nrk.no

Google Chrome tar av

Kategorier: Internett & Nettjenester

Toppen i Firefox

Google Chrome Logo

Drøye to år etter at søkegiganten Google lanserte sin egen nettleser, Google Chrome, i første omgang for Windows, deretter i Mac og Linuxversjoner, er den nå såpass populær at drøye 14% av trafikken på NRKbeta er Chrome-brukere:

Mest brukte nettlesere NRKbeta forrige uke og tilsvarende uker i 2008 og 2009:

Nettlesere på NRKbeta -søylediagram

Her er en diagramvariant som bare viser de som gjennomgår de mest dramatiske endringene:

Nettlesere på NRKbeta - linjediagram

EDIT: Og her er et diagram som ikke bare tar utgangspunkt i tre enkeltuker, men viser månedstall for de fem mest brukte nettleserne:

En høy andel av NRKbetas lesere er teknologiopptatte og bytter nok nettleser raskere enn vanlige folk. Ser vi på NRK.no, der det er mer «vanlige folk» blant brukerne, er Chrome-andelen selvsagt lavere. Sist uke var den 7,5%, men der er bruken til gjengjeld tredoblet på ett år og har i gjennomsnitt vokst med 11% pr måned det siste året. Så Chrome er også i ferd med å få et fotfeste i de bredere lag.

Noe som er interessant her, er hvem veksten går på bekostning av.

FIREFOX BLØR
Det er ikke bare Microsoft Internet Explorer (som har hatt dalende tendens lenge) som blør brukere til Chrome. Også nummer to, Mozilla Firefox, som pleide å være nerdenes favoritt, taper terreng.

Firefox er – i likhet med Chrome – basert på åpen kildekode, og suksessen skyldes nok tildels at Firefox støtter såkalte add-ons, små tillegg til nettleseren som gjør alt fra å fjerne reklame til å hjelpe programmerere. Det finnes et svært bredt utvalg, og for folk som bruker nettleseren til mer enn å surfe nyheter og betale regninger, er endel av add-ons’ene svært nyttige. Chrome har sine egne tillegg; extensions og det finnes etterhvert en del av dem, men ikke på langt nær så mange som for Firefox foreløpig. Så for enkelte av heavy duty-brukerne er det kanskje fortsatt bare Firefox som har alt de trenger. Likevel har vi i det siste har vi sett flere rundt oss – også endel avanserte kodehoder – gå over til Chrome. I NRKbeta-redaksjonen sitter nå 4 av 6 i Chrome til daglig. Noen av oss har brukt det siden det ble lansert, sist ankomne meldte overgang denne uken.

Da Chrome ble lansert i begynnelsen av september 2008, uttalte sjefen for Mozilla Europe at han ikke trodde Google var ute etter å drepe Firefox, han mente Microsoft burde være mer bekymret.

Ser man på interessen for hhv Firefox og Chrome, ser man imidlertid at det skjer ting. Grafen viser norske googlesøk fra 2004 til idag, verden forøvrig ser ganske lik ut:

Google Insights for search - Chrome, Firefox Norway, 2004-2010

Google Insights for Search – Firefox VS Chrome, Norway, All years

Den nederste linjen, som er google-søk etter «chrome» fra Norge, har en sterk interesse-topp rundt lanseringen høsten 2008 (slike topper er ikke uvanlige rundt lanseringer; vi ser en litt mindre brå en i Firefox-grafen idet Firefox 3 lanseres i juni 2008). Deretter rusler Chrome-interessen ned til et ganske anstendig hverdagsnivå. Så stiger den jevnt og pent, og Chrome passerer Firefox i søkevolum for første gang 5. mai 2010. Det ser ut til å skje en vending i august 2010 som kan bli interessant å følge, selv om det foreløpig er for tidlig å si om det er en hump eller starten på en lengre stigning.

Uansett er Firefox foreløpig fortsatt mer søkt etter enn Chrome – og dobbelt så mye brukt av NRKbeta-leserne – men det er bevegelser på gang.

FUNKSJONELLE FORSKJELLER?
Grunnene til at folk velger det ene fremfor det andre er sikkert ulike, men det kan virke som Firefox får flere og flere features og tar lengre og lengre tid å starte, mens Chrome blir kjappere og har gått ned fra to menyknapper til èn; en bitteliten skiftenøkkel til høyre. Resten av plassen er overlatt til internett.

Her kan dere se hvor mye plass som går med i toppen av nettleseren på min netbook:

Chrome:
Toppen i chrome

Firefox:
Toppen i Firefox

Firefox bruker dobbelt så mye plass – 20% av skjermen på netbook’en – på menyrusk jeg ikke bruker og generell lyseblå-het.

