Men hva med dyplinking til et hvilket som helst sted i videoen? Det hadde vært kult, det! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  10. Eirik Solheim (NRK)

    @børge
    Hadde embedkoden i lightbox men fikk problemer med flash bak lightbox. Men vi skal se litt mer på dette. Vi kan eventuelt ha embed-koden i en linje (som YouTube).

    Kommentarmuligheten er ikke aktivert. De aller fleste videoene på denne siden kommer til å ha en tilhørende artikkel på NRKbeta. For ikke å lage det uoversiktlig holder vi kommentarene der.

    Så om du vil diskutere videoen fra copyrightdiskusjonen gjør du det i artikkelen på NRKbeta. Om du vil diskutere testklippene fra Nikon D90 blir det tilsvarende.

    Dette kommer vi også til å vurdere fortløpende, så alle tilbakemeldinger mottas med takk.

    Å linke direkte til et punkt i videoen er teknisk mulig. Vi må bare finne en fin måte å implementere det på.

    Svar på denne kommentaren

  11. Veldig interessant dette! Har sett såvidt på lighttdp med tanke på tilsvarende bruk i (langt) mindre skala, men foreløpig latt det ligge bl.a. pga. litt overveldende konfigurering og koding.

    Er frimodig og spør: Er vanskelighetsgraden høy rundt å lage en løsning som dette? Henrik Lied har allerede svart på mye på dette, men tenker da enda mer på konkret på hvordan dette syes i sammen (server,database,webserver,publiseringssystem). Finnes det noen gode guider/ressurser på dette?

    Kan en løsning som dette bygges ut med live streaming også? Der en mater video fra media encoder/flash media live encoder e.l.? Da hadde det virkelig blitt spennende!

    Veldig bra at nrkbeta tester ut (og skriver om) løsninger som dette!

    Ps. I min testing her fungerer videoene bra, men opplever litt noe småhakking iblant (vista, firefox 3, flashplayer10). Men jeg tror dette er kan være noe med oppsett på min maskin.

    Svar på denne kommentaren

  12. Veldig fin og oversiktlig løsning. Kan jeg spør hvor lang tid dere (han?) har brukt på å utvikle den?

    Liker veldig godt at dere har implementert pseudo-streaming og at dere hoster filene på en server i Norge. Brightcove løsningen til P3TV har ingen av dele og jeg irriterer meg hver gang jeg er inne på siden at det tar lang tid å laste filmene. Rammeverket rundt avspilleren er og mye ryddigere enn P3TV. På P3TV får jeg inntrykk av at ting er litt tilfeldig sydd i sammen og at en god del av arbeidet med å legge ut filmer gjøres manuelt. F.eks listen over siste filmer stemmer ofte ikke så den må kanskje oppdateres manuelt? Ble litt mye sammenligning med P3TV dette, men er vel det som er mest nærliggende. Å sammenligne med dagens Nett-TV er det ikke poeng i siden denne løsningen er langt bedre:)

    Embeded koden bør gjøres noe med, er ikke poeng i at den vises hele tiden da det er et fåtall personer som har bruk for den. Hva med å legge den inn i selve flash spilleren som er vanlig? Kanskje JW Player setter begrensninger her?

    Svar på denne kommentaren

  13. Eirik Solheim (NRK)

    Henrik har vel programmert ca. 30 timer for å få opp løsningen og nå kanskje 20 timer mer for å fikse detaljer og implementere ekstra funksjonalitet som vi ønsker. Det hører med til historien at systemet også inneholder full backend med alt vi trenger for å publisere og håndtere videoene.

    I tillegg kommer en del timer fra undertegnede og et par andre for å legge opp videoer, plage Henrik med endringsønsker, teste osv.

    Vi skal se mer på dette med embed-koden og Henrik har kanskje noen linker til LightTPB-tutorials eller liknende?

