nrk.no

Microsoft vil ta skjermbilder av alt du gjør på PC-en: – Veldig risikabelt

Kategori: Teknologi og forbruker

Microsoft-sjefen for Surface-PC-er, Brett Ostrum, sto for den offisielle lanseringen av Copilot+-PCene 20. mai. Foto: NTB – Jason Redmond/AFP

Microsoft snur og utsetter lansering av ny KI-funksjon.

Tenk deg at Windows tar et bilde av absolutt alt du gjør på datamaskinen. Hvert femte sekund. Om du spiller dataspill: Windows tar bilde. Om du surfer på dine flaueste hobbyer: Windows tar bilde. Om du skriver hemmelig jobb-e-post: Windows tar bilde.

Alle bildene lagres i en gigantisk bunke på datamaskinen. Så ser Windows gjennom alle bildene, og tar vare på all teksten derfra. Til slutt blir all skrift du har hatt oppe på skjermen din lagret i en diger tekstfil, så du kan søke i den.

Sånn blir det, snart. Funksjonen kalles «Recall». Microsoft selv kaller det for «fotografisk minne for PC-en».

Men er det egentlig bra?

Frykter innbrudd og tyveri

«Recall» har skapt store bølger blant eksperter på IT-sikkerhet. En av dem heter Kevin Beaumont og er en anerkjent, britisk uavhengig sikkerhetsekspert. Beaumont har fått tilgang til Recall-programvaren og testet den selv. Det han fant ut var at all informasjon om deg ble lagret helt åpent på harddisken. Alle brukere av maskinen kunne i praksis se alt du har gjort på PC-en, viste han.

Etter at Beaumont publiserte sin gjennomgang av systemet har Microsoft gjort flere endringer.

Kevin Beaumont er uavhengig sikkerhetsekspert.
Sikkerhetsekspert Kevin Beaumont reagerer kraftig på Microsofts nye AI-funksjoner. Foto: Privat

I en bloggpost forteller Microsoft at de ikke lenger vil gjøre Recall til standard. Nå må du selv velge om du vil bruke funksjonen, den er ikke automatisk skrudd på. I tillegg vil de kreve sikker innlogging for å bruke den, og databasen skal være kryptert, så ikke hvem som helst skal kunne bla seg gjennom ditt digitale «minne».

Likevel er ikke sikkerhetsekspert Beaumont fornøyd.

– Recall skaper en søkbar tekstdatabase over alt du har skrevet og sett på datamaskinen, inkludert e-poster du har slettet og direktemeldinger. Microsoft kaller det fotografisk minne, og det blir på disken din så lenge du har plass til det. Dette er en enorm endring av hvordan datamaskinene våre virker, skriver Beaumont i en e-post til NRKbeta.

– Det er veldig risikabelt hvis noen kommer seg inn i din datamaskin. Tenk å ha tilgang til noen andres fotografiske minne!

– Hva er det verste som kan skje?

– At et minne av alt du noensinne har gjort på en datamaskin blir tilgjengelig for noen andre. For eksempel meldinger du har slettet eller bankinformasjonen din.

Beaumont trekker også fram at Recall-databasen ikke har noen endringslogg. Dermed kan du ikke sjekke om noen har snoket i den. Eller endret skjermbildene i etterkant.

Litt som en menneskehjerne

Men kanskje er det muligheter her også, ikke bare trusler?

– KI menneskeliggjør datamaskinen.

Tony Orre i Microsoft
Tony Orre er sjef for Windows-produkter i de nordiske landene og Storbritannia. Foto: Microsoft

Det sier Tony Orre. Han er finsk og jobber som Windows-«category manager» for Microsoft i vår del av verden. Han sammenligner inntoget til kunstig intelligens i datamaskinene våre med de største endringene i PC-historien.

– Jeg får en Copilot+-maskin den 19. juni. Jeg er superklar, sier han.

Orre mener Recall blir en sentral del av en ny måte å bruke datamaskiner på.

