nrk.no

Er du apps-klar for båt-sommeren?

Kategori: Apps

Et regntrekk kommer godt med i sommernorge
Et regntrekk kommer godt med i sommernorge

Sommeren står for tur over det ganske land, og en god posjon nordmenn velger å tilbringe store deler av denne årstiden ombord i en eller annen form for båt.

iPad med Navionics HD i vanntett pose. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta
iPad med Navionics HD i vanntett pose. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

På sjøen, som ellers i livet, mener vi her i NRKbeta at det er viktig å også være riktig skodd hva applikasjoner angår. Vi har derfor laget en liste over de ti viktigste mobilapplikasjonene for de av dere som er klare til å sette sjøbein i sommer.

1. Navionics Marine – Sjøkart for hele verden

 [iPhone] [iPad] [Android]

Et godt sjøkart er aldri en dum investering, og når prisen er merkelig lav og kvaliteten merkelig høy, fallet valget vårt på kartene fra Navionics. De finnes for en rekke ulike områder rundt omkring i verden, og skulle dekke de aller flestes navigasjonsbehov.

Navionics Marine Europe HD for iPad
Navionics Marine Europe HD for iPad
 
Navionics Marine Europe for iPhone

2. Ships Ahoy! – Et must for bryggekjerringa

[iPhone/iPad]

Har du noen gang stått på brygga eller ombord i båten og lurt på hvem den gigantiske doningen av et cruiseskip som kommer tøffende inn fjorden egentlig er?

Applikasjonen «Ships Ahoy!» er en Augmented Reality applikasjon som lar deg «kikke igjenom» telefonen mot båten du måtte lure på hvem er og få opp navnet som et overlay.

Vi har den liberia registrerte tankeren Moscow River i sikte.
Vi har den liberia registrerte tankeren Moscow River i sikte.

Du kan så videre velge å få flere detaljer om båten ved å trykke på navnet. Applikasjonen bruker data fra skipsfartens Automatic Identification System (AIS), og må sies å være den perfekte app for alle «bryggekjerringer» eller andre som måtte være nysgjerrige på hva som ferdes på sjøen rundt dem.

3. Marine Traffic – Oversikt over trafikkbildet

[iPhone/iPad] [Android]

Hvis du heller ønsker å ha en mer tradisjonell oversikt over skip rundt deg på vannet, løser applikasjonen Marine Traffic denne oppgaven elegant. Marine Traffic henter også data fra AIS, og viser dem i realtid på telefonens kart.

Marine Traffic for iPhone

Enkelt, greit og ikke minst praktisk hvis du for eksempel ikke ønsker å havne i veien for danskebåten eller hurtigruta 🙂 Det er imidlertid viktig å merke seg at et kun er kommersiell skipsfart som ligger i AIS, så naboens seilbåt får du dessverre ikke opp i din «digitale kikkert» enda.

4. Båtførerprøven – Øvelse gjør mester

[iPhone/iPad]

Er du født fra og med 1. januar 1980 er det fra 1. mai 2011 påbudt med obligatorisk båtførerbevis for å føre båt som er over 8 meter eller har 25 hestekrefter eller mer.

Båtførerprøven for iPhone

Det finnes en mengde applikasjoner som lar deg øve og foreberede deg til prøven.
Mer om obligatorisk båtførerbevis leser du hos Sjøfartsdirektoratet.

5. Redningsselskapet – Når uhellet er ute.

[iPhone][Android]

Skulle uhellet være ute kan det være greit å vite hvor redningsskøytene befinner seg. Denne appen viser din posisjon på et kart, samt alle Redningsselskapets skøyter.

Hendig hvis uhellet skulle være ute.

Båtførerprøven for iPhone

6. Sjøvettreglene – Kan du reglene på sjøen?

[iPhone]

Husker du de gyldne bud for evhver sjømann? Sjøvettreglene finnes som gratis-app til iPhonen for de av dere som måtte trenge en påminning om hva som ser lurt å gjøre, og ikke gjøre på sjøen.

Sjøvettreglene for iPhone

7. Tidevann – Alt du trenger å vite om flo og fjære

[iPhone] [iPad] [Android]

Trenger du å vite når det er flo og fjære, om det flør eller feller, om fisken biter eller ikke, er dette applikasjonen du trenger. Tidevannsapplikasjonene for iPhone, iPad, Android forteller deg alt du trenger å vite om hvor høyt vannet er.

Tidevannsapplikasjon for Android

8. Uthavner – Hendig verktøy for ankring

[iPhone]

Uthavner er en applikasjon som gir deg oversikt over gode ankringssteder langs kysten av sør-Norge. Vi skulle dog sett at de ulike uthavnene også var merket med hvilke vindrettninger de er i le for og hvor dypt det er på de ulike stedene.

Som et utgangspunkt for å finne et sted å ankre fungerer imidlertid applikasjonen greit.

Uthavner for iPhone

9. Knuter – Halvstikk eller pålestikk. Her er app’en som lærer deg begge.

[iPhone] [Android]

Gode og sikre knuter er essensiell kunskap for enhver sjømann. Applikasjonene «Sailing knots» og «Knot Guide» lærer deg alt du trenger om knuter på henholdsvis iPhone og Android.

Sailing knots for iPhone

10. Seilværet – Sol eller regn?

[Android]

Applikasjonen Sail Weather for Android lar deg definere hvor mye vind og hvilket vær det må være for at det skal være seilvær for deg. Er du av den mer tradisjonelt anlagte værentusiasten, finnes NRKs egen Yr-App for iPhone.

Sailing Weather for Android

Bonustips: Vanntette trekk

Et regntrekk kommer godt med i sommernorge
Et regntrekk kommer godt med i sommernorge

Siden sommerværet i Norge ikke alltid viser seg fra sin beste side, kan det være svært praktisk å gå til anskaffelse av regntrekk for både padder og telefoner.