    Svar på denne kommentaren

  14. @Eirik: «Hadde embedkoden i lightbox men fikk problemer med flash bak lightbox.»
    Hehe, ja, det hadde dere (eller foran, mener du).. 🙂

    Kommentarer: Jeg vet ikke om dette er mulig, men hadde det ikke vært kult om de samme kommentarene ble lagt ut begge steder? Altså at uansett om du kommenterte under videoen eller under artikkelen, så ble den automatisk lagt ut begge steder. Da ville ikke diskusjonen bli splittet opp, men man ville likevel ha mulighet til å kommentere rett under videoen uten å måtte gå til en ny side først.

    Vurderte dere å bruke Panda for å lage denne siden?

    Svar på denne kommentaren

  15. Henrik Lied (NRK)

    @Carl:
    Denne løysinga er relativt enkelt oppsatt:
    nginx som reversert proxy ut mot internett – alle forespørsler går gjennom denne
    Apache 2 som webserver for applikasjonen
    lighttpd tek sek av servering av mediefiler (video, bilder osv)
    – MySQL lagrer metadata relatert til videoane
    memcached cacher dataene fra MySQL (++)
    Python er det underliggande programmeringsspråket bak applikasjonen
    – Utviklinga er gjort enklare ved at visse deler av det som er nødvendig for å utvikle webapplikasjoner er abstrahert via rammeverket Django
    ffmpeg tek seg av genereringa av thumbnails, samt innhenting av div. metadata

    Dette høyrest kanskje veldig avansert ut, men det er – i forhold til mange andre applikasjoner – relativt enkelt.

    Vanskeligheitsgrada rundt å byggje ei løysing som denne er det – heh, ja, vanskeleg å definere konkret. Det kjem litt an på bakgrunnen din. Har du så vidt vore borti PHP og andre enkle «webspråk» er nok lærekurva litt bratt. Anbefaler at du les Dive into Python og ressursane nedanfor viss du er interessert.

    Å setje opp lighttpd er ikkje så frykteleg vanskeleg. Standardkonfigurasjonen er som vanleg nok.
    Viss du køyrer unix, har du nok eit pakkesystem som gjer dette enda enklare (sudo aptitude install lighttpd på Ubuntu, f.eks.). Du kan alltids kike på instruksjonane på lighttpds nettside, viss du ikkje har gjort dette frå før av. 🙂

    Live streaming er heller ikkje noko hokus pokus, egentlig.

    Viss du vil lære meir om Django er det to veldig greie ressurser:
    The Django Book
    Django Docs

    Viss dette var for uklart må du berre seie frå.

    @AnoNano:
    JW Player har så vidt eg veit ein plugin for dette. Skal sjekke det ut. Om ikkje anna kan eg bytte ut TEXTAREA-et med ein INPUT.

    Svar på denne kommentaren

  16. Virker utrolig bra på iPhone! Hadde vært noe å fått hele nett-tv arkivet tilgjengelig på denne måten. Hele NRK sitt arkiv alltid tilgjengelig i lomma, hadde vært flott! Flott med litt eksperimentering!

    Svar på denne kommentaren

  17. Gjermund Rein Gustavsen

    Mulig at det er litt off-topic, men jeg irriterer meg litt over den lightbox-varianten dere bruker på tittelbildet. Andre «lightbox-script» på nett tar i bruk den velsignede muligheten til å lukke ved å klikke på et vilkårlig sted utenfor bildet – dette hadde det vært kjekt å kunne bruke her også.

    Er det bare jeg som føler det slik?

    Svar på denne kommentaren

  18. Gjermund Rein Gustavsen

    For øvrig synes jeg videoløsningen totalt sett er god knall. Hva embed-boksen angår synes jeg at man i første omgang i hvert fall kan gjøre den litt mindre i høyden. Det er en veldig enkel operasjon som gjør at det andre (og mer vesentlige?) innholdet blir flyttet lengre opp, så kan man ev. se på mer omfattende endringer senere?

    Svar på denne kommentaren

  19. Kristian Karlsen

    Ypperlig. Håper virkelig dette blir NRK sin nye standard for webtv.
    Enkel og mer eller mindre smertefritt, har prøvd fra ett par linuxpc`er nå og det går jo som en drøm.