– Du kan bare bruke naturlig språk. Vis meg familiens ferieturer. Finn en rød bil. Den husker fra alle programmene, alle websidene og websidene og dokumentene du bruker, sier Orre entusiastisk.

– Hva vil du bruke det til selv?

– Til jobben. Når vi nå snakker om lanseringen av Copilot+ kunne jeg be den søke og finne alle dokumenter, alle e-poster, alle presentasjoner om det som jeg har fått eller lest. Den fungerer litt som en menneskehjerne fungerer. Det er et stort skifte, sier han.

Utsetter Recall

Copilot+-datamaskinene kommer i salg denne uka. Men etter alt bråket rundt sikkerhetsutfordringene, har selve Recall-funksjonen blitt utsatt. Orre forteller at de fortsatt jobber med sikkerhetsforbedringer. Recall vil dermed legges til seinere, til tross for at det var et av de viktigste salgspunktene ved den nye maskinen.

Ifølge Orre vil Recall bare bli tilgjengelig for Copilot+-maskinene. Systemet kjører lokalt på datamaskinen, og Microsoft mener man trenger en egen AI-prosessor for å kjøre det bra.

Skjermbilde Microsoft Recall
Med Recall skal du kunne finne igjen ting på datamaskinen, uansett dokumenttype.

– Hva tenker du om kritikken som har kommet?

– Vi tar det superseriøst. Det er rimelige bekymringer, og vi har måttet gjøre noen grep, og sørge for at bare du selv kan få tilgang til din Recall. Og vi har gjort det valgfritt å bruke.

– Men er det lurt å bruke Recall på jobben, for eksempel?

– Ja, men alle kan velge hvilke funksjoner de skal bruke, også arbeidsplasser. Vi har jo sikkerhet på høyeste nivå på plass. Men jeg tror dette vil påvirke produktiviteten massivt.

Orre presiserer også at du kan skru av Recall for alt mulig. Du kan når som helst slette skjermbilder for en periode eller alle sammen. Og du kan be Recall om å ikke ta bilder av både enkeltprogrammer og websteder. For eksempel for å hindre bankinformasjon fra å bli lagret. Og en egen knapp skrur av hele systemet i en dag.

– Når du er i inkognitomodus husker den ingenting, sier han.

Forbrukerrådet: – Veldig sårbart

Finn Myrstad er fagdirektør i Forbrukerombudet, hvor han jobber med både personvern og IT-sikkerhet. Han reagerer aller mest på hvordan systemet var ment å være før Microsoft lyttet til kritikken og strammet til sikkerheten.

– Hvordan var det i det hele tatt mulig? De var en uke unna å rulle ut noe som er så usikkert. Det er ganske utrolig, sier han.

Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Martin Gundersen / NRK

Ifølge sikkerhetsekspert Beaumont var det enkelt for en hvilken som helst bruker av datamaskinen å hente ut hele historien din. «Å stjele alt du noensinne har skrevet eller sett på din egen Windows-maskin er nå mulig med to kodelinjer», skrev han.

Myrstad understreker at han ikke har testet Recall selv. Likevel har han holdt seg oppdatert på debatten de siste ukene. Og selv om Microsoft nå vil kreve bevis for at du er rett bruker før du får ta systemet i bruk, er han skeptisk.

– Det du gjør på en PC er veldig privat. Alt fra å betale regninger til å sende e-post. Det er veldig sårbart. Her føler jeg bevisbyrden ligger på Microsoft til å vise at dette er trygt, sier han.

– Ville du brukt det selv?

– Aldri, sånn det framstår i dag.

– Men høres det ikke litt fint ut, da? Å kunne søke i din egen hukommelse, på en måte?

– Det er jo mye som kan være praktisk, men er det lurt? Vi må i hvert fall tenke oss nøye om. Personvern og sikkerhet er ikke kun en individuell rettighet. Andres personvern kan bli utsatt fordi du har gjort et valg. Det er ikke kun opp til individene, sier Myrstad.