EDIT: NRKbeta-leser Alexander Refsum Jensenius har laget en sammenlikning han har latt oss få bruke:

og skriver: Of course, screen estate isn’t all that a browser should be evaluated for, other functionality also weigh in. But I do agree that having more content and less application is a good thing.

Vi ser en parallell utvikling i Microsoft, der IE-sjef Dean Hachamovitch under lanseringen av Internet Explorer 9 beta sa “nettleseren er bare en scene for Internett, det er sidene der ute som er showets stjerne” – før de presenterte en ny nettleser som minnet om Google Chrome.

HVORFOR HAR NRKBETA VALGT NETTLESEREN DE BRUKER?

Jon Ståle Carlsen:
CHROME: Det aller beste er å kunne google i adressefeltet 🙂

Eirik Solheim:
CHROME: R2 = Rask & Ren

Henrik Lied:
CHROME: Eiriks R2 passer meg godt.

Evt. R2S: Rein, rask og standardframdrivande… 🙂

At Google er med på å dra nettutviklinga framover ved å bruke WebKit-motoren. Som mao fører til at vi reelt kan begynne å bruke features fra HTML5. Som igjen legg eit visst press på dei andre nettlesarane, sidan folk er vant til at «det og det» funker i Safari/Chrome.

Anders Hofseth:
CHROME: Ted Levitt sa en gang, «People don’t want to buy a quarter-inch drill. They want a quarter-inch hole.» Jeg vil ha internett, ikke en nettleser.
Chrome virker, samtidig som det gjør så lite som mulig av seg.

Espen Andersen:
FIREFOX: Bruker hovedsaklig Firefox fordi jeg DIGGER alle pluginene du kan installere, som for eksempel Firebug 🙂

Marius Arnesen:
FIREFOX: Jeg liker best den rike støtten av addons 🙂
EDIT: Bruker Delicious, DownloadAgenten min, CSS-edit… Der DL-agenten min absolutt er den viktigste…

Hva er viktigst for dere i deres valg av nettleser?

42 kommentarer

  1. Den funksjonaliteten jeg savner mest når jeg går fra å bruke Chrome på jobb til Firefox på OSX er auto-complete i adressefeltet (skriver jeg «nrkb») kan jeg trykke enter for å komme til nrkbeta.no (eller hva som nå er den mest besøkte siden som inneholder teksten), mens i firefox må jeg trykke pil ned først. Dette medfører en ganske lang håndbevegelse som det er utrolig deilig å slippe 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Denne trenden kommer antakelig med at Chrome begynner å nærme seg en voksen og fornuftig alder der utvidelser faktisk har begynt å være noe man kan bruke uten masse hacking. Jeg var selv ikke interessert i Chrome før jeg snublet over at den omsider har Mouse Gesetures via noen gode utvidelser. Er 100% avhengig av dette på desktop-maskiner, så da var det ikke stort mer å be om til laptoper for å få passord og bokmerke-sync opp også.

    Svar på denne kommentaren

  3. Chromium. (Chrome)
    Den er rask (både oppstart og lasting av sider), og føler den er minst i veien. At den begynner å få flere gode extensions som man kan synce mellom flere PCer uproblematisk er også veldig praktisk.

    Svar på denne kommentaren

  4. Hein Haraldson Berg

    Kunne vært en idé å påpeke at sammenligningen av vertikalt skjermområde brukt til nettleser-chromen er ut av boksen, om det da er poenget. For eksempel kan Bookmarks Toolbar fjernes (om den likevel kun viser standard-bokmerkene) og linja med adressefeltet krympes ved å velge de mindre og i mine øyne mer estetisk tiltalende tilbake/fram-knappene.

    Mer kan selvfølgelig fjernes med add-ons (eller å bytte OS!), som menylinja, men da blir det jo fort mer stress.

    Men problemet til Firefox er vel, og har lenge vært, ytelse. De har aldri klart å komme ajour på det punktet. Det blir spennende å se hva Firefox 4 med JägerMonkey + TraceMonkey kan få til hva gjelder JS-ytelse (det lover bra!), og det er vel snakk om at hver tab får sin separate prosess slik som Chrome. Det vil også bety at f.eks. JavaScript-alerts ikke lenger vil være globale (og gjøre andre tabs utilgjengelige), men holde seg innenfor sin tab.

