nrk.no

TikTok tilbakeviser anklager om kinesisk innflytelse

Kategori: Samfunn

TILBAKEVISER: James Lyons hos TikTok avviser på det sterkeste at kinesiske myndigheter påvirker hvilke innhold som vises på TikTok eller at brukerdata deles med myndighetene. Foto: Martin Gundersen / NRK

– Vi spiller med åpne kort, sier TikTok. Selskapet mener at misforståelser og sammenblanding er mye av årsaken til at folk er så bekymret.

– Vi behandles annerledes fordi våre grunnleggere er kinesiske, sier James Lyons til NRK.

James Lyons er en av de øverste talspersonene for TikTok i Europa. NRK møter ham og deres norske myndighetskontakt Kjartan Sverdrup én uke etter at amerikanske myndigheter har vedtatt en lov om tvangssalg av TikTok.

Kritikere av TikTok har to hovedbekymringer: At plattformen kan misbrukes av kinesiske myndigheter til å påvirke brukerne og at plattformen kan brukes til å spionere på dem.

– Disse bekymringene er ubegrunnede. Vi vil gå den ekstra mila for å bevise det, sier Lyons.

Han trekker frem at morselskapet ByteDance er et globalt selskap der 60 prosent er eid av internasjonale investorer.

– Styret er ikke basert i Kina. Faktisk er tre av fem styremedlemmer amerikanske, sier Lyons.

Han hevder at bare ByteDance sine datterselskap basert i Kina er underlagt kinesisk lovgivning, ikke TikTok.

KAN PÅVIRKES: Erika Staffas Edström mener at ByteDance er Kina-basert og slik underlagt kinesiske lover. Foto: Privat

Erika Staffa Edström har skrevet rapporten «Kan vi stole på TikTok?» for Sveriges nasjonale kunnskapssenter for Kina. Hun deler ikke Lyons beskrivelse av ByteDance som et globalt selskap.

– Det er et viktig moment at ByteDance, som er basert i Kina og derfor må følge kinesiske lover, har mulighet til å påvirke TikToks virksomhet. Om det faktisk skjer er omdiskutert, sier hun til NRK.

Edström mener at TikTok-ultimatumet som ble vedtatt i USA, viser at selskapet har mislyktes i å overbevise omverdenen om at sikkerhetstiltakene de har innført de siste årene er tilstrekkelige.

Samtidig finnes det ingen håndfaste beviser på at kinesiske myndigheter har fått tilgang til brukerdata. Det samme gjelder muligheten myndighetene har til å sensurere innhold eller fremme propaganda på TikTok, forteller Edström.

TikTok og ByteDance

  • TikTok og ByteDance er registrert på Caymanøyene.
  • ByteDance ble grunnlagt i 2012 og lanserte først nyhets- og innholdsaggregatoren Toutiao. Toutiao er drevet av en anbefalingsmotor slik som TikTok.
  • TikTok er 100% eid av morselskapet ByteDance.
  • Eierne av ByteDance er institusjonelle investeringsfond (60%), gründerne (20%), og ansatte (20%).
  • TikTok er ikke tilgjengelig i Kina, men kinesere kan bruke en lignende app kalt Douyin.
  • Toppsjef i TikTok er Shou Chew. Chew er født og oppvokst i Singapore.
  • TikToks hovedkontor er i Los Angeles og Singapore.

Kilde: TikTok; Rapporten «Kan vi lita på Tiktok?» (2023) av Erika Staffas Edström

– Vi spiller med åpne kort

Flere statlige etater og private arbeidsgivere i Norge har tidligere frarådet eller forbudt ansatte å ha TikTok på telefonen. For å bøte på bekymringene for kinesisk innflytelse, lanserte TikTok i fjor vår «Prosjekt Clover».

Dette er TikToks ambisiøse plan om å beskytte europeiske brukere. Prislappen er på 140 milliarder kroner, oppgir selskapet.

– I Europa skjedde telefonforbudene før Prosjekt Clover og det vi ser er at et økende antall politikere har begynt å bruke plattformen, sier James Lyons optimistisk.

Eksemplene de trekker frem er at Arbeiderpartiet opprettet en TikTok-konto i mars, og at Europaparlamentet gjorde det samme i februar.

Prosjekt Clover

  • I mars 2023 startet TikTok opp «prosjekt Clover». Et lignende prosjekt finnes for USA. Det kalles «Prosjekt Texas».
  • TikTok har tre datasentre i Europa, to i Irland og et i Hamar, der alle europeiske brukerdata skal lagres.
  • TikTok anslår at de investerer omtrent 140 milliarder norske kroner med dette prosjektet.
  • Det europeiske cybersikkerhetsselskapet NCC Group er leid inn av TikTok til å kontrollere hvordan dataene beskyttes og hvor de ender opp. Dersom selskapet oppdager uønskede hendelser eller avvik skal der rapporteres.
  • Det amerikanske selskapet Oracle har tilgang til TikToks kildekode og anbefalingssystem.
  • Et lignende prosjekt finnes for USA. Det kalles «Prosjekt Texas».

Kilde: TikTok

Det uavhengige selskapet NCC Group skal kontrollere TikTok i Europa. De skal kontrollere hvor europeiske brukerdata ender opp. Det amerikanske selskapet Oracle har full tilgang til selskapets kildekode og anbefalingsalgoritme.

Målet er å gjøre europeere trygge på at TikTok ikke brukes til uønsket påvirkning eller spionasje.