– Betyr det at myndighetene bør se på det?

– Ansvaret for å følge loven ligger jo på Microsoft. Men spesielt alle som jobber med sensitiv info av noe slag, de må tenke seg veldig nøye om.

Mener Microsoft er uansvarlige

Vår britiske sikkerhetsekspert Kevin Beaumont er uansett ikke overbevist.

Han mener det kan være mulig å lage et sånt system på en sikker måte. Men det ville i tilfelle kreve årevis med samvittighetsfullt arbeid med personvern og sikkerhet.

– Jeg forstår ikke hvordan Microsoft kan si at de utvikler KI på en ansvarlig måte, når de har laget en funksjon uten å ta hensyn til menneskers sikkerhet, sier han.

Copilot+-maskinene er altså i salg fra denne uka. Foreløpig uten Recall.

62 kommentarer

    • David C. Pugh (svar til Rolf Haugen)

      Jeg er for gammel og dessuten et slagoffer, slik at jeg føler at jeg har ikke kapasitet (ha ha) til å lære Linux. Det får holde med Apple, med meget konservative vaner og null sosiale medier. Men jeg vil ha en AVdigitaliseringsminister i Norge!

    • Victor Brænd (svar til Rolf Haugen)

      @Christopher Øien, det er sant at en del spill er avhengige av Windows. De fleste er, skulle jeg tro. Men det er fullt mulig å late som om man kjører Windows med et kompatibilitetslag (Proton), som en kan slå på for spillet i Steam. Jeg har ikke prøvd det med spill fra andre kilder.

      Ytelsen med Proton er varierende, men jeg har ikke møtt på noen betydelige problemer i de fleste av mine spill. Hvert spill får også et eget Windows-aktig filsystem, hvor en kan installere annen programvare f.eks. til modding.

      Anticheat er det største problemet, så ikke forvent at du kan spille COD eller slikt. Du kan se til protondb.com for en god oversikt over spill som fungerer (og ikke fungerer) på Linux.

      TL;DR Så lenge spillet ikke bruker anticheat, fungerer det sansynligvis greit på Linux ved bruk av Proton.

    • Etter overgang til Windows 11 mistenker jeg at Microsoft allerede er i gang …
      Har allerede begynt med Linux og openoffice og det funker flott.

    • Henning Rosaasen (svar til Rolf Haugen)

      Har jobbet i mange år med Windows support. Når jeg har innstalert Linux Mint til kunder har dem ikke engang merket forskjell så anbefales på det sterkeste. Linux Mint er en av de mest populære desktop Linux-distribusjonene og brukes av millioner av mennesker.

      Det er et av de beste alternativene til Microsoft Windows og Apple MacOS.

    • Lars Åm (svar til Rolf Haugen)

      Det jeg har sett av Linux setter meg tilbake til gamle DOS. Termianlvindu og kommandoer som er kryptiske. Jeg forsøkte å installere skriver på en Ubuntu maskin, og måtte bare gi opp. Selv etter betydelig søk på Google.

  1. Vår databruk krever stadig større ressurser. Da er det kanskje ikke den riktige veien å gå å øke omfanget av automatiske prosesser og øke lagringen. Når blir dette en prioritert faktor?

    Svar på denne kommentaren

    • Dette var min første tanke også! Viktig å sette søkelys på det her. Tror folk glemmer at alt vi lagrer ikke faktisk er oppi en sky men har et fotavtrykk her på jorda. Hvor mange datasentere kommer vi til å trenge hvis alle begynner å bruke recall?

    • Aslak Borgersrud (NRK) (svar til Maja)

      Recall skal jobbe på din egen datamaskin, ikke på servere ute på nettet. Det er derfor systemet trenger så kraftig maskin. Så i utgangspunktet bør ikke dette systemet utløse behov for flere datasentre.

