nrk.no

Facebooks vei mot verdensherredømme

Kategori: Kommentar

Det dystopiske bildet av Mark Zuckerberg på konferanse i Barcelona i 2016 fikk plutselig ny aktualitet da Facebooks moderselskap i går skiftet navn til Meta. Kilde: Mark Zuckerberg / Facebook

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Det brenner på alle kanter hos Facebook. I flere år har de vært herjet av skandaler og negativ publisitet. Nå begynner det å gå opp for både bedrifter og vanlige folk at Facebook ikke håndterer sitt ansvar godt nok. Og måten de svarer på nå er helt ubegripelig.

Det toppet seg nylig, da varsleren Frances Haugen delte et stort antall dokumenter med amerikanske tilsynsmyndigheter og journalister. Dokumentene sier det mange på innsiden har visst lenge. Facebook sliter med å rekruttere yngre brukere i vesten og de har spisset algoritmene sine for å øke konfliktnivået og dermed bruken av plattformen.

Verdensherredømme

Kort fortalt er det flere og flere som setter spørsmålstegn ved Facebooks størrelse, enorme datainnsamling og grunnleggende forretningsmodell. De vet for mye om oss og de er så store at de har for mye makt.

Da kunne man jo håpe at de ville svare med å ta kritikken på alvor, love å samle mindre data, skjerpe seg på håndtering av konflikter og ta en skikkelig gjennomgang av sin monopol-lignende posisjon.

Mens det brenner på alle kanter er det dette sjefen for Facebook legger ut på sin egen profil. Kilde: Mark Zuckerberg / Facebook

Men nei. De svarer med at de skal bli enda større og helst vil lage et helt nytt univers for oss. De sier de skal ansette titusenvis av mennesker og til og med endre navn på moderselskapet sitt for å gjenspeile sin drøm om verdensherredømme. Eh. Sorry: universherredømme. Stikkordet om Facebooks fremtid er nemlig det kryptiske ordet «metaverse».

Meta-hvafornoe?

Metaverse er et av de vanskeligste begrepene jeg har vært borti i min tid som teknologijournalist. Ordet har mange og til dels utydelige forklaringer. La oss begynne med det langt mer kjente ordet univers. Det kommer av ordene uni og verse. Til sammen betyr det noe i retning av «å slå alt sammen til ett».

Ordet «meta» har flere betydninger, men i denne sammenheng betyr det utenpå eller over. På norsk vil det bli lettere å forstå om vi kaller Mark Zuckerbergs drøm for «metauniverset». Det de vil lage er et slags univers på utsiden av det vi allerede har.

En parallell verden som foregår på internett og i datamaskinene våre. De skal kombinere sosiale medier, netthandel, videomøter, spill og underholdning. Denne verden skal du kunne kaste deg inn i ved hjelp av sensorer, mobiltelefoner og VR- og AR-briller.

Mark Zuckerberg har så stor tro på dette nye universet at han i går kunngjorde at moderselskapet til Facebook får nytt navn. Det skal hete «meta». Google gjorde noe tilsvarende i 2015 da de ga moderselskapet sitt navnet Alphabet. Det gjorde at det ble enklere for dem å skille resten av selskapene deres fra selve søkemotoren og navnet Google.

Facebook nøyer seg ikke med alfabetet, de skal styre hele det digitale universet.

Mark Zuckerberg i 2009 lenge før han kjøpte så mange selskaper at han måtte ha et eget moderselskap. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Ikke alene

Facebook er ikke på noen måte alene om slike tanker. Selve ordet metaverse er hentet fra Neil Stephensons roman Snow Crash fra 1992 og har vært direkte inspirasjon for tredimensjonale virtuelle verdener som Active Worlds og Second Life.

De siste årene har metaverse blitt brukt for å beskrive en slags neste versjon av internett. Sør-Korea har gått så langt at de har satt ned en gruppe bestående av 17 selskaper som skal utforske mulighetene en slik massiv virtuell verden kan gi.

Dårlig timing

Her er det uten tvil mange spennende tanker og muligheter. Internett kommer tettere og tettere på livene våre, men for akkurat Facebook kunne ikke timingen vært dårligere.

Når vi trenger mindre Facebook svarer de med at de skal gi oss mer. På mange måter har Europa ledet an når det gjelder personvern og regulering. Det er nok derfor Mark Zuckerberg drar på med sin sjarmoffensiv om å skape 10 000 arbeidsplasser på denne siden av dammen. Alle sammen skal settes av til å jobbe med drømmen om det store neste internettet.

This is fine

Det gjenstår å se om vi alle sitter der om ti år, bak VR-brillene til Facebook og ler av min nåværende skepsis. Men slik status er i dag takker jeg nei til Mark Zuckerbergs drøm om verdensherredømme.

This is fine. Klassisk internett-meme brukt for å illustrere slike situasjoner som for eksempel Facebook befinner seg i nå. Illustrasjon: KC Green/Gunshow

Facebook har veldig mye annet de må fikse før jeg blir imponert over moderselskapets nye navn Meta. Jeg klarer ikke å se annet enn et bilde der facebooksjefen sitter med VR-briller på og sier rolig «this is fine» mens det brenner på alle kanter.

