nrk.no

Sjekkeappen Grindr klager på Datatilsynets rekordbot

Kategori: Samfunn

HØYESTE BOT: I fjor fikk Grindr en bot på 65 millioner av Datatilsynet. Foto: Martin Gundersen/NRK


I fjor fikk sjekkeappen Grindr en bot på 65 millioner kroner av Datatilsynet for brudd på norske personvernregler. Selskapet håper de kan få avgjørelsen omgjort til at de ikke bøtelegges i det hele tatt.

Grindr beskriver seg selv som «verdens største sosiale nettverkingsapp for homofile, bifile, transpersoner, og skeive». Intervjuer NRK har gjort med Grindr-brukere og det skeive miljøet i Norge tilsier at den store majoriteten av brukermassen er menn som har sex med menn.

– Grindr mener dessverre at vedtaket om overtredelsesgebyret gjenspeiler uriktige tolkninger av personvernforordningen og norsk lov, og at det ser ut til å ønske å holde Grindr – en relativt liten aktør i en bransje full av giganter – ansvarlig for bransjeomfattende praksiser, skriver Bill Shafton som er konsernadvokat hos Grindr.

Shafton fremholder at Grindr er bransjeledende når det kommer til åpenhet og personvern i markedet av mobilapper.

– Vi har tillit til at Personvernnemda kommer til å vurdere våre argumenter og komme frem til en klok beslutning, sier Shafton.

– Hva håper Grindr blir det endelig utfallet?

– Vi forventer at overtredelsesgebyret faller bort i sin helhet, skriver Shafton.

– Det er viktig at Datatilsynet ivaretar personvernet, men i denne saken mener vi at Datatilsynet ikke har utvist nødvendig balansen mellom å sikre godt personvern gjennom veiledning og gjennom ileggelse av overtredelsesgebyr.

Grindr hadde omtrent 10.000 brukere i Norge i 2020, ifølge dokumenter Grindr har delt med Datatilsynet.

Vurderer klagen

– Vi vil nå sette oss inn i klagen til Grindr, og vurdere om det er grunnlag for å omgjøre eller endre vedtaket vårt. Vi prioriter dette arbeidet, men det kan ta litt tid fordi det er et omfattende sak, skriver konstituert direktør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til NRK.

– Dersom vi velger å ikke omgjøre vedtaket, oversendes saken til Personvernnemnda for klagebehandling. Når saken er ferdig behandlet fra Datatilsynets side, vil vi kunne gi en begrunnelse for Datatilsynets vurdering av klagen, skriver Stang Dahl.

Tilsynet har blitt forelagt Grindrs uttalelser, men ønsker ikke å si mer på nåværende tidspunkt.

Axios omtalte først at Grindr kom til å klage på tilsynets vedtak. Shifter omtalte så at Datatilsynet bekreftet å ha mottatt klagen.

Rekordbot

– Vi har endt med å ilegge Grindr et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner. Det er det klart største overtredelsesgebyret Datatilsynet har ilagt noen gang, sa Datatilsynets daværende direktør Bjørn Erik Thon til NRK i desember.

Tidligere har tilsynets høyeste bot vært på 5 millioner kroner. Det fikk bomselskapet Ferde for å ha overført norske bilisters personopplysninger til Kina.

Sårbar gruppe

Grindr har delt personopplysninger med markedsføringspartnere i strid med norske personvernregler, konkluderte tilsynet i sitt vedtak. Det kom etter at tilsynet vurderte appens løsning for å innhente samtykke til å behandle personopplysninger. Den aktuelle samtykkeløsningen ble faset ut i april 2020.

Tilsynet mente datadelingen var ekstra problematisk ettersom det å være en Grindr-bruker kan avsløre at man tilhører en seksuell minoritet.

Grindr var sterkt uenige i Datatilsynets vurderinger av den eldre samtykkeløsningen og mente den foreslåtte boten var «helt ute av proporsjoner».

SILHUETT: En gjennomgang gjort tidligere i år av NRK antydet at hver fjerde norske Grindr-bruker har valgt å ikke legge ut offentlige bilder av seg selv på Grindr. Disse brukerne har kun en silhuett som profilbilde. Illustrasjon: Martin Gundersen / NRK

– Det er veldig få, en eller to, som vet jeg er på Grindr. De jeg stoler mest på, sa «Alexander» tidligere i år til NRK.

Han er en av mange Grindr-brukere som skjuler ansiktet sitt helt eller delvis i appen. Alexander vokste opp i et konservativt kristent miljø og han har holdt det skjult for familie og venner at han er homofil.

Forbrukerrådet: Berører en hel bransje

– Dette er en prinsipielt viktig beslutning som sier at det ikke er fritt frem å samle inn personopplysninger og dele dem med hvem du vil, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet om vedtaket til Datatilsynet.

Det var Forbrukerrådet som klaget Grindr inn til tilsynet i etterkant av en større rapport om mobilappers deling av persondata.

– Denne saken berører ikke bare Grinder, men en hel bransjes praksis og forretningsmodell. Vi vil nå gå gjennom svaret fra Grindr og se om det bringer noe nytt av betydning, sier Myrstad.

Oppdatert kl. 11.50 med sitater fra Grindrs konsernadvokat. Oppdatert kl. 13.10 med sitater fra Forbrukerrådet og at Datatilsynet foreløpig ikke har en kommentar til uttalelser fra Grindr.

1 kommentar

  1. Det kan hende at Grindr ikke er verre enn andre, selv om de bryter loven. Likevel er ikke svaret å si at «derfor bør de få fortsette uten restriksjoner eller konsekvenser». Svaret er å si at alle, ikke bare Grindr, bør stilles til ansvar for sine overtredelser.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.