nrk.no

Natt på NRK.no

Kategori: NRK


Det er sommer, men natten senker seg over NRK.no. Vi er glade for endelig å kunne tilby nattmodus på NRK.no.

Publikumsservice hos NRK får inn over 1500 henvendelser i måneden. Det er ris og ros, og spørsmål om alt mulig NRK-relatert. For eksempel brukere som melder om at værvarselet var feil på yr.no, om det virkelig skal være 40g hjortesalt i vestlandslefsa (ja, det skal det) eller hvor Sigrid Sollund hadde kjøpt genseren hun hadde på seg i Dagsnytt 18 (den var strikket av hennes mor og ikke til salgs).

Men et spørsmål får vi igjen og igjen. Hvorfor kan jeg ikke aktivere nattmodus på NRK.no? Til dere er vi glade for å kunne si: Nå!

Men først, hva er nattmodus? Eller mørk modus, som Apple kaller det, eller mørkt tema (Google), eller lys-på-mørk fargevalg (Wikipedia). Sistnevnte sier det egentlig rett ut: I stedet for at det brukes mørk tekst på lys bakgrunn, som teksten du leser nå, brukes mørk bakgrunn med lys tekst. Fullt så enkelt er det selvsagt ikke, det handler om å tilpasse hele opplevelsen til en hovedvekt på mørk bagrunn. Mange synes det er mer behagelig for øynene, og på enkelte mobiler og skjermer kan det også være et strømsparingstiltak.

Forsida på NRK.no uten og med nattmodus

Mørkt, ikke dystert

Det er ikke bare å snu fargene for å få inn nattmodus på et nettsted som NRK.no. Design brukes til å sette stemningen, men det er ikke oppgaven til nattmodus. Et nyhetsdesign skal fungere like godt på en lettbeint artikkel om terningspill i påsken som å melde om Putins propadandakrig.

Nattmodus må ikke forveksles med alvorlig design på trist eller dystre nyheter, men skal fungere like godt på kultur som krig.

For å ikke gjøre nyheter mørkere enn innholdet har vi derfor valgt å gjøre nattmodus i mørke blåtoner i stedet for svart eller grå. Fra før har vi markert alvorlige hendelser med mørkere bakgrunn på forsidene våre, disse har nå fått en annen farge i nattmodus for fortsatt å visuelt skille seg ut, men fortsatt med et ønske om at det ikke skal føles dystert. I tillegg er vi opptatt av universell utforming hvor kontrasten nå skal være god nok både i nattmodus og dagmodus.

Det er mye som skal stemme for at det skal bli bra og vi har mer enn nok eksempler på når det er utfordrende å få det visuelt riktig.

Kanskje aldri perfekt

Perfekt blir det likevel ikke. Verktøykassen journalistene har er mangfoldig, og selv det som fremstår som enkle artikler med tekst, bilder og video kan bestå av mange varierte elementer som faktabokser, seksjonsdelere, bildesveip og mye annet. Alle disse elementene bør tilpasses nattmodus, hvis ikke vil de lyse elementene skjære seg ut.

Bilder med hvit bakgrunn går ikke i ett med resten av sida i nattmodus

Artiklene på NRK.no strekker seg over 20 år bakover i tid, og i løpet av disse årene er det laget og brukt mange typer elementer som vi ikke lenger har oversikt over. Det er ikke realistisk å få håndtert alle disse. I tillegg har det vært brukt bilder med innbrent hvit bakgrunn for å gi luft rundt bildene, siden man visste at bakgrunnen ellers var like hvit. Da var det ikke grunn til å bruke bildeformater med gjennomsiktig bakgrunn. Disse bildene vil dermed fortsatt ha hvite felter, som nå ser rart ut mot den ellers mørke bakgrunnen.

Det vil ta tid før hele innholdsproduksjonen på NRK.no er tilpasset bruk også i nattmodus, og de eldre artiklene vil ikke oppdateres.

Ikke for alle

Verdien av nattmodus er også omdiskutert. Forskning sier det ikke nødvendigvis er bedre for øyet med mørkere skjerm, spesielt i lyse omgivelser. Lesbarhet kan også svekkes med lys tekst på mørk bakgrunn. Men det er ingen tvil om at dersom du finner frem mobilen på senga for å få med deg siste nytt vil en lyssterk skjerm forstyrre nattesøvnen mer enn en mørk.

Konklusjonen av disse utfordringene gjør at vi ikke vil aktivere nattmodus som standard for alle siden vi ikke kan garantere at leseopplevelsen blir den vi ønsker.

Men vi vil likevel at de som ønsker mørk bakgrunn, og som kan tilgi oss disse ufullkommenhetene, muligheten til å aktivere det.

Bli med og test nattmodus

Du er velkommen til å prøve ut nattmodus på NRK.no. Første versjon er allerede tilgjengelig under innstillinger-fanen på NRK.no ved å huke av på valget om nattmodus. Valget blir lagret som en informasjonskapsel (ofte kalt cookie andre steder), så du blir nødt til å gjøre dette i alle nettlesere hvor du vil ha nattmodus.

Vi jobber fortsatt med det og det vil bli gradvis bedre, men kanskje aldri perfekt. Likevel er vi glade for å endelig kunne tilby en av de mest etterspurte funksjonene på NRK.no.