    • Elisabeth Pedersen (svar til Jarle)

      Der er ikke bare å bytte til Linux. Ikke bare for spill. Det viser seg at banken plutselig ikke er tilgjengelig etter 20 år med Firefox. ikke på CHrome heller. Slik har dnb utestengt tvangsoverførte kunder fra sbanken i flere måneder. Og beslaglagt våre penger.
      Pålogging kun mulig gjennom Edge!
      Ingen informasjon på hjemmesider. Chatbooten produserer bare tull! Telefon ikke besvart. Email – finnes ikke. Uten at alle store monopolister blir tvangssplittet – ingen redning!

    • Victor Brænd (svar til Jarle)

      @Elisabeth Pedersen, hva ærre du snakker om? Det er ikke noe problem å logge seg inn på banken gjennom Firefox. Om dette bare gjelder kunder tvangsoverført fra Sbanken, bør du kanskje sende inn klage til forbrukerrådet eller noe og installere Edge (finnes jo for Linux).

    • Aslak Borgersrud (NRK) (svar til Sigurd)

      Det er uansett ikke noe som kommer inn på pc-en din uten videre. Bare de som kjøper Windows Copilot+-PCer får denne funksjonen. Etterhvert.

  2. Lars Kjærnåsen

    Stoler ikke et sekund på gjengen i Microsoft uansett hvor mye de forsikrer oss om at ingen andre skal få innsyn. Hadde Linux før i tiden, nå blir det nok å gå tilbake til det.

    Svar på denne kommentaren

    • Aslak Borgersrud (NRK) (svar til Bodil E.)

      Det skal ifølge Microsoft bli lett å velge om det skal være skrudd på eller av. Men vi får se når det dukker opp!

    • Børre Gate (svar til Bodil E.)

      Blir som med alt M$, det er frivillig innmelding helt til dem vil tvinge deg inn, så blir det installert og og masse sprett-opp vinduer om hvor fortreffelig funksjon-x er.
      Du avinstallerte «candy crush»? Ja, ja, da blir den installert på ny i den nye oppdateringen og du må gå i instillinger og slå av ting igjen som du hadde av før oppdateringen.

  3. Fint at dere rapporterer, om enn uker etter andre medier. Som Linux Mint bruker ser jeg en voldsom bølge av nykonverterte brukere på nett. Microsoft har med dette lansert den best mulige impulsen til å bytte til raskere, tryggere, mer brukervennlige operativsystem enn Windows. Sånt skjer når ledere lever i sin egen boble og mister tilkoblingen til virkeligheten utenfor.

    Svar på denne kommentaren

  4. Blir sånn passe flaut for arvingene fremover som skal gå igjennom datan til avdødeslektninger og kunne se på alle bildene og søke på all pornoen som ligger lagret i logfilene. enda en ting vi IKKE trenger….

    Svar på denne kommentaren

  5. I 1996 var det gøy å være på weben; full frihet, dynamisk IP-adresse, alle verdens hjemmesider ble sjekket ut takket være Internettguiden, alle klikkbare klikk var testet og vi visste hvem George Orwell var.
    Nå er det bare kaos over hele linja; «ikke klikk på linken, det er ikke oss» melder banker, politi og helsemyndigheter nesten dagligHvem ville valgt å kjøre en bil uten bremser? Heldigvis er jeg ikke avhengig av weben lenger. Kan ikke leke med banditter.

    Svar på denne kommentaren

  6. Frode Fredriksen

    Glad eg hoppet av Microsoft sine produkter etter XP som var det siste brukbare de hadde der en kunne ha full kontroll over PC´en. Eller rettere, eg hoppet ikkje av, men tok maskinen av nett til fordel for en Mac Mini som nå er 12 år og ikke har hikket en eneste gang.

    XP-maskinen brukes fremdeles til musikk, photoshop, bilder og film fra flere år med et par kompakte digitalkamera og et speilreflekskamera, videoer. Alt blir også lagret på eksterne disker.

    Når det kommer til personvern, har jeg kun konto på google grunnet en android telefon og er ikke på sosiale medier etter en konto på Myspace.