62 kommentarer

 1. Mark Zuckerberg – sjefen for Meta og FB++ trenger en tittel, og her er den:

  Mark Zuckerberg
  MetaDon

  Puts privacy to sleep

  Jeg tok den endelige beslutningen om ikke å etablere konto hos FB da Microsofts oppkjøp av en liten prosentandel viste hvor mye hver bruke var verdt. Beslutningen har stått seg hele veien, og den har sågar blitt styrket.

  Svar på denne kommentaren

  • Facebook er ille nok, men jeg synes det er verre at det i dag er svært mange tjenester man i praksis må bruke og som krever at man er kunde hos Apple eller Google. Det er i mange områder i Oslo ikke lengre mulig å kjøpe biletter hos Ruter uten å bruke en app etter at automatene ble fjernet. Vipps er heller ikke mulig å bruke uten en app som må lastes ned fra et av de overnevnte selskaper. Postens pakkeboks er er like dann. Facebook-kontoen kan man i det minste klare seg uten uten alt for mange ulemper. Mye verre med Google og Apple.

  • Flere har vist allerede koblet seg ut Fra Facebook, i alle fall slik dem var tilknyttet nettverket tidligere. Slik som Elkjøp, Playstation og flere, så er det ikke lenger mulig å sende dem melding via Messenger. Og kanskje like greit, for er det noe vesentlig som man ikke finner ut av utenom å kontakte dem, så kan man ringe eller sende en epost direkte til dem.
   Og hvis nye Facebook prøver å kombinere alt, så er det like greit at dem bryter seg helt ut av det. For bank via Facebook? Det vil ikke jeg heller godta. Det bør være grenser, selv også for verdens mektigste på sosiale medier.

 2. Hva jeg i sin tid lærte, – og det tidlig på 90-tallet var at knapt noen såkalte «Social media» ville overleve, nettopp fordi at de til slutt ville tape i kampen om «den evige fornyelse». Og om det ikke skulle «felle» de, så ville de falle for efteretningsinstitusjonenes «benkrok». Hittil har alle disse sociale media vært en gyllen kilde for efterretningsinstitusjones ønske om informasjon og opplysninger, men til slutt vil ikke efterretningen ha noen nevneverdig «ny nytte» av hverken Facebook eller andre, men disse vil derimot oftere kunne være en ulempe, hvorfor de sociale media vil bli «avkortet».

  Svar på denne kommentaren

  • Fint å se at jeg ikke er den eneste! Det er faktisk flere av oss her.

   Har nordmenn fått med seg ennå at «meta» er hebraisk for «død»?

   Dersom man skal ha en mer norsk term for metaverse, så foreslår jeg noe norrønt, with a twist: GINNUNGAGAWP.

  • Jan: Ja, meta er selvfølgelig gresk, og det var dét som Sugarmountain mente. Men som en tilfeldighet, som skjer meget ofte, er det OGSÅ hebraisk for død.

  • Jan: «Vet ikke hvorfor du kommer trekkende med hebraisk språk all den tid meta er gresk?»

   Det er da helt standard humor å ‘flytte’ et ord fra ett språk til et annet, der ordet har en helt annen betyning, og lage et spill på det. Kanskje det mest kjente tilfellet de siste årene er den østerrikske småbyen Fuckinbg, som ble så latterliggjort av engelsk-talende at den måtte skifte navn til Fugging.

   Det finnes drøssevis av mer eller mindre kjente eksempler på slik ‘oversettings-humor’. Jenter med navn Randi som bruker et annet navn i engelsk-talende land. Honda Fitta ble solgt som Hoda Jazz i de nordiske land. For ikke å snakke om Coca-Cola som ville ha noe som ble uttalt som Coca-Cola (uten tanke på andre betydninger), så skrifttegnene står for ‘fire-øyet padde’ 🙂 (Jeg har dette bare som ‘anekdotisk belegg’ for, men om det ikke er sant, er det godt jugi!)

   Å flytte ‘meta’ over til hebraisk for å spille på en helt annen betydning er, skiller seg på ingen måte ut fra annen slik spøk. Det kunne vært gjort mange ganger før; ‘meta’ er ikke noe nytt ord.

   Hvis du må lære et nytt språk for å skjønne humoren, så sitter nok spøken litt langt inne for de fleste. Vitser som må forklares har ikke samme snert!

  • Øyvind O. (svar til Kurt Larsen)

   Ingenting er bedre. Facebook får mest tyn fordi de er store. Og mange som hiver seg på har ingen som helst forståelse av hva det dreier seg om. Media inkludert, så til de grader.

 3. Linda Vasaasen

  For et par uker siden ble min facebookprofil hacket og noen la ut bilder av terrorister eller lignende. Facebook deaktiverte siden min umiddelbart. På et blunk var hele nettverket mitt forsvunnet. Jeg gjorde alt jeg kunne. Meldte den som hacket, sendte inn ID og forklarte saken til datatilsynsansvarlig på Facebook. Har også politianmeldt identitetstyveriet. Fikk bare svar at jeg har handlet i strid med retningslinjene og at deaktiveringen er endelig. Og har de ikke kan hjelpe til med innlogging og kontospørsmål. Og uten mulighet for å klage. Blir skremt av makten de har og avmakten jeg kjenner på. Det er ikke greit på noen måter. Elendig kundeservice.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Wyller (svar til Linda Vasaasen)

   Dårlig kundeservice skyldes at på Facebook er du ikke kunde, du er produktet. De som kjøper reklamene du skal se er kundene til Facebook og alle andre sosiale medier.