    Eneste «feilen» jeg har funnet er at når jeg velger fullskjerm så legges videoen bak browseren og menyene jeg har oppe, slik at jeg må lukke ned browseren, og så klikke på filmen for å få ordentlig fullskjerm. Videoene hakker også litt av og til, men det kan godt være eget oppsett.

    Testet mest med på Ubuntu 8.04 \ Opera 9.6 \ flash 10

    Svar på denne kommentaren

  20. Kommentarmuligheten er ikke aktivert. De aller fleste videoene på denne siden kommer til å ha en tilhørende artikkel på NRKbeta. For ikke å lage det uoversiktlig holder vi kommentarene der.

    Kva med å vise dei samme kommentarane som hører til artikkelen også for videoane? Og dersom ein kommentar postes på videosida havner den også under kommentar for artikkel.

    Svar på denne kommentaren

  21. Har dere planer om å eksperimentere med HTML5 sine audio/video-elementer, som nå begynner begynner å bli støttet i Firefox (3.1), Safari/webKit og Opera?

    Det ville ha vært veldig bra om NRK testet dette og begynte å komme med tilbakemelding til HTML 5 WG, om hvilke ønsker dere som en stor kringkaster har av krav. I 2011 eller noe slikt, vil en tilbakemelding sannsynligvis være for seint, spesielt med tanke på at funksjonalitetet begynner å bli implementert nå.

    Svar på denne kommentaren

  22. ah… snasent!
    Jeg jobber, som noen av dere vet, med innhold til et stort musikkleksikon om norsk musikk som skal komme på nrk.no denne vinteren. Her skal vi ha en egen video-player, men vi har fått beskjed om at klippene kan være på max fem minutter. Henger det på greip i forhold til det jeg ser her? Nei. Og da begynner jeg å lure på hvorfor vi får slike begrensninger…

    Svar på denne kommentaren

  23. Ronny-André Bendiksen

    Herlig utseendemessig, og kudos for iPhone-utgave også. Det jeg synes mangler på sistnevnte, er en eventuell størrelse i MB på klippene, så man vet hvor mye man kan oppleve å måtte laste.

    Svar på denne kommentaren

  24. Eirik Solheim (NRK)

    Videoene skal spille fra begynnelsen uansett. Så tiden det tar å bufre skal ikke variere basert på totalstørrelsen på filen.

    Faktisk så fungerer også «pseudo-streamingen» på iPhone slik at du kan hoppe frem og tilbake i videoen der også.

    Men, filstørrelse er jo forsåvidt interessant uansett. Skal se om vi kan legge det inn.

    Svar på denne kommentaren

  25. Ronny-André Bendiksen

    Ja det skjønner jeg Eirik. Mulig jeg formulerte meg litt uklart, så jeg prøver igjen; Hvis jeg går inn og vil se en video, ville jeg gjerne visst hvor stor videoen er, før jeg begynner å se på den. Da kan jeg bestemme meg om jeg vil se på en stor (eller liten) video, ut i fra kostnader for å streame den hvis jeg ikke sitter på Wi-Fi.

    Selvfølgelig ikke et must, men bare noe jeg føler manglet. Ellers kjempebra! Elsker å streame video direkte i Safari på iPhone!

    Svar på denne kommentaren

  26. Eirik Solheim (NRK)

    Ah! Skjønner. Og er helt enig. Dette kan vi helt sikkert få med. Men iPhone-støtten er ikke det som har aller mest fokus akkurat nå. Kan mao ta litt tid før dere ser forbedringer der. Men takk for tilbakemeldingen!

    Svar på denne kommentaren

  27. @Eirik: «Å linke direkte til et punkt i videoen er teknisk mulig. Vi må bare finne en fin måte å implementere det på.»