    Kort sagt jeg lever et rikt sosialt liv totalt uten sosiale medier, og har eliminert den omgangen jeg hadde med Microsoft på nett. Så det de har funnet ut om meg må de ha hentet fra min hotmail-konto… som de også har kjøpt opp fordi firmaet har for mye penger.

    Aldri mer microsoft for meg!

    Svar på denne kommentaren

    • David C. Pugh (svar til Frode Fredriksen)

      Jeg hoppet av i møte med Vista da jeg drev med «house-sitting» hos en venn. Operativsystemenes svar på superlim.

      Ja, min første Mac (Leopard) ble nesten gammel nok til å kunne stemme, men de virker å ha pensjonert kvalitetskontrollen siden.

    • Frode S (svar til Jan Warberg)

      Det folk bør uroe seg over er at arbeidsgiver vil bruke verktøyet på server og dermed ha en logg til å bruke mot ansattm den dagen det blir konflikt eller ønske om nedbemanning. Så er det arbeidsgiver som skrur på eller av recall funksj. Så betydning av lokalt er vel så som så. Videre kan det brukes til språk-analyse. Når og hvor..det er faktisk ingen grenser for muligheter. Her er nok det sammarbeid mellom google, Meta og X osv som blir den reelle utfordringern. Det neste er nok at vi må møte opp på politistasjonen for av vi ikke har vært innlogget eller er avvik i rutiner på internett/PC/mob. – av sikkerhetshensyn. Så av sikkerhetshensyn må møte opp hos politiet for å legimitere å få nytt passord. Har vi ikke beveget oss slik at mob har registert bevegelse så krever mobilen svar på dette.

    • Børre Gate (svar til Jan Warberg)

      Zorin er forferdelig, skal du gå for enkel-Linux eller nesten-Windows-Linux så går du for Mint.

      Zorin var den distroen som jeg tenkte å bruke som heltids OS etter W7, men gikk tilbake til W7 og hoppet til Mint etter at W7 ikke kunne laste ned oppdateringer etter reinstallasjon lenger.

  7. Dette med å sette ned forbruket av energi er viktigst, men også ganske enkle tiltak. At noe skal være så «lett og behagelig» som mulig mot et veldig mye mer komplekst system en nødvendig synes jeg er dumt.

    Et eksempel er at mange headset ikke menger har kabel, men blåtann. Da må headsettet lades, og det svinnes en god del el til komunikasjon mellow Telefon og headset. Et headset med label, derimot har elektriske impulses som uten videre gjøres om til lyd.

    Et annet eksempel er skylagring av filer. Da går vanvittige mengder strøm til lagring av filer og serverdrift. Filer som sannsynligvis enten blir liggende eller lastet ned og opp flere ganger, for så å bli sendt via en annen skylagring, er også en enorm omvei for en relativt liten bedring av ytelsen.

    Jeg synes at det digitale har alt for mye unødvendighet på seg og tar ofte meget kompliserte omveier for å gi kunden en mulig bitte litt enklere måte å gjøre ting på, som kan gå på bekostning av sikkerhet og mange andre faktorer.

    Svar på denne kommentaren

  8. Lillian Ørndahl

    En ting er at vi kan velge selv for vår egen pc, men hva med de vi snakker med? Vi har jo ingen kontroll over om de vi snakker med i direkte chat lagrer dette eller ikke. Datanerdene er en virkelig skremmende blanding av supermarte og supernaive. Jeg tror jeg vil få mareritt i natt.

    Svar på denne kommentaren

    • Vanessa Gråholt (svar til Lillian Ørndahl)

      Godt poeng. Det gjør det hele enda eklere. Et skremmende eksempel som kommer opp er jo alle sakene om mindreårige som debuterer seksuelt online og der slikt innhold blir delt eller «leaked».
      Selv hvis noen mindreårige er informerte nok til å skru av Recall, hva kan skje med de som ikke gjør det og åpner en chat der de har sendt eller mottatt et nakenbilde fra en annen mindreårig? Hvordan skal barn beskyttes i denne sammenhengen hvis det går an å hacke disse KI-loggene? Hvordan forholder Microsoft seg til slikt ulovlig innhold når de samler informasjon til KI-utvikling?

