nrk.no

Serieskaper forteller britiske politikere at det er galskap å tukle med allmennkringkasteren

Kategorier: Allmennkringkasting i en ny tid & Media

Skjermskudd fra YouTube

Armando Iannucci står bak en rekke skarpe satiriske serier om politikk. Han er ikke mindre skarp når han snakker om hvordan britiske politikere behandler BBC.

Den britiske humoristen og serieskaperen har ting som HBO-serien Veep, BBC-seriene The Thick Of It, I’m Alan Partridge og filmen In The Loop på samvittigheten. Men han er forsyne meg verdt penga i muntlig form også.

Iannucci er skotskere enn navnet kan virke for det utrente øye – første del av karrieren ble tilbragt i BBC, Storbritannias allmennkringkaster. På The Guardian Edinburgh International Television Festival i august var han invitert til å holde den prestisjetunge forelesningen The MacTaggart Lecture (den Kevin Spacey holdt for to år siden). MacTaggart-talen setter gjerne agendaen for medieindustrien både i Storbritannia og verden utenfor det kommende året.

«If public service broadcasting – one of the best things we’ve ever done creatively as a country – if it was a car industry, our ministers would be out championing it overseas, trying to win contracts, boasting of the British jobs that would bring.»

I forelesningen bruker han en drøy time på å hudflette britiske politikere som ser ut til å ville vingeklippe BBC – på underlig grunnlag.

Han treffer en streng

Nå kommer det neppe som et sjokk på NRKbetas lesere at vi er litt opptatt av konseptet allmennkringkasting. Vi synes det er en såpass god idé at vi mener det er viktig å strekke seg langt for å ta vare på den. Det er nemlig ikke spesielt sannsynlig at teknologisk utvikling og nasjonale folkeopplysningsideer vil treffe hverandre på stigende bølge samtidig på ny og skape en ny allmennkringkaster med det første, om man skulle komme i skade for å skusle bort den man har. Så vi tenker at en allmennkringkaster ikke er noe man eier (hverken som ansatt eller som politiker), men noe man tar vare på for neste generasjon.

Det han sa

Vi synes den avsluttende delen til Hr. Iannucci er såpass fin at vi har tatt oss bryet med å oversette de 2-3 siste minuttene til norsk:

Skjermskudd fra YouTube
Skjermskudd fra YouTube

Armando Iannucci:
For meg er det derfor BBC er der. For å koble sammen. Koble sammen highbrow og mainstream. Viten og underholdning. Koble deg sammen med verden. Og hele landet til sin kultur. På tross av alle sine feil – alle sine feil – er dette en rimelig god planetkonstellasjon. Å tukle med det er galskap. Spørsmålet bør ikke være «hvordan kan vi kutte det ned i størrelse» men «hvorfor skulle vi».

I fremtiden vil ikke de fremste nasjonene, de med høyest levestandard, være de som mestrer jord og materialer, men de som mestrer ideer og teknologier.

Dette er ikke mine ord, men Rupert Murdochs i sin MacTaggart-forelesning i 1989. Dem bør vi ta til oss.

Briter er svært gode til å si at noe er vås. Så, hvis det britiske folk skulle føle at noen er i ferd med å bullshitte dem, hvis de kjenner den minste fert av at det som blir gjort mot BBC er rent politisk, så oppfordrer jeg de aktuelle ministrene til å forlate landet. Kom dere ut nå. For dere vet virkelig ikke hva som er i ferd med å treffe viften deres.

Sinnet kommer ikke til å være delt langs partilinjer, det vil bre seg. Forbi Guardian-lesere og Telegraph-lesere til alle imellom og videre – alle som ser på BBC som et av de beste faste punktene i britisk dagligliv.

Så. Politikere: Si det dere mener. Kringkastere, argumentér tilbake. Ikke innta kompromiss-posisjoner på refleks. For i praksis vil det kanskje overgi det hele.

Og til dere i produksjon: Vi har en forpliktelse overfor folket til å forsvare, enten ved å fortsette å komme opp med utfordrende, provoserende programmer, disruptive og eksentriske – det er dét verden forventer av oss. Eller ved å rapportere svakheter i politisk logikk. Rettsmedisinsk analysere enhver svakhet i argumentene. Eller ved å gå ut i den vide verden og vinne lovprisning og priser vi fortjener så vi kan tydeliggjøre poenget at en vesentlig britisk industri med verdensomspennende ry er i ferd med å kvestes – av ullen tenkning. Tenkning som simpelthen ikke er god nok, og som ikke møter kvalitetskravene publikum forventer av denne bransjen.

Se / hør talen i sin helhet

Enten du er interessert i media, politikk eller har et forhold til allmennkringkasting (eller om du bare synes det er gøy å høre på folk som får til å være informative og underholdende samtidig) anbefales denne talen varmt. Den kan også høres som podcast om det passer dine medievaner bedre. Noen passasjer er ganske Storbritannia-spesifikke, men det er også ganske mye av det han sier som maler et større bilde. Dessuten er han vittig.

Popp deg noe popcorn og len deg tilbake, her er hele talen på YouTube:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.