nrk.no

Datatilsynet gir sjekkeapp rekordbot på 65 millioner

Kategori: Samfunn

REKORDBOT: Sjekkeappen Grindr er spesielt populær blant menn som har sex med menn i Norge. Mange av brukerne skjuler navn og bilde i appen. Foto: Martin Gundersen/NRK


Forbrukerrådet kaller tilsynets vedtak en stor seier.

– Vi har endt med å ilegge Grindr et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner. Det er det klart største overtredelsesgebyret Datatilsynet har ilagt noen gang, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til NRK.

Tidligere har tilsynets høyeste bot vært på 5 millioner kroner. Det fikk bomselskapet Ferde for å ha overført norske bilisters personopplysninger til Kina.

– Vi varslet først 100 millioner kroner, men så har vi sett på omsetningstall og at de har lukket noen av avvikene. Vi har derfor valgt å redusere gebyret til 65 millioner kroner. Vi mener at det er helt i overensstemmelse med hva personvernforordningen legger opp til og også praksis som har vært i andre europeiske land, sier Thon.

SIGNAL: – Vi håper at dette sender et signal om at det å ha gode samtykker, at det å være klar og tydelig på hva opplysningene brukes til, er helt sentralt, sier Bjørn Erik Thon som er direktør i Datatilsynet. Foto: Mariam Butt / NTB

– Vi har nettopp mottatt brevet fra Datatilsynet og går nå igjennom dokumentet. Selskapet vurderer nå saken, inkludert retten til å klage på beslutningen til Personvernemnda, skriver Shane Wiley som er direktør for personvern i Grindr.

Sårbar gruppe

Grindr beskriver seg selv som «verdens største sosiale nettverkingsapp for homofile, bifile, transpersoner, og skeive». Intervjuer NRK har gjort med Grindr-brukere og det skeive miljøet i Norge tilsier at den store majoriteten av brukermassen er menn som har sex med menn.

Grindr har delt personopplysninger med markedsføringspartnere i strid med norske personvernregler, konkluderer tilsynet i sitt vedtak. Det kommer etter at tilsynet vurderte appens løsning for å innhente samtykke til å behandle personopplysninger. Den aktuelle samtykkeløsningen ble faset ut i april 2020.

Tilsynet mener brukerne ikke fikk god nok informasjon om hvordan deres personopplysninger skulle brukes eller mulighet til å gi et fritt samtykke.

– Det er et viktig prinsipp i personvernforordningen at man skal vite hva opplysningene brukes til og hvem de deles med. Det var ikke tilfellet her, sier Thon.

Thon mener datadelingen er ekstra problematisk ettersom det å være en Grindr-bruker kan avsløre at man tilhører en seksuell minoritet.

SILHUETT: En gjennomgang gjort tidligere i år av NRK antydet at hver fjerde norske Grindr-bruker har valgt å ikke legge ut offentlige bilder av seg selv på Grindr. Disse brukerne har kun en silhuett som profilbilde. Illustrasjon: Martin Gundersen / NRK

– Det er veldig få, en eller to, som vet jeg er på Grindr. De jeg stoler mest på, sa «Alexander» tidligere i år til NRK.

Han er en av mange Grindr-brukere som skjuler ansiktet sitt helt eller delvis i appen. Alexander vokste opp i et konservativt kristent miljø og han har holdt det skjult for familie og venner at han er homofil.

Ifølge tall Grindr har oppgitt til Datatilsynet hadde appen i fjor over 10.000 brukere i Norge og 4,6 millioner brukere globalt.

– Vi er sterkt uenige i Datatilsynets vurderinger som gjelder en gammel samtykkepraksis fra mange år tilbake, ikke vår nåværende samtykkepraksis eller personvernerklæring. Selv om Datatilsynet har senket boten vesentlig sammenlignet med hva de varslet tidligere, baserer Datatilsynet seg på en rekke feilvurderinger, introduserer mange uprøvde juridiske perspektiver, og den foreslåtte boten er derfor fortsatt helt ute av proporsjoner, skriver Shane Wiley i Grindr.