    Har dere sett på Annodex? Den gjør det mulig på standardisert vis å linke til vilkårlige posisjoner i video. Se bl.a. Metavid for praktisk bruk. For eksempel kan 32 sekunder video rundt 29 minutter inn i et klipp refereres til slik (legg merke til argumentene til slutt): mvbox2.cse.ucsc.edu/mvFlvServer.php/house_proceeding_06-20-08.flv?t=0:29:15/0:29:47

    Jeg har ikke sett noen ferdige løsninger med både Annodex- og MPEG-4-støtte, men dere klarer sikkert det selv 🙂

    Svar på denne kommentaren

  28. Eirik Solheim (NRK)

    Takk. Veldig spennende prosjekter. Det er vel egentlig snakk om tre tilnærminger:

    1. Klippe opp en lang fil og sette den sammen som en spilleliste. Det gjør at folk kan linke direkte til enkelte punkt på spillelisten

    2. Kjøre vanlig streaming og la folk linke til eller navigere til gitte punkt i videoen

    3. Bruke «pseudo-streaming» som vi gjør i NRKbeta-løsningen. Der indekseres selve filen på en spesiell måte som lar publikum hoppe til et punkt selv om ikke videoen streames. JW-player tillater at man kan starte på et gitt punkt når denne teknologien brukes. Vi må bare finne en fin måte å kunne la folk navigere til et punkt og så velge «embed» eller «link» som da starter på akkurat det punktet.

    Svar på denne kommentaren

  29. Vedrørande punkt 3, om de berre nytter JW-playern + LightTPD vil de så langt eg kan sjå ikkje kunne setje ut-punkt. Men dette kan løysast ved hjelp av litt programmering, eg har brukt PHP til dette, men truleg er Django/Python også brukande. Alt som då skal til er to parametrar, innpunkt og utpunkt, og nøyaktig delen av fila som trengs spyttast ut v.h.a. PHP. Eg kan ganske kjappt lage proof-of-consept på det, hadde vore utruleg kult å fått til noko i nærleiken av video-quoting. Er også viktig å ha plenty keyframes i filmen (det ordner ffmpeg) samt også å bruke flvtool2, alternativt flvmdi for Windows, for å setje inn metadata om lengde og keyframes (Kanskje dette er annleis for h264, har brukt mest flv/h.263)

    Det finst plenty om PHP-streaming på nett, eksempelvis flashcomguru.com/index.cfm/2005/11/2/Streaming-flv-video-via-PHP-take-two, men dette er berre på linje med LightTPD (kun innpunkt). Eg får kanskje publisere noko om korleis stoppe PHP-streaminga på eit visst tidsangitt punkt, for det fann eg ikkje i farta på nettet… (Igjen, dette er truleg annleis for h264, hmm)

    Svar på denne kommentaren

  30. Sitter på en Acer Aspire One med Linpus lite og flash minne. Er lei meg fordi jeg ikke får til å se nett-tv fra NRK (untatt noen nyheter som virker), samme hvor mye jeg gjør det som står i alle oppskrifter, om silverlight og plugins og codecs. Det har vært på reise at jeg har har brukt nett-tv, på den laptopen som jeg nå syns er diger og tung å drasse på, så jeg ønsker alle nyvinninger velkommen! Stå på. Filmsrkivet.no har jeg fått til.
    Jeg så på en del av videoene her. Det var ikke så verst, men litt som å se på gammel film spilt på nytt utstyr: litt rykkete. Og når jeg gikk til fullskjerm var det ingen synk an bilde og lyd lenger.
    Ellers: det er ingen damer som skriver her, så det er vel ikke vits i å ønske at dere velger noe annet enn Lars Monsen? Frossent snørr…..

    Svar på denne kommentaren

  31. Eirik Solheim (NRK)

    Takker for tilbakemelding. Når det gjelder NRKs store og skikkelige Nett-TV så er den i en fase der ting legges om til Flash og MPEG4. Det vil løse mange av de kompatibilitetsproblemene folk har hatt i forhold til Mac og Lunux. Når det gjelder vårt eksperiment her på NRKbeta skal det spille på de fleste plattformer. Opplever du hakking på vanlig avspilling kan det ha med både båndbredde og ytelsen til maskinen din å gjøre. Fullskjerm er spesielt krevende for maskinen, så dersom du opplever problemer der kan det nok hende at det er fordi maskinen ikke er kraftig nok.