  • Men du hadde selv lagt alle eggene i én kurv …

   Vi hører slike historier enda oftere fra folk som mister eller får ødelagt mobilen: Da står de med ett uten alt fra telefonlister til fotoalbum til brødoppskrifter og reisebilletter. De mister kontroll over bankkontoen og sosiale kontakter.

   Kanskje det var like ikke tidligere: Min partner hadde en lommebok som var tykkere enn den var bred. Der lå alt! Da den ble stjålet tok det diverse måneder og masse frustrasjon å få erstattet førerkort og vaksinasjonskort og ID-kort og busskort og diverse annet.

   Selv velger jeg å ha en slank lommebok: Kun de kort/papirer jeg regner med få bruk for på denne turen. Jeg har ingenting esssensielt liggende på mobilen. Jeg har ingenting liggende på nettverks/sky-baserte lagringstjenester.

   Og jeg har ingeting på FB. Ikke en gang en konto.

  • Linda Vasaasen (svar til Linda Vasaasen)

   Ja, føler meg absolutt som et produkt og jeg har vært naiv. Men det har bare generert seg og plutselig er det der alt skjer og det er plattformen hvor man har kontakt med folk fra et halvt liv (nesten).

  • Relevant:
   About being judged; or having your comment(s) judged by Facebook or [still] elsewhere in Internet’s social Media.

   More and more «judgements» are based upon or done by Algoritms. Maybe we all should go back to our Law studies and the 6th. Amendment of the U.S. Constitution; “- , the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury”, – and maybe also all the way back to «Magna Carta»; «judgement of his Peers». The defendant has the Constitutional rights to have a jury of their Peers at trial.

   Maybe its time to question if an Algorithm really is «my Peer»?

 4. Jeg har ikke fått helt grepet på hva som er den prinsipielle forskjellen mellom dette metaverset og Second Life. SL så du på en skjerm, ikke med VR-briller, så bildet fulgte ikke med når du dreide på hodet – du måtte styre ‘blikkretningen’ manuelt.

  Men er det den vesentligste forskjellen? På 15-20 år må man vel forvente en viss utvikling av I/O-enheter. Dessuten er ikke VR-hjelmer noe prinsipielt nytt – de fantes på 1980-tallet. Riktignok var det den gang bare ‘ståltråd-modeller’. Gradvis har vi fått tekstuer og farger og animasjoner, men er dette prinsipelt sett nye ting?

  Eller er det bare snakk om Second Life sett gjennom VR-briller? Third Life?

  Svar på denne kommentaren

  • suroh (svar til keal)

   Er ingen ekspert på Second Life, men tror den prinsipielle forskjellen ligger i at «metaverse» vil være en reell utvidelse av den fysiske verden, på det vis at det som eksisterer i «metaverse»-et verdimessig kan sammenlignes med det som eksisterer i den fysiske verden, mens Second Life er mer som et eget økosystem separert fra «den virkelige verden».

   Selv om «metaverse» kan defineres på mange måter, vil jeg tro at det «metaverse»-et som FB og resten av verden nå jobber med og snakker om vil blant annet innebære en tett kobling mellom din fysiske identitet og den identiteten avataren din har. Det er nok et ønske om at individer ikke kan opprette så mange kontoer/avatarer som de ønsker, men at individ til avatar forholdet er 1:1. I tillegg vil nok reelle selskaper opprette «organisasjons-avatarer» som har like tett kobling med organisasjonens fysiske tilværelse som det individer vil ha med sin avatar.

   For å si det enkelt (igjen, jeg er ingen ekspert på Second Life), så sees nok Second Life på som et spill, mens «metaverse»-et vil være på lik linje med den fysiske virkeligheten.

  • Second Life var såpass tett koblet til den fysiske omverden at for eksempel Lånekassen hadde et informasjons-kontor der, og NRK hadde både programinformasjon og kommentarspalter til sine programmer der. Jeg mener å huske at reisebyråer solgte billetter til ‘fysiske’ reiser fra sine kontorer i Second Life.

   Den mest perverse koblingen til den virkelige verden kom vel fra tysk kriminal/moral-politi, som gikk inn i Second Life for å straffeforfølge en avatar som hadde innledet et forhold til en annen avatar med en kroppsstørrelse og andre karakteristiska som antydet en kropp i tidlig pubertet. Selv om de som styrte både ‘overgriper’-avataren og ‘offer’-avataren var voksne folk, ønsket tysk politi å straffeforfølge dem fordi avatarene var utformet slik at det kunne sees på som et lovstridig overgrep. Det var en del skriverier i media om denne saken for femten-tjue år siden, men jeg tror det kokte bort i kålen. Jeg tror ikke det kom noe ut av det. Det blir litt som å kaste folk i fengsel for å la Ken gjøre upassende tilnærmelser til Chelsea (lillesøstera til Barbie). Hva er egentlig forskjellen mellom å leke med dokker i plast og elektroniske dokker? Tysk politi mener (eller mente) at elektroniske dokker er så nær til den fysiske virkelighet at de vi leker med dem må betraktes som likeverdig med at vi lar virkelige, levende mennesker gjøre tilsvarende.

