nrk.no

BeReal er appen der alle er ærlige

Kategori: Kommentar

BeReal skriker høyt med varseltrekanter når den vil ha deg til å ta bilde. Men det du får i retur er som oftest lavmært og personlig. Foto: Jonas Lihaug

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Appen BeReal har tatt fullstendig av i sommer. Den har ligget solid på topplistene til de store app-butikkene de siste månedene. Med BeReal har det blitt kult å ikke være kul.

BeReal er en fotodelingstjeneste designet for å overstyre ditt ønske om å ta det perfekte bilde, og et forsøk på å komme unna det evige jaget om flest mulig likes. Første gang jeg hørte om appen virket det hele ganske tåpelig, men jeg er i ferd med å ombestemme meg.

Strenge rammer

Der målet på Facebook og Instagram er å lage innhold som treffer mange er målet på BeReal å poste innhold som er ekte og ærlig.

Slik fungerer det: På et tilfeldig tidspunkt i løpet av dagen får du og alle vennene dine den litt skrikende meldingen fra appen: «⚠️ Time to BeReal ⚠️». Alle får nå to minutter på seg til å poste et bilde av det de holder på med. Appen tar bilde med både for- og bakkameraet samtidig.

Den lettere bråkete meldingen som dukker opp et tilfeldig tidspunkt i løpet av dagen fra BeReal. Illustrasjon: skjermbilde fra iOS

Bilde av det du driver med postes sammen med bildet av ditt ansikt som en liten collage. Om du poster for sent får alle vite at du var treg, og om du ikke poster noe får du ikke se hva de andre har lagt ut. Med denne appen har du ikke muligheten til å sniktitte på andre uten å dele noe selv.

BeReal har ingen spennende filter eller redigeringsmuligheter. Dersom du ombestemmer deg og tar bildet på nytt kan alle som mottar det se at du måtte bruke flere forsøk.

Hils på vennene dine! BeReal oppfordrer deg til å bytte ut de vanlige emojiene med selfies som du lager selv. Slik at det blir såkalte «RealMojis». Illustrasjon: Skjermbilde fra BeReal

Tilbake til urtiden

Der andre sosiale medier har blitt mer profesjonalisert og terskelen for å poste litt hverdagsliv har blitt høyere er BeReal gjennomdesignet for å overstyre muligheten til å sminke på sannheten.

BeReal gir en slags nostalgitrip til slik Facebook, Twitter og Instagram var i starten. Tilbake til de tider da vi skrev «Jeg er på jobb» på Facebook og postet bilde av hverdagsmat på Instagram.

Det var litt søtt og nært, men endret seg like vel. Så hvorfor tar BeReal av med sin tydelige oppfordring om å poste det du holder på med akkurat nå? Jeg tror det er fordi vi drømmer oss tilbake i tid.

Ønske om få venner

Youtuberen Jonas Lihaug har flere titalls tusen følgere på både YouTube, Instagram og TikTok. De siste månedene har han fått øynene opp for BeReal:

– BeReal kjennes veldig personlig, og det er digg.

Det kjedelige livet til en internettkjendis. På BeReal er Jonas Lihaug personlig. Foto: Jonas Lihaug

Han angret fort da han begynte å legge til haugevis av mennesker som han egentlig ikke kjente.

– Da ble plutselig appen upersonlig. Det er en god app for å holde kontakt med ens nåværende og nære sosiale krets.

Jeg skjønner godt hva Lihaug mener. BeReal var ikke så tåpelig som jeg trodde. Når meldingen fra appen dukker opp renner det inn små innblikk i hva vennegjengen driver med. Lavmælt og lite spektakulært.

Det er beroligende å se at folk ikke er så kule som de later som på Instagram. Det at ansiktet blir med hver gang gjør også det hele enda mer personlig.

Når du scroller gjennom BeReal får du bare se det vennene dine har postet siste døgn. Det blir ingen endeløs scrolling av slikt. Noe som også føles behagelig. Hvem har ikke blitt sittende og angre på bortkastet tid foran instagram eller TikTok. Når det gjelder dine egne bilder kan du gå inn i arkivet ditt i BeReal og få se dem i ettertid. Illustrasjon: Skjermbilde fra BeReal

Et sted midt mellom

Sosiale medier og kulturen rundt dem endrer seg hele tiden. På TikTok, Instagram og YouTube har fokusen gått mer i retning av at man skal nå ut til mange og hele tiden vurderes av en algoritme. På Snapchat, WhatsApp og Telegram har vi kommunikasjon med enkeltpersoner og mindre grupper ofte basert på tema eller nære vennskap.

BeReal minner mest om sistnevnte. Men har lagt til en viktig ingrediens som er timing. At alle får beskjed om å gjøre noe på samme tidspunkt. Det kan minne om det amerikanerne kaller «Appointment TV». Det at vi ikke ønsker å gå glipp av noe som skjer på et visst tidspunkt.

Denne appen kommer ikke til å løse verdensproblemer eller flytte det politiske ordskifte med det første. Men den har for meg blitt et fristed fra det profesjonelle og upersonlige som er så dominerende innen sosiale medier for tiden.