    Et fint alternativ som du kan bruke på Nett-TV’n vi har laget her er muligheten til å laste ned filen og spille den lokalt. Det kan ta litt tid, men da vil du oppleve enklere avspilling dersom du for eksempel har for lav båndbredde. Dessuten bruker så vidt jeg vet for eksempel VLC mindre kapasitet enn avspilling i Flash på nettsiden.

    I forhold til valget av Lars Monsen som et av prøveprosjektene for nedlasting og BitTorrent så var det valget basert på at vi ville ha innhold som var:

    1. Populært på TV slik at vi fikk testet noe som mange ville ha.
    2. Klarert for nedlasting

    Da fantes det ikke så mye. Problemet er at selv om vi produserer mye internt i NRK har vi ikke fulle rettigheter fordi vi benytter for eksempel musikk som andre har kontrollen på. Vi håper å få klarert mer etter hvert som vi får reforhandlet avtalene våre. Da vil vi kunne tilby mer enn frossent snørr. Også for nedlasting.

    Svar på denne kommentaren

  32. Imponert jeg og. På UiB har vi eksperimentert litt med diverse webtv-løsninger det siste året, bla bifftv.uib.no, men ser at vi blir nødt til å flytte oss over på lighttpd for å få den peuso-streamingen. Dette er jo knallbra.

    Svar på denne kommentaren

  33. Jan Helge Hagland

    Vi har jobbet ett års tid med video på nett (Flash).
    Begynte med HD, men har endt opp med SD.
    Har funnet et veldig bra serveroppsett for streaming hos en leverandør i Nederland: http://www.streamzilla.eu
    Kjører RTMPT protokollen for å unngå en del brannmur problemer.

    Etter redigering eksporterer vi til ukomprimert og koder til Flash i On2 Flix (glimrende verktøy!). De kommer forresten med en ny versjon nå (VP8) som skal være vesentlig bedre enn H264. Så pass på å velge riktig koding, kanskje H264 er på vei ut allerede 🙂
    Avhengig av redigeringsverktøy finnes On2 Flix også som plugin og da slipper du steget om export.
    I vår løsning kjører vi 1024×768 (fullscreen) og mulighet for å flytte frem og tilbake i filmen som man ønsker. Koder med VP6-S 720i (ja vi kode SD materiale som om det var HD).

    Ikke helt fornøyd med greenscreen dama på forsiden vår, kommer ny…

    Bra foredrag hos DnBNor i går forresten Eirik, var tilstede som gründer på jakt etter penger 🙂

    Svar på denne kommentaren

  34. Hva bruker dere for å transkode videoene slik at de både funker med lighttpd h264-streaming og lar seg laste inn på en ipod? ffmpeg-kodeeksempelet for h264-streaming funker strålende på lighttpd, men ikke på ipod. Vi har en Telestream Episode Engine, men får ikke mp4-filene derfra til å funke med lighttpd-streamingen…

    Svar på denne kommentaren

  35. Jan Helge Hagland

    Vi har foreløpig ikke implementert avspilling/ nedlasting til mobil og ipod, til det trengs mer penger 🙂

    Valgte en serverløsning som har denne funksjonaliteten slik at vi kan implementere når vi (og brukerene) er klar, litt tekst fra Streamzilla sine skrytesider:

    «All accounts support Progressive Download for any file format: SWF, M4V, MP3, MPG, MP2, DivX, PDF, JPG, FLV, VOB, RM, ZIP, DOC, PPT and EXE for instance… Great for distribution of rich media applications, games, ringtones, ads, HD content and media for offline devices such as the iPod.»

    Streamzilla har gratis testkonto, åpne en sånn og prøv, de har overrasket meg med hvor bra det funker.

    Akkurat nå (mao. det kan endre seg) er jeg av den oppfatning at vi er mest tjent med å kode (minst) to versjoner, en optimalisert for bredbånd og en for mobil/ ipod ol. Når jeg har prøvd ut forskjellig koding ser jeg at det er mye å hente på bla. kvalitet med fininnstilling og optimalisering for de ulike mediene. En annen ting er at på bredbånd tror jeg 16:9/ widescreen er fremtiden, men det egner seg lite for de fleste mobile enheter.