  • Ano Nym (svar til keal)

   Den største forskjellen er nok at for å bruke Metaverse må du gå med på brukervilkårene deres, som antakelig vil gi Facebook/Meta rett til å gjøre alle tenkelige perverse ting med alle data knyttet til alt du gjør i Metaverse.

  • Jeg velger faktisk å koble opp nettet hver gang jeg skal gjøre noe aktivt på nettet (som å kommentere på NRKbeta), og koble ned etterpå – det er bare et musklikk for oppkobling, et høyreklikk for nedkobling. Jeg bruker PCen til massevis av oppgaver som ikke krever nett.

   I teorien kan disse ‘myndighetene’ stå klar på spranget til å hoppe inn i PCen min med en gang jeg kobler opp, og skynde seg til raske med seg informasjon som rapporteres til PST.

   I prinsippet kan ‘myndighetene’ ligge i konspirasjon med Intel for å få utnytte deres service-prosessor, selv nettverket ‘offisielt’ er koblet ned. Det høres litt for konspiratorisk ut for meg.

   Selv om Stortinget for noe år sa ‘Nei!’ til at politiet skulle få legge inn keyloggere på vilkårlig privat PC, kan de ha gjort det likevel – men jeg tviler på at de bufrer opp alle mine tastetrykk og musbevegelser i flere timer mens jeg skriver, og nettet er frakoblet, for så å oversende alt sammen så snart nettet kommer opp.

   Jeg var litt paranoid for et par år siden, og kikket etter om det var noe rush av trafikk til ‘merkelige’ destinasjoner. Jeg oppdaget aldri noe som kunne tyde på keylogger-rapporter, men så at hver eneste menykommando i MS-Word – og File|Open som spesielt interessant – blir rapportert til en logger hos MS. Meldingene er så små at selv om jeg aldri har gjort noe seriøst forsøk på dekode dem, er det tvilsomt om de inkluderer så mye som hele stien til fila som åpnes. Hvis jeg åpner tjue filer mens jeg er offline, og så kolber meg opp, blir ikke datapakkene til logge-tjeneren større når jeg åpner ei ny fil – ingenting tyder på at noe bufres opp mens jeg er offline.

   For øyeblikket holder jeg det aller meste av mine kontroversielle meninger for meg selv. Selv om jeg skriver ned en god del, sendes det ikke ut på nettet.

   Jeg er neppe tilstrekkelig interessant til at noen slik spion-konspirasjon ville ta seg bryet med å bruke super-raffinerte teknikker for å avlure meg mine tanker.

   Hvis den gamle noiaen våkner til live igjen, kan jeg sette i verk flere tiltak: En maskin som overhodet ikke er tilkoblet nett, for å gjøre hovedtyngden av arbeidet mitt. Jeg har en liten mikro-maskin med to nett-tilkoblinger; den kan kobles opp som logger alle IP-pakker som sendes til eller kommer fra ukjente adresser, og utløser en alarm der jeg kan velge om pakkene skal droppes, godkjennes eller IP-adressen stå på advarsels-lste, for logging og senere analyse. Siden dette er en egen maskin, som en klamp på ledningen til nettet, vil den naturligvis også plukke opp trafikk fra service-prosessoren i Intel-brikka.

   Jeg har utstyret tilgjengelig. Men for tiden er paranoia-nivået mitt så lavt at jeg ikke aktiverer det. Det hoder at jeg har (den ordinære) nett-tilkoblingen aktivert kun når jeg bruker den aktivt. De kommer neppe etter meg. Jeg er for kjedelig for dem 🙂

  • Jarl Peder (svar til Roger Hansen)

   Keal: Mulig du selv anser deg som uinteressant og ikke et mål for noen, men du har i alle fall lagt igjen nok informasjon gjennom kommentarene dine her til at jeg blir nysgjerrig på hva du faktisk har lagret på pcen din av mer kontroversielle meninger. Du skal ikke se bort fra at andre mer IT-kompetente mennesker og makter tenker likt. Så pass på, det er fort gjort å (u)frivillig dele litt mer identifiserende og sensitiv informasjon enn man helst ønsker.

  • Jarl Peder,

   Jeg leker med ukonvensjonelle tanker for å teste ut mine egne ideer om samfunn og politikk, moral og mennesksenatur. Det hender lett av tankene glir over på spor som absolutt ikke er ‘greit’ å diskutere åpent.

   Et eksempel: 9/11 var et angrep på USA med fysisk vold – i den stil USA selv oppfører seg overfor andre land. Kunne kulturer som opplever seg angrepet av USA svart med helt andre typer ‘angrep’? I hvilken form? Kunne de lykkes, og på hvilken måte? — Dette betyr å gå inn i kultur- og moral-ulikheter, se på verdisystemer osv. Jeg gjør det gjerne ved å beskrive det i et scenario omtrent som en roman, der ulike alternativer kan prøves ut, flytte argumenter og aksjoner rundt, søke etter hvilken beskyttelse som finnes, eller mangler, mot angrep av andre typer enn vold. Selv om det er en fantasi-roman, kun tilgjengelig for meg selv, regner jeg med at mine tanker om hva de som vil angripe USA med ikke-voldelige metoder kunne gjort, kunne ekstreme etterforskere klassifisere mine tanker som ‘planlegging av terrorhandlinger’.

