nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 2. november 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Mark Zuckerberg presenterte Meta forrige uke. – Når vi trenger mindre Facebook svarer de med at de skal gi oss mer, kommenterer Eirik.

Kjære NRKbeta-leser

Vi har tidligere avslørt hvordan posisjonsdata fra nordmenns mobiltelefoner selges på det åpne markedet 💲 🗺️. NRK kjøpte et datasett fra det britiske selskapet Tamoco, og viste gjennom en serie artikler hvor lett det var å identifisere folk, selv om det ble hevdet at posisjonsdataene var anonymiserte. I dag kan vi fortelle at journalistikken har fått konsekvenser. Ikke bare har folk (forhåpentligvis) blitt mer bevisste på hvilke data de deler, men selskapet som solgte posisjonsdataene stopper nå all innsamling fra Norge – bl.a. etter mediepresset.

Apper på telefonen til Karl samlet og delte posisjonsdata. I saken Avslørt av mobilen kan du lese om hvordan vi sporet ham opp 📱.

Posisjons­dataene bestod av en tabell med fire hundre millioner kartkoordinater fra mobiler i Norge. Et tall i tabellen førte oss på sporet av Karl, bl.a. ved å vise at mobilen hans var på denne adressen på nettene.

NRK har også identifisert en rekke andre nordmenn i data­settet:

– Håper Tamocos problematiske adferd ikke lenger vil ramme folk i Norge

Les saken


– Ubegripelig av Facebook

Vi kommer ikke unna Facebook i dette nyhetsbrevet heller. «Når vi trenger mindre Facebook svarer de med at de skal gi oss mer», skriver Eirik i denne kommentaren:

Dette dystopiske bildet fra 2016 fikk plutselig ny aktualitet

Les kommentaren på NRKbeta

Samtidig blir stadig nye detaljer fra de lekkede Facebook-dokumentene belyst. Som at selskapet har siktet mot å bygge produkter for barn helt ned i seksårsalderen, tipser Anders. (NBC)

Barn mellom seks og ni år er én av Facebooks målgrupper. Skjermdump: documentcloud.org.

Tenåringene er på vei vekk fra Facebook, melder Martin. Han har lest The Verge-artikkelen om at Facebook raskt mister trekkraften blant yngre generasjoner. Tenåringsbruken av Facebook-appen i USA har gått ned med 13 prosent siden 2019 og anslås å falle 45 prosent i løpet av de to neste årene 😮.


Fått med deg disse to NRKbeta-sakene?

En mobiltelefon på sort bakgrunn med NRKs radio-app åpen. Til høyre i bildet vises logoen til "NRK Radio".

NRK endrer podkast-strategi 🎧

Lytter du til NRK-innhold i andre apper må du heretter smøre deg med tålmodighet.

Les saken

 

Falske e-poster kan sendes fra Statsministerens kontor – uten at det oppdages

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. APPLE-GREP KOSTER 💲: Apples nye og strengere betingelser for sporing av brukere skal ha kostet sosiale medier-selskaper rundt 10 milliarder dollar i tapte inntekter, tipser Anders. (The Verge)

2. «SOMMER 2020» 🔒: Det var en kraftig økning av antall alvorlige cyberhendelser i Norge i fjor. Elendige passord som «Sommer2020» er noe av problemet. (Forsvarets Forum)

3. SPØKELSES-KJØKKEN 👻🍔: I gamledager trengte du lokaler og personale for å starte restaurant, og skulle du drive i flere byer eller land var det nok av utfordringer. Men med matbestillingstjenester, budlevering, og spøkelses-kjøkken er alt blitt lettere. Opplysende, småmørkt, og velfortalt om teknologisk drevet samfunnsendring, tipser Anders. (The Guardian)

4. RUSSISK SENSUR 🙅‍♀️: – Jeg ble født i en tid med et superfritt internett, og nå ser jeg det kollapse, sier den russiske forskeren Ksenia Ermoshina. Martin anbefaler å lese om Russlands svar på Kinas «the great firewall». (The New York Times)

5. STENGER FORTNITE-SERVER 🎮: Den Kina-tilpassede varianten av Fortnite blir tatt ned i midten av november, tipser Anders. Fortress Night har skilt seg fra originalen med blant annet strenge tidsbegrensninger for folk under 18 år. (The Gamer)