    Personlig bruker jeg fortsatt Firefox siden jeg jobber med webutvikling, og ikke finner Webkits developer tools gode/modne nok i forhold til Firebug.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Hein Haraldson Berg)

      Hei
      du har et poeng med at endel av rælet i toppen av firefox kan fjernes og jeg hadde faktisk med et par setninger om dette i et tidligere utkast, men det klumpet til lesningen såpass at jeg tok det ut – er fæl nok til å bruke bisetninger fra før.

      Uansett tror jeg mange er som meg at de blir irritert av ting som er i veien, men ikke irritert NOK til å gjøre noe med det.

    • Gjør alle modifikasjonene som Hans, men i tilleg kan du høyreklikke mellom «Google Chrome tar av – Mozilla Firefox», og knappene under. Velg så «Tilpass».

      Velg «Bruk små ikoner».

      Jeg skal vedde Firefox da tar mindre plass enn Chrome! 🙂

      Når Chrome blir like bra på addons, og fortsatt har samme hastighet som nå, så kommer jeg nok til å bytte. Chrome er veldig rask og grei å bruke.
      Men jeg må ha addons, som Videodownload helper, Cooliris, Ubiquity, AdBlock, FlashBlock, Stop Autoplay, etc.

    • Hver fane som egen prosess høres deilig ut. Irriterte meg akkurat over at et php script jeg jobbet med fikk hele browseren til å henge når det gikk i evig loop og spydde ut tabellrader.

      Kommer meg ikke unna firefox så lett, er avhengig av inspect element funksjonen til firebug og tamper data.

  5. Som mange andre segjer; Firefox iom. at eg driv mykje med vevutvikling, og Firebug er mykje betre i bruk enn den tilsvarande innebygde svaret i Chromium.

    Dessutan er Firefox mykje betre på direkte-sendt video, som er noko eg driv mykje med, so for min del vert det Firefox.

    Forresten, so hev eg alltid komprimert Firefox ganske mykje. Utsjånaden til Chromium er absolutt betre.

    Svar på denne kommentaren

  6. Jeg bruker begge deler – jeg er nok litt for godt vant til en del av Firefox-utvidelsene til at jeg klarer å forlate den helt.

    Men til noen ting fungerer Chrome bedre.

    Med sine separate prosesser for hver fane er Chrome bedre til YouTube og annen videoavspilling. Firefox har en lei tendens til å begynne å henge med jevne mellomrom, sånn omtrent hvert tiende sekund, og den henger lenger og lenger etter hvert som tida går. Eneste løsning er å starte om hele nettleseren. I Chrome rekker dette sjelden å bli noe problem, fordi faner uansett er kortlivede (i alle fall hos meg!).

    Jeg føler meg også tryggere på at alle aspekter ved Google-tjenester (docs, analytics etc.) funker optimalt i Googles egen nettleser enn i andres.

    Chromes «inspector» er slett ikke verst den heller, sammenligna med Firebug.

    Jeg har i flere år søkt direkte fra Firefox-adresselinja (via fikling i about:config), så der har ikke Chrome noen fordel for min del. 🙂

    Mac-versjonen av Chrome er derimot ikke helt ferdig, det er noen grunnleggende ting som mangler, synes jeg – spesielt på innstillingsfronten (skru av stavekontroll er et helt lite prosjekt, for eksempel). Men jeg regner med dette er ting som blir retta på i neste versjon, og etter hvert som det også kommer flere utvidelser, spørs det om ikke min gamle kjærlighet Firefox blir skjøvet litt ut i kulda …

    Svar på denne kommentaren

    • Etter redesignet i de nyere versjonene, så tipper jeg Opera hadde kommet gunstig ut når det gjelder plass tilgjengelig for websider også. De nyere versjonene har en stor forbedring av brukergrensesnittet

  7. Enig med «espen», Opera er et godt alternativ, det er faktisk den eneste sammen med Chrome som har steget siden i fjor. Mouse guestures, opera sync, og custom search er grunnene til at jeg ikke klarer å bytte.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til MrMamen)

      Det er ikke helt korrekt at Opera har steget siden ifjor. Ettersom det er en tidkrevende prosess med mye manuelt arbeide å ta ut nettleserstatistikk fra Google Analytics, valgte jeg bare ut tre enkeltuker med ett års mellomrom. Dette får det til å se ut som Opera stiger, mens de i virkeligheten bare var lengre ned i en bølgedal for et år siden. I store trekk er ikke Opera-andelen oppadgående de siste par årene.

      Har nå oppdatert saken med en ny monstergrafikk som viser de ulike nettlesernes posisjon blant NRKbeta-leserne de siste to år i månedsintervaller.