   Eller, jeg konstruerer fantasi-samfunn i en blanding av kommunisme og reindyret kaptialisme: Et norsk lokalsamfunn der ulike hendinger har ført til at alt næringsliv har endt opp som harde kommersielle profittsentere, men eierskapet til alle AS-ene er likt fordel ut over samtlige familier i bygda – alle tjener eller taper på alle bedriftenes suksess eller tap. Hvordan ville en slik økonomi stå seg mot andre, ‘ytre’ økonomiske krefter? Da jeg var mer aktiv i nett-debatter ble jeg både stemplet som rå fascist og fikk beskjed om at kommunister som meg var de første som skulle skytes om det blir krig i Norge. Med denne teksten vil vel fascist-hatere og kommunist-hatere brake sammen i kamp om hvem som har størst rett til å knerte meg ned …

   Tekstene er kun for meg selv; jeg deler dem ikke med noen. De krever passord for å få tilgang selv om de ligger på min lokale disk. Vi har tankepoliti på et visst nivå her i landet, men som hovedregel slår de til først om du deler tankene med andre, relativt konkret, ikke bare løse antydninger som her. Hvis noen bryter seg inn i huset mitt, stjeler PCen, bryter krypteringen av filene og på den måten avslører mine tanker, har jeg fortsatt et håp om at jeg ikke kan straffes for tankene mine i Norge på 2020-tallet. Selv om jeg har skrevet dem ned i en kryptert fil som ingen andre får se.

 5. Så, når begynner NRK å poste sine nyhetsartikler og lignende til mastodon eller andre fediverse-tjenester?

  Dere har hatt ett glimrende fokus på Facebook og deres samfunnsfarlige adferd, men problemet med alternativene er at ingen er der.

  Datatilsynet og flere andre har, med rette, vært lite nådige mot Facebook – men løsningen er altså å ikke å være en gammel mann som skriker mot skytjenester/sosiale medier – men å bruke etisk mer riktige sosiale medier.

  Vær så god NRKBeta, dere er superdyktige og har vært pionérer på mange saker og ting her i verden – gjør det igjen.

  Alternativene til Facebook eksisterer, men de mangler mainstreamen av folk – vær blant de første!

  For dette er riktig tidspunkt.

  Svar på denne kommentaren

  • Alfred: «… problemet med alternativene er at ingen er der».

   Amen.

   I mange år håpet jeg på at Electronic Frontier Foundation, eller deres søsterorganisasjon Elektronisk Forpost Norge, ville reise seg fra skrivebordet og begynne å gjøre noe mer praktisk arbeide enn bare å sitte og skrive pamfletter … Om ikke EFF/EFN selv gjorde grovarbeidet, kunne de tatt initiativ til det, og koordinert det. Men det har blitt med pamflettene. EFF/EFN kunne vært et sentrum for både uavhengige, ikke-kommersielle sosiale media og f.eks. utsteder av sertifikater for kryptert epost.

   For noen år siden vurderte jeg å gå inn i EFN med tanke på å dra i gang slik aktivitet. Men det var fullstendig fritt for hint om at noen i organisasjonen hadde lignende ønsker, eller sto klar til å støtte opp om et slikt initiativ. Antagelig ville jeg vært nødt til å dra hele lasset alene, og da lot jeg det være. Det er vel fordi alle tenker som meg at det aldri har kommet i gang noe slikt 🙂

 6. Utrolig flott visjon. Vi er koblet om mot et vakkert virtuelt hjem, mens våre egentlige hjem er falleferdige rønner vi ikke har fått å pusse opp for automatisering har ført til voldsomme lønnsnedgang.

  Gjennom VR-brillene på hjemmekontoret følges vi konsants med argusøyne av en mellomleder som kommenterer og styrer oss i hver minste detalj.

  Herlig fremtidsvisjon… På tide at Facebook tvangs deles. Før ødelegger samfunnet helt gjennom deres samfunns destabiliserende advert

  Svar på denne kommentaren

 7. Og hva har dette å si for NRKs egne FB-strategier? NRK beta har alltid vært et nyttig pr-verktøy der NRK har kunnet pøse ut innhold på nettopp internasjonale plattformer med monopol-lignende markedsposisjon, for så å skryte av hvor flinke de er i NRK. Noe man har kunnet gjøre fordi man ikke må skaffe seg inntekt slik andre aktører i mediemarkedet må.

  Svar på denne kommentaren

  • Dersom du har fulgt med bør du være i stand til å se at NRK Beta gjør en kjempeviktig jobb rundt personvern, og de er faktisk de eneste innen norsk mainstream og digitech media som håndterer dette på en skikkelig måte.

   Her er et eksempel på rekkevidden:
   bbc.com/news/technology-59063766

 8. Frode Fredriksen

  Sosiale medier har fungert som antisosiale i omgang med virkelige mennesker. Disse ekkokamrene har dannet en slik avhengighet at folk faktisk har vist seg lite til stede i sosiale sammenhenger. De sitter til og med på pub med nesen i disse nye flate telefonene sine og er lite til stede i sammenhenger ellers. Den eneste måten å få god kommunikasjon med mange av dem var å ta dem med på en båttur til et sted uten mobildekning.

