nrk.no

«Supervåpen» fra Silicon Valley ga hodebry og millionsprekk for politiet

Kategorier: Journalistikk & Samfunn

En politibetjent står foran flere datamaskiner.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Fem år etter gigant-avtale sendes fingeravtrykk fortsatt på e-post.

I 2016 inngikk politiet en kontrakt med det amerikanske selskapet Palantir. Deres programvare «Gotham» skulle koble sammen data fra politiets 19 store registre, for alt fra kjøretøy til DNA, og gjøre dem søkbare nasjonalt og internasjonalt. Prosjektet fikk navnet Omnia, som betyr «alt».

Kontrakten med politiet hadde en ramme på 81 millioner, som var mer enn dobbelt så mye som de 33 millionene politiet hadde anslått at et slikt prosjekt ville koste.

“Fem år etter sendes fortsatt fingeravtrykk på e-post,” forteller Morgenbladet, som i flere ferske saker dokumenterer hvordan Palantir opererer i Norge og hvordan politiets prestisjeprosjekt fortsatt ikke har kommet i full drift.

Mytisk selskap

Selskapet Palantir henter navn fra Ringenes Herre-bøkene og kom på bena etter støtte fra blant annet den amerikanske etterretningstjenesten CIA og investoren Peter Thiel. Thiel var en av de første investorene i Facebook og har siden da hatt plass i selskapets styre.

Palantir selger i dag programvare som sammenstiller enorme databaser og gjør koblinger mellom disse synlige og tilgjengelige. Det har fått politi over hele verden til å fatte interesse, og den danske politisjefen Svend Larsen omtalte i 2017 Palantirs programvare som et supervåpen.

En person går forbi på gaten foran et stort logo-skilt hvor det står "Palantir" på en vegg.
I DAVOS: Palantir var på plass med en stor paviljong under toppmøtet i Verdens økonomiske forum i 2020. Foto: Arnd Wiegmann/Scanpix

Da den danske journalisten Frederik Kulager fikk demonstrert systemet, løste politiet en narkotikasak på 10 minutter.

– Dette er for politiet det Google er for internett, beskrev Kulager i avisen Zetland.

Men om dette faktisk er realiteten, er omdiskutert.

– Er Palantir, det mest omtalte overvåkningsselskapet innen «Big Data», så skumle som de vil ha oss til å tro? spurte Sharon Weinberger i New York Magazine i fjor. Weinberger beskriver et selskap som er gode til å underbygge myten om at de er både mektige og nærmest altseende.

I saken siteres likevel flere tidligere forsvars- og etterretningstopper på at de etter å ha anbefalt å inngå samarbeid med Palantir, nå er bekymret for at selskapet ikke klarer å leve opp til ryktet sitt. Systemene og dataene de leverer må nemlig hyppig kvalitetssikres av mennesker, noe som raskt øker kostnadene for kundene som inngår avtalene.

Mennesker går forbi et enormt banner utenfor en børs i New York, hvor det står Palantir.
Palantir ble børsnotert i september 2020 Foto: Andrew Kelly/Reuters/NTB

Morgenbladets kommentator Lena Lindgren konkluderte forrige uke med at norsk politi har falt for det “eldste salgstikset i boka” da de inngikk avtalen med mytemagneten Palantir: en gratis inngangsbillett.

– Palantir lovet at alle registrene kunne integreres til kroner null. Og har man først har fått en fot innenfor, da begynner den virkelige jobben og timene kan løpe, skriver Lindgren.

Blant Palantirs kunder er myndigheter verden over. Det har gjort selskapet omstridt.

Kritikere er bekymret for masseovervåkning av uskyldige. Den amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen ACLU kaller bruken for et potensielt totalitært mareritt. Palantirs påståtte koblinger til Cambridge Analytica fikk oppmerksomhet blant annet av norske stortingspolitikere i 2018.

På samme tid er informasjon om selskapet og avtalene det har inngått lite tilgjengelig. Da det ble kjent at Palantir hadde inngått en avtale med de amerikanske immigrasjonsmyndighetene ICE, ble det organisert demonstrasjoner i hele landet. Noe lignende skjedde i Storbritannia, da det ble kjent at helsevesnet der hadde inngått en avtale med Palantir i kjølvannet av koronapandemien.

PROTEST: Demonstrater uten for Palantirs kontor i New York i september 2019. Foto: Shannon Stapleton/Reuters

En annen avtale som er kjent, er med den norske Tolletaten. I likhet med politiet har de kjøpt tjenester fra Palantir i flere år og i 2018 inngikk de en avtale til en verdi av 300 millioner kroner.

Stoppet prosjektet før det var klart

Etter store forsinkelser og en kostnadssprekk i millionklassen meldte Politiforum at det i fjor ble bestemt å stanse prosjektet. På det tidspunktet mente hverken Palantir eller deltagerne i prosjektet, som Kripos, at systemet var klart til bruk. En av årsakene var at det fortsatt ikke kunne håndtere utveksling av fingeravtrykk med andre land.

Fingeravtrykk sendes derfor fortsatt på e-post.

En fotomontasje med to forsider fra hhv. Morgenbladet i 2021 og Politiforum i 2019 hvor Palantir og budsjettsprekken til Politiet er tema.
SPREKK: Morgenbladet og Politiforum har slått opp stort problemene som har fulgt i kjølvannet av politiet og Palantirs avtale. Illustrasjon: Morgenbladet/Politiforum

«Søkk og snøre»

I april fortalte den britiske avisen The Guardian hvordan en høytstående delegasjon fra det norske politiet fløy til Silicon Valley i 2016, men at Politiforum ikke hadde lykkes i å få svar på hvem politiet hadde sendt.

En ansatt i politiet som Morgenbladet bare omtaler som «Johansen» mener politiet så seg blinde på teknologiske muligheter og glemte personvernet i møte med Palantir.

Morgenbladet beskriver hvordan Palantirs ingeniører tok alle opplysninger fra enkelte registre, også informasjon som skulle vært slettet og kun tilgjengelig for kontroll i ettertid, inn i systemet.

– Alt gikk inn, søkke og snøre. Det var fascinerende å se, det var så mye informasjon. Men så ser du at dette har vi ikke lov til, sier avisens kilde.

Mener systemet er funksjonelt

Til tross for at det ikke håndterer oversending av fingeravtrykk til utlandet, brukes systemet i dag blant annet til saksbehandling.

Politiet sier til Morgenbladet at de oppfatter Omnia som et funksjonelt system som tilfredsstiller dagens behov og at det jobbes godt med å utvikle det.

– Historie får være historie, men vi skal få det på plass, vi skal ta det i bruk. Ting tar tid, men jeg velger å være positiv med tanke på fremdriften, sier Ingrid Dagestad i Politidirektoratet som er ansvarlig for prosessen.

2 kommentarer

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva het Palantir-prosjektet hos Politiet?

Hvilke bøker kommer navnet Palantir fra?

Hva omtalte en dansk journalist Palantir som?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.