  8. Jeg kjører også Chrome (eller Chromium), mest fordi den har genial fanebehandling, kjører over flere prosesser og at man kan søke direkte i adressefeltet. Klarer fint å ha oversikt med 20-30 faner, hvor jeg pinner de viktigste. Det at den er rask, er heller ikke noe minus!

    Svar på denne kommentaren

  9. @Jon Ståle Carlsen:
    Jeg sjekket nå mine 3 installerte browsere og alle søker dersom du skriver tekst i adressefeltet som default uten endringer. Altså, både IE, FireFox og Opera gjør dette. Tror vel Safari er den eneste som ikke gjør dette som default.

    Svar på denne kommentaren

    • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Espen)

      🙂 Det har du jammen rett i.
      Har brukt Firefox i årevis, men aldri oppdaget det.

  10. Okai, jeg ser det nå. Opera er relativt stabil, eller kanskje i svak tilbakegang.

    Forstår godt at Chrome stiger, det er definitivt andre-valget mitt, til tross for at de har en helt annen filosofi enn Opera.

    Svar på denne kommentaren

  11. Jeg bruker Opera, og har gjort det ganske lenge. Som sekundærbrowser har jeg Chrome, dersom jeg ikke ønsker å åpne alle fanene jeg har liggende i Opera. Eventuelt ha et sekundært vindu liggende oppe.

    Opera, i motsetning til de fleste andre browsere, har alt uten å trenge noen plug-ins og gir meg svært mange alternativer for å gjøre den slik jeg vil ha den.

    Fanene mine har jeg plassert på venstre side av skjermen, slik at de tar mindre plass i høyden (for vertikal skjermplass er mer dyrbar enn vertikal i dag). Innenfor det har jeg panelene, hvor Gmail, Google Calendar, Fronter (stundent-portal), nedlastinger/historie, og eventuelt facebook og twitter kan ligge. Gjør det lett for meg å multitaske mellom to oppgaver (spesielt deilig å kunne med mail inne i samme vindu). Adsweep.org sin js (eneste plugin som må installeres) er lagt inn for å fjerne reklame. Alt av søk gjøres gjennom URL-baren øverst gjennom keywords som w (wiki), wn (norsk wiki), i (imdb), gi (google images), gm (google maps), gs (gule sider), tk (telefonkatalogen), wi (wiktionary), o (ordnett) og omtrent 50 andre. Gestures gjør meg mer effektiv når det gjelder fanehåndtering og navigering. Nå som google instant er her så trykker jeg med venstre hånd, ctrl+t (eller høyremuseknapp og mus ned), ctrl+space om det er noe jeg skal søke på. I tillegg så har jeg og under URL-baren (den såkalte start-baren) ligger ting jeg vil kunne nå hurtig (som jeg ikke vil ha i Speeddial) som Facebook, Stack overflow/Superuser, tegneserier osv.

    Mye av dette får jeg ikke gjort i andre nettlesere, og derfor er ikke det et annet alternativ enn Opera for meg.

    Svar på denne kommentaren

  12. Bruker Opera på Win XP hjemmemaskin, med IE som reserve for banken min og exchange webmail. Har også Firefox, men bruker det sjelden.
    På Macen så er Safari er alt jeg trenger, med Firefox i backup.

    På jobb er det IE og Microsoft for alle penga, hurra.

    Svar på denne kommentaren

  13. Har bruk opera i alle år, mye fordi den ikke trenger plugins – den har alt som kreves for en god surfe opplevelse, og det i en mindre eske enn firefox noen gang har levert. Epost-klienten i opera har også vært et stort argument.

    I år har jeg kjørt mye mac, og der har jeg ikke gidda å tatt i bruk noe annet enn Safari til normalt bruk. Chrome er nummer to på begge plattformer.

    Firefox har jeg aldri likt; Mye fordi alle de fantastiske flotte funksjonene den hadde når den kom, allerede fantes i Opera fra før…

    Svar på denne kommentaren

  14. Jeg er også Operafan, mange gode grunner til det er nevnt over. De har ligget foran lenge, og har fremdeles et par småting som jeg ikke kan være foruten.

    Men det er en ting til som er kult, og det er at den er Norsk! Det burde egentlig være obligatorisk for alle nordmenn å bruke Opera! Litt patriotiske må vi kunne være..