  For meg som var godt voksen og visste en god del om IT allerede før internett var skepsis en god begynnelse under framveksten av de såkalte sosiale mediene. De eneste sosiale mediene jeg utforsket litt var DarkDate og blogg.no.

  Da Facebook kom på banen visste jeg at dette var laget for et internt nettverk og med sikkerhet lik null. Selv om mange i mitt sosiale nettverk maste på meg at jeg måtte komme meg på facebook, ignorerte jeg dem og fortalte dem nettopp om den forretningsmodellen dette kom til å utvikle seg til. Ignorante som de var skjønte de ikke mine argumenter mot uforsiktig omgang med internett den gang. Sannheten viste seg etterhvert med stadige hackinger av facebook og fremveksten av identitetstyverier som følge av slapphendt og ignorant omgang med internett. Alt skulle prøves ut…

  Sosialt har jeg kanskje gått glipp av at noen jeg tidligere i mitt liv har hatt omgang med ikke har hatt vett til å kontakte med på telefon, men jeg anser det som deres tap – ikke mitt. De som har vist seg som mine venner har akseptert at jeg har vært «sta» og ser ikke på det som noe problem å sende meg en sms eller ringe meg.

  Ti gode venner er bedre enn tusen bekjente!

  Det ligger nemlig i menneskets natur at «flokken» ikke blir uoversiktlig. Menneske har nemlig noen begrensninger for hvor mange man faktisk kan forholde seg til uten at det begynner å bli overfladisk.

  Jeg har også sett framveksten av andre problemstillinger i de sosiale medienes utbredelse. Overforbruk av alt fra teknologiske «nyvinninger» til klær. To av klimaverstingene har altså hatt en gigantisk vekst. Dette som følge av hjernevaskingsmetoder brukt i markedsføring.

  Bruk- og kast-mentalitene har est ut til noe som i dag har medført gigantiske søppelberg, og da spesielt i fattige deler av verden. Dette har tilsynelatende ikke bremset litt opp engang når man ser rundt seg. Stadige «rehabiliteringer» av hus og innbo. Det er liksom ingen tankevirksomhet rundt konsekvensene av forbruk. Og på toppen av det hele har man politikere som legger opp til økende forbruk i sin stadige jakt på vekst i økonomien. En vekst som overhodet ikke er nødvendig men framprovosert.

  Sist men ikke minst, de små uskyldige barna har også fått seg flate telefoner og er langt fra uskyldige lenger. Næringsvirksomhet har fått direkte tilgang til hver enkelt og bruker det for alt det er verdt. Derfor har det blitt et økende problem for unges selvbilde samtidig som konfliktnivået unge imellom har økt. Man kan bare slå fast at markedsføring virker og er iferd med å ta knekken på de unge til å leve et normalt liv i fremtiden.

  Globalt har det også medført en «tilvenning» og «legalisering» av regimer man for 40-50 år siden ville ha «isolert» med boikott fra resten av verden. I dag er det vel bare Nord-Korea som virkelig er isolert selv om et annet regime man forlengs burde ha boikottet, Kina, har hatt verdens desidert største økonomiske vekst. Dette viser seg igjen som enorme utslipp av klimagasser…

  Et annet problem er Israels annektering av palestinske områder, noe som aldri tar slutt. Dette forteller meg at de som driver med globalt politisk abeid er like arrogante som FNs dysfunksjonalitet.

  MEN, tilbake til IT.

  Det jeg ikke i mitt lille hode kan forstå er at mennesker i den opplyste delene av verden ikke evner å se de store sammenhengene og kvitter seg med alle kontoene på sosiale medier.

  Hvem i helvete trenger twitter, instagram eller facebook? Det er jo dette som viser seg som helvete på jord… er sunn fornuft og folkevett noe som er passé?

  Svar på denne kommentaren

  • Et annet boktips, fra skjønnlitteraturen: James P. Hogan: Realtime Interrupt (amazon.com/Realtime-Interrupt-James-Hogan-2000-08-01/dp/B01A654J1Y/).

   Historien er kort fortalt en person som går inn i en virtuell verden, og hans kamp for å finne ut om han har kommet tilbake til den fysiske virkeligheten eller stadig er i den virtuelle.

   Litt nerdete roman … Selv om den er 26 år gammel, holder den stadig imponenrende godt stand, faglig sett. (Forfatteren har selv god peiling på IT, og har toppnivå fagkonsulenter både fra MIT og Carnegie Mellon til å gå god for innholdet – både i denne og f.eks. i The Two Faces of Tomorrow, en annen lesverdig AI-roman.)

   Frarådes for folk som har trøbbel med nattesøvnen … 🙂

  • Svar til Keal om James Hogan: Takk, jeg leser en del slike nerdete ting, tilber f. eks. Cory Doctorow. Men plottet som du beskriver, var det ikke Lao Tzu som var der først?

 9. Da er det kanskje på tide at NRK selv slutter å oppfordre til bruk av Facebook? Senest idag på p2 «les mer på våre facebooksider NRK P2 EKKO» og still dine spørsmål der».