Wiley mener Grindr har vært fremoverlente på personvern og tatt i bruk bransjeledende løsninger og verktøy.

Forbrukerrådet: – Stor seier

Det var Forbrukerrådet som i fjor vår klaget Grindr inn til Datatilsynet. Klagen baserte seg på rapporten Out of Control der sikkerhetsselskapet Mnemonic bidro med tekniske analyser av ti populære mobilapper.

– Dette er en stor seier for alle forbrukere fordi det sender et klart signal til markedet om at man ikke kan drive omfattende innsamling og deling av personopplysninger når en er på nett, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Myrstad mener at deler av den digitale annonsebransjen opptrer uansvarlig.

– Veldig mange av appene vi bruker og nettsidene vi besøker hver eneste dag samler informasjon om oss på grådig vis og deler det med hundrevis, potensielt tusenvis av selskaper hver dag, sier Myrstad.

FORNØYD: – Det skal ikke lønne seg å bryte personvernreglene vi har i Norge, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Martin Gundersen / NRK

Amnesty International, Forbrukerrådet, og Datatilsynet har sammen tatt til orde for et forbud med «overvåkningsbasert reklame».

Les vår reportasje «Menn uten ansikt» om de som skjuler at de er på Grindr av frykt for å bli utstøtt eller baksnakket.

4 kommentarer

 1. Har ingenting å si om nettopp Grindr, men jeg etterlenger gjennomgang av visse «mainstream» nyhetskanaler son eklatant ignorerer EU-loven. Ved å gi deg valget mellom godta alle cookies og sender deg ut på en vandring som returnerer deg til utgangspunktet uten å fått noe til. Mao. en sløyfe. Bergens Tidende (Schibsted) er det verste jeg har sett.

  I går så spørte jeg selveste BBC hvorfor jeg måtte gå gjennom fanen for å skru av all datainnsamling *to ganger i uken*. Venter ikke noe svar. Gitt at 10% av thumbnails går til feil artikkel og det er sjeldent at man kan lese lengre enn første bilde uten å måtte relaunche, vil jeg gi NRK en blomst for å ha IT-folk som er langt mer kompetent enn de i BBC.

  David

  Svar på denne kommentaren

  • Bjarte Rundereim (svar til David)

   Dette har jeg tenkt en hel stund, også.
   Først skulle datatilsynet hjelpe «oss» med å kunne velge bort cookiene, og så laget de et innviklet regelverk for å beskytte oss, og så viser det seg, at de eneste som blir beskyttet er alle de som utsteder cookies, for nå har de juridisk støtte og underskrift fra brukerne på at alt er OK, og at du ikke har noen innsigelser mot noe som helst når du klikker OK.

   Og – hvor mange er det som orker å gå gjennom alle alternativene, dels med et språk og noen uttrykk som en likevel ikke fatter meningen med.
   Etter noen forsøk så ender folk som meg med bare å klikke OK til alt – i ren lede og kjedsomhet.
   «OK, vi aksepterer – vi vet ikke hva – men fillern heller».

 2. Jeg bruker eller besøker ikke slike «versting»-apper og sider før jeg føler de er til å stole på. Her inkluderer jeg Schibsted.

  Mange søker etter info på og besøker de samme stedene. Jeg er en av dem. Så lærer jeg hvilke sider jeg skal unngå. Så kan linker dukke upp flere ganger ved søk o l., men de ignoreres.

  Offentlige sider gir meg nok god info og det eneste akseptable nivået av integritet når det kommer til «det åpne nettet».

  Uansett om flere gjør som meg eller ikke bør andre nettsted og apputviklere tenke på det.

  Svar på denne kommentaren

 3. NRK anvender Googles tjenester for trafikk på sine nettsteder / i appene (NRK TV, NRK Radio og YR, inkludert apper for Ios/IpadOS). Samtidig krever NRK at VPN slås av for nesten alt videoinnhold, også egenprodusert.

  Jeg anser ikke personvern og sikkerhet som tilstrekkelig ivaretatt i NRKs nettunivers.

  Herved opphører mitt bruk av NRK som nyhetskilde, underholdningskilde og som debattarena.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.