      Sett i den sammenhengen er Recall en katastrofe av uvisse dimensjoner med tanke på personvern. Jeg føler jo for å begynne på advare foreldre. Tilliten til Microsoft kunne ikke vært døere.

  9. andreas magnus aspenberg

    jeg er sjokkert over hva microsoft kan få seg til å gjøre. jeg valgte å ikke kjøpe windows 11 og hvis windows 12 har denne overvåkningen så holder jeg meg til windows 7, 8.1 og 10. så linux når jeg en gang kjøper en ny maskin.

    Svar på denne kommentaren

    • Astrid (svar til Lena)

      Gjør Chrome dette, lagrer alt? Hvor lagrer den dette. Jeg har ikke fått med meg hva Chrome gjør

    • Aslak Borgersrud (NRK) (svar til Lena)

      Joa, Chrome lagrer netthistorikken din. Men hvis du mener Chrome tar skjermbilder av PC-en din tror jeg nesten det hadde vært fint med en kilde på det 🙂

  10. Jonas Amundsen

    «Stirrer du lenge nok inn i avgrunnen, begynner avgrunnen å stirre tilbake.»

    Virker som vi har nådd det punktet. Jeg har liten tillit til at de som tar besluttninger for Microsoft kommer til å bruke Recall informasjonen på en oppriktig måte.

    Tipper på at de kommer til å gjemme evnen til å slå det av eller «sette det på pause» langt inn i instillingene og pushe regelmessige anbefalinger om å slå det på for å «forbedre brukeropplevelsen».

    Selv i tilfellet hvor Microsoft oppfører seg forsvarlig åpner det likevel en enorm sårbarhet. Eldre, mindreårige, og allmenn med lite teknisk kunnskap kan bli utsatt for svindlere, forfølgning og lignende.

    Så langt det lar seg gjøre holder jeg meg unna.

    Svar på denne kommentaren

    • Victor Brænd (svar til Jarle Grøntvedt)

      Og hvem er ‘de alle’ som ikke har lest artikkelen? Jeg synes at de fleste her virker ganske fornuftige.
      Recall ser kanskje ikke så ille ut nå (om du ser bort ifra at sikkerhet hittil har blitt ignorert), men hva om 10 år? Jeg tviler sterkt på at lover og regler vil stoppe tech-gigantene fra å misbruke sine kunder så lenge det finnes nok profitt i det (m.a.o, slik det har vært de siste 10-15 årene om ikke lenger).

    • Bjarne Grav (svar til Jarle Grøntvedt)

      Det viktigste er å ha lest George Orwells bok om overvåkingssamfunnet. Strømmen av turister som valfarter til Portobello road, der han bodde ; for å ta selfies, er sterkt økende. (funfact fra London)

  11. Rikard Seltveit

    Kanskje det positive med det hele, vil være at vi rett å slett begynner å bruke PCer, nettbrett og mobiler mindre en det vi gjør i dag. I allefall på fritiden.
    Man ser at mange vurderer å slette Facebook f.eks.
    Eller så er vi vanedyr og tillater alt🫣

    Men jeg tror folk vil mere og mere søke alternativer, som ikke har all den overvåkingen og «ulovlige» datalagringen, som egentlig de fleste er imot. Å gå til f.eks Linux og apper som ikke har alt dette meningsløse tullet.

    Og viss man tar miljøet inn i dette er jo dette ett ekstremt unødvendig bruk av ressurser og energi. Som også hindrer at man når klimamålene og gir dyrere strømpriser og rasering av natur, når man bygger store datasenter og vindmølleparker osv.