  NRK har vært en stor pådriver for bruk av Facebook samtidig at dere har visst om det enorme skadepotensialet. I over 10 år har jeg advart mot Facebook.

  Dere har visst om det, men gjorde ingenting, heller tvert imot. Dere oppfordret til bruk.

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Tor)

   Du er nok ikke helt realistisk. Svært ofte vil en motstander av det ene eller det andre være nødt til å akseptere det uønskede som uunngåelig her og nå, slik verden er i dag. Eller det kan være uungåelig i en del situasjoner, men kan bekjempes i andre.

   Med din type logikk ville det for eksempel være umulig å arbeide for redusert bruk av personbiler for en som noensinne setter seg inn i en personbil. Gjør han det, uansett situasjon eller formål, er han «en pådriver for bruk av privatbil».

   Jeg har en smart-telefon, av reinspikka nødvendighet. Det er eneste måte en del organer klarer å gi meg viktige meldinger; de forutsetter at jeg har det. Diskvalifiserer det meg fra å ha kritiske merknader til den ekstreme avhengigheten vi har fått av mobilen?

   Tilbake til NRK: De utgjør en stor ‘familie’. Kontakt med lyttere/seere har stor verdi. Når lyttere/seere i betydelig grad kommuniserer gjennom ulike sosiale media, mener du da at NRK må velge enten/eller: Enten har de åpne kanaler til sine lyttere, og da har de null rett til i andre fora (som NRKbeta) å reise kritiske merknader mot avhengigheten av disse? Eller, hvis NRKbeta skal ha rett til å reise kritiske merknader, da er hele NRK, alle aktiviteter, forpliktet til å bryte all kontakt med sine seere/lyttere gjennom alle typer kanaler som noen i NRK har reist kritiske merknader til?

   Egentlig tror jeg ikke at du ønsker å kneble all kritikk mot FB fra enhver organisasjon eller enkeltperson som av nødvendighet fortsatt er aktive der. Liksom bil-motstandere ikke ønsker å kneble kritikk mot privatbilisme fra de som en gang i blant er nødt til å bruke bil. Likevel er det omtrent det du tar til orde for. Du stimulerer ikke NRKbetas kritiske holdning mot FB – du sabler den ned, fordi den kritiske holdningen enda ikke har blitt sterk nok over hele NRK til at de velger å bryte lytter/seer-kontakten.

   Dette er virkelighetens verden. Lev med den.

 10. Svend Andreas Horgen

  Jeg ser paralleller med det Meta ønsker å lage nå, og flere episoder i den geniale Netflix-serien Black Mirror. Jeg tror rett og slett at Zuckerberg kan ha vært direkte motivert av disse episodene.

  Utviklingen fra Second Life via sosiale medier til et helhetlig VR-univers er kanskje ikke veldig skummel med tanke på det å være menneske. Men det begynner å bli mer skummelt hvisnår teknologien klarer å forene AI og VR-utstyr og hjerneaktivitet, aka koble ledninger til kroppen/hodet etc som interagerer med det virtuelle maskineriet. Dette er belyst i en episode i Black Mirror (husker ikke hvilken i farten).

  Jeg mener vi bør passe oss for å gå mot en slik fremtid, selv om det er innenfor rekkevidde innen X antall år gitt den teknologiske utviklingstakten. Facebook og andre må gjerne utvikle slikt, men brukerne kan unngå å adoptere. Det krever gode artikler i media om konsekvenser. Nå som også AI kommer for fullt er det viktig med en åpen debatt om teknologiens skyggesider.

  Svar på denne kommentaren

 11. Facebook er ikke akkurat første på banen for Metaverse!

  Det finnes drøssevis av metaverse i kryptoverden feks – de kobles til hverandre i varierende grad, men det er nok den veien det går.

  Zuckerberg vil være med på den reisen, fordi det er lukrativt.

  Hvorfor er dette så lukrativt?

  Fordi alt du kan tenke deg av varer og tjenester kan bestilles fra din egen virtuelle virkelighet. Blir du sulten kan du bestille take-away. Du blir minnet om at du trenger nye sko, og kan bestille blomster til kjæresten; virtuelle eller ekte. Måten reklame kan plasseres på i Metaverse gir uante muligheter.

  Det blir vel etterhvert litt som en selvvalgt Matrix-oplevelse!

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg er enig i samme situasjon somen annen som har kommentert, men det gjelder Instagramkontoen min. Den er deaktivert fordi jeg har brutt noen regler sier de. Men det har jeg ikke. Det verste er at man får ikke svar på noen ting.

  Svar på denne kommentaren

 13. ref «Det er i mange områder i Oslo ikke lengre mulig å kjøpe biletter hos Ruter uten å bruke en app etter at automatene ble fjernet»

  Det er IKKE akseptabelt at man må ha apper eller være på en online platform for å få det man har krav på. Og da tenker jeg på selskaper som leverer offentlig transport etc. Det MÅ kunne gå an å være kunde uten app.

  Jeg bor i utlandet og har en Nokia (jeg så disse problemene komme for lenge siden..)

  Kan jeg reise hjem og ta tog og buss etc? høres ikke sånn ut? Hvem tar tak i dette?