14 kommentarer

 1. Jeg har brukt BeReal i et år omtrent og det er en skikkelig god og jordnær opplevelse. Jeg kjenner jeg er genuint interessert i hva folk poster, nettopp fordi det er så nært og ekte alt sammen. Terskelen for å dele de små, men morsomme, tingene fra livet sitt er så mye lavere. Jeg opplever det også som en kjempefin måte å holde kontakt med venner på. Vi har ikke alle overskudd til å sende meldinger og høre hvordan det går med folk, men BeReal senker terskelen for å samhandle. Så er det viktig å beholde balansen, og ikke legge til for mange folk slik at man ikke tør være privat lenger.

  Svar på denne kommentaren

 2. Enda et meningsløst og navlebeskuende surrogat for ekte tid tilbrakt sammen. Nyheten denne gangen er at algoritmen nå faktisk styrer dagen din vha. tidspunktet bildene må tas. Framskritt altså!

  Svar på denne kommentaren

  • Og når har NRK begynt å poste reklame for private betalingsprodukter, det uten at det engang er merka «produktplassering»..

   Dette blir nok sendt til PFU eller noe.

 3. Litt usikker på om dette er en form for produktplassering. Er det noe jeg ønsker å bruke, nei. Bruker jeg noen av de andre, nei. Det jeg undres over er hvor avhengige mange har blitt av å skulle dele bilder hele tiden. Hvor blir det av evnen til å fortelle en god historie uten at man skal vise et bilde i tillegg. Det er vel knapt nok noen bedre bilder enn de vi selv lager oss i hodene vår etter å ha lest en god beskrivende tekst.

  Svar på denne kommentaren

 4. Fredrik Fyksen

  Kult konsept. Men det løser et problem som har oppstått på grunn av algoritmer som pusher folk og temaer du ikke følger.

  For min del er en bedre løsning fødiverset, hvor man har mer kontroll på hvor plattformen går videre. Om investorene i beReal finner ut at det ikke er penger å tjene på modellen forsvinner den, eller den endres til yet another Tiktok.

  Skriv mer om demokratiserende internett!

  Svar på denne kommentaren

 5. På bildet av «Memories» er det tydelig at brukeren kjører bil samtidig som han må ta bilde fordi appen krever det. Pussig at ingen reagerer på det? Det er ulovlig. Og med god grunn. Folk som lever halve livet sitt nede i en skjerm er livsfarlige i trafikken. En sak er at de risikerer eget liv, verre er det at de setter andre uskyldige liv i fare bare for at de er så hekta på å «poste» ditt og datt og/eller følge med på hva alle andre legger ut.

  Tror mange ville hatt godt av å frigjøre seg fra slike apper.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Peter)

   Fin observasjon, men du må gjøre bedre research om du skal konkludere så hardt og påstå at «det er tydelig at brukeren kjører bil». Jeg regner med at det er bildet tatt 23. du sikter til. For dem som mottok originalbildet er det selvfølgelig enklere å se, men til og med på den bitte lille thumbnailen kan du skimte speedometeret rett over totallet. Det står på null. Det er jeg som har tatt det bildet. Det er tatt mens bilen stod trygt parkert på en parkeringsplass. Og i originalbildet er det helt tydelig på alle måter.

   Når det er sagt så er jeg enig i at vi ikke kan fremheve nok at man ikke skal fikle med mobilen dersom man er sjåfør og bilen er i bevegelse eller i en trafikksituasjon.

 6. Spennende artikkel; og veldig nyttig. NRKbeta leverer som alltid nyttig erfaring med ting som opptar meg. Denne gangen har jeg sett appen bli tatt i bruk av mennesker rundt meg, og som umerkelig fortsetter å bruke den uten å snakke så mye om det. Jeg liker å teste det meste som er nytt og har selv gått litt lei av SoMe (med unntak av LinkedIn). Denne vurderer jeg, men samtidig i større grad opp mot hva jeg vil bruke tiden min på.
  Takk for bra erfaringsdeling, og for at dere alltid er nysgjerrig. På tross av kommentarfelt!

  Svar på denne kommentaren

 7. Henning Pedersen

  Merker at det skjer ting på den sosiale medier-fronten med algoritmenes inntog. Hva med en sak fra dere som omhandlet hvordan instagram og twitter har gått vekk fra hashtags og kompisdeling til å bli et algoritmisk «the winner takes it all platform»?. Dette er problematisk på flere måter, mange opplever at innleggene man deler ikke lenger blir sett, samtidig øker forskjellene kraftig i den «sosiale kapitalen» altså hvis du klarer å lage de engasjerende innleggende så vokser du kraftig, hvis ikke blir du en taper som ingen lenger ser. Fordi algoritmene vil gjøre det mer interessant for konsument og glemmer behovet i den andre enden. Eksempelvis går fotografer vekk fra instagram: youtu.be/-NoxCtW5MBE

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva må du gjøre i BeReal for å få se hva andre har postet?

Hva heter de spesielle emojiene du lager i BeReal?

Hvor mange bilder tar BeReal hver gang?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.