    Svar på denne kommentaren

  12. Det kommer helt sikkert til å bli muligheter fra tredjeparts programvare for å fjerne helt.

    Cortana var i praksis umulig å fjerne helt før, men ved hjelp at bla. CCT-Tool, kan du fjerne og endre masse i Windows på en enkel måte.
    Anbefaler å ta en titt for å fjerne unødvendige programmer, og kjøre en «de-bloat».

    Svar på denne kommentaren

  13. Vegard Riseng

    Så… Microsoft vil gi lynraskt fritekstsøk om alt du gjør på maskinen din, og huske alt du gjør. De vil ikke skille mellom det som er trivielt og det som er høysensitivt, heller ikke mellom det som er viktig å huske og der du helst vil glemme. Husk at selektiv hukommelse og evnen til å glemme kanskje er den største velsignelsen vi har. Det sparer oss for mye vondt.

    Hadde det ikke vært en idé å lage et skikkelig filsøk som finner den informasjonen man bevisst har lagret og faktisk ønsker å finne først? Det fungerer jo fryktelig dårlig i Windows. Eller en søkefunksjon i Outlook som klarer å finne relevante og eksakte treff fra den siste uken, og ikke noen så-der fra 2013?

    Microsofts har dessuten liten troverdighet på sikkerhet. Det kan skyldes at mye av koden deres fortsatt har røtter så langt tilbake som 80- og 90-tallet. For å lappe på det, har de en filosofi om å la administratorer gjøre ting så vanskelig som mulig for brukere med legitim tilgang. Det gir ingen mening. Det gir tvert imot kreative brukere som omgår løsninger, ikke mer sikkerhet. Jeg vet dette fordi jeg selv er en av dem.

    Microsoft er etter min mening ikke til å stole på. Tanken på at de skal vite mer om oss enn vi klarer å huske selv er ganske skremmende.

    Svar på denne kommentaren

  14. Einar Sørensen

    Microsoft samler allerede inn alt man gjør på PC, så dette er nesten ingen nyhet. Vil man ha frihet og en stabil PC kan man installere Fedora Silverblue, et operativsystem som respekterer ditt privatliv da det ikke samler inn data om deg. Systemet er immutable og dermed har man alltid et operativsystem som vil starte PC.

    Svar på denne kommentaren

  15. Per Øystein Tunheim

    Har en helt ny Windows laptop med svært gode spesifikasjoner. Likevel er det mye styr og trege oppstarter. Fingeravtrykkleser fungerer bare 50/50. Min 10 år gamle Mac er både raskere og mer pålitelig. Det virker som Microsoft henger igjen i dårlige kjernefunksjoner i operativsystemet.

    Svar på denne kommentaren

  16. Tipper de fleste Windows brukere ikke bryr seg om dette. De chatter med deg og meg og samler inn informasjon som lagres på deres maskiner.

    Hvis folk begynte å gå rundt i byen, på kjøpesenter og på jobb med håndholdt mikrofon og lagret all informasjon på en maskin med AI – hva ville vi ha sagt da?

    Ser for meg at Russiske eller Kinesiske myndigheter gjerne skulle ha utviklet et ondsinnet virus som sendte all denne informasjonen tilbake – slik at de kan bruke det mot oss for å påvirke politiske valg eller lignende.

    Så dette handler ikke så mye om enkelt-individers personvernsrettigheter, men mer om samfunnets personvern som helhet.

    Svar på denne kommentaren

    • David C. Pugh (svar til Mats)

      Ja, jeg føler at bruksområdet for datamaskiner har endret seg veldig siden jeg begynte — og jeg går tilbake til Norsk Data og CPM, senere DOS/Wordstar, Windoze og endelig Mac. Mine kjerneapper har alltid vært tekstbehandling (over alt), e-post og senere Wiki, mens jeg tror at dagens unge har ikke bruk for noe utover sosiale medier. Disse hilser bare velkommen alt som kan spre selfiene. Tar jeg feil?