I vår test brukte vi et trekk fra Ewa Marine for iPaden. Solid og enkelt å bruke fra tyskerne.

Er du på jakt etter noe rimeligere, finnes det et godt utvalg vanntrekk fra det Hong Kong-baserte nettstedet DealExtreme.

17 kommentarer

  1. Skal du ut med båt i sommer? | Droidnytt

    […] NRKbeta har en artikkel om mobil-applikasjoner for den som har tenkt seg på havet i sommer. En god liste og lett tilgjengelige lenker til hvordan og om du kan laste den enkelte appen  for iPhone, iPad eller Android. De skriver: […]

    Svar på denne kommentaren

  2. «Ships Ahoy!» så smart ut. Sammen med «FlightRadar24» kan man da følge med på både skips- og flytrafikken vha. AR.

    Så nå har jeg alle applikasjonene som skal til, og jeg har iPaden som trengs – men hvor blir det av båten?

    Svar på denne kommentaren

  3. Nå kan ikke en app måle seg med en skikkelig GPS med mulighet for ekstern data (vindmåler osv.), så noe kartapp kommer jeg nok ikke til å bruke. Og man skal alltid ha skikkelig (analogt..) sjøkart tilgjengelig, så man ikke er avhengig av elektrisitet.

    Isteden for uthavner finnes det skikkelig bøker, som forteller alt om vind/le, høyde/dybde, litt om plassene, hvilke ankringsmuligheter det finnes osv., så heller ikke der er appen særlig til erstatning.

    Knots-appen kan være hendig, da. Selv om jeg kan de jeg trenger, er det alltid gøy å lære nye og kanskje bedre knuter.

    Uansett, poenget mitt: Artig samling med apps, men seiler man lengre turen enn en dagstur med motorbåten til en øy, har man uansett bedre tilgjengelig.

    Svar på denne kommentaren

    • Terje (svar til Matsemann)

      Har man navionics på en ipad _i_tillegg_ til ordentlig kartplotter og papirkart, ender man fort opp med å bruke ipaden mest under veis. Brukervennligheten og hastigheten ved flytting/zoom er virkelig noe å strekke seg etter for dem som lager dyrt utstyr.

  4. iacob chr. prebensen

    Har seilt en del med ipad nå i våres. For ordens skyld, har også kartplotter, boka Havneguiden samt papirdraft.

    Synes likevel Navionics er uovertruffent for planlegging, samt for å holde oversikten i cockpiten. Da kan jeg ha plotteren godt zoomet inn så jeg har god kontroll på waypointene der, mens jeg orienterer meg i landskapet med ipaden.

    Brukte også ipaden som ankeralarm (appen anchor watch) herforleden, også i kombinasjon med plotteren, men veldig greit å kunne følge litt med hvor man er mens man ligger under dyna i forpiggen.

    Svar på denne kommentaren

  5. «Marine Traffic henter også data fra AIS, og viser dem i realtid på telefonens kart.»

    Jeg måtte bare pirke: realtid????
    Trodde dere på nrkbeta var flink nok til å oversette fra reklametekst i sanntid 😉

    Svar på denne kommentaren

  6. Sjømannskap?
    Tja, er det ikke nok elektroniske og digitale hjelpemidler til båt?
    Og hva om strømmen eller batteriet går? Hva da? Kan folk i det hele tatt bruke kart, havnebøker og forstå sjømerking lenger om strømmen går?

    Svar på denne kommentaren

  7. Kjetil Ormestad Eid

    Jeg jobber med en webapplikasjon som hvor deler består av en mobil applikasjon. Løsningen lages for at båtforeninger skal ha et verktøy for å behandle medlemmer og båtplasser i sin forening. Her har jeg blant annet laget en løsning hvor båtforening kan tegne opp båtplassene på et google map og bruke da en iphone/ipad/android telefon på bryggen og se hvem som eier båtene man passerer.

    Lek gjerne litt med løsningen ved å logge inn på http://minhavn.no med e-post: [email protected] og passord: test

    Logger du inn med en iphone/ipad så skal du få spm om å åpne kartet.

    Svar på denne kommentaren

  8. Man må ikke nødvendigvis ha iPhone/iPad eller en Android-enhet for å bevege seg til sjøs:

    Navionics får du også som app til Symbian^3 (Nokia C6-01, C7, E7 og N8). Her link til app’en Navionics Norway store.ovi.com/content/89343
    Navionics er å få for flere havområder.

    Finnes også en gratisapp som heter Locago som skal inneholde map layer fra MarineTraffic. store.ovi.com/content/9299

    Mulig det finnes flere «båtapper» til Symbian, var disse jeg fant i farten.

    Jeg har ikke prøvd noen av disse ennå på min Nokia N8, må muligens kjøpe en båt først 😉

    I tillegg har Nokia svært gode kartverk og navigering (gratis) med Ovi Maps. Da snakker vi til lands: http://maps.ovi.com

    Svar på denne kommentaren

  9. Dersom en ønsker sjøkart gratis er Orux for Android tingen. Orux har støtte for alle typer av kart gratis ( også for sykkel, sjø og topografiske ). Siden kartene er fra blandt annet Kystverket er de i alle slags oppløsninger og vel noe av det beste en kan få.

    Svar på denne kommentaren

  10. Navionics sjøkart på iPad med BadElf fungerer utmerket. Ved selvsyn er notert en merking av indre led i Rakkkebåene, kartblad 005. Se Kartverket EFS`s meldinger av 07.03.2013 og 27.06.2014. Jeg har ikke klart å finne noen oppdatering vedrørende dette i Navionics. Finnes det?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.