    Svar på denne kommentaren

  36. Eirik Solheim (NRK)

    Vi forsker fremdeles på den beste kodingen for å kunne bruke samme fil i H264 her på siden og også la folk laste den ned og spille på iPod. Det som jeg har gjort med de fleste filene i NRKbeta sitt nett-TV eksperiment er å bruke Elgato Turbo.264, både hardware og software. Koder til 512×288, 1 mbit/s video, 128 kbit/s lyd. Og de filene spiller på mirakuløst vis fint både i H264 pseudo-streaming og på iPod / iPhone. Desverre vet jeg ikke nøyaktig hva det er Turbo.264 gjør for å få filene så kompatible.

    Vi har hatt problemer både med at filene ikke vil spille på iPod og store problemer med synk mellom lyd og bilde i pseudo-streamingen når vi bruker andre verktøy.

    Svar på denne kommentaren

  37. Takk for info. Har fått til h264_streaming med video fra ffmpeg og Apple Compressor, men skulle gjerne hatt det til å virke med Telestream. Vet at NRK har et cluster med slike, så jeg hadde et lite håp 🙂 Jeg får leite videre…

    Svar på denne kommentaren

  38. Jeg har et lite problem med film snuttene ifra NRKbeta sin video server, filene lar seg nemlig ikke spille på PS3.
    Hvis jeg derimot remux’er filene så fungerer de, og skal jeg tolke noen av forskjellene i output ifra mplayer så er det forskjeller i container-formatet som er avgjørende.

    Deres orginal fungerer i iTunes, det gjør dessverre ikke min remuxede versjon.

    Men klipp ifra den nye flash/mpeg4 løsningen på nrk sin nett-tv ser ut til å fungere utmerket begge steder så det er lovende.

    Sett ifra et mediaserver ståsted er det synd at det ikke er noen RSS feed for nett-tv ennå.

    Svar på denne kommentaren

  39. Eirik Solheim (NRK)

    Interessant. Vi trodde vi hadde funnet en måte å kode filene slik at de spilte på de fleste dingser. Da må vi i såfall se på hva som må til for å få dem til å spille på PS3 også…

    Når det gjelder videoløsningen til NRKbeta finner du feeds på det meste her:
    video.nrkbeta.no/feeds/

    For NRKs øvrige nett-TV er det på vei.

    Svar på denne kommentaren

  40. Jan Robert Johnsen

    Vi jobber med en Flash basert klient som skal kunne tagge video med hva som helst egentlig. Det være seg referanser til eksterne filer som referater, slides i en presentasjon osv., men også tagger som mennesker, lokasjoner og andre meta-data. Tags blir lagt i en XML fil i MPEG7 format som er en del av H.264 filen. Dette er i tidlig fase og endel av et større prosjett, men håper å få noe på plass til sommeren. Skal ta diskusjonen om man kunne laget en open-source utgave av denne funksjonaliteten 🙂

    Svar på denne kommentaren

  41. Min erfaring er også at PS3 er litt kranglete på noe mp4/h264 video, eks. fra adobe media encoder (mulig jeg ikke bruker riktig profiler). Forslag til senere artikkel: Gode råd/ressurser for best practice med encoding (og deinterlacing).
    Blir overmåte glad om nrkbeta videoløsningen kommer ut som open source!

    Svar på denne kommentaren

  42. Tor Steinar Nilsen

    Synes dette er et utrolig spennende prosjekt, ville satt stor pris på om dere la dette ut som ett open source prosjet, ville gitt flere mulighet til å bruke og bygge videre på noe som allerede virker som et meget stabilt og godt produkt.

    Flott hvis dere kunne gitt en indikasjon på når dere event. vil sleppe open source løsningen.

    Svar på denne kommentaren

  43. Henrik Lied (NRK)

    @Tor Steinar Nilsen: Takk for godord! Du kan regne med at koden bak videoløysinga blir lagt ut i løpet av hausten – akkurat no er applikasjonen kommentert for meg, og det er ikkje eit kvalitetsnivå som eg er heilt fornøgd med sjølv. 🙂

    Du får mase på oss om det ikkje har skjedd noko i løpet av august/september!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.