  17. At Orre kan si disse to tingene i samme intervju forteller egentlig mer enn nok om hvilken tillit man kan ha til Microsoft fremover:

    «Orre forteller at de fortsatt jobber med sikkerhetsforbedringer.»

    «Vi har jo sikkerhet på høyeste nivå på plass.»

    Svar på denne kommentaren

  18. Marianne Texmo

    Jeg har lest både artikkelen og alle kommentarene hittil. Jeg er urolig, men ikke overrasket: hvorfor er det ikke flere (kun et par spake spørsmål) som adresserer KRAFTBEHOVET som KI vil kreve?! Det er ikke vanskelig å finne svært positive og svært skumle sider ved KI, men kloden vår vil knele under behovet for energi til all datalagringen. Vi snakker her om umettelige mengder informasjon! Kan utviklingen stoppes? Neppe. Dessverre for menneskeheten.

    Svar på denne kommentaren

    • Vidar Thomassen (svar til Marianne Texmo)

      Tror nok artikklen egentlig presenterer noe som reduserer kraftbehovet for KI brukertjenester.
      KI på brukernivå forblir i PCn og ikke i store KI datasentre
      (hvor google/Amazon/Apple/Meta/Microsoft/»BigIT» kan analysere data input)

      Redselen for noe nytt i Windows er helt vanlig blant hjemmebrukere i IT-sammenheng.
      Og risikoen ved å flytte brukere over på linux distroer plattformer med svært varierende support? Hver mann sin linuxdistro?..

      Som vi ser har maskinvareprodusentene skjønt at KI må desentraliseres mye nærmere brukeren. Det nye er at KI funksjonalitet kværnes av skreddersydde moderne prosessorer på maskinene, og operasjoner løses lokalt med hjelp av SnapdragonX-prosessoren/Copilot+ eller tilsvarende. Det samme skjer på siste generasjon mobiler som Samsung S24.

      Det betyr i praksis at Copilot+ skal gjøre KI operasjoner for deg lokalt på dingsen/PC isteden for å gjøre operasjoner via store kraftkrevende KI-datasentre.
      Og KI analysert data skal forbli der også.

      Ser ut som det i startfasen for teknologien ikke er helt ferdigutviklet for «flerbrukermaskiner» med dataisolering mellom brukerne som kan loge på maskinene.

      Det går nok ikke lang tid før det er på plass også.

      Inntil videre er nok ikke funksjonaliteten anvendbar i bedriftssammenheng og vil definitivt deaktiveres til den er «trygg nok».

  19. Vi er saumfart og ferdig analysert, staten overvåker oss også. De skulle ha mye penger til en fjellhaller til dataene for noen år siden. Men så skrev ingen om det lenger. Microsoft styrer deg så godt de kan ved å få dine data i skyen som de sier. Det er bare simpel lagring i en annen datahall. Nettet lagrer. Jeg får lyst til å unnslippe alle grådige øyne, mon tro om Microsoft egentlig lar folk som vegrer seg få slippe. Tror neimenn at jeg stoler på de store gigantene, de kan nesten gjøre hva de vil med oss, med våre maskiner. Vi må bruke dem, av nytte og avhengighet.

    Så mange nyttige systemer har etter hvert blitt ødelagt og det er et tap. Men en må ta et valg etterhvert. Tillater jeg det de gjør med meg. Skaper det fare? Jeg har tenkt på det en stund før det klør over hele kroppen at jeg er overvåket hvor enn jeg er. Det er ekkelt. Får håpe mange, riktig mange flytter til Linux f.eks. Overvåker de? Det går vel ikke lang tid før eierne får svimlende bud for noen er veldig interessert i å få utbrytere inn i folden igjen. Og sikkerheten de snakker om vil bli kompromittert. Det er veldig synd data ble sånn som vi er på vei.

    Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilke datamaskiner skal Recall kunne brukes i?

Hvordan virker Recall?

Vil Recall ta vare på alt du har gjort på internett?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.