27 kommentarer

 1. Viktor Fagerheim

  Kjempe fin. Godt at dere utvikler nettsidene deres. Har alltid vært fornøyd med NRK.no, men: som dyslektiker sliter jeg med reportasjer som er skrevet på nynorsk eller dialekr. Så da lurer jeg på om det noen gang vil komme et ‘språkvalg’ som en innstilling?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Viktor, takk for tilbakemelding! Vi jobber stadig med språk og støtte for ulike språk i NRK, men det er en del av oppdraget vårt å styrke og utvikle de norsk og samisk språk, inkludert et spesifikt krav om at minst 25% av innholdet vårt skal være på nynorsk. Derfor er det per nå lite sannsynlig at vi utvikler et slikt valg.

   Med vennlig hilsen Audun Aas, produktutviklingssjef for NRK.no

 2. Viktor Fagerheim

  Kjempe fin. Godt at dere utvikler nettsidene deres. Har alltid vært fornøyd med NRK.no, men: som dyslektiker sliter jeg med reportasjer som er skrevet på nynorsk eller dialekt. Så da lurer jeg på om det noen gang vil komme et ‘språkvalg’ som en innstilling?

  Svar på denne kommentaren

  • Audun Aas (svar til Alexander)

   Hei og takk for spørsmål! Isolert sett kan det nok virke rart å knytte denne funksjonen til innlogging, ja. Men i et helhetlig perspektiv hvor vi har mange ulike funksjoner og innstillinger som vi ønsker at skal bevares på tvers av flere produkter (TV, Radio og Nett) har vi valgt å samle mest mulig under innlogging fordi vi tror det totalt sett gir den beste brukeropplevelsen.

   Med vennlig hilsen Audun Aas, produktutviklingssjef for NRK.no

  • Michael (svar til Alexander)

   Om du har Samsung(android) så er det innstillinger i nettleseren for mørk modus. Men det NRK her snakker om er vel appen deres. Har kun brukt nettlesern for å lese NRK.

 3. Veldig flott. Men hvorfor bare på nettleseren? Jeg går aldri inn på nettleseren for å lese nyheter på mobilen. Jeg bruker utelukkende appen, men der er det fortsatt ingen muligheter for å endre til nattmodus…

  Svar på denne kommentaren

  • Audun Aas (svar til Nicolai)

   Hei, og takk for at du bruker appen vår 🙂 Vi ønsker selvfølgelig å gjøre denne funksjonen tilgjengelig for deg også, men fordi det krever litt ekstra arbeid for å få det på plass i appen har vi valgt å lansere kun for nettleser enn så lenge.

   Med vennlig hilsen Audun Aas, produktutviklingssjef for NRK.no

  • John Arne Skjervold Pedersen (NRK) (svar til Arne)

   Hei, ja, når vi kommer med en mer permanent løsning har vi lyst til å få med et «auto» eller «følg nettleseren»-valg.

   Mvh. John Arne, tech lead NRK.no

 4. Som beskrevet av andre, må man virkelig logge inn for å få satt Nattmodus? Håper ikke man må det når Nattmodus blir ‘produksjonsklar’. Jeg bruker også alltid inkognito-faner når jeg surfer på nett så innlogging blir bare en irritasjon for bruken av et ellers godt nettsted.

  «Fra før har vi markert alvorlige hendelser med mørkere bakgrunn på forsidene våre» 😂 Aldri lagt merke til at det er forskjell på fargevalg på sakene på forsiden og jeg er innom nrk.no på mobilen flere ganger om dagen 😂

  Svar på denne kommentaren

 5. Tommy Martinsen

  Hei Nrkbeta, dette er gode nyheter, skal teste ut i helgen. Takk for alt det som produseres av dere, det er lettlest selv om tematikken kan være vanskelig. Synes dere faktisk får meg til å lese om det som i utgangspunktet fremstår som uforståelig og utilgjengelig for meg som ikke er ekspert/nerd (ment positivt). Tusen takk for jobben dere gjør. Her er det godt anvendte skattepenger.

  Svar på denne kommentaren

 6. Flott. Jeg savner fortsatt.å kunne spille av kun en episode av f eks Transmission i radioapp. Hvis jeg ønsker det, burde jeg kunne sovne til en episode og slippe at det automatisk kommer neste og neste og neste osv utover natta.
  Hvorfor er ikke det på plass?
  Mvh Ketil

  Svar på denne kommentaren

 7. Ketil Sletten

  Flott. Jeg savner fortsatt.å kunne spille av kun en episode av f eks Transmission i radioapp. Hvis jeg ønsker det, burde jeg kunne sovne til en episode og slippe at det automatisk kommer neste og neste og neste osv utover natta.
  Hvorfor er ikke det på plass?
  Mvh Ketil

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (svar til Ketil Sletten)

   Hei,
   Ved å klikke på de tre Zzz i NRk Radio-appen, kan du bestemme når avspillingen skal stoppe. Vi vurderer også på om vi skal lage støtte for å styre hvordan viderelytting skal håndteres globalt i appen, så det kommer trolig etterhvert.

 8. Vil bare si at jeg har det i appen også, tror det er fordi jeg trykket på lenken, og at appen har åpnet nettlesereb, det ser ihvertfall ganske wonky ut. Kan sende bilder om dere ønsker 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Grønlie Guren (NRK) (svar til Einar)

   Det stemmer! Du fant en midlertidig bakvei som ikke fungerer så veldig bra. Vi har notert oss ønsket om nattmodus i appen også 🙂

  • John Arne Skjervold Pedersen (NRK) (svar til Renate A.)

   Hei, det stemmer, vi har foreløpig ikke lansert støtte for nattmodus i appen, men det kommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.