ER ÅPNE: Myndighetskontakt i Norge, Kjartan Sverdrup, forteller at Prosjekt Clover er et bransjeledende initiativ. Foto: Martin Gundersen

– Vi spiller med åpne kort, sier Kjartan Sverdrup som er TikToks norske myndighetskontakt.

Et viktig ledd i planen er å flytte alle europeiske brukerdata til tre datasentre i Europa. To i Irland og ett på Hamar i Norge. 30 milliarder skal gå til det splitter nye datasenteret i Hamar.

– Jeg har ingen konkret dato for det norske datasenteret, men dersom alt går etter planen vil det være i full drift innen utgangen av året, sier Sverdrup.

Sverdrup anslår at det akkurat nå jobber omtrent 1000 mennesker med å gjøre ferdig det nye datasenteret.

BYGGER DATASENTER: Bildet stammer fra mars 2023 da datasenteret på Hamar holdt på å bli bygget. Foto: NRK

I mellomtiden vil nordmenns brukerdata lagres i USA og Singapore, opplyser TikTok.

I desember overtok TikTok datasenteret på Hamar. Her kan du se hvordan det så ut da.

10 kommentarer

  1. TikTok is western governments biggest fear because there ordinary people can express their opinion, something western governments doesn’t like. Free speech is basically just something the western people believes and wants to be true!
    It is many examples of this something I don’t need to say here.

    Svar på denne kommentaren

    • Christ (svar til Matti)

      Er kommentarer som denne som nesten bekrefter at propagandaanstatte i PLA fra kina innblander seg i alt TikTok-relaterte anklagelser.

  2. Kan dere ikke heller sette søkelyset på USA og det syke som skjer der borte for tiden. Jeg er MYE mer bekymret for Amerikanske enn Kinesiske myndigheter når det kommer til overvåkning…

    Svar på denne kommentaren

  3. TikTok er i kategorien «ikke bærekraftig».
    Sløsingen av elkraft og også naturmiljø, som slike ting medfører, er nødt å bli stoppet når det viktigste er å forbedre natur- og klima tilstanden.

    Svar på denne kommentaren

  4. Har Oracle tilgang til kildekoden til enhver tid og analysert den?

    Har Oracle noen som helst restriksjoner på bruk av TikTok på f.eks. arbeidstelefoner eller privattelefoner?

    Har NCC Group noen restriksjoner på bruk av TikTok?

    Hvis svaret er at Oracle har tilgang og ikke bryr seg om at ansatte bruker TikTok, så får man vel ikke et tydeligere signal om at appen er helt trygg å bruke.

    Det er en smule ironisk at vi er livredde for TikTok, samtidig som det folk synes det er «artig» at vi får opp reklamer for ting vi trenger men aldri har søkt på (dette er for øvrig ikke Google som tyvlytter, men en sammenstilling av big data om deg), at Facebook selger «anonymiserte» persondata om oss som NRK (og sannsynligvis uærlige aktører) kjøper og identifiserer oss igjen osv.

    Vi er bare bekymret fordi én av eierne til TikTok er kinesisk og kanskje, men aldri bevist, har tilgang til appdata fra TikTok. Har noen ettergått eierstrukturen til alle selskapene Facebook, Google, Schibstedt m.fl. selger persondata til? Det vil overraske meg dersom det ikke finnes en eneste kinesisk interessent som har tilgang til disse «anonymiserte» persondatene også.

    Svar på denne kommentaren

  5. Problemet for det vestlige borgerlige/fascistiske diktatur under USA, er jo om de ikke har full kontroll.

    Ellers har de nærmest full kontroll over algoritmer og sensur og utestengelser på sosiale medier. Pluss kontroll over søk, operativsystemer, routere. Pluss full kontroll over tradisjonelle krigskanalene i vestens TV, radio og aviser.

    Vestens befolkning i 2024 er trolig historiens mest hjernevaska befolkning hittil, inkludert verre enn tyske i 1933-1945.

    Svar på denne kommentaren

    • Birger (svar til Kristian)

      Dette er noe av det dummeste jeg har lest på lang tid. Kom deg ut i verden og ut av konspirasjonsboblen din.
      Det er tusenvis av selskaper og titusentalls mennesker som jobber innenfor informasjonsindustrien. Nyheter, blogg, vlogg, strømming, lineært, papiraviser, bøker ++.
      Det er ikke mulig å ha «kontroll» på dette. Selv ikke Kina og Russøland med sine steinharde sensurregler klarer å ha full kontroll.

  6. Frode Fredriksen

    Jeg er ganske enkelt ikke på strømmetjenester eller sosiale medier fordi man ikke trenger det for å fungere som menneske. Internett, er forlengs blitt den største single energiforbrukeren og mye av internett kjøres på fossil- og atomkraft. Mesteparten av kraften går til nedkjøling av servere.

    Kort sagt; internett er ikke litt «grønnvasket» og kommer aldri til å bli det.

    Det er altså opp til folk å ta avstand fra det som må anses som unødvendig bruk av nettet for å frigjøre kraft til mer matnyttige ting enn bilder på insta, babling og videoer på twitter, facebook, youtube og TikTok. Selvfølgelig er det ikke hakket bedre å strømme musikk…

    Når det kommer til TikTok, spør dem hvor alle deres servere er lokalisert.

    Et grønt skifte er altså ikke mulig med overdådig bruk av internett, derfor er et nedskalert bruk bedre både for klima og sosiale forhold.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.