  Mvh,
  Sjura

  Svar på denne kommentaren

  • Samme i Bergen. De sier at snart vil sjåførene selge billetter igjen. Ja, men til dobbel pris som straff for disse helsikes undermennesker som ikke betror hele livet til smartphone. Selv kjøper jeg månedskort fra kjøtt-ansatte på kundesenter, som etter proteststorm går fremdeles an, men jeg har hørt rykter om at pensjonister som har hittil levd et plettfritt liv har sett seg nødt til å snike.

  • Inntil nylig kunne du i Trondheim betale kontant for et «T-kort» med et gitt innestående krobebeløp. Nå har de lagt om T-kort til «klippekort-stil», med et antall turer, ikke et kronebeløp. Da insisterer de på at de må ha ditt fulle navn, telefonnummer og annen kontakt-informasjon – angivelig fordi hvis du mister kortet, skal de kunne sende det hjem til deg … (Akkurat som med når du mister pengesedler, eller det gamle kortet, hva?) De kunne gå med på at jeg kunne oppgi navn ‘Anonym’ og adresse ‘Anonym’ – men jeg takket nei. Tar heller en halvtimes rask gangtur til sentrum …

   Å tilbakebetale innestående på det gamle kortet var umulig å gjøre kontant, og de ville ha navn og adresse for å overføre til bankkonto – ‘i tilfelle noe skulle gå galt med overføringen’. Jeg ‘tok sjansen’, ga dem kontonummer men ikke navn og adresse. Bare av prinsipp: De har ikke bruk for informasjonen, da gir jeg dem heller ikke den.

   Heller ikke i Trondheim kan du betale kontant for bussbilletten. Det skal kunne spores hvor du reiser med bussen! (Ihvertfall hvor du går på den.) Byen er ikke større enn at ofte er litt mosjon, per pedes, et aktuelt alternativ.

   Jeg er prinsipielt positiv til kollektiv-transport, men når en del av prisen vi betaler er å la oss bli sporbare, selv for en liten tur ned til sentrum, da unngår jeg AtB så langt jeg kan. (Jeg har ikke tatt én eneste tur med dem siden det gamle T-kortet mitt ble ugyldig fordi det ikke ga sporingsinfo.)

 14. Jeg anbefaler å lese J.C.R. Lickleider (Lick) sin Man-Computer Symbiosis, fra 1960. Han former der ideen om et intergalaktisk nettverk av datamskiner som samtidig er i en symbiose med mennesket, forbausende likt hvordan en Apple Watch i dag fungerer for eieren. Som et bilde på denne symbiosen trekker han fram fikentreet og den gjensidige avhengigheten treet har til fikentrevepsen. I juli året etter leverte professor Leonard Kleinrock sin theses om pakkesvitsjing. Han var deretter sentral i utviklingen av ARPANET og var den første som kommuniserte digitalt mellom to datamaskiner med ulikt operativsystem og arkitektur. Jeg har hatt gleden av å korrespondere med ham via e-post en stund tilbake.

  Svar på denne kommentaren

  • Lickleider og Robert Taylor leverte i 1968 et paper om Netizen der «hver nettbruker bidrar mer til det virtuelle fellesskapet enn de mottar, og produserer noe kraftigere og nyttigere enn noen kunne lage selv.»

 15. Har nylig slettet snap, insta og twitter da de ga meg svært lite. Facebook bruker jeg til kjøp/salg av varer og kommunikasjon enten med enkeltpersoner gjennom chat, eller i grupper i forbindelse med skole/bhg, jobb etc. Synes det fungerer helt fint.

  Svar på denne kommentaren

 16. Keal: Jeg kjøper riktignok mitt månedskort med bankkort, slik at det er dessverre nok til syvende og sist sporbart, men i det minste lar jeg være å «registrere» månedskortet på navn. Ja, jeg tar derved risikoen for å miste det. Boo hoo. Som deg, bruker jeg gjerne føttene, men når det regner (ikke ukjent i Bergen), er det meget greit å kunne hoppe på en buss uten å måtte tenke om billettering.

  Dersom jeg besøker hovedkvarteret til Spekter, eh, jeg mener selvfølgelig S.P.E.C.T.R.E, for å planlegge undergangen til surveillance capitalism, går jeg hele veien – i niqab.

  Svar på denne kommentaren

  • Satirisk kommentar eller ikke: Har du faktisk lest ‘1984’ fra ende til annen, eller baserer du både nick’et ditt og kommentaren på hva du har hørt om romanen og ‘Big Brother’-konseptet?

   Jeg finner det ganske utrolig at en som faktisk har lest ‘1984’ skulle komme opp med en så overfladisk kommentar som dette!

 17. Interessant nok har «Meta» annonsert at de kutter ut ansiktsgjenkjenning for bilder i Facebook og sletter databasene….

  about.fb.com/news/2021/11/update-on-use-of-face-recognition/

  KAN det være at «Meta» begynner å kjenne lukten av at det brenner på kjøkkenet?

  Ved siden av at de mister «kidsa» har valgene Apples brukere har fått mht sporing medført «tapte inntekter», som vel egentlig bare betyr lavere vekst enn de ellers kunne ha hatt.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvor mange selskaper er med i gruppen Sør-Korea har satt ned for å se på metaverset?

Hva heter moderselskapet til Google

Hva blir navnet på moderselskapet til Facebook?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.