    Svar på denne kommentaren

  15. Bruker mest (i rekkefølge): Safari, Firefox og Opera.
    Safari (for OS X) er helt klart raskest.
    Firefox er fin hvis man skal «hacke» ut videoer fra streaming osv.
    Opera er ryddig og holder fint orden på nedlastingene mine av podcast og torrents.
    På Linux-PC-en bruker jeg Firefox, Opera og noen ganger Chrome. Der er Opera den klart raskeste nettleseren (på en gammel, svak laptop).

    Svar på denne kommentaren

  16. Browser screen estate : ARJ

    […] blog post at NRK beta tells about the recent popularity of Chrome, and mentions that the small pixel footprint the browser takes is an advantage. But how big is […]

    Svar på denne kommentaren

  17. bruker chrome til det aller meste pga farta!

    åpner firefox til nettbank, og tidvis streaming av video/lyd (av en eller annen grunn funker det ofte bedre. sikkert noen utvidelser jeg kunne ha skaffa, men jeg er ikke så inne på det og forholder meg til det som funker i «normalutgaven» av nettleserne).

    Svar på denne kommentaren

  18. Vidar Daatland

    Tester selv ut Chrome for tiden og må si jeg er fornøyd. Gikk tidligere fra Operat til FF og var meget fornøyd med det, så får tiden vise om det blir Chrome eller FF som blir fast inventar.

    I arbeidt med wordpress opplever jeg at Chrome ikke lar meg skalere bilder, som irriterer siden det er mye av nettbruken min. Men ellers liker jeg at den har mer fokus på å gi meg nettet og ikke en nettleser.

    (Jon Carlsen: Er fint mulig å kunne google-søke i adressefeltet til FF også)

    Svar på denne kommentaren

    • Vegar (svar til Nicco)

      Kanskje derfor ff er på vei nedover? Intet nytt, men har kopiert enda litt mer fra de andre i neste versjon…? 😉

  19. Kenneth Dammyr

    Det mest irriterende med Firefox, spør du meg, er at det føles som nesten hver gang jeg åpner ildreven må jeg oppdatere. Dette tar tid og så må nettleseren startes på ny. Når en må raskt og plutselig inn på en side er det uhorvelig irriterende og måtte vente 3 minutter på å oppdatere til X.X.2

    Samtidig er jeg veldig opptatt av html5 video. Enn så lenge har Firefox sverget til Ogg/Vorbis, som forsåvidt er en god tanke, men i praksis er det h.264 som brukes. Software-messig blir det rett og slett mer komplisert med Ogg/Vorbis.

    Svar på denne kommentaren

  20. Opera Selvfølgelig

    Opera er den mest komplette, raskeste, tar minst plass på skjermen, enkleste å bruke osv.
    Må for tiden bruke Crome da Opera ikke fungerer på Statoils PC’er. Syns det er en dårlig erstatning med magne mangler.

    Men det er en ting til som er kult, og det er at den er Norsk! Det burde egentlig være obligatorisk for alle nordmenn å bruke Opera! Litt patriotiske må vi kunne være..

    Svar på denne kommentaren

  21. Internet explorer ftw.
    Mest brukte og dermed desidert beste nettleseren som er tilgjengelig.Alle som bruker noe annet tar feil.

    Akkurat som facebook er det beste nettsamfunnet siden det er det mest brukte.

    Og windows er det beste operativsystemet.

    Håper at vi ender opp med kun et sosialt medium (facebook)
    En nettleser (internet explorer)

    Et operativsystem (windows)

    En mediaspiller (Windows media player)

    Og at alle lærer seg et språk (mandarin)

    Nei til mangfold, ja til pålegg om facebook konto..

    Svar på denne kommentaren

  22. FINN labs – FINN.no » Webstatistikken for FINN.no september 2010

    […] Mens vi er inne på nettleserfordeling tar vi med vår sedvanlige IE versus Firefox versus Andre-graf. Det ser ut som om Firefox er over formtoppen. Hvem blir neste utfordrer? Chrome eller Safari? Chrome er i alle fall i støtet på verdensbasis. NRKbeta skriver også litt om Chrome. […]

    Svar på denne kommentaren

  23. Ideer som sprer seg og litt landbrukshistorie

    […] havner NRKbeta ofte i en av de to bøttene innovators og early adopters: Vi begynner å bruke Google Chrome dagen det lanseres og vi prøvde entusiastisk ut både Palm Pilot og Google Wave lenge før vi […]

    Svar på denne kommentaren

  24. Det store videoformatslaget

    […] og dette har vi motteke mange tilbakemeldingar på. Anders skreiv nokre månadar seinare at Google Chrome tar av, og difor syns vi det er ganske interessant å sjå at dei tek dette steget. I løpet av […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.