6. URBAN MATDYRKING 🥕: Den teknologiske utviklingen innen LED-lys, sensorsystemer og gjødsel gjør at vi kan dyrke mat flere og flere steder. Youtuberen Dan Vineberg er den første som har fått bli med inn i Lufa Farms’ gigantiske drivhus på et tak i Montreal, tipser Eirik. De driver urban dyrking av mat tett på forbrukerne i stor skala ved hjelp av moderne teknologi. (YouTube)


Gull fra Beta-arkivet:

Helt til slutt har vi funnet en NRKbeta-sak fra 2007 om en elegant og annerledes mobiltelefon som Apple lanserte. «Du ser rett og slett alle meldinger (…). Som snakkebobler i et chatteprogram. Dette er enkelt og genialt.» Les og le! 😆

Og hvor er tastene?

De er erstattet med en trykkfølsom flate. Det får noen interessante følger for hvordan man bruker telefonen.

Les saken

Ha en trivelig dag! 🧡

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

8 kommentarer

 1. Husker ikke helt hvordan det der var, men Apple inngikk vel avtale med Telenor slik at det var en del prakk med å få fatt i en for de som ønsket det?

  HTC hadde vel noen Windows touch-mobiler som i hvertfall jeg synes var interessant på den tiden. HTC HD2 hadde en gigantisk 4,3″ skjerm i 2009/10. Apple slapp iPhone 5 med 4″ skjerm sent 2012……

  HTC kom vel med de første Androidene med leppe…. Dream (slide), Magic og Hero. Mener å huske at maskinvaren var ganske lik på Winmo og Android.

  Nokia er det mest kjente offeret for iPhone, men både Blackberry og HTC ble konkurrert ut sammen med Palms mest interessante produkt Palm PRE.

  Jepp, det er helt korrekt: Palm Pre kunne lades trådløst.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Knut)

   Hei! Dette ble gjort av kapasitetshensyn. Vi følger med kommentarfeltene, noe som tar ekstra tid for en liten redaksjon. På grunn av sykdom mente vi at vi ikke hadde nok overskudd til å holde øye med det.

  • Forklaringen er åpenbart bare tull. Kommentarer har ikke blit blokkert på noen av de andre postene. Helt håpløst å sabotere for brukere som bruker RSS eller andre apper. Det er jo ikke sånn at dere mister inntekter på å la folk lytte via andre apper all den tid alle er tvunget til å betale via skatten. Det eneste dere taper er lyttere.

 2. Føles rart å rakke ned på russisk og kinesisk sensur og kontroll, og ikke bare fordi det taktisk alltid er om akkurat de landene, men fordi sensurapparatet og nedstengning er på full fart inn i vesten og. Tilogmed Kinas ‘kredittsystem’ hvor man får ‘strikes’ hvis man ikke er sannferdig eller sier noe man ikke burde gjør at man rated som uverdig og kansellert som en fiende av folket. Organisasjoner, politikere og media jobber dag og natt for å fjernet uønskede nettsider og folk med det ‘uriktige’ politiske budskapet fra internett, og giganter som Facebook har NATOs propagandaorganisasjoner som sannhetsministerium (faktasjekkere). Og verre ser det ut å bli.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole-Martin Lyng (svar til Kristian)

   Spot on mister!

   Mens kriminelle org, trafficing og pedifile ikke synes å ha samme interesse for å bli blokkert. How come???

   Mye gæli i MSM om dagen. Hillary bak Russia-gate ikke Trump f eks. 3-4år med tull i retten og media.

   Tillit forsvinner fort, og er tidkrevende å bygge.

 3. Ronny Marvin Lange

  Hva med Nokia`s Symbian de var vel før ute enn Apple ?
  Har en Symbian telefon liggende,den ble oppdatert helt til Windows 10 kom ! Den har mange apper som fremdeles fungerer i dag bla.FB,e post å mye annet.Det var den første med mulighet til å laste ned kart å bruke disse uten mobildekning og gratis hvor det var dekning

  Svar på denne kommentaren

  • Det kom en siste oppdatering av «entusiast-portert firmware» til Nokia C7, E7 og N8 nå i august, men sikkerhetsmessig må det jo være heelt absurd å bruke det.

   Meg bekjent er det fortsatt kun Apple som oppdaterer alle mobilmodeller i lang tid. Det typiske der er etter hva jeg kan se 7 år fra lansering, med enkelte (gjerne facelifts) som ryker etter 6.

   Derfor kan de også omsettes brukt, og en kan greit eie en meget brukbar iPhone for 1.000-